Sinds gisteren, zaterdag 3 september 2005, heeft Telenet eenzijdig en zonder enige inspraak van zijn abonnees, liefst acht van de veertig zenders uit de ether gehaald. Daaronder BBC World, Arte, CNN en TV España. Om deze zenders verder nog te kunnen zien, is de abonnee verplicht een soort modem te leasen, aan 49 euro, dat na drie jaar zijn eigendom kan worden. Nergens staat vermeld wat er gebeurt met de rekening als men dat modem niét neemt. Als Telenet nl veertig kanalen in één pakket aanbiedt aan een bepaalde prijs (bij mij is dat 148,68 euro) en ze haalt er daarvan acht af, dat is één vijfde, dan slaat het abonnement in werkelijkheid met 20% op. Dat zou dan trouwens de tweede verhoging zijn die Telenet dit jaar doorvoert.Toen Telenet de kabel overnam van Electrabel, werd er reeds een prijsverhoging van 25% doorgevoerd begin van ditzelfde jaar. De maatschappij die trouwens officieel de kabel beheert, heet niet Telenet, maar Mixt-ICS, maar is een Telenet bedrijf. Een of ander schimmig mafiabedrijf zou het niet beter kunnen doen. Wat daarbij ook nog ergernis wekt, is het feit dat Telenet beslist welke TV kanalen de klant niet meer mag zien, tenzij hij extra afdokt en in feite dan twee keer bijbetaalt. Als wij, gepensioneerden, mochten kiezen, dan zouden wij zeker cultuurzenders als Arte en Geographic willen behouden, evenals BBC World en CNN, die laatste twee alleen al o.w.v. de objectiviteit die bij onze eigen zenders dikwijls zoek is (de politieke correctheid, weet je). Ook TV España stond bij ons wel eens op, al was het maar omdat ge daar af en toe klassieke muziek te horen (en te zien) kreegt. WDR, het derde Duitse kanaal was bij een herschikking einde vorig jaar ook al afgevoerd en ook dat was een zender waarop regelmatig uitzendingen van klassieke muziek te horen en te zien waren. Het lijkt er wel op dat degene die de perverse keuzes bij Telenet maakt e.o.a. cultuurbarbaar blijkt te zijn. Anderzijds hebben wij niets aan kanalen als Jim TV en andere lawaaimakers of aan de Turkse TV, waarvan we toch niets van verstaan, maar die blijft Telenet wél uitzenden. Telenet is ontstaan als een initiatief van de Vlaamse overheid. "Wat wij doen, doen wij beter", zei Gaston Geens Zaliger. Waarschijnlijk heeft ook hij zich al enkele keren omgedraaid in zijn graf!
We misten nog iets in Vlaanderen, maar nu hebben we het: de Sudbury school. In Gent is er een opgericht, weliswaar nog maar met 4 leerlingen, maar alle begin is moeilijk. De Sudbury school is overgewaaid uit de States en noemt zich wel "school", maar is het eigenlijk niet. Alles kan, niets moet en de kinderen beslissen mee over alles wat er kan of mag gebeuren. Complete anarchie dus. In Nederland, waar ze er snel snel bij zijn als er iets nieuws op de markt komt, heeft men reeds een 25-tal van deze scholen. Kenschetsend is, dat men het daar niet meer heeft over "onderwijs"; men noemt het "iederwijs". Die iederwijs scholen zijn in Nederland een netwerk gaan vormen dat zou kunnen bestempeld worden als een alternatieve vorm van onderwijsinstelling. Alleen zijn er geen leerplannen, geen klassen, geen leraars, geen examens, zelfs geen testen, geen diploma. De kinderen bepalen er zelf wat ze gaan doen en wanneer. Luiheid is dus troef. De "iederwijs" scholen in Nederland zijn privé en vallen niet onder het subsidiestelsel. Merkwaardig genoeg zijn ze daar vrij populair, maar dit komt in de eerste plaats omdat ze veel goedkoper zijn dan de klassieke privéscholen. Het verhaal van de Hollanders en hun centen, weet je wel. In tegenstelling tot wat men zou denken, zijn de kinderen die er naartoe gaan echter niet die van arbeiders of bedienden, maar komen ze uit milieus van hoogopgeleide, intellectuele ouders, die een hoog inkomen hebben en politiek links gericht zijn. "Denk links, leef rechts", dus. In