Yves Leterme is ontgoocheld. De grote overwinnaar van de laatste federale verkiezingen krijgt zijn Belgische mecano niet in elkaar geknutseld. Walen en Vlamingen begrijpen elkaar niet (meer). Dat is geen verrassing, dat is al lang het geval. Als men ten noorden en ten zuiden van de taalgrens met totaal tegengesteld programma's de verkiezingen wint, dan is daar geen overeenkomst uit te brouwen. Dit is niets nieuw, dat was vroeger ook meestal zo. Wat er vroeger ná de verkiezingen gebeurde, was dat Vlaanderen nog maar eens (met de dood in het hart) toegaf. Dat kan nu niet meer. Door een groot deel van het kiesprogramma van het Vlaams Belang over te nemen, heeft het kartel CD&N/N-VA het zichzelf onmogelijk gemaakt daarop nog terug te kunnen komen. Dewinter en Co moeten nu heerlijk in hun baardje lachen en ze hebben nog gelijk ook. Anderzijds is nu ook duidelijk gebleken, dat de reden waarom het francofone gedeelte van dit land mordicus achter België blijft staan, te zoeken is in het feit dat het weet zelf niet in staat te zijn de eigen regio fatsoenlijk te beheren. Zonder Vlaams geld is francofoon België een lege doos. Nu Leterme, na vier weken oh zo voorzichtig tasten, tot het besluit moest komen dat de mayonaise inderdaad niet werkt, is hij maar gaan uithuilen bij Albert II, die hij nu tot een soort part time informateur heeft benoemd. Eigenlijk is dat te raden gaan bij de duivel, want het koningshuis is niet Vlaamsgezind en is zelf één van de reden waarom dit kunstmatig land zo ingewikkeld is geworden dat een kat er haar jongen niet meer in terugvindt. Als er geen nieuwe regering komt, zoals men halvelings kan verwachten, dan is er voor de Vlaamse partijen nog één zaak te doen: als het parlement weer bijeenkomt in september, staat de splitsing van Brussel-Halle/Vilvoorde op de agenda. Daarvoor is geen staatshervorming nodig, ook geen tweederde meerderheid. Juist zoals men vóór het reces het Kamerbureau en de quaestoren heeft gestemd, Vlamingen tegen Walen, met een eenvoudige meerderheid, zo kan men dat ook doen met de splitsing van B-H/V. Dat wordt het even wachten op de reactie van de Franstaligen en zullen we waarschijnlijk heel dicht staan bij een splitsing van het hele belgikske. Het wordt helemaal nikske.
P.S. Deze week stond er op een gegeven ogenblik aan de poort van Hertoginnedal een eenzame betoger met een sandwichbord, waarop duidelijk vermeld stond: "De republiek Vlaanderen" en daarnaast "La république walonne". Moedige mens die dat daar kwam verkopen.
We hebben het allemaal al wel eens meegemaakt: onze zgz officiële media durven wel eens een loopje met de waarheid nemen of - wat nog het meest voorkomt - een deel van het verhaal niet vertellen. De doorsnee Vlaming heeft ondertussen al geleerd tussen de lijnen te lezen. Zo weet iedereen, die zijn hoofd aan de binnenkant gebruikt, dat het woord "jongeren" bijna altijd slaat op allochtonen en dat een "Antwerpenaar" of "Gentenaar", die hoogstens met zijn initialen wordt vermeld, wel van dezelfde origine zal zijn. Voor enquêtes en economisch-sociale berichten die uitpakken met percentages over heel België, weet de Vlaming dat die meer dan waarschijnlijk grondig verschillen naargelang het landsgedeelte. Dat werd nog eens duidelijk in de verhalen over het ziekteverzuim bij de Belgische Post. De Waalse postmedewerker, schrijft men, is gemiddeld 29,43 dagen per jaar ziek, "in