Er was vorige week weer heel wat te doen over de dure elektriciteitstarieven in dit land. Die zijn, volgens Tom De Meester, de energiespecialist van de … PvdA (als het goed is, zeggen we het ook) de laatste vijf jaar hier zes keer sneller gestegen dan in onze buurlanden. Een stijging van 62%, terwijl dat in de ons omliggende landen maar 10,2% was. De cijfers worden trouwens bevestigd door onze eigen elektriciteitsregulator Creg.
Om te beginnen was de BTW op het elektriciteitsverbruik door de regering Di Rupo in 2014 van 21 naar 6% teruggebracht, maar later door de regering Michel terug op 21% gebracht, mede om de taxshift te kunnen verwezenlijken. Daarna waren er de miljarden euro’s die werden weggegeven door toenmalig Vlaams minister Freya Van den Bossche voor het plaatsen van zonnepanelen. Toen een volgende Vlaamse regering daar een einde aan maakte en de opvolgster van Van den Bossche, Annemie Turtelboom, de schade door een nieuwe taks wou beperken, kreeg die taks haar naam en was ze tenslotte verplicht op te stappen. Tussendoor was er de afschaffing van de gratis stroom in Vlaanderen, nog ingevoerd door ‘Mister Gratis’, Steve Stevaert himself.
Al van bij het begin van de zgz ‘groene stroom’ schreef ik al dat we ons aan die groene stroom nog blauw zouden betalen en dat is ondertussen het geval. Zelfs de windmolenparken die tegenwoordig zonder subsidies kunnen gebouwd worden, kosten extra geld om de stroom vanuit de zee naar de verbruikers te brengen.
Dan is er nog de hele trammelant geweest met de kerncentrales, die om de haverklap stil vielen of moesten stil gelegd worden, zodat we stroom uit het buitenland moesten invoeren, wat de zaak niet goedkoper maakte (vorig jaar was dat 22% van het totale verbruik).
Tenslotte worden de elektriciteitskosten in dit land zo goed als volledig doorberekend aan de verbruiker, u en ik, terwijl dat in de buurlanden gebeurt via de algemene middelen, de begroting, zeg maar. Een land als Nederland, dat op zijn laatste begroting 11 miljard euro overhield, kan zich zoiets veroorloven. Een land als het onze, met een begrotingstekort van 7/8 miljard euro (en het kan nog meer worden!), kan dat niet*. Simple comme bonjour!
* Op Tv hoorde ik gisteren nog een discussie op De Zevende Dag, waarbij Jambon, Crootje en Verherstraeten een Zweedse coalitie bis niet uitsloten en in één adem erbij vertelden, dat ze dan zouden werken naar een sluitende begroting voor 2021. Bij de start van de eerste Zweedse coalitie werd juist hetzelfde gesteld, maar dan voor 2018. Er is niets van in huis gekomen.
Wie gelooft die mensen nog?
|