Nederland grotendeels het cliënteel van D66, bij ons een beetje te vergelijken met Spirit en, in zekere mate, Groen! De vraag is wel, hoe lang dit soort onderwijs in Nederland gaat stand houden. Er is nl reeds een negatief rapport van de nationale onderwijsinspectie die stelt dat dit type onderwijs niet voldoet aan de wettelijke eisen voor privéscholen en dat het beneden elk niveau is. Zowel CDA als de VVD hebben in het parlement al gevraagd dergelijke scholen te verbieden. In werkelijkheid zijn deze Sudbury scholen niets meer dan veredelde speeltuinen, waarop op onverantwoorde wijze geëxperimenteerd wordt met kinderen. Het zijn neohippiescholen, waarin de gefrusteerde en neurotische kinderen van de toekomst worden gemaakt.Dit als gevolg van een compleet verkeerde mentalitiet van hun ouders, die waarschijnlijk zelf niet weten waarmee te bezig zijn en hun kinderen dan maar bloot stellen aan experimenten waarvan men nu al kan zeggen dat ze fout zullen aflopen. Als men ziet hoeveel problemen kinderen hebben gehad die nog maar uit alternatieve scholen als het vernieuwd secundair onderwijs, de Freinet en Steiner scholen e.d. kwamen ,eens dat ze verder moesten studeren, dan kan men zich voorstellen wat deze kinderen zullen meemaken.
"De hoge olieprijzen zijn één grote zeepbel, die gevoed wordt door speculatie. Vroeg of laat spat die zeepbel uiteen en keldert de olieprijs". Bovenstaande komt niet van mij maar van Steve Forbes, Amerikaanse miljardair, eigenaar en hoofdredacteur van het gelijknamige zakenblad ("Forbes", dus). Hij deed tweemaal mee aan de race naar het Witte Huis, maar sneuvelde telkens in de primaries, een bewijs dat je zelfs in Amerika niet álles met geld kopen kan. Volgens Forbes zullen we over een jaar nog slechts de helft van de olieprijs van vandaag betalen. Hij noemt wat nu gebeurt grotendeels speculatie, vooral vanwege beleggingsfondsen die olievoorraden opkopen omdat ze geloven dat die zullen blijven stijgen. De man heeft zeker niet helemaal ongelijk. Het is al langer bekend dat het niet de vraag uit China en India is, die de prijzen omhoog blijft drijven. Ook Chinezen en Indiërs hebben geen onuitputtelijke geldbeugels. Er is op dit ogenblik natuurlijk de natuurramp in New Orleans, maar zelfs bij een vorige orkaan, die maar half zo krachtig was, gingen de olieprijzen al omhoog nog vóór men wist dat er schade kon zijn. Dat doen ze bv ook telkens er in Irak een aanslag op een olieinstallatie wordt gepleegd en dit ondanks het feit dat de Iraakse olievoorraden vóór de Amerikaanse inval nooit werden meegeteld. Alles wat uit Irak komt, is in feite een extra aanvoer tegenover de jaren daarvoor. Dat alles neemt niet weg, dat de olieverbruikende landen een serieuze verwittiging hebben gekregen, dat de olie niet onuitputtelijk is en dat er naar andere vormen van energie dient uitgekeken te worden. Dat kan zo maar niet meteen, tenzij door besparingen: men kan minder gaan rijden en minder gaan stoken. Men kan overschakelen van huisbrandolie op gas en zelfs op elektriciteit, als die verstandig is aangelegd. Maar men moet ook eindelijk eens werk gaan maken van het verkeer op waterstof. Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw weet men dat dit vrij eenvoudig kan, met haast dezelfde motoren die dan op de koop toe nog milieu vriendelijker worden. Tenslotte moet men, in ons land, af van de kernenergiestop. Zeker sinds de totale overname van Electrabel door Suez weet men dat het hypokriet is hier de kerncentrales te sluiten om daarna stroom uit Frankrijk te importeren die ook uit kerncentrales komt (en dan nog op een steenworp van onze grens). Die laatste maatregel is haast kosteloos. Hij vraagt alleen wat politieke wil, maar die schijnt er in dit land niet veel te zijn. Of moeten we wachten tot de volgende verkiezingen?