Vlaanderen ligt dat cijfer iets lager". Men zegt er wel niet bij "hoeveel lager". Wel, in procenten uitgedrukt, ligt het Waalse ziekteverzuim rond de 14%, het Vlaamse rond de 6%. Dat blijkt niet vermeld te mogen worden door de politiek correcte media, ook niet door radio en TV, die nochtans met het geld van alle burgers gefinancierd wordt. Recentelijk stond er nog in de kranten, dat de "Belgen" vorig jaar voor 312 miljoen euro aan verkeersboetes hebben betaald. Ook dat klopt niet: het zijn hoofdzakelijk de Vlamingen die dat betaald hebben. In Wallonië staan amper flitspalen, laat staan dat ze werken en - in dat laatste geval - dat de boetes daar ook daadwerkelijk worden geïnd. Het is niet voor niets dat de Franstaligen het federale België in zijn huidige toestand willen bewaren... Dé clou is echter het geval Majacarga, de Ecuadoriaanse vrouw die, samen met haar dochter van elf, bijna werd uitgewezen omdat ze al vier jaar illegaal hier verblijft en niet eens een aanvraag tot legalisatie had aangevraagd. De vrouw kreeg in het gesloten opvangcentrum het bezoek van de Ecuadoriaanse president Correa en zijn (Waalse) vrouw en protesteerden tegen wat zij "gestapo praktijken" noemden. Nu blijkt dat de heer Correa en zijn Anne Malherbe een riante villa hebben staan in Dilbeek, waar Ana Majacarga ... poetsvrouw was! M.a.w. de heer president van Nicaragua had een poetsvrouw in 't zwart en dreigde die nu kwijt te spelen! Onze politiek correcte media hebben dagen over de zaak Cajamarca geschreven, in de kranten bladzijden vol, maar dat verhaaltje over de kuisvrouw ben ik nergens tegengekomen. Het zal weer welaan mij liggen, zeker?
"Usque tandem?" heeft niets te maken met fietsen. Het is de aanvang van een redevoering die Cicero in het oude Rome wereldberoemd zou maken: Usque tandem Catalina abutere patientia nostra? (hoelang nog, Catalina, zul je ons geduld misbruiken?). Vervang Catalina door Maingain en we zitten op Hertoginnedal. Daar zit de situatie muurvast. Zoals ik stelde lang vóór de verkiezingen van 10 juni ll is het voor de Vlamingen beter dat er geen nieuwe federale regering komt dan dat er een zou komen die weer eens, voor de zoveelste keer, zou gaan geven en toegeven. België blijft alleen nog bestaan op het geduld van de Vlamingen. Dat het zover is kunnen komen, is niet de schuld van Leterme, maar van alle traditionele partijen, de oude CVP en de vroegere Volksunie inbegrepen. Zij hebben de francofonen in het verleden zoveel voordelen gegeven, dat die nu inderdaad geen vragende partij meer zijn, maar integendeel eisen gaan stellen die Vlaanderen nooit kan aanvaarden. Aan de grenzen van Vlaanderen en Brussel wordt niet geraakt. Wat er nu nog moet gebeuren, is gewoon afwachten tot het parlementaire jaar begint, de splitsing Brussel-Halle/Vilvoorde op de agenda plaatsen en goedkeuren met een eenvoudige, Vlaamse meerderheid (zoals dat is gebeurd met de aanstelling van het vast Kamerbureau en de quaestoren. De eis tot de splitsing was zelfs niet eens inbegrepen in de 25 communautaire aanspraken van de Vlaamse onderhandelaars op Hertoginnedal. Eens de splitsing goedgekeurd, zullen we zien wat er zal gebeuren. Het woord is dan aan de Franstaligen. Als die blijven doordrammen, kan fase twee in actie treden: Vlaanderen roept dan zijn onafhankelijkheid uit. Wat trouwens Cicero betreft, die won tenslotte het pleit. Laat Vlaanderen hetzelfde doen!
