De stad Brussel is weer een PS-schandaal rijker. De financiële directeur van de vzw Gial, de stedelijke informaticadienst, die als schijnzelfstandige tegelijkertijd een privébedrijfje runde van consultancy, bleek daarvoor zo’n 1.000 euro per werkdag te krijgen en dat al gedurende 18 jaar. In totaal incasseerde hij zo’n 3 miljoen euro! De man zou intussen ontslagen zijn, maar of men dat geld ooit nog zal terugzien, is zeer twijfelachtig. Voor die consultancyopdrachten werd ook nooit een openbare aanbesteding uitgeschreven, terwijl dat wettelijk verplicht zou zijn. Zijn diensten werden heel die tijd jaarlijks goedgekeurd door de schepen van Financiën, niet alleen behorende tot dezelfde PS, die ook al Yvan Majeur in haar rangen telde en betrokken was bij het Publifin schandaal, maar waarvan die schepen ook voorzitter is van de vzw.
Daarmee is de kous nog niet af, want die stedelijke informaticadienst blijkt zo’n 130 medewerkers in dienst te hebben, terwijl ook het Brussels gewest eenzelfde dienst heeft. Dit doet zo’n beetje denken aan de vakbonden die betaald worden om werklozensteun uit te betalen, terwijl de staat dat ook doet. En of er nog bespaard kan worden!
Volgens Els Ampe (Open VLD, die in Brussel stad deel uitmaakt van de meerderheid) en er schepen is, hebben ze die directeur al eind vorig jaar ontslagen en gaan ze schoon schip maken, maar ook zij repte met geen woord over hoe dat geld zou kunnen worden gerecupereerd. ‘Eerst zien’, zei de blinde.
Hoe gek het er in Brussel aan toegaat bewijst Bianca Debaets (CD&V), die in het Brussels gewest mee in de regering zit, maar in de stad Brussel in de oppositie…
---
En dan nog dit:
De FBI kreeg zo’n 20 oproepen over de schutter die in Florida 17 mensen doodschoot op een middelbare school, het laatste telefoontje op 5 januari van dit jaar. Het protocol werd niet gevolgd en de FBI deed helemaal niets. Die had het ook zo druk met het zoeken naar Russen die de Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden hebben gemanipuleerd…
Jacob Zuma heeft dan toch de eer aan zichzelf gehouden en is afgetreden als president van Zuid-Afrika Hij deed het uiteraard niet van harte, maar zijn positie was zelfs binnen de eigen ANC-partij onhoudbaar geworden. Zoals de meeste Afrikaanse potentaten dacht hij onaantastbaar te zijn, maar dat schijnt niet meer te werken zoals voorheen. Na het vertrek van dictator Mugabe in Zimbabwe, is Zuma nu ook verleden tijd, enfin dat hoopt men toch, zelfs in zijn eigen partij. De man is in zoveel duistere zaakjes betrokken, dat het moeilijk kan dat daar straks niet meer over gepraat wordt. Alleen het feit dat er nog anderen in zijn partij mee betrokken waren, zou hem nog kunnen redden. Die zaakjes gaan niet over niks, in de eerste plaats wapenhandel over een periode van liefst negen jaar en verder zijn betrekkingen met de Indische zakenfamilie Gupta, waarvan enkele leden recentelijk zijn aangehouden. Verder heeft hij voor zo’n half miljoen dollar belastingsgeld gestoken in wat men zijn buitenverblijf zou kunnen noemen (doet een beetje denken aan ‘La Certosa’, het buitenverblijf van Berlusconi op Sardinië; dat ziet er ook zo uit als een vakantiedorp). Waar in de affaire over Zuma in onze media zedig gezwegen wordt, is dat hij een ‘veelwijver’ is. Hij houdt er een soort harem op na, wat hem door de eigen aanhangers niet eens kwalijk wordt genomen. In de Afrikaanse tradities zou het voor een stamhoofd haast normaal te noemen zijn…
Al bij al lijkt het toch stilaan te dagen op het zwarte continent. Er is niet alleen de val van Mugabe, die zich wilde laten opvolgen door zijn vrouw, iets wat Zuma ook al gepland had voor een ex-vrouw, maar er is ook het vernietigen van de eerste stembeurt van de verkiezingen in Kenia. Niet dat dat laatste aan het eindresultaat iets veranderd heeft, maar in Afrika was het nog nooit gebeurd dat een rechter verkiezingen ongeldig verklaarde. Verder is er ook al een land in West-Afrika (de naam schiet me even niet te binnen) waar een democratisch president is opgevolgd geworden door een andere democratisch verkozene. Voor Afrika is ook dat een precedent. Niet dat alle problemen ginds nu van de baan zijn. Er is ook nog ‘Onze Kongo’, waar Kabila Jr al meer dan een jaar onwettig aan de macht is en van wijken niet weten wil. Om nog te zwijgen over Zuid-Soedan, dat onafhankelijk werd om meteen een burgeroorlog mee te maken tussen de zwarten onderling.
