Men heeft in politiekcorrecte kringen nogal meewarig gedaan over de gemeentepolitiek van Turnhout, toen daar in de uithoekstad een splitsing kwam binnen de zegevierende N-VA fractie. Dissidentie is echter van alle tijden en van overal en zo maken we het mee dat de ruzie die er sinds de gemeentelijke verkiezingen binnen de SP.a van Aalst ontstaan is, nog steeds niet van de baan is. De partij zit er mee in de plaatselijke regerende coalitie, samen met CD&V en de N-VA die er de burgemeester levert, maar is er mathematisch niet eens nodig. M.a.w. men zou er ook zonder de socialisten een meerderheid hebben.
Dat ruziën in Aalst begon feitelijk omdat de N-VA Karim Van Overmeire tot schepen van Vlaamse Zaken had aangesteld. Van Overmeire was een ex-Vlaams Belanger en dat was SP.a-voorzitter Tobback Jr in het verkeerde keelgat geschoten. Als 'goede' socialist heeft hij de Tweede Wereldoorlog nog altijd niet verteerd en blijft hij ervan uit gaan dat overtuigde Vlamingen ook de dag van vandaag nog altijd het stigma van collaborateur moeten dragen. De meerderheid van zijn Aalsterse partijgenoten dacht daar echter anders over en ging met CD&V én N-VA scheep, dit tot grote frustratie van rancuneus Tobbackske en provinciale ‘overste’ Van den Bossche. Er kwam een nieuw SP.a bestuur in de ajuinstede en Tobback erkende alleen de groep rond de nieuwe voorzitter, die bereid was zijn spel mee te spelen. De stemming over een meerjarenbegroting is de druppel die de rode emmer heeft doen overlopen en dreigt de plaatselijke partijafdeling nu helemaal beheersbaar te maken. Voor de coalitiepartners maakt het allemaal niets uit, want de socio’s zijn in Aalst een quantité négligeable geworden. Er is daar voor SP.a geen eer te halen en daarom vraagt men zich af waar Tobbackske zich eigenlijk druk om maakt.
Dat laatste geldt trouwens ook voor de opmerking die het rode tsaartje over had voor het nieuwe loon van de postbaas. Hij vond het beschamend dat Johnny Thijs daarmee niet tevreden was. Nu laat ik het aan iedereen vrij daarover te denken wat hij wil, maar de manier waarop heel die zaak door de regering werd afgehandeld was weer eens volledig in PS-stijl, waarbij de andere Vlaamse meerderheidspartijen er weer eens bij zaten voor spek en bonen. Persoonlijk vind ik dat de staat zich moet terugtrekken uit beursgenoteerde bedrijven en dan de aandeelhouders zelf moet laten beslissen hoeveel zij hun CEO willen betalen. Wat mij trouwens in de Bpost zaak nog steeds niet duidelijk is, is of dat bedrag nu een bruto of een nettobedrag is. Mocht het dat eerste zijn dat gaat er zo ongeveer de helft af aan belastingen en wordt het verschil met vroeger alleen maar groter.
|