Het nieuwe voetbalseizoen is begonnen. In de eerste klasse spelen, volgens Het Laatste Nieuws van woensdag 31 augustus, nog 104 Belgen en reeds 94 buitenlanders. Dat cijfer moet ondertussen al worden bijgesteld, want diezelfde laatste dag van augustus kochten Zowel Anderlecht als Brugge, Standard en Lierse nog snel een extra buitenlander, zodat er nu minimum 98 buitenlanders spelen. Het aantal Belgen blijft misschien wel hetzelfde, maar voor de nieuwe aanwinsten wenkt meer dan waarschijnlijk meteen een vaste plaats in de kern, zodat men er van kan uitgaan dat, in het beste geval, er nog eens vier Belgen naar de bank zullen verwezen worden. Dat begrip "Belgen"moet daarenboven nog zeer ruim genomen worden, want er loopt er een aantal bij dat gegarandeerd de dubbele nationaliteit heeft en dat waarschijnlijk weer naar de oude stal zal terugkeren van zodra het niet meer opbrengt (denk maar aan Josip Weber, de Kroaat die Belg werd, zo in de Belgische nationale ploeg verzeilde, daar niets uitspookte en tenslotte - na een kwetsuur - terug naar Kroatië trok waar hij weer Kroaat werd). In de landen met de grote voetbalcompetities, Italië, Spanje en Engeland zijn er tenminste beperkingen voor spelers van buiten de Europese Unie, een reden trouwens waarom voetballers (en anders sporters, denk maar aan Tschmil) eerst Belg proberen te worden. Dat is nl de nationaliteit waar men het gemakkelijkst aan geraken kan. Eens Belg (denk ook maar aan Strupar), kunnen ze voor veel geld verkocht worden aan een van de rijke competities. Pure mensenhandel, maar dan wel gelegaliseerd. De hoofdprijs in dit melodrama gaat naar Herman Wijnants, lid van de technische commissie en het uitvoerend commité van de Belgische voetbalbond. Op reeds herhaalde klachten van bondstrainer Aimé Antheunis dat hij geen serieuze nationale ploeg meer opgesteld krijgt omdat de Belgische voetballers in hun eigen competitie geen kans meer krijgen (zeker niet de aanvallers), antwoordde Wijnants dat Antheunis niet moest zagen, want "dat er in onze competitie genoeg Belgen over blijven voor de nationale ploeg". Gelijk heeft hij. Er kunnen er nog zelfs nog 78 afvallen, dan blijven er nog 22 over, genoeg voor een elftal plus de bankzitters en dan kunnen die allemaal in de nationale ploeg spelen... Zou Wijnants zich al eens afgevraagd hebben, waarom er op de oefeninterland tegen Griekenland slechts 15.000 toeschouwers waren, waarvan dan de helft nog niet (of niet het hele ticket) betaald had)?