Gelukkig hebben we nog Oxfam en die andere ngo’s die ginder wat voor verstrooiing zorgen…
Er is de laatste dagen nogal wat te doen geweest over een inval van de Brusselse politie bij Global Aroma, een organisatie die bekend staat om haar artistieke werking met vluchtelingen, asielzoekers en nieuwkomers. Bij de inval werden daar zeven personen, die niet over geldige verblijfspapieren bleken te beschikken, opgepakt. Daartegen kwam nogal wat protest, in de eerste plaats van het zgz ‘Burgerplatform’, maar ook vanwege Sven Gatz, Vlaams minister voor Cultuur, Jeugd en Brussel. Die vindt dat de politie daarbij te brutaal tewerk is gegaan. Een eerste vraag is natuurlijk wat mensen zonder papieren, illegalen dus, in zo’n organisatie komen doen. Hebben die geen andere problemen? Maar er is ook een tweede vraag: wat komt die Sven Gatz daarbij doen?
Toen men na de verkiezingen van 2014 de nieuwe Vlaamse regering vormde, mocht Open VLD de minister leveren voor Brussel. Normaal zou dat Noël Slangen geweest zijn, maar die bleek in Brussel geen officiële verblijfplaats te hebben. Was daar niet gedomicilieerd, zoals men dat noemt. Op dat ogenblik met vakantie in het buitenland, kwam Slangen hals over kop terug naar België, maar was de tijd om zich te regulariseren te kort en kwam er van zijn mogelijke promotie dus niets in huis. De man, nota bene: ooit de spindoctor van Verhofstadt, is later uit de partij gestapt. Wie dan? Na enig zoeken vond men een wit konijn: Sven Gatz. Gatz was, na een mislukt avontuur bij de MR – waarbij hij in Brussel amper 250 voorkeurstemmen haalde - ooit in de Volkunie gerold dank zij Bertje Anciaux. Daar maakte hij deel uit van diens ID 21, zeg maar de links progressieve vleugel van de toenmalige Volksunie. Met dezelfde Anciaux stapte hij daarna in diens Spirit project dat al evenmin als alle vroegere initiatieven van ‘Bert den Bleiter’* een succes werd. Toen deze laatste tenslotte koos voor de SP.a was Gatz zo slim hem niet verder te volgen in zijn dwaasheden en zelf over te stappen naar de Open VLD. Op een gegeven ogenblik stapte hij zelfs uit de politiek en werd hij directeur van de Unie van Belgische Brouwers. En dat was nog niet het einde: de volgende stap bleek nl dat hij weer in de politiek terechtkwam en hij dus minister werd in de nieuwe Vlaamse regering, niet omdat hij daarvoor zo bekwaam was, maar alleen omdat Open VLD in Brussel geen andere valabele kandidaat voorhanden bleek te hebben.
Sindsdien is Gatz al regelmatig in opspraak gekomen, o.m. omdat hij een einde wilde maken achter de levensbeschouwelijke uitzendingen van de VRT. In juni 2015 kreeg hij scherpe kritiek vanwege zijn instemming om de toenmalige Brusselse stadsradio FM Brussel op te doeken. Daar kwam tenslotte ook niets van in huis. Hetzelfde gebeurde bij het toekennen van de frequenties op de FM-band. En nu vindt mijnheer dat de politie te hard optreedt tegen illegalen in een artistiek centrum, waar deze laatsten niets te zoeken hebben.
