Hoera, hoera! Er is een akkoord over de begroting en er komt (waarschijnlijk) een nieuwe federale regering. De VRT deed er gisteren in haar late journaals nogal euforisch over (in haar duiding al iets minder) en de andere media zullen dat morgen waarschijnlijk ook wel doen. Daarna zal het eerder bang afwachten hoe 'de markt' erop zal reageren. Er is weinig reden tot vreugde. De vakbonden vinden de besparingen te hoog, de werkgevers de nieuwe belastingen idem. Voor Vlaanderen is er helemaal geen reden tot juichen: er iets niets wezenlijks hervormd, er is hoogstens (nog maar eens) overal wat aan gesleuteld en hier en daar zelfs misvormd. Daarenboven is dit akkoord er gekomen met een Vlaamse minderheid, uitgerekend dan nog via de partijen die de laatste verkiezingen verloren hebben en zal de nieuwe regering in Vlaanderen geen meerderheid hebben. Opmerkelijk is wel dat het de Open VLD was, die nog het meeste weerstand heeft geboden tegen het PS-dictaat. CD&V heeft men nauwelijks gehoord, echt werk van zuivere tsjevenkwaliteit, strijkijzers zonder weerstand. Dat de SP.a de PS koers gedwee blijft volgen, is louter o.w.v. de hoop op de federale postjes, waar ze al zo lang van verstoken bleef. Tenslotte nog een doordenkertje. Het verschil tussen de nota Di Rupo en een batterij: aan een batterij is er ten minste nog een positieve kant!
Op het ogenblik dat ik dit schrijf, zit de club van zes al zo'n dertien uur bij elkaar en ziet het er naar uit dat ze niet meer buiten durft komen zonder een min of meer definitief resultaat. Door de ratingverlaging door Standard & Poors kan onze traditionele politieke kaste zich niets meer permitteren. Er zal dus wel iets uit de bus komen, dat op een soort begroting zal lijken en dan zullen we gaan zien wat we gaan zien. Het wordt voor de verantwoordelijken van de Belgische staatsschuld dan nog bang afwachten op het verdict van de markten op maandagmorgen. Al bij al moet men de schuld van wat er de laatste pakweg twintig jaar in dit land gebeurd is, niet in de schoenen steken van de N-VA, het Vlaams Belang of LDD. De partijen die het verknoeid hebben heten CD&V, VLD, PS, SP.a, MR en CdH. Dat zij nu maar zorgen dat de rotzooi wordt opgeruimd. Dat zal niet van een leien dakje lopen, zeker niet als men weet dat er nog steeds een allereerste stap moet gezet worden om de kosten van de vergrijzing op te vangen, terwijl in de Dexia affaire het zwaard van Damokles boven België blijft hangen. Ook in die zaak hebben onze bewindvoerders zich laten rollen dat het niet meer mooi is om aan te zien. Ondertussen hebben ze wel een wondermiddel ontdekt om de pijn te verzachten: de kasbons! Nu de politiek het zelf niet meer opgelost krijgt, mogen de burgers de staat komen redden met hun spaarcenten. Leterme krijgt er niet genoeg van om dat in elke twee zinnen minstens één keer te herhalen: kopen a.u.b. In het late journaal van gisteren bleek wel, dat hijzelf nog geen cent gestort had. Als er vandaag in de regio Ieper een kantoor open zou zijn, zou hij het vooralsnog gaan doen. Om het met zijn eigen woorden te zeggen: wie gelooft die mensen nog?
Vandaag zou Di Rupo beslissen of hij er mee doorgaat of niet. Het wordt zijn ultieme salto, " l'ultimo salto", misschien voor hem wel zijn politieke salto mortale. Het zal, voor ons Vlamingen, allemaal weinig uithalen. Als hij ermee doorgaat en erin zou slagen een nieuwe federale regering te vormen met die club van zes waarmee hij nu al een half jaar rondzeult, dan wordt dat meer dan waarschijnlijk een regering zonder stootkracht. 'A lame duck' zoals dat in de Amerikaanse politiek heet. Een regering die daarenboven in Vlaanderen geen meerderheid heeft en dan ook voortdurend onder druk zal staan. Houdt Elio ermee op, dan gaat het pas spannend worden. Dan zijn de volgende opties mogelijk: - Leterme gaat door met zijn regering in lopende zaken tot de vastgestelde datum van de nieuwe federale verkiezingen in 2014 (de natte droom van o.a. Didier Reynders, die er op die manier bij blijft). - Er komt een noodregering van N-VA, CD&V en de liberale partijen, maar zonder de socialisten, die de communautaire problemen even op 'hold' zet en de Europese richtlijnen uitvoert en in wetten giet (de natte droom van Bart De Wever). - Er wordt een akkoord gesloten tussen de gewesten, waarbij die, volgens artikel 35 van de Belgische Grondwet, onder elkaar uitmaken wat ze nog samen gaan doen en wat niet. - Er komen nieuwe verkiezingen, maar dan met als hoofdthema de splitsing van België; tout court, confederaal of in x-aantal mootjes. Kortom, het kan inderdaad nog spannend worden, maar het wordt eerst afwachten wat Di Rupo vandaag gaat vertellen. Hij kan zijn koninklijke joker nu niet meer uitspelen en zal zelf dus goede kaarten moeten hebben. Rien ne va plus, les jeux sont faits...
