De zaak Bpost over het ontslag van Johnny Thijs en de nieuwe CEO-lonen zal niet uitdoven samen met het jaar 2013. Vooral de manier waarop dat alles verlopen is en de verschillende reacties erop, krijgen in 2014 zeker een serieus staartje. Waar echter, volgens mij, in deze zaak te weinig aandacht wordt besteed is, dat het hier gaat om een politieke recuperatie. De partijen aan de macht, de socialistische op kop, willen opnieuw alles te zeggen krijgen binnen de bedrijven die op e.o.a. manier van de staat afhangen en dat kunnen ze alleen door meer dan ooit te opteren voor de oude cultuur van politieke benoemingen. Tot wat voor beschamende vertoningen dat kan leiden, hebben we al meegemaakt bij de benoemingen bij de NMBS, waarbij Vande Lanotte – dé ideoloog van deze federale regering – de ene vertrouweling na de andere uit zijn mouw schudde tot hij uiteindelijk een ‘geschikte’ kandidaat vond. Pas daarna kon een hele rits andere staatsbenoemingen van start gaan, waarvan er enkele al een paar jaar waren uitgesteld omdat men alle partijen niet kon bevredigen.
In Wallonië, waar de PS het voor het zeggen heeft, blijkt men van dat alles weinig last te hebben. Net zoals in Vlaanderen zijn daar bv ook de intercommunales gepolitiseerd, met dit verschil dat hun aantal zowat dubbel zo hoog ligt en vergeven is van politiek benoemden. Het is ook daar dat men een aantal politieke protegés aantreft dat er mede de oorzaak van is dat Wallonië aan zijn 40% komt dat voor de staat ‘werkt’, 15% meer dan in Vlaanderen. *
Die Waalse intercommunales zitten, in tegenstelling tot het beeld dat men van de regio heeft, goed bij kas. Zo goed zelfs dat één ervan, Tecteo, onlangs het noodlijdende Vlaamse Electrawinds wou ter hulp komen met liefst 50 miljoen euro. Tecteo beschikt over een zakencijfer van tegen de 600 miljoen euro, bezit de kabelmaatschappij VOO en de krant Vers L’Avenir en wil dus ook al een woordje komen meespreken in de Vlaamse energiesector. De intercommunale wordt geleid door een zekere Stéphane Moreau, die niet toevallig een PS ‘er is, maar ook nog eens burgemeester van Ans, waar hij papá Daerden opvolgde en die er verder nog zo’n 14 mandaten op nahoudt. In tegenstelling tot wat bij Belgacom en Bpost gebeurt, weet officieel niemand hoeveel Moreau als CEO van de intercommunale betaald wordt. Men schat ergens rond de 600.000 euro per jaar, ongeveer hetzelfde loon dus van een CEO van Belgacom en Bpost, zoals het nu is vastgelegd. Voor zover men een intercommunale al kan vergelijken met een beursgenoteerd bedrijf, houdt daar elke vergelijking mee op. Daarbuiten heeft hij nl nog een spaarpotje van 2,25 miljoen euro (!) als hij met zijn 65ste op pensioen zal gaan…
Kortom, deze regering Di Rupo draait de klok gewoon terug, zelfs al sputtert de Open VLD af en toe tegen. Eerder lachwekkend, als men bedenkt dat het juist deze laatste partij is die weer naar een nationale kieskring wil en géén verdere staatshervorming meer, en daarmee eveneens de klok terug wil draaien. Van een vaudeville gesproken!
* Ondertussen is gebleken dat er, buiten de intercommunales en het onderwijs, men in Wallonië nu ook al 18% meer lokale agenten heeft dan in Vlaanderen…
|