Tijdens de campagne naar de federale verkiezingen van 2007 speelde het Vlaams Belang niet echt mee. Alles stond in het teken van de zgz "kanseliersverkiezingen" waarbij zelfs Vande Lanotte een kans gegeven werd om toekomstig premier van België te worden (waar is de tijd!). Dat opbod tussen de traditionele partijen maakte wel dat heel wat mensen dachten dat ze voor een van die partijen moest stemmen om de grote problemen in dit land opgelost te krijgen. Ondertussen zullen de meeste van de kiezers, die bv voor Leterme en zijn "goed bestuur" gekozen hebben, wel van hun kater bekomen zijn. Bijna elf maanden na de federale verkiezingen hebben we wel een Belgische regering onder diezelfde Leterme, maar alleen een blinde ziet niet hoe die met haken en ogen aaneen hangt. De lakmoesproef voor Leterme komt er nu al aan, en niet in juni (begroting) of juli (staatshervorming). Brussel-Halle/Vilvoorde wordt waarschijnlijk deze week op de agenda van de Kamer geplaatst en daarover moet dan uiterlijk op 8 mei een beslissing vallen. Er bestaat natuurlijk nog steeds een kans dat het "egeltje" niét op de agenda komt, maar dat zal dan gerekend zijn zonder het Vlaams Belang. Die partij, die haar kiescampagne voor 2009 al heeft opgestart, kan nl nu telkens opnieuw vragen om in de plenaire zitting van de Kamer te stemmen over de aanpassing van die agenda. Daarmee zal het spel op de wagen zitten. Als de traditionele partijen immers B-H/V zouden afvoeren, ook al was het maar tijdelijk, dan gaat dat een gevoelig gezichtsverlies met zich meebrengen. En voor de N-VA een regelrechte afgang. Eén van de redenen, waarom de francofone partijen geen verder beroep tegen B-H/V aantekenden, is trouwens dat ze daarmee tegelijkertijd ook proberen het Vlaams kartel uiteen te spelen. Of dat laatste gaat lukken, zal in de eerste plaats afhangen van Leterme zelf, die zal moeten kiezen tussen het houden van zijn kiesbeloften en zijn (innige) wens om premier van dit kunstmatige land te blijven. Het wordt weer eens een zoveelste beslissende week!
België is nog maar eens veroordeeld door het Europees Hof. Deze keer omdat er na twintig (20!) jaar nog steeds geen uitspraak is in een gerechtelijke procedure over de stortplaats van Mellery. De Belgische Staat moet de uitbater van dat stort 30.000 euro morele schadevergoeding betalen. Het is niet de eerste keer dat België zo'n Europese veroordeling krijgt. In de zaak Beaulieu is dat ook al gebeurd en toen ging het om heel wat meer centen. Maar er is nog meer om te bewijzen dat ons (on)gerecht op niets trekt. Zopas bracht Tony Van Parijs, CD&V-er nota bene en zelf ex-minister van Justitie, een nieuw schandaal aan het licht, dat zijn partijgenoot en huidig minister Jommeke Vandeurzen geen plezier zal gedaan hebben. Het blijkt nu nl dat er, buiten het feit dat de Belgische gevangenissen al overvol zitten, er nog zo'n duizendtal veroordeelden, die straffen hebben gekregen tot drie jaar cel, zo maar vrij rondlopen. Dit zogezegd in afwachting dat ze een elektronische enkelband gaan krijgen. Dat kan vele maanden duren en geeft absoluut geen garantie dat ze dan degelijk zullen gecontroleerd worden. Er zijn niet alleen te weinig cellen, er is ook te weinig personeel om al die enkelbanddragers serieus op te volgen. M.a.w. dit land blijkt op gerechtelijk vlak zo'n beetje een Far-West te worden. Wie een straf krijgt van minder dan zes maanden, wordt niet opgesloten. Wie een straf krijgt tot drie jaar evenmin. Als men later een enkelband krijgt, is de kans dat men ernstig gecontroleerd wordt zo goed als nihil. Jommeke Vandeurzen ("Piske" voor de familie) laat het wel degelijk afweten. De nieuwe gevangenissen, die hij belooft, kunnen er pas over vier jaar staan. Zo lang wordt het dweilen met de kraan open. Het tussentijdse alternatief, de Nederlandse bajesboten, wordt hooghartig afgewimpeld, maar ondertussen maakt dit land zich nog maar eens grandioos belachelijk. --- Het gaat trouwens niet goed met de verstandhouding binnen het Vlaamse kartel en dit alleen niet tussen N-VA-ers en CD&V-ers, maar ook tussen CD&V-ers onderling. Buiten een Tony Van Parijs zijn er nog andere zwaargewichten die zich gepasseerd voelen door boekhouder Leterme. Denk maar aan Eric Van Rompuy en Hendrik Bogaert, om er twee te noemen. Hopelijk houden deze rebellen ook voet bij stuk op 8 mei als de lakmoesproef van B-H/V eraan komt.
Het worden twee spannende weken. In tegenstelling tot wat gedacht werd, hebben de Waalse partijen geen tweede maal beroep aangetekend tegen de uitspraak van de kamer van Binnenlandse zaken van 7 november i.v.m. de splitsing van Brussel-Halle/Vilvoorde. In concreto betekent het, dat op 8 mei de zaak in de plenaire kamervergadering zal komen, waarbij de Vlamingen de kans krijgen een tweede maal voor de splitsing te kiezen zónder toegevingen. Daardoor zou het kiesarrondissement Brussel-Halle/Vilvoorde dan ook definitief gesplitst worden. Het resultaat van een dergelijke stemming zal waarschijnlijk wel met zich meebrengen, dat de prille regering Leterme zal vallen. Het wordt dus een spelletje politieke blufpoker, waarbij de Vlaamse partijen hun woord moeten houden en (nog eens) 5 minuten politieke moed zullen moeten tonen. Wat er daarna zal gebeuren is voorlopig bijzaak. Het zou voor CD&V zelfs niet slecht zijn, mocht de regering Leterme vallen. De voorlopige begroting, nog opgemaakt onder Verhofstadt III, klopt van geen kanten en die situatie zal er niet op beteren, nu vast staat dat de Belgische economie het dit jaar veel slechter zal doen. Het was een sprookje te denken dat wij geen last zouden krijgen van de Amerikaanse recessie, de bankcrisis en de steeds maar stijgende voedsel en energieprijzen. De vraag is alleen maar in hoeverre Leterme zelf de zaak zal bekijken en in of zijn partij hem zo maar zou gaan volgen, mocht hij zich aan zijn premierschap zou blijven vastklampen. --- In het licht van bovenstaande is het een meer dan goede zet geweest, dat het Vlaams Belang zijn campagne voor 2009 begonnen is. De partij mag in de huidige politieke constellatie toch niet meespelen en heeft er dus geen belang bij haar energie daaraan te verspillen. Met hetgeen tot 8 mei op het spel staat, krijgt het VB nu een ideale situatie om nog eens voluit te gaan, voor Vlaanderen en tegen België.
Dat Wallonië in het algemeen en de PS in het bijzonder aan elkaar hangt van cliëntelisme, is algemeen geweten. Dat kan echter veel verder gaan dan men zou denken. Zo is bekend geraakt, dat men in bepaalde gemeenten in Wallonië in winkels korting krijgt als men lid is van de PS. De partijkaart als kortingsmiddel! Wie die kortingen alvast niet nodig heeft is Frédéric Laloux, de staatssecretaris in de regering Leterme die na één maand zijn ontslag mocht geven. Hij zetelt nog steeds in de gemeenteraad van Namen, nu wel in de oppositie. Daarbuiten is hij bestuurder bij de Waalse maatschappij voor de watervoorziening en de haven (!) van Namen. Alsof dat niet volstond, is hij ook nog eens voorzitter van de huisvestingsmaatschappij "La Joie du Foyer" en bestuurslid van een andere, met de mooie naam "Le Foyer Jambois". Niet slecht voor een ex-patissier, lid van de partij van de werkman. Eigenlijk heeft Laloux nog geluk dat hij niets te maken heeft met die andere huisvestingsmaatschappij "Le Foyer Namurois". Die is nl zopas in opspraak gekomen omdat ze inwijkelingen uit niet-E.U. landen pas een sociale woning gaf als er een andere huurder uit die landen vertrok. Eigenlijk had die foyer nog gelijk, want op die manier vermijdt men gettovorming, waardoor op een gegeven