Di Rupo kan het niet. Dat heb ik hier al een paar keer geschreven en ik blijk niet alleen te zijn. Knack-directeur Rik van Cauwelaert, toch een autoriteit op gebied van politieke verslaggeving, zegt vlakaf dat hij onbekwaam is. Di Rupo heeft, volgens van Cauwelaert, het geluk dat hij achter zich de PS-studiedienst heeft staan die hem dagelijks moet bijsturen (via die Anne Poutrain waarschijnlijk). De vraag is maar, hoe dat zal blijven verlopen, als de man met het strikje toch een regering kunnen vormen. Misschien via een souffleur? Hij krijgt immers, zoals elke gebuisde, een tweede zit. Het feit dat er op dat koninklijk vakantiehuisje in de Ardennen zoveel tijd is uitgetrokken voor elk gesprek, duidt er wel op dat er serieus gepraat is en dat zelfs Albert II heeft moeten luisteren deze keer. Of het allemaal veel uit zal halen, is wat anders. Dat uitgerekend die van de SP.a (Van Brempt en Tobback) Europa 's eisen blijven minimaliseren, toont aan hoezeer die partij aan de PS blijft kleven. Ze zullen het nooit leren onze socio's. Op naar de volgende nederlaag! Leterme blijft ondertussen maar zeggen dat hij die begroting toch maar zelf zal maken. Dat hij het dan ook doet. Dat moet hij elke dag niet komen vertellen. Het klinkt op de duur afgezaagd, zo'n beetje van 'hou me tegen of ik doe iets'. Een voorlopige begroting voor een voorlopige regering, als die er al komt. En waarin de traditionele Vlaamse partijen zich helemaal dood profileren. De Wever kan zijn binnenpretjes niet op. Tenslotte nog dit: tante Laurette komt op Tv waarschuwen dat er iets moet gebeuren, want dat men anders 'onze mensen' in de armoede zal storten. Met Wallonië als voorbeeld van hoe het een land vergaat na enkele decennia van socialistisch beheer, zeker?
Voor De Croo Jr wordt het vandaag een beetje D-day. Als laatste van de bende van zes wordt hij uitgenodigd bij Albert Second, al heeft het er meer de schijn van dat hij daar op het matje zal worden geroepen en de les zal gespeld krijgen. Mocht 'Crootje' een Belgische beroepspolitieker zijn (zoals zijn vader), dan zouden we de uitslag al kennen: toegeven, zogezegd in het belang van het land. Beke en Tobbackske zullen dat gisteren al wel gedaan hebben. Alexander komt echter uit de zakenwereld en houdt er, gelukkig, soms andere reacties op na. Zoals toen hij er bij Leterme II de stekker uit trok, omdat die regering er niet in slaagde B-H/V te splitsen. Op zich de logica zelf, maar in de Belgische context du jamais vu. De Croo Jr mag dan het hele Belgische establishment tegen zich hebben, hij voelt zich sterk omdat hij Europa achter zich heeft én hij hééft gelijk. Verder klooien à la Di Rupo zou betekenen dat er wel een akkoord en een regering zullen komen, maar voor hoelang? Want als Europa straks de eerste begroting van Di Rupo afschiet, dan staat dit land er nóg slechter voor dan nu. De Croo weet dat hij met vuur speelt, maar heeft feitelijk geen andere keuze. Zijn partij is om zeep geholpen door Verhofstadt en zijn acolieten en hij moet die nu terug zien op te bouwen. Met Van Quickenborne en Turtelboom heeft hij in elke geval een team dat daartoe in staat is, als hij er nog de tijd voor krijgt. In het andere geval zou hij er best doen een soort kartel te vormen met de N-VA en dan zouden de V-partijen het in Vlaanderen helemaal voor het zeggen krijgen. Even dromen mag toch, niet?
Zoals ik gisteren al schreef is het 'over and out' voor Di Rupo. Voorlopig althans, want de man met het strikje heeft zijn oude truuk met de joker nog eens boven gehaald. Hij heeft Albert de Laatste weer ingeschakeld, waarschijnlijk hopend dat dit hetzelfde effect zal hebben als die vorige keer toen hij zijn koninklijke joker vanuit zijn vakantieparadijs in Frankrijk liet overvliegen. Hopelijk gaan de liberalen er deze keer niet in trappen, want dan worden het straks nog 'liberfalen'. Deze liberalen, Open VLD op kop, hebben trouwens gelijk. De Europese aanbevelingen zijn ondertussen Europese eisen geworden en kunnen gevolgd worden door even Europese sancties en boetes. Eender welk akkoord er eventueel nog gemaakt wordt, zal in grote lijnen aan die Europese eisen moeten voldoen. Indien niet, zal het worden afgeschoten en dit zal niets te maken hebben met het feit of er al dan nog een nieuwe Belgische regering zal zijn. Beter dus eerst een begroting die klopt zonder nieuwe, extra belastingen, dan een die straks zal moeten worden overgedaan. Ik zie trouwens niet in hoe een regering met de huidige zes onderhandelende partijen, straks normaal zou kunnen werken. Dit land is niet meer te besturen in zijn huidige vorm en moet dringend hervormd worden. Als dat niet kan met de PS, dan zonder de PS. Zoals Bart De Wever nog maar eens duidelijk heeft gesteld, is dat laatste mogelijk. Er was zelfs al eens een precedent in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Waar wachten onze Vlaamse partijen op, op Sinterklaas? In de marge van de commedia dell'arte van ex-Italiaan Di Rupo, blijkt dat de Belgische staat zich (nog maar eens) heeft laten rollen door de Fransen, in dit geval in de zaak Dexia. Door de stijgende rente riskeert Dexia nl méér aan rente te moeten betalen dan het ontvangt. Die extra financieringskost zou nu al zo'n 3,5 miljard euro bedragen, maar kan het land in de komende jaren meer dan 50 miljard (!) kosten. 'Dexia, cultuur voor iedereen'...
Het zal nu wel stilaan 'over and out' zijn met die cijferneukerij van Di Rupo zeker? Het kan niet genoeg herhaald worden: de man wil geen hervormingen, alleen maar wat bijschaven, optellen en aftrekken. Dat hij nu al zoveel miljard meer wil besparen en/of minder wil belasten, maakt niets uit. Er moeten veel drastischere maatregelen genomen worden, waarbij e.e.a. wordt afgeschaft en liefst meteen. Dit land heeft dringend een goede begroting én een staatshervorming nodig. De commentaar van de media, ook de Vlaamse, dat Open VLD het been zou stijf houden omdat ze de schaduw van de N-VA in haar nek voelt, is flauwe kul en kan hoogstens geïnterpreteerd worden als een zoveelste natrappen naar de Vlaams-nationalisten en het verleggen van de verantwoordelijkheden naar een partij die zes maanden geleden al gesteld heeft dat de nota Di Rupo voor Vlaanderen onaanvaardbaar was en nu met de dag uitdrukkelijker gelijk krijgt. Open VLD en CD&V (leeft die ook nog?) hadden de Vlaams-nationalisten toen beter gevolgd. Di Rupo kan trouwens zomaar niet doen wat hij zou willen. De lieftallige dame die steeds aan zijn zijde is en zogezegd zijn hele administratiue bijhoudt, Anne Poutrain, is in werkelijkheid een waakhond van de PS. Ze durft Di Rupo tijdens de vergaderingen zelfs openlijk tegenspreken als hij van de PS-lijn afwijkt. Ze weigert bepaalde teksten vrij te geven als het niet in de PS-kraam past en ziet Di Rupo eerder als de baas van de PS dan als formateur. Men zou zelfs kunnen zeggen, dat zij de formatiewerkzaamheden leidt, een 'formatrice' als het ware. M.a.w. deze onderhandelingen worden geleid door de PS en de haar ondersteunende rode vakbonden. Daarmee zijn ze straks anderhalf jaar na de verkiezingen nog geen stap verder en klooit Di Rupo nu al zes maanden aan zijn formatieopdracht. Wie denkt dat de problemen zouden zijn opgelost, mochten we een regering Di Rupo krijgen, is er aan voor zijn moeite. De bankencrisis, de economische crisis en de landencrisis zijn Europees. In België komt daar nog eens de politieke crisis bovenop en daaraan zal geen einde komen door een nieuwe federale regering te hebben. We kunnen alleen maar hopen, dat Leterme ondertussen naarstig verder werkt aan zijn schaduwbegroting van voorlopige twaalfden. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt onze staatsschuld op 15 december nóg eens 700 miljoen euro zwaarder.