Rond deze tijd, één jaar geleden, werd Fidel Castro, de dictator van Cuba, 80 jaar. Men wou dat groots gaan vieren, maar daarvan is toen niets in huis gekomen, toen de man even daarvoor erg ziek werd en een zware maag en darmoperatie diende te ondergaan. Men vreesde zelfs voor zijn leven. El lider máximo leeft nog steeds, maar loopt er meestal bij in een soort pyjama en heeft wel de macht afgestaan aan zijn vijf jaar jongere broer Raúl. Met de komst van Raúl had men gehoopt op een opening in de Cubaanse politiek. Die is er niet gekomen. De partij is een lege doos, uit het parlement komt nog steeds geen enkele dissidente noot. Men houdt zijn bek, alhoewel iedereen weet dat het niet goed gaat. Tot zelfs in de hoogste kringen heeft men in elke familie wel iemand die het land ontvlucht is of in de gevangenis zit omwille van een afwijkend idee. Het Castrisme heeft iedereen in de armoede gestort. De auto's die er rond rijden zijn nog van vóór de Castro opstand. De productie van tabak en suiker staan nog steeds op hetzelfde peil als 100 jaar geleden. Zelfs wie een universitair diploma behaald heeft, geraakt niet uit de miserie. Ongelooflijk, dat zo iets nog gebeurt in de 21ste eeuw, veertien jaar na de ineenstorting van de Sovjet Unie. Ook de Cubanen weten dat de Oost-Europese landen, vrij van het communistische juk sinds 1989, zich stilaan aan het opwerken zijn. Ze weten dat zelfs Chinezen en Vietnamezen de vrij markt een kans geven en er beter van worden. Ze weten dat in verscheidene vroegere landen van het Oostblok de oude communistische partijen zich hebben omgevormd tot meer gematigde linkse groeperingen en er in enkele landen zelfs terug mee in de regering zitten. Maar Cuba blijft vasthouden aan een systeem, dat in de twintigste eeuw verantwoordelijk is geweest voor zo'n 100 miljoen doden en dat toen een derde van de wereld geterroriseerd heeft. Dat het daarin lukt, heeft te maken met twee zaken: - het feit dat het, na het afhaken van de Sovjet Unie, zijn brandstof bijna gratis krijgt van Hugo Chavéz, die andere gek die nog veel miserie zal brengen in Zuid-Amerika; - de buitenlandse valuta die westerse, hoofdzakelijk Europese toeristen het land binnenbrengen. We kunnen dan ook rustig stellen dat het onmenselijke regime op Cuba, dat daar al meer dan 50 jaar stand houdt (een unicum in de westerse wereld), mede in leven wordt gehouden door onze eigen "democraten", die er naartoe gaan om goedkoop op vakantie te kunnen gaan. Een triestige zaak. Cuba libre is nog niet voor morgen.
Uit een studie van de universiteiten UGent en ULB blijkt, dat de gezondheidstoestand van onze zuiderburen er niet beter op wordt. Walen leven gemiddeld al minder lang dan Vlamingen en ook die kloof schijnt te vergroten, alle Belgisch vendelzwaaien ten spijt. In het bijzonder is er een vergelijking gemaakt tussen Charleroi en gent, twee steden met ± hetzelfde aantal inwoners. In de jaren tachtig was dat al eens gebeurd en nu dus herhaald. Het resultaat is dat bv de gevallen van acute hartaanvallen in het Gentse met de helft zijn gedaald en in de fraudestad bij uitstek slechts zeer lichtjes, zodat men in Charleroi eens zoveel kans loopt op zo'n hartaanval als in Gent. Redenen voor de verslechtering van de gezondheidstoestand in Wallonië zijn officieel, dat men er minder gezond eet (meer vet, meer boter) en meer rookt en drinkt, maar de officieuze oorzaak is dat het grotendeels komt door de grote werkloosheid. Mensen die werkloos zijn hebben meer tijd om zich te vervelen en gaan dan inderdaad meer roken, eten en drinken. Een oplossing zou dan kunnen zijn ervoor te zorgen dat onze Waaltjes eens wat meer zouden gaan werken. Het gaat trouwens niet alleen om Charleroi, maar om heel Henegouwen en Luik. Het is te gek om los te lopen dat bv in Bergen, de thuisstad van burgemeester Di Rupo, er een werkloosheidspercentage is van liefst 28%. Eén van de Vlaamse eisen bij de aan de gang zijnde besprekingen voor een oranjeblauwe federale regering, is de splitsing van de werkgelegenheidsector, zodat elk gewest zijn eigen noden op zijn eigen manier kan aanpakken. Nationale CAO's zorgen er alleen maar voor dat de Walen steeds meer terrein verliezen. Ze krijgen dan immers eenzelfde loon als de Vlamingen, maar hebben dooreengenomen een lager rendement waardoor ze zichzelf uit de markt prijzen. Zolang de francofone gesprekspartners op Hertoginnedal ook deze tegen de oplossing voor deze problematiek "non" blijven zeggen, zorgen ze er in feite mee voor dat de levensverwachting van heel wat Walen er niet op zal verbeteren.