Kortom, net als zijn voorganger als Brussels minister in de Vlaamse regering, Pascal Smet, blijkt Sven Gatz een ongeleid projectiel te zijn, wat niet verwonderlijk is na het politieke parcours dat hij heeft afgelegd. Het wordt alleen afwachten wat zijn volgende ‘stoot’ zal zijn.
* Die titel kreeg Bertje toen hij op een gegeven ogenblik minister kon worden in de Vlaamse regering, maar dat volgens de statuten van zijn partij niet mocht. Na zijn huilbui (vóٕór de camera’s) heeft men voor hem toen een uitzondering gemaakt…
In Duitsland zijn ze ook nog niet aan de nieuw patatten. Nu de christendemocraten van CDU/CSU en de socialisten van SPD eindelijk een akkoord bereikt hadden voor de vorming van de zogeheten ‘GroKO’ (de grote coalitie) na 4 maanden a.u.b. – volgens Duitse politieke geplogenheden een eeuwigheid – is er weer in kink in de kabel en die kink heet Martin Schulz. De vroegere voorzitter van het Europees parlement had er in enkele landelijke voorverkiezingen al niets van gebakken. Alhoewel hij gesteld had niet met Merkel in een Bondsregering te stappen, lwam hij niet alleen op die beslissing terug, hij wilde zelf dan nog het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het SPD-hoofdkwartier kreeg daarop zo’n 6.000 klachten binnen via sms en email van de eigen rode achterban. Daar de SPD-leden eind dezer maand nog moeten beslissen of ze akkoord gaan dat hun partij toch in een regering met Merkel stapt, heeft Schulz tenslotte wijselijk besloten af te zien van elke ministerpost in de nieuwe Bondsregering, iets wat hij vroeger trouwens zelf had voorop gesteld. Om die beslissing nog wat meer kracht bij te zetten, besloot hij ondertussen ook op te stappen als partijvoorzitter. Als een meerderheid van de SPD-leden immers straks zou beslissen deze nieuwe regering niét te steunen, is alles weer naar af en zullen er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen komen, waarbij de GroKo-partijen alleen maar een verdere terugval vrezen. Bij die van september 2017 haalde de SPD nauwelijks 20%, het slechtste resultaat ooit, terwijl ook de partij van Mutti achteruit ging. Zoals meer gebeurt met politici die (te) lang in een hogere functie zitten, is Merkel bereid bijna alles toe te geven om toch maar aan de macht te kunnen blijven, wat door velen in haar partij niet aanvaard wordt..
Als die Schulz straks niets anders aan de hand zou hebben, kan hij misschien eens nadenken over het aanbod dat Silvio Berlusconi hem eens deed, nl een rol als kampbewaker in een film over de Nazi uitroeingskampen. Die comedia dell’arte vond plaats in het Europees parlement, nadat de Duitser zich dacht te moeten bemoeien met de interne Italiaanse politiek, die voor de Italianen zelf al moeilijk genoeg is. Imbroglio zoals dat daar heet.
2018 is een raar jaar op de kalender. Eén Januari viel op een maandag, wat al voor enige verwarring zorgde, 1 april valt dit jaar op Paaszondag (en dat is geen grap) en vandaag vallen Aswoensdag en Valentijn op dezelfde dag. Onze moderne samenleving ligt er niet meer van wakker, maar vroeger zou dat problemen gegeven hebben, zo van ‘Tot stof en as zult gij wederkeren en vergeet geen cadeautje voor uw lief’!
