Volgens het politieke denken bestaat er in België niet zoiets als de hardwerkende Vlaming en de luie Waal. Dat zijn, volgens de geïndoctrineerde opiniemakers van onze politiek-correcte samenleving, maar mythes en vooroordelen. Zou het? In West-Vlaanderen, vooral in de grensstreek, kampt men al jaren met een tekort aan arbeidskrachten. Men heeft die in de eerste plaats willen zoeken in de regio Moeskroen, waar een werkloosheidsgraad heerst van rond de 20%. In de steden van de iets verder gelegen Borinage is het al niet veel beter. In Bergen, de thuisbasis van Di Rupo, heeft men zelfs een percentage van 23%. Maar naar West-Vlaanderen komen werken doen die Walen niet, zelfs niet als ze gebruik kunnen maken van gratis busvervoer. En het kan nog erger. Heel wat West-Vlaamse bedrijven zijn hun activiteiten gaan verplaatsen naar de andere kant van de taalgrens, waar ze goedkoper aan industrieterreinen konden geraken en er bovendien de welwillende steun van de plaatselijke Waalse autoriteiten kregen. Maar ook daar geen werkbereidwilligen. Volgens een artikel van een tijdje geleden in Vacature kwamen de Walen er zich alleen laten zien om een briefje te krijgen dat ze zgz gesolliciteerd hadden en op die manier konden blijven doppen. Van grote armoe zijn heel wat West-Vlaamse bedrijven dan maar Frans-Vlamingen gaan aanwerven. Die kwamen wél, ook al omdat ze in België een voordeliger fiscaal statuut kregen dan in eigen land. Vanaf volgend jaar is het echter met dat fiscaal statuut afgelopen en dreigen heel wat Franse medewerkers af te haken. De toestand is er zo schrijnend aan het worden, dat men er ernstig aan denkt reclame te gaan maken in Oost-Europa om van daaruit arbeidskrachten te kunnen aanwerven. En dat alles, terwijl er enkele kilometer verder duizenden Waalse werklozen zijn, die blijkbaar liever in hun 'hangmatcultuur' blijven voortmodderen en dit van generatie op generatie. Dank zij het Vlaamse geld van de transfers kunnen ze het nog lang uithouden. De gebroeders Dardenne doen straks weer mee op het filmfestival van Cannes, waarschijnlijk met hun zoveelste film over de schrijnende toestanden in de Luikse periferie, nog zo'n regio van Franstalige nietsdoeners. Voor bekwame filmlui, wat dat zijn de Dardennes, is het niet moeilijk om daar zo'n films te maken. Ze moeten maar de deur van hun woning uitstappen en ze hebben er het decor en de sfeer die ze willen. Het laatste stukje DDR in West-Europa.
Groot nieuws in de media van gisteren: Vanaf 1 mei kan België gevangenen met een Marokkaanse nationaliteit gedwongen terugsturen naar hun land. 'Een grote doorbraak' noemt men het. 't Is maar hoe men het bekijkt. Het goede nieuws is, dat een overeenkomst ter zake tussen België en Marokko, die nog dateert van de regering Verhofstadt II, eindelijk door Marokko is geratificeerd. Dat heeft vier jaar geduurd en dat noemt men hier een calvarietocht, waarbij men vergeet dat zulke vertragingen ook bij ons voorkomen. Er zitten zo'n 1.100 Marokkanen in onze Belgische gevangenissen. Dat is ongeveer 50% van totaal aantal veroordeelde buitenlanders. In het kader van onze overvolle strafinrichtingen, zou dat inderdaad goed nieuws moeten zijn. Maar er zijn uitzonderingen, en dat is het slechte nieuws. Kunnen nl niét worden teruggestuurd: Marokkanen die: - in België geboren zijn en de dubbele nationaliteit hebben; - met een 'Belgische' getrouwd zijn; - de vluchtelingenstatus hebben; - vóór hun veroordeling al 5 jaar ononderbroken op Belgisch grondgebied woonden; - in Marokko nog een schoonmoeder hebben. Dat laatste heb ik er zelf bijgezet, om maar te zeggen, dat dit een zoveelste Verhofstadt verwezenlijking is die maar een lege doos voorstelt. Met een beetje vindingrijkheid kan bijna iedere Marokkaanse crimineel wel een uitvlucht zoeken om hier te blijven en de hel van de Marokkaanse gevangenissen te ontlopen (wie dat laatste niet gelooft, moet maar eens de Vlaamse film 'De hel van Tanger' zien). Watje De Clerck heeft ondertussen al toegegeven, dat het aantal dat men zal kunnen terugsturen, waarschijnlijk enkele tientallen bedraagt, in het beste geval 10%. De veroordeelde, die ervoor in aanmerking komt, moet trouwens ook altijd nog naar zijn mening worden gevraagd, alhoewel dat niet wil zeggen, aldus De Clerck, dat hij zomaar zijn zin zal krijgen. Misschien vertelt die dan wel dat hij zich hier wil vestigen als zelfstandige, zoals Bulgaren en andere Oost-Europeanen dat tegenwoordig doen, om daarna te kunnen aanschuiven bij het OCMW. In dit gekke land blijkt alles mogelijk te zijn. Zo vertrekt er een dezer dagen een airbus van het Belgische leger met 60 uitgewezen 'asielzoekers' naar Afrika. Het was zeven (7!) jaar geleden, dat dit nog eens gebeurd was en dan zijn er bij die 60 amper 15 die worden uitgewezen door ons land. Van een pamperdienst gesproken.
Het voor donderdag geplande gesprek van Beke met Di Rupo en de Wever is uitgesteld tot na Pasen. Met dit ongelooflijk warme aprilse zomerweer is dat nog te begrijpen. De meest zinnige uitspraak kwam er trouwens gisteren van Vincent Van Quickenborne, een van de weinige liberalen met een zekere Vlaamse reflex. Hij zei het niet letterlijk, maar hij gelooft ook niet dat Beke er iets van terecht zal brengen en stelt voor De Wever nu de kans te geven het initiatief te nemen, zoals die dat zelf al meermaals gevraagd heeft. Als België immers riskeert een slechte financiële rating te krijgen omdat er straks nog geen regering zou zijn, zal het land die later ook krijgen als er een regering is die de problemen niet meer aan zal kunnen. Want dit land is doodziek en moét hervormd worden. We hebben mede de hoogste belastingen, de hoogste immigratiecijfers, percentsgewijs gesproken het grootste aantal ambtenaren, de laagste pensioenen. Het land is zo goed als kapotgeregeerd door traditionele partijen en vakbonden, en is zowat het enige dat nog niets gedaan heeft aan de opkomende kosten voor de vergrijzing. Met veto's, evenwichten, alarmbellen en allerlei andere blokkeringsmechanismen, is het onmogelijk geworden nog ooit een ordentelijk bestuur te krijgen. Een land waarin de meerderheid geen macht van meerderheid meer heeft en bijgevolg de chaos en wanorde dagdagelijkse kost zal worden. Als ook De Wever er niet in zal slagen België minstens het begin van een serieuze hervorming te geven, dan kan men er beter mee ophouden en meteen overstappen op een ver doorgedreven soort confederalisme of op een scheiding tout court. Plan B, zeg maar.
Groot nieuws gisteren in alle media: de groep rond Wouter Vandenhautte, Corelio (De Standaard en Co) en Sanoma (weekbladen) hebben VT4 en Vijf TV overgenomen. Dit gebeurde, nadat de laatste concurrent, de RTL, had afgehaakt. De deal ging door voor, naar schatting, 150 miljoen euro. Zowat iedereen die er ook maar van ver of dichtbij iets mee te maken had, was euforisch. Dé dooddoener was, dat hiermee het TV landschap nog Vlaamser zou worden. Een verankering, noemen ze dat. Zou het? Een beetje scepsis is hier echter wel op zijn plaats. Om te beginnen het feit dat RTL heeft afgehaakt. RTL is één van de grootste zenders in West-Europa en is in al onze buurlanden aanwezig. Vlaanderen erbij pakken zou voor deze reuze onderneming de cirkel rond maken. Dat mocht zelfs wat kosten. Dat RTL dat toch niét doet, bewijst m.i. dat het hele project niet rendabel is. Vlaanderen heeft zo'n zes miljoen inwoners en dus potentiële kijkers. Veel meer kunnen dat er nooit worden, ook al omdat de meeste van de inwijkelingen van de laatste jaren zich weinig of niet inburgeren. Die kopen zich een schotelantenne en blijven thuis kijken naar Turkse en Arabische zenders. In korte woorden betekent dat, dat het aantal Tv-kijkers grosso modo zal blijven wat het is en dat er zich hoogstens wat verschuivingen onderling zullen voordoen op de zeven zenders die nu over heel Vlaanderen uitzenden. En dan hebben we het nog niet gehad over de regionale zenders, die ook hun graantje meepikken. Vooral voor de adverteerders is dit geen goede zaak. De kans dat die meer in Vlaanderen gaan investeren dan ze nu doen, zal verwaarloosbaar zijn. Het zou zelfs minder kunnen worden. Het had ooit anders kunnen zijn als Vlaanderen en Nederland meer samen hadden gewerkt, want dan zou er een markt zijn van zo'n twintig miljoen potentiële kijkers. Sinds de komst van VTM zijn Vlaanderen en Nederland taalkundig uit elkaar gegroeid en dat geldt ook voor de adverteerders. Een reclame over bv 'javel' kan je in Nederland niet uitzenden, brengt dus minder op en dan hebben we het nog niet over het taaltje dat dikwijls gebruikt wordt. Kortom: die verankering zal niet veel zoden aan de dijk brengen. Een eerder onverwacht gevolg van dat alles, zou kunnen betekenen dat de VRT er straks nog garen bij spint. Als men het daar goed aanpakt, meer (echte) Vlaamse producties maakt, films en andere programma's maakt die niet om de haverklap worden onderbroken door reclame, dan zie ik een groot deel van zijn huidig publiek het bij die zender houden. Voor Vlaanderen komt het er nu op aan die VRT eens echt te vervlaamsen (N-VA heeft daarvoor al enkele voorstellen op tafel liggen). Dat zou pas een verankering zijn.
Na Martens, Tobback Sr, Tobback Jr, Alexander Decroo, Gwendolin Rutten, Dehaene Sr, Servais Verherstraten enYves Leterme, was het gisteren de beurt aan Marc Eyskens om zijn duit in het N-VA afbraakzakje te komen doen. De man, die destijds als eerste minister en minister van Financiën mede verantwoordelijk was voor de devaluatie van de Belgische frank en de explosie van de Belgische staatsschuld (die, nota bene, mede aan de basis ligt van de huidige malaise), stelde, dat men maar een regering zonder N-VA op de been moest brengen. 'N-VA is uit op de vernietiging van de Belgische staat', zei hij. Misschien is het bij hem wel een soort ouderdomsverschijnsel, maar de man schijnt nog steeds niet te beseffen, dat dit land moét hervormd worden en dat deze keer de lasten evenredig moeten verdeeld worden en niet - zoals in zijn tijd - alleen maar gedragen worden door Vlaanderen. Voor sommige brave Kempenaars zal het wel even schrikken geweest zijn de naam van Verherstraeten bij bovenvernoemd gezelschap te zien. Erg opmerkelijk is dat niet. Verherstraeten is een Leterme-man die dank zij de ex-Vlaming en beider contacten met het ACV, fractieleider van zijn partij mocht worden in de Kamer. Sindsdien heeft hij zich al in alle mogelijk bochten moeten wringen om de door deze francofone geleide regering genomen beslissingen goed te praten, wat hem niet erg goed lukt De man heeft nu eenmaal helemaal geen charisma, om het beleefd uit te drukken. Bovenstaande criticasters verwijten de N-VA o.m. dat ze haar verantwoordelijkheid niet zou nemen. Welnu, die partij staat al een hele tijd te vragen het initiatief te mogen nemen, maar krijgt het niet. Van de meer dan 300 dagen dat de regeringscrisis al duurt, kregen Bart De Wever en zijn partij er uitgerekend acht (8!) om zelf iets voor te stellen. Bart was toen de eerste die iets op papier durfde te zetten en werd meteen (binnen de twee uur!) teruggefloten door de PS en haar acolieten. Als de N-VA het initiatief niet krijgt, moet men niet op haar schieten, maar op de partij die nu het initiatief heeft en dat is momenteel CD&V. De demarches van Leterme, Verherstraeten en Eyskens (over Dehaene zullen we best even zwijgen: die heeft het te druk om zijn bonussen te tellen!) bleken er zelfs voor Woutertje Beke teveel aan te zijn. De man blijkt inderdaad nog te leven en vroeg a.u.b. de gelederen te sluiten. Daarmee zit hij, althans voorlopig nog, op één lijn met Bart De Wever, die stelt dat al dat N-VA bashen alleen maar ten goede komt aan de francofone tegenpartij, die daardoor minder dan ooit bereid zal zijn tot de noodzakelijke toegevingen. Als alles mee zit, gaan PS en N-VA morgen weer eens, samen met Beke, aan tafel zitten. Misschien wordt het wel een laatste avondmaal...
'Keuze voor zonne-energie was fout. De kostprijs van zonnepaneelparken is niet te verantwoorden. De overheid had ze nooit mogen subsidiëren' Bovenstaande uitspraken zijn niet van mij, maar van Freya Van den Bossche, tot nader orde nog steeds Vlaams minister van Energie. De laatste verhoging van de elektriciteitsprijs, waaruit bleek dat wie geen zonnepanelen plaatst (dikwijls omdat men daar de middelen niet toe heeft) moet betalen voor de (meestal kapitaalkrachtigere) die het wél doet, heeft de emmer van de duurzame energie doen overlopen. Voeg daarbij nog het feit dat de door Eandis gevraagde meerprijs te hoog zou liggen, dat er een wraakroepend verschil is tussen de diverse Vlaamse regio's en de energiechaos is compleet. De vraag is nu: wie is dat grote licht dat destijds beslist heeft Sinterklaas te gaan spelen met die panelen? Wel, dat was niemand minder dan Steve Stunt, alles gratis Stevaert, partijgenoot van Freya en destijds - evenals zij - een van de toen nog populaire rode tele-tubbies. De man is ondertussen uit de politiek gestapt en heeft zich, na een ommetje als zelfbenoemde gouverneur van Limburg, in het bedrijfsleven gestort waar hij tal van lucratieve bezigheden heeft. Dat laatste houdt hem er niet vanaf achter de schermen toch de touwtjes in handen te houden. Denk maar aan De Lijn en het geval Lieten, Ethias en die haven in Vietnam. Zonne-energie, blijkt nu, is voor onze contreien niet de meest geschikte vorm van alternatieve energie. Windenergie zou elf (11!) maal goedkoper zijn. Dus gaat onze Freya nu de windenergie promoten. Kwestie van toch ook een dada te hebben waar ze straks mee zou kunnen uitpakken. Ze wil er in Vlaanderen liefst 300 laten neerpoten. Nu is het idee nog maar net gelanceerd, of ook op dat vlak zouden er problemen zijn, althans in Vlaanderen. Terwijl de technische handleiding van de windmolenconstructeurs nl stelt dat die molens op minstens 400 meter van andere gebouwen moeten staan, zou dat in Vlaanderen slechts 250 meter zijn. In Wallonië is dat 350 meter en in Nederland volgt men de constructeursnorm: 400 meter, dus. Dat moet, omdat de huidige windmolens gevaarten zijn van 85 meter en meer en een ongeluk nooit uit te sluiten is. Bij ons is dat blijkbaar geen probleem. Ze zullen er eerst moeten staan vóór men ook daarmee te maken zal krijgen. Ze leren het hier nooit. Tot slot nog dit: zonnepanelen en windmolens zouden het, althans volgens de milieu diehards, mogelijk maken dat er met de tijd andere centrales zouden kunnen gesloten worden. In Denemarken, waar nu reeds ongeveer 20% van de energie uit windmolenparken komt, moet de eerste traditionele centrale nog gesloten worden. Het rendement van windmolens is nl maar zo'n kleine 25%, wat erg laag is. Het waait niet altijd en daarbij komt nog dat eventuele surplus stroom niet kan worden opgeslagen. Het is stil waar het niet waait...
Vorige week maandag waren de voorzitters van de vier Franstalige partijen op bezoek geweest bij VOKA, het overkoepelend orgaan van Vlaamse werkgevers en Kamers van Koophandel. Dat gebeurde in het kader van een zgz francofoon 'charme offensief'. Wat dat offensief voorstelde werd gisteren door twee vertegenwoordigers van het VOKA uit de doeken gedaan in de Zevende Dag. Het was driemaal niets, een wind in een fles. Volgens VOKA voorzitter De Bruyckere, nu niet direct een volbloed flamingant - de man heeft ook eigen bedrijven aan de andere kant van de taalgrens - was het meer een poging om te laten zien hoe toffe lui de francofonen wel zijn. Maar van nieuwe voorstellen of enige doorbraak was er helemaal geen sprake, integendeel. Het enige dat de Franstaligen bindt, blijkt een soort N-VA fobie te zijn. Voor de rest bleven de charme offensievelingen gewoon op hun eigen standpunt staan en zegden erbij dat ze nog het liefst van al zouden willen dat alles bij het oude zou blijven. La Belgique à papa comme en 1830. Voor zover dat nog nodig is, duidt het aan dat de situatie feitelijk nog altijd muurvast zit. Met afbraaktheorieën à la Tobback Sr en Leterme aan Vlaamse kant, zal dat de zaak helemaal niet vooruit helpen. Die Leterme zou beter zwijgen dat hij zweet, want hij ploetert zelf al meer dan drie jaar verder zonder op communautair vlak maar enige vooruitgang te maken. Dan kan ook moeilijk, als ge moet werken met een regering zonder meerderheid in Vlaanderen en waarin de Franstalige dan nog de plak zwaaien. Er zal deze Paasweek niets meer gebeuren. De week daarop is de laatste van de maand april en dan zou de N-VA ermee stoppen. 'De tijd is op', zoals De Wever het stelde. Hopelijk heeft tegen die tijd dan iemand in de Vlaamse regering het licht gezien (of moeten we daarvoor wachten tot Pinksteren?) en komt er vanuit die hoek eindelijk eens een moedig voorstel. Een bv in de trant van wat ik in deze rubriek al enkele keren heb aangehaald en die komt uit de pen van grondwetspecialist Robert Senelle, nl dat het Vlaams parlement Vlaanderen uitroept tot deelstaat van het federale België, met als grenzen de bestaande grenzen van het Nederlandse taalgebied. Dat is niets spectaculair, maar wel democratisch volstrekt legitiem en volgens de internationale rechtsnormen. Het zou de eerste stap kunnen zijn naar een soort confederatie en/of een volledige onafhankelijkheid.