Buiten de linkse filosoof Drèze, is Madame "non" van het CDH bij de onderhandelingen op Hertoginnedal ook steeds vergezeld van volksvertegenwoordiger en advocaat Melchior Wathelet Jr, zoon van een vader met dezelfde naam: Melchior Wathelet Sr, die in een regering Martens in het nieuws kwam als minister van Justitie, omdat hij Dutroux vervroegd had vrijgelaten en dus onrechtstreeks mede verantwoordelijk werd geacht voor de moorden die ons land zouden schokken. Watelet Sr werd stilletjes afgevoerd en weggepromoveerd tot rechter bij het Europees Hof van Justitie. In centen gesproken, was dit een bevordering. Ons kent ons, weet je wel. Het CDH, dat toen nog PSC heette, had trouwens al eens een andere minister die had moeten opstappen, maar het niet deed, nl de adellijke Nothomb na het Heizeldrama van 1985. De nummer één in het PSC blunderboek is echter Philippe Maystadt, minister van Financiën in de laatste regering Martens. Die slaagde erin de staatskas 571 miljoen euro te doen verliezen door met geld van die kas te speculeren op sterke en zwakke munten. De man had toen nog niet door, dat ge ook geld kunt toveren met het verkopen en terugleasen van overheidsgebouwen en het kapen van pensioenfondsen, zoals ti-ta-tovenaar Vande Lanotte dat zo briljant uitvond onder Verhofstadt I en de moeder van Billie dat voorzette onder Verhofstadt II. Ondanks het feit dat Maystadt, zonder enig medeweten van het parlement, zomaar het geld van de Staat verkwanselde, heeft hem zelf dat nooit een cent gekost. Ook hij werd "gedepanneerd" met als troostprijs de post van voorzitter van de Europese Investeringsbank. Misschien kan een volgende minister van Financiën (waarom weer niet van het CDH?) het eens proberen via Euromillions?
Het is niet alleen in het voetbal dat België flink achteruit gaat, ook economisch gesproken zitten we niet meer in de kopgroep. Dat blijkt uit een studie van de KBC. Daarin staat wel dat onze economie nog even snel groeit als het Europese gemiddelde, maar dat die groei een pak banen minder oplevert dan datzelfde gemiddelde (154.000 minder in de laatste tien jaar). Dat alles na acht jaar inspanningen van Verhofstadt en Co die van België een "actieve welvaartsstaat" zouden maken... Sinds de invoering van de loonnorm in 1996 zijn de loonkosten per werknemer hier 6,2% meer gestegen dan in de buurlanden. Kenmerkend daarbij is, dat het deze keer niét komt van loonstijgingen, maar door het feit dat de landen rondom om, Duitsland en Nederland op kop, een strakkere loonmatiging hebben gekend. In Duitsland bv zijn de werknemers in heel wat grote bedrijven langer gaan werken voor hetzelfde loon. Bij ons is dat, bij mijn weten, alleen gebeurd bij VW-Vorst, nu Audi-Brussel. De geroemde Belgische productiviteit (die in feite uitsluitend een Vlaamse productiviteit was), lijkt te zijn stilgevallen. Aan alles zijn grenzen. België verliest 25% op de internationale exportmarkten. En dat is nog niet alles. Zo is België het enige land, waar nog een index bestaat, een van de weinige landen waar men nog dertiende maanden uitkeert (soms zelfs veertiende maanden!), waar feestdagen die in het weekeinde vallen gerecupereerd kunnen worden. Nergens staan de vakbonden zo sterk als hier. In Nederland, waar de syndicaten wel een rechtspersoonlijkheid hebben, is het FNV recentelijk veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 16 miljoen euro, omdat machines beschadigd werden tijdens het lamleggen van een productielijn. In België kan men een luchthaven lamleggen zonder daarvoor verantwoordelijkheid te moeten afleggen. Verder is er geen enkel land waar de mensen zo vroeg met pensioen gaan. Tenslotte is er de scheeftrekking van onze economie door de tweespalt Vlaanderen/Wallonië. Om daaraan een einde te maken en beide landsgedeelten aan hun eigen tempo te laten werken is er o.m. een staatshervorming nodig. Zoals iedereen kan zien, is die nog zeer ver af. Men is al blij, dat men op Hertoginnedal blijft praten. Hoe het verder ook evolueert, als men daar niets aan doet, eindigt dit land achteraan in het peloton, misschien wel in de bezemwagen.