Het is vandaag ook de laatste dag om een ‘Bafo’ (best and final offer) in te dienen voor de openbare aanbestedingsprocedure ter vervanging van de F16 vliegtuigen. Frankrijk gaat dat niet doen, in tegenstelling tot de Amerikanen met hun F35 en de Britten & Duitsers met hun Eurofighter Typhoon, die dat wel hebben gedaan. I.pl.v. een regulier bod, hebben de Fransen wel aangeboden om een nauwe samenwerking met België tot stand te brengen op gebied van vliegtuigbouw en defensie en dit voor zo’n 20 miljard euro aan compensaties. Die compensaties staan nergens in enig aanbod vermeld, want zijn in feite door Europa verboden. Speciaal voor wat Frankrijk betreft vreest men bij ons dat het in werkelijkheid gaat om reeds bestaande Franse investeringen in de Belgische (zeg maar Waalse) industrie en de Franse manier van handelen niet alleen niet volgens het boekje verloopt, maar veel weg heeft van chantage. Als België zich houdt aan de openbare aanbestedingsprocedure, maakt Frankrijk geen schijn van kans, maar met onze Waalse broeders, die – zoals ik al enkele keren geschreven heb – naar Frankrijk kijken zoals konijnen naar een lichtbak, weet men maar nooit. Al zou het er toch wel te dik bovenop liggen als men zo’n procedure uitschrijft – wat de normale gang van zaken is – en er dan van afwijkt.
De uitspraak van Jan Jambon dat het niet kan dat misdadigers hier zouden kunnen vrijgesproken worden o.w.v. procedurefouten, heeft veel stof doen opjagen. Toch is dat een van de aspecten die ook ik reeds aanhaalde in mijn blog van 7 dezer (‘Just(ice)’), waarbij ik (en met mij waarschijnlijk heel wat landgenoten) me afvroeg waar onze justitie allemaal mee bezig is. Als er procedurefouten gemaakt worden, zou het niet mogen zijn dat dit tot vrijspraak kan leiden, maar moet het proces opgeschort worden en de zaak herdaan worden zonder de procedurefouten. Dat kan even duren, want in de meeste gevallen zal men daarvoor de wet moeten aanpassen, het zij dan zo. Er zijn genoeg processen in dit land die járen vertraging oplopen en dikwijls zijn die het gevolg van spitsvondigheden van advocaten. Hier kan een mislukte zelfmoordterrorist vrijgesproken worden door een procedurefout, terwijl in een ander proces (de ‘parachutemoord’ bv) iemand veroordeeld wordt zonder enig bewijs noch bekentenis. Met een advocaat genre Marie of Vermassen is hier blijkbaar alles mogelijk.
Feitelijk zou men heel onze Belgische Justitie best opdoeken en terug met een propere lei beginnen. Dat is quasi onmogelijk, ook al o.w.v. de ingewikkelde structuur van dit land, niet alleen door de scheiding van rechterlijke en uitvoerende macht, doch ook door de perceptie van de wetten in de verschillende landsdelen en zeker in het Brusselse. Om een vernieuwde justitie te krijgen, zullen we moeten wachten tot dit land (hopelijk) eens gesplitst wordt.
I.v.m. dat laatste kom ik even terug op de reactie van onze vriend Jean op mijn blog van 10 dezer (‘De Soedanleugens’), waarbij hij stelt dat N-VA en VB samen een absolute meerderheid hebben om daar een eind aan te maken. Zoals ik hem al persoonlijk liet weten, bestaat die meerderheid momenteel nog steeds niét, zullen we - weer hopelijk - moeten wachten tot de volgende verkiezingen en zelfs dan is het de vraag of die twee partijen ooit gaan samenwerken. In Zoersel, waar het VB zopas heeft voorgesteld de N-VA bij de volgende verkiezingen te willen steunen, zonder zelf mandatarissen te eisen, werd dat voorstel al afgeschoten. Zowel Peter De Roover als Theo Francken hebben ooit al eens een ballonnetje opgelaten waarbij de deur op een kier werd gezet (bij een gezamenlijke meerderheid zouden ze dat beoordelen), maar verder is men nooit gekomen.
Als we dit land willen splitsen, moet er eerst in het Vlaams parlement een volstrekte meerderheid gevonden worden die de eerste stap wil zetten en dit volgens de Senelle doctrine*, die ik nog even wil herhalen: ‘Als België onbestuurbaar zou worden, bijvoorbeeld omdat er geen federale regering meer kan gevormd worden, dat moet het Vlaams parlement Vlaanderen uitroepen tot deelstaat van het federale België, met als grenzen de bestaande grenzen van het Nederlandse taalgebied. Dat is weliswaar grondwettelijk niet volgens het boekje, maar democratisch volstrekt legitiem, want het Vlaams parlement, verkozen om Vlaanderen te besturen, is de uitdrukking van het Vlaamse volk. En de wil van het soevereine volk is voor overtuigde democraten het enige wat telt’.