Jean Caude Van Cauwenberghe, minister president van de Waalse deelregering, heeft e.e.a. ingevuld voor wat betreft het realiseren van het fameuze "Marshall Plan" voor Wallonië, waarover Elio di Rupo het al eens heeft gehad. Het meest positieve van het bekendmaken van dit plan is, dat men nu ook in de Waalse PS toegeeft dat Wallonië zo niet verder kan, dat het zijn hand in eigen boezem mag steken en dat ze zelf ook iets zullen moeten doen om te vermijden dat Wallonië helemaal een puinhoop wordt. Dat is dan het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat nog geen anderhalf miljard geen bedrag is waarop de naam "Marshall Plan" kan gekleefd worden. 1,4 miljard euro in VIER JAAR is des te belachelijker, als men weet dat het Waals gewest ELK JAAR zo'n 12 miljard extra krijgt van Vlaanderen, plús daarenboven nog eens ettelijke tientallen miljoenen uit de pot van de Europese Unie. Tegenover het jaarlijkse bedrag van de noord-zuid transferts en dat Europees geld is het budgetteren van nog geen anderhalf miljard op 4 jaar een lachertje. Dat is nog niet alles. We zullen onze Waalse vrienden voorlopig maar het voordeel van de twijfel geven, want, met de PS als uitdeler van dat te investeren geld, valt het te betwijfelen wie dat geld, ten eerste, gaat krijgen en of daar, ten tweede, effectief iets positiefs mee zal gedaan worden. Er is daarvoor geen enkel precedent en persoonlijk ben ik van mening dat het nooit iets zal worden met Wallonië zolang de marxisten van di Rupo en Co er de baas zullen blijven. Een andere voorwaarde opdat er iets zou kunnen lukken is, dat het zo stilaan moet gedaan zijn dat men in Wallonië om de haverklap gaat staken, meestal voor zaken die het sop van de kool niet waard zijn. Toevallig was er vandaag wéér zo'n staking. Het personeel van Sonaca, een high tech bedrijf in de luchtvaartindustrie, legde het werk neer en kwam op straat om te protesteren tegen de hoge brandstofprijzen. Is dat een reden tot staken? Nog een geluk dat George Marshall zelf dit niet meer moet meemaken...
Toen ik op 11 juni in een artikel over het textielakkoord met China schreef, dat dit maar iets tijdelijks was en dat het voor deze industrie bij ons maar uitstel van executie zou zijn, kreeg ik daarop enkele reacties van mensen die me vroegen hoe ik zoiets kon weten. Wel, eerlijk gezegd, ik kon dat niet weten, maar baseerde mij op wat ik daarover gelezen had in de binnen- en buitenlandse pers. Ik lees erg veel kranten en tijdschriften, (geen boeken). In de uitgave van "Vacature", een bijlage die 's zaterdags gevoegd wordt bij de kranten die aanleunen bij Het Laatste Nieuws én bij de groep waartoe de Gazet Van Antwerpen behoort (en die ik iedereen aanbeveel te lezen), verscheen zaterdag 27 augustus een bijdrage over dit probleem. Daarin stelt Herman Van de Velde, gedelegeerd bestuurder van de gelijknamige lingerieproducent exact hetzelfde als wat ik vroeger schreef, nl : "Een nieuwe quotaregeling kan hoogstens voor enkele jaartjes uitstel van executie zorgen" (Vacature onder de titel "Kosten de Europese textielquota ons echt jobs?". Het artikel van Vacature komt als reactie op het naleven van akkoord dat Europees commissaris Peter Mandelson begin juni met China sloot om dus de invoerquota te beperken tot 2008, jaar waarop alle invoerbeperkingen zouden moeten worden opgeheven. Als gevolg van dat akkoord, dat door de Europese Unie (voorlopig?) wordt nageleefd, zitten duizende tonnen textiel uit China geblokkeerd in de Europese havens, o.m. in Antwerpen en klagen de Europese winkelketens erover dat ze hun wintercollectie niet zullen krijgen en dus ook niet zullen kunnen verkopen. Als dat waar is, wat we kunnen aannemen, dat betekent het dat bijna de hele voorraad Europese kleding nu reeds uit China komt en dat we eind juli al de quota bereikt hadden die normaal voorzien waren voor een heel jaar. De invoer van sommige producten zou dit jaar reeds tot vijfmaal gestegen zijn tegenover een paar jaar geleden. Als de quota in 2008 volledig wegvallen zal dit betekenen, dat er ± 50.000 jobs in de textiel verloren zullen gaan, alleen al in België. In 2005 zullen dat er ± 200.000 zijn voor heel Europa. Door de huidige blokkering van de quota vallen in China ondertussen bedrijven stil, waarvan het personeel gewoon op straat wordt gezet zonder enige noemenswaardige compensatie. Puur rauw 18 eeuws kapitalisme, waartegen een sociale samenleving als de onze nooit zal kunnen concurreren. Dit alles onder de hoede van een communistisch systeem. Probeer het maar bij te houden.