ogenblik een bepaalde blok of wijk helemaal overspoeld wordt door extreem armen waardoor de problemen er alleen maar erger op worden. In onze politiek-correcte maatschappij mag dat echter niet meer en zeker niet in Wallonië, dat nog maar pas zelf geprotesteerd had omdat Vlaanderen van dergelijke huurders eist dat ze tenminste een poging zouden doen om onze taal te leren, willen ze hier komen wonen. Nu, (min of meer) een taal leren kan iedereen, de herkomst van mensen kan niet veranderd worden. Van talen gesproken - en dan komen we bij een volgende staatssecretaris uit de regering Leterme - daarover kan Olivier Chastel meespreken. De man (MR) werd wereldberoemd in Charleroi, toen hij de wantoestanden in, jawel, de huisvestingsmaatschappijen aldaar ontdekte en openbaar maakte. Als beloning werd hij benoemd, eerst tot staatssecretaris voor de voorbereiding van het EU-voorzitterschap, wat later tot staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken. Of de man daarvoor bekwaam was, bleek niet belangrijk te zijn. Einde maart verving Chastel niemand minder dat Karel De Gucht op een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in het Sloveense Brdo. Daar bleek dat de arme man zo goed als geen Nederlands kon en dat zijn Engels al niet veel beter was. Chastel is nu taalcursussen aan het volgen. Alsof zoiets zo maar op te lossen is op dat niveau. Na meer dan acht jaar kunnen zowel Reynders als Onkelinx onze taal nog niet fatsoenlijk. Maar voor de rest gaat het goed in Wallonië. De Vlamingen mogen alleen niet vergeten op tijd hun solidariteitsbijdrage te storten...
En daar is B-H/V weer! Het begint zo een beetje te lijken op het Voeren-egeltje van vader Eyskens. Die is daar tenslotte over gevallen. Dat zou met Leterme ook nog kunnen overkomen. Het dossier B-H/V komt normaal gesproken vandaag op tafel in het overlegcomité van de zes (6!)verschillende regeringen van dit kunstmatige land. Sinds op 7 november 2007 de kamercommissie van binnenlandse zaken de splitsing heeft goedgekeurd (Vlamingen tegen francofonen, die de zaal verlieten!), is er niets meer gebeurd, buiten het feit dat de Franstalige gemeenschap een belangenconflict had ingediend. Daardoor werd de parlementaire behandeling voor 120 dagen opgeschort. Die 120 dagen zitten er bijna op. Als er geen andere beslissing komt, kan ook het Waals gewest nog zo'n belangenconflict inroepen, maar ergens zal het moeten ophouden. Ten laatste ergens in mei 2009 zal het laatste francofoon beroep tegen de splitsing van B-H/V afgelopen zijn en moet er een definitieve stemming komen in de federale kamer, dus vlak vóór de regionale verkiezingen. De Vlamingen hebben dan de mogelijkheid de splitsing definitief te maken. De tijd speelt dus in ons voordeel. De vraag is nu, of de Vlaamse meerderheidspartijen gaan toegeven of niet. Het is voor Vlaanderen nog altijd beter dat er niets beslist wordt dan dat er weer toegevingen zouden moeten worden gedaan. De kans, dat er niets zal beslist worden, is groot al was het maar omdat de syndicale verkiezingen eraan komen (5 tot 16 mei) en vooral CD&V beducht is voor de reacties bij zijn syndicale ACV-vleugel. Vanavond weten we misschien weer iets meer...
Niet minder dan drie Belgische federale ministers zijn op het ogenblik in "onze" Kongo. Het zou Belgische politiek nieuwe stijl worden: met één stem spreken en dezelfde boodschap verkondigen. Dit was althans het plan van grote baas De Gucht, toekomstig euro-commissaris (enfin, dat hoopt hij toch), die Michelleke had meegebracht. De derde van de drie musketiers is Crembo, de nieuwe minister van landsverdediging. Het plan was dat ze allerlei zaken afzonderlijk zouden afhandelen en daarna samen president Kabila zouden ontmoeten. Ze zouden die man daar nog eens de Belgische wensen kenbaar maken: mensenrechten en anti-corruptie politiek en nog van die dingen. Het is allemaal "lichtjes" anders uitgedraaid. Kabila Jr liet de federale excellenties eerst een dagje in de wachtkamer. Mijnheer was nl pas terug uit New-York en had last van jetlag. Daarna ontving Kabila eerst De Crem alleen, zogezegd omdat het hier om een nieuwe minister ging die voor de eerste keer in deze functie het land bezocht. Daarna mochten De Gucht en Michelleke even snel komen opdraven. Het resultaat van de besprekingen was gewoon ontluisterend. De Chinezen zijn nl de Belgen aan het ondergraven in Kongo. China heeft voor 12 miljard dollar (± 9 miljard euro) aan infrastructuurwerken beloofd en krijgt daarvoor in ruil ruime mijnconcessies, waardoor ze het land mee kan helpen leegplunderen. Voorts blijkt dat de helft van de haven van Matadi, die België, grotendeels met steun van de Antwerpse haven, had gerestaureerd, in concessie was gegeven aan een bedrijf uit de Arabische Emiraten. M.a.w. België, met zijn mensenrechten en alles wat erbij hoort kreeg nul op het rekest. Nu maar afwachten hoe het verder zal lopen. Logisch zou zijn dat ons land, dat al jaren miljoenen (misschien wel miljarden) in het failliete Kongo pompt, nu de vinger op de knip zal houden en Kabila en zijn ontwikkelingsgeld beter elders gaat investeren. De vraag is maar, of dat zal gebeuren.
Groot nieuws dit voorbije weekeinde: Spirit heeft een nieuwe naam. Het linkse overblijfsel van de Volksunie van Schiltz, Maes en Anciaux denkt met een andere verpakking weer mee te kunnen spelen. "Vlaams-progressieven" heet het nu. Alsof dit iets spectaculairs voorstelt. Iedereen die links is, noemt zich tegenwoordig progressief, al betekent het meestal dat hij/zij niét voor verandering is. De ex-spiritisten noemen zich ook links-liberaal, iets dat al evenmin klopt. Er bestaan geen links-liberalen, zoals er ook geen rechts-communisten zijn. De enige partij die zich tegenwoordig in dit land liberaal mag noemen is de Lijst Dedecker. Een Partij zoals Open-VLD, die acht jaar lang het linkse programma van de Waalse marxisten heeft uitgevoerd, kan men bezwaarlijk nog liberaal noemen. Enfin, de Vlaams-progressieven doen maar wat ze niet laten kunnen. Volgend jaar, bij de regionale verkiezingen, zullen we de neuzen kunnen tellen. Het zullen er niet veel zijn en meer dan waarschijnlijk verdwijnt ook Spirit-boegbeeld Ansjovis dan van het ministerieel toneel. Bertje was de uitvinder van de naam Spirit en is, naar het schijnt, helemaal niet gelukkig met de nieuwe naam. --- Zondag, één dag na de naamsverandering, was er het Vlaams Nationaal Zangfeest. Daar waren blijkbaar niet zoveel ex-spiritisten te zien. Anciaux' partij is trouwens niet eens separatistisch. Het was wel hartverwarmend, dat zowel N-VA als Vlaams Belang goed vertegenwoordigd waren en dat de speech van de nieuwe voorzitter er mocht zijn. Leterme zal in juli worden aangerekend of hij zijn Vlaamse beloftes zal houden, anders wordt hij afgeschreven en zal hij en zijn partij volgend jaar de rekening gepresenteerd krijgen. Tenslotte zou LDD ook een Vlaamse partij zijn. Op het zangfeest was er niemand van te zien. Als Dedecker voet bij stek houdt en ook in Wallonië een partij wil oprichten, dan valt de terminologie "Vlaams" er grotendeels weg. Elke verdere beslissing zal dan in overweging moeten genomen worden, net zoals dat nu bij de traditionele partijen het geval is. Zoals de zaken er nu bij staan, zal de Vlaming dus een overvloed aan keuze hebben bij de volgende verkiezingen. Maar eerst is er nog juli 2008.