Mocht het ooit zover komen, bv als in Wallonië links en uiterst links de meerderheid zouden halen bij de volgende verkiezingen en in Vlaanderen het tegenovergestelde zou gebeuren, dan zijn we er nóg niet, maar zou er in elk geval een eerste serieuze stap richting onafhankelijkheid kunnen gezet worden. Let op: alles nog in de voorwaardelijke wijs.
* Uit ‘De Ordelijke Opdeling van België’ door Gerolf Annemans en Steven Utsi. Robert Senelle was een Brusselse academicus en grondwetspecialist (te vergelijken met Hendrik Vuye, maar geen Flamingant), die stierf op 13 februari 2013, vandaag net 5 jaar geleden. Bart De Wever noemde hem ooit ‘een Ket met een visie’.
Na 22 jaar plannen, palaveren en ruziën heeft vorige donderdag eindelijk de eerste spadesteek plaatsgevonden van de Antwerpse Oosterweelverbinding. Alles gebeurde wat in mineur, omdat het in feite nog maar gaat om enkele parkeerplaatsen en uitwegen op de linkeroever, die voor een verlichting van de gegarandeerde verkeerschaos moeten helpen als het echte werk er zal beginnen. Personaliteiten van de stad, de drukkingsgroepen en het Vlaams gewest waren aanwezig en Vlaams minister van o.a. Verkeer Ben Weyts had het deze keer niet over zijn ‘schupke’, waarmee hij vroeger altijd de spade bedoelde. Als alles volgens plan verloopt – wat weinig waarschijnlijk is – zullen de werken duren tot 2025 en is daar, voor zover ik het verstaan heb, nog geen overkapping bij. Die laatste gaat in totaal negen miljard euro kosten, waarvan er nog maar één is vrijgemaakt. Totale geschatte kosten voor de sluiting van de Antwerpse Ring zelf: 4 miljard euro, waarbij nog moet worden afgewacht of ‘Europa’ met de financiering akkoord zal gaan, iets dat ook nog niet zeker is. Vlaanderen wil nl de investeringen in de Oosterweelverbinding uit de begroting houden, iets waarmee men het bij de E.U. niet eens is.
De Oosterweelverbinding is niet alleen belangrijk voor het verkeer dat er door moet, maar ook voor de haven en de bedrijven in en rond de stad. Nieuwe bedrijven aantrekken of bestaande uitbreiden is niet meer van zo zelfsprekend als blijkt dat het steeds moeilijker wordt om er te geraken. Zo is er Umicore, het vroegere Union Minière dat een echt succesverhaal aan het worden is. Het bedrijf is nu vooral actief in de recyclage van elektronisch afval en de productie van materialen voor katalysatoren en lithium-ionbatterijen. Die laatste zijn zo belangrijk geworden sinds de omschakeling op elektrische voertuigen, dat het bedrijf plant twee nieuwe fabrieken te bouwen, één in China, waar het al marktleider is en één in Europa. Het succes van het bedrijf is dermate dat het het geld ervoor – 600 miljoen euro - en zelfs meer ophaalde in amper 2,5 uur. Zelfs de Wall Street Journal had het opgemerkt. Nu heeft de stad Antwerpen Umicore aangeboden zowat de helft van de vroegere gronden van GM/Opel daarvoor ter beschikking te stellen. Een Saoedische firma, die de hele site wou voor ook al een recyclagebedrijf, maar dan van plastic tot grondstoffen voor de Chemie, had eerder afgehaakt. Umicore heeft kennis genomen van het aanbod, maar wil meer zekerheid over de aanwezige geschoolde werkkrachten, de energievoorziening én een goede logistiek, waarbij ook de bereikbaarheid komt kijken. Ze weten bij Umicore waar ze mee bezig zijn, hun hoofdzetel is in het Antwerpse Hoboken…