Waarom wordt de uitbetaling van overheidsuitkeringen niet openbaar aanbesteed?
De regels ter zake zijn drastisch veranderd. De overheid is niet meer verplicht om altijd "de goedkoopste" leverancier te kiezen, wat soms de vereiste kwaliteit niet garandeerde, maar mag ook opteren voor "de beste". Maar de beslissing voor de ene of de andere moet wel gemotiveerd worden, wat nu absoluut niet het geval is.
Het bedrag kan evenmin een hinderpaal vormen, integendeel. Voor openbare werken geldt dat die een zekere grootte moeten hebben, ongeveer 5 miljoen euro. De levering van diverse diensten aan de overheid kan al openbaar aanbesteed worden vanaf veel lagere bedragen, dus waarom doet men het dan niet voor een overheidsopdracht die elk jaar 175 miljoen euro kost?
Het is een fabeltje dat de diverse departementen op hun tandvlees zitten en er niet meer kan bespaard worden. Er zijn minder dan een half miljoen volledig uitkeringsgerechtigde werklozen. Laten we nog aannemen dat er dubbel zoveel uitkeringsgerechtigden zijn van diverse aard. Dan komen we op een huidige administratieve kost van ongeveer 20 euro per dossier... per maand(!). En ik wil best geloven dat daar complexe dossiers bij zijn die wat meer tijd opslorpen, maar dat zijn ze heus niet allemaal. Verreweg de meeste zal men routinematig kunnen organiseren, of anders kent men niks van administratief werk.
Periodieke controletaken behoren eveneens tot administratief werk. Daar wringt het schoentje al. Want noch de RVA, noch de vakbonden voeren die controle behoorlijk uit. Toegegeven dat die onvoldoende van administratief werk kennen om de taak klakkeloos aan hen toe te vertrouwen?
18-04-2015, 12:34
Geschreven door bertie
|