Volgens de nieuwste politieke mode in dit land los je problemen op door ze een andere naam te geven. Denk maar aan het woord ‘allochtoon’, dat men in Gent (en in De Morgen) heeft geschrapt, waardoor alle problemen die er voordien mee waren, nu verdwenen zijn. Grapje natuurlijk, want uitgerekend in de periode waarin o.m. de VRT veel ruchtbaarheid heeft gegeven aan het feit dat het 50 jaar geleden is dat de eerste ‘gastarbeiders’ uit Marokko en Turkije hier arriveerden, kan men vaststellen dat heel die problematiek bijna alleen negatieve gevolgen heeft gehad. Om te beginnen bleken die ‘gasten’, in tegenstelling tot het gebruikelijke begrip, hier niet tijdelijk te blijven, maar de meesten definitief. Verder heeft het gros van die mensen zich niet aangepast en haalde men er vóór de camera, die na 50 jaar verblijf alhier nog steeds niet in staat waren zich duidelijk in het Nederlands verstaanbaar te maken. Ten tweede kan niemand ontkennen, dat de criminaliteit en de ontsporing van onze kosten voor sociale zekerheid toevallig in diezelfde periode uit de pan zijn gerezen.
Nog een woord dat men heeft afgeschaft is ‘brugpensioen’. Dat heet nu ‘werkloosheidsuitkering met een bedrijfstoeslag’. Wie daarvan kan genieten, krijgt in eerste instantie dus een werkloosheidsuitkering (al dan niet gekoppeld aan een vereiste om tot zijn 60ste beschikbaar te moeten blijven voor de arbeidsmarkt). Bovenop die uitkering krijgt de ontslagene een bedrijfstoeslag, die minstens gelijk moet zijn aan de helft van het verschil tussen het laatst verdiende loon en de werkloosheidsuitkering. Naar gelang de cao kan daar nog heel wat bijkomen. Om het even bij Agfa-Gevaert te houden, waar het terugschroeven van de bedrijfstoeslag leidde tot een staking van 12 dagen (die nog niet definitief van de baan is). Bij dat bedrijf liggen de kosten voor wat we vroeger het brugpensioen noemden, hoger dan het geld dat er geïnvesteerd kan worden in Onderzoek & Ontwikkeling, een afdeling die het al dan niet overleven van een bedrijf kan betekenen…
Ondertussen doet zich een gelijkaardige staking voor bij ArcelorMittal in Gent en zorgen deze acties ervoor dat er een loopje genomen wordt met de overeenkomsten dienaangaande in de zesde staatshervorming. Waarbij duidelijk is dat die laatste niet alleen mank loopt op het communautaire vlak.
Het zal de werknemers van Heinz in Turnhout en Henrad in Herentals (voorlopig de laatste in de rij sluitingen en ontslagen) een zorg wezen, zeker nu blijkt dat hun jobs niet verhuizen naar e.o.a. ontwikkelingsland, maar respectievelijk naar Engeland en Nederland. Vanaf 2016 gaat CD&V daar iets aan doen, als ze dan tenminste nog mag meespelen…
|