Het is een publiek geheim dat er in dit land tot nu toe – en dit in tegenstelling tot al onze buurlanden – helemaal niets is gedaan om de steeds groter wordende kosten van de vergrijzing op te vangen. In 1991 waren er nog vier mensen aan de slag voor één gepensioneerde, nu is dat drie geworden en tegen 2060 schat men dat er één gepensioneerde zal zijn voor elke twee werkenden. De pensioenen, die nu al 10% van het totale landsbudget bedragen, zullen tegen 2060 15% bedragen en dan praten we over vele miljarden euro’s, die bij ongewijzigd beleid onbetaalbaar zullen worden.
Dat ‘helemaal niets’ van hierboven is wel een heel klein beetje overdreven. Ongeveer een jaar geleden vroeg De Croo Jr, als minister van pensioenen, aan een onafhankelijk panel van twaalf experten over de hele zaak een studie te maken. Die studie had er normaal moeten zijn vóór 25 mei, maar kwam zogezegd niet tijdig klaar zodat men ze over de verkiezingen kon tillen, zoals met nog enkele andere probleemgevallen gebeurd is. Het is een turf geworden van liefst 700 bladzijden, die gisteren werd voorgesteld door wat ik maar de woordvoerder van de groep zal noemen: Frankie Vandenbroucke, ex-minister, ex-partijvoorzitter van de SP.a (herinner u zijn voorstel om het Agusta geld te verbranden!) en later door de eigen partij opzij gezet. De man is nu ‘professor sociaal beleid’ aan zowel de KU Leuven als de UA van Antwerpen.
De kern van het verslag is, dat we met zijn allen langer zullen moeten werken, dat we 42 jaar zullen moeten gewerkt hebben om een volledig pensioen te krijgen en dat de huidige verschillen in de diverse pensioenstelsels (nog zo iets typisch Belgisch) zullen moeten worden weggewerkt. Als dat niét gebeurt tegen pakweg 2030, dan stevent dit land gegarandeerd af op een faillissement, op nóg lagere pensioenen (die zitten nu al onder de Europese armoedegrens), om nog van de kwaliteit ervan niet te spreken. De pensioenhervorming zal op het bord komen van de volgende federale regering, die ook zonder dat al ettelijke extra miljarden euro zal moeten besparen. Waarschijnlijk is informateur De Wever daar nu nog niet eens mee bezig.
Onnodig te zeggen dat er op het rapport al meteen menige negatieve reactie gekomen is, o.a. vanwege de PS. Toen dat Vandenbroucke in Terzake onder zijn neus geduwd werd, zei die dat het toch maar de regering Di Rupo was, mét de PS, die als eerste een voorzichtige hervorming van de pensioenen had doorgevoerd. Hij vergat er wel bij te zeggen dat vóór het aantreden van Di Rupo de functie van minister van Pensioenen achttien jaar lang in handen was van een socialist, waarbij nooit iets werd verbeterd en dat die mini hervorming bij Di Rupo er gekomen is onder twee Vlaams-liberale ministers (Quicky en Crootje).
Het is nu maar de vraag, wat de nieuwe regering – mocht die er komen – ermee gaat doen. De voorstellen van de commissie, hoe goed bedoeld ook, zijn immers niet bindend en het gevaar is groot dat er straks weer een nieuwe wet à la belge komt, waarbij de oude wetten nog maar eens zullen worden ‘aangepast’, mét de nodige uitzonderingen en achterpoortjes. Dit i.pl.v. een echte, grondige hervorming zoals de commissie voorstelt. Eén zaak is zeker: langer leven én minder werken wordt voltooid verleden tijd.
|