Volgens de Nationale Bank (NBB) heeft de gemiddelde Belg met zijn huidig inkomen 2% meer koopkracht dan in 2020, o.m. dank zij de automatische index en de Vivaldi-maatregelen. Volgens het Planbureau, dat een andere berekening hanteert, is die vermeerdering zelfs 4%.
We praten dan wel over ‘de gemiddelde Belg’. Volgens een recente studie van een groep Gentse economen o.l.v. Gert Peersman blijkt nl de koopkracht van de 20% armste Belgen in dezelfde periode echter gedaald. Die plus in de berekening van de gemiddelde Belg is er omdat de hogere inkomens er stevig op vooruit zijn gegaan. Daarbij blijkt dat de koopkracht van het leefloon zelfs nog het meest van al is gestegen en dat de forse koopkrachtdaling zich situeert bij de laagste inkomens. Werknemers in de horeca bv hebben in januari 2024 een jaarlijkse loonindexatie gekregen van 1,83%, terwijl hun werkelijke inflatie liefst 7% bedroeg.
Waarmee nogmaals wordt bewezen dat die automatische indexering, die in geen enkel ander land bestaat (only in Belgium!’) alleen maar de beter bemiddelden ten gunste komt en niet degenen die het meer nodig hebben. Daarenboven is het ook noodlottig voor bedrijven die het al niet breed hebben en het daardoor nog moeilijker krijgen om te concurreren, zeker met het buitenland. En dan maar lullen over de koopkracht…
--
En dan nog dit: Ik had het te laat gezien om het gisteren nog te melden, maar mijn blog van 20 dezer was het nummer 5.800 sinds ik ermee begon bij mijn pensionering op 1februari 2005. Of ik er nog mee doorga zal afhangen van de verdere gang van zaken na 9 juni en de waarschijnlijke nasleep.
|