Beroemd is het aforisme van een schaakgrootmeester over het verschil tussen strategie en tactiek:
"Een tacticus weet wat te doen, als er iets te doen is. Een strateeg weet wat te doen, als er niets te doen is!".
Potentiële wereldkampioenen in het schaken zijn slechts een paar mensen die bij de geboorte een brein hebben gekregen met de capaciteit om een tiental zetten vooruit te denken, compleet te analyseren en adequaat te handelen.
Nochtans vereist basiskennis over de begrippen strategie en tactiek geen buitengewoon ontwikkelde intelligentie. [Elke gegradueerde in het leger kende dat - waarom is de legerdienst in 's hemelsnaam afgeschaft?] Met gezond boerenverstand is de kunst van het oorlogvoeren al meer dan 2.500 jaar geleden uitvoerig beschreven.
De Chinese generaal Sun Tzu wist al:
Wie de vijand kent en zichzelf zal in honderd veldslagen niet in gevaar zijn. Wie de vijand niet kent maar zichzelf wel, zal soms winnen en soms verliezen. Wie de vijand niet kent en zichzelf niet, zal iedere slag in gevaar zijn.
Daarom is het zo spijtig dat de gedegen autoriteit wanneer het over de islam gaat, Koenraad Elst, ter gelegenheid van de bespreking over het recente boek, "Van kruistocht tot kalifaat", van nieuwbakken kenner Pieter Van Ostaeyen, een terechtwijzing moet maken over het algemeen gebrek aan strategisch inzicht. http://www.doorbraak.be/nl/achtergrond-bij-het-kalifaat (...) het inzicht dat de islam een intrinsiek politieke religie is, lijkt me nogal fundamenteel.(...) (...) Zonder dat basisinzicht is men gedoemd, de politieke strijd in het Midden-Oosten, ondanks magistrale feitenkennis die ik geenszins betwijfel, verkeerd te begrijpen. (...) (...) Ziedaar wat er met het hele islamvertoog in westerse middens scheelt, (...) : men bekijkt de situatie niet door moslimogen. (...) Ze (...) blijven de van huis uit meegekregen westerse denