Nog vóór de verkiezingen van 25 mei stelde Bart De Wever al, dat er eerst een Vlaamse deelregering moest gevormd worden, die dan, samen met een eveneens gevormde Waalse regering, moest onderhandelen om de nieuwe federale regering samen te stellen. Een eerste stap naar zijn confederatie, waarbij dus niet de partijen maar de deelregeringen zouden uitmaken wat ze nog samen zouden doen. Vlak na de verkiezingen vertelden zowel de PS als CD&V dat het juist andersom moest: eerst een federale regering, dan de deelregeringen. Nadat De Wever, als voorzitter van de grootste partij van dit land, de informatieopdracht kreeg om te trachten een federale regering te vormen, werd hij koud gepakt door CDH en PS, die ondanks hun zgz voorkeur voor het federale niveau, al een akkoord gemaakt hadden om samen een nieuwe Waalse deelregering op poten te zetten. Toen CD&V en N-VA de volgende dag hetzelfde deden op Vlaams niveau, was de geest van de confederatie weer helemaal terug en zouden er zgz parallelle besprekingen op de twee niveaus gemaakt kunnen worden.
De PS scheen zich plots niet meer te interesseren in de federale regering en was zelfs bereid CDH carte blanche te geven om een politieke spreidstand uit te voeren: regionaal in een centrumlinkse regering en federaal in een centrumrechtse. De reden daarvoor zou het feit zijn dat de Waalse socialisten ook niet dom zijn en gezien zouden hebben dat er met een volgende federale regering weinig eer te rapen zal vallen omwille van de vele besparingen die er nodig zullen zijn, de vele extra miljarden die zullen moeten gevonden worden en het feit dat de PS in Wallonië nu een opkomende partij op haar linkerflank moet tolereren, een partij die haar al een paar zetels heeft afgepakt.
Nu komt Di Pippo eergisteren op de RTBf verklaren dat hij met zijn partij toch ook in de federale regering wil zitten, maar dan zonder de N-VA. M.a.w. hij wil terug naar een tripartite, met de zes partijen uit zijn aftredende regering, die – ondanks Di Pipo’s juichkreten - in de laatste verkiezingen zo goed als niets gewonnen hadden*. Het valt nog af te wachten in hoever dit blufpoker is, maar als er een kern van waarheid in zou zitten, dan zie ik niet in waarom Bart De Wever volgende woensdag met zijn informatiepoging verder zou moeten gaan. Vlak na de verkiezingen hadden enkele Franstalige politici al smalend gezegd dat ze De Wever eerst enkele rondjes zouden laten draaien en het lijkt erop dat dit wel eens het geval zou kunnen zijn. Vraag is wel of en wanneer die tripartite er dan zal komen en in hoeverre CD&V bereid zal zijn federaal te regeren met een Vlaamse oppositie die er alleen maar sterker op geworden is. Ondertussen zou het wel verstandig zijn plankgas verder te werken aan een Vlaamse deelregering die daarna alleen nog bereid zal zijn vanuit die samenstelling over het federale te willen praten. In feite het discours dat De Wever al heeft voorgesteld vóór 25 mei. En zo is de cirkel rond. Een alternatief zal er dan immers niet meer zijn en 451 dagen lijkt dan een record dat federaal kan gebroken worden.
* Als alleen de uitslag van de federale verkiezingen in acht wordt genomen hebben de zes partijen van de tripartite inderdaad een flinterdunne vooruitgang gemaakt, waardoor ze nu ook in Vlaanderen een even flinterdunne meerderheid zouden hebben. Als we echter de drie verkiezingen van 25 mei samen bekijken, is er maar één partij van die zes die echt vooruitgang heeft geboekt en dat is de MR. Di Pippo’s PS ging bijna 9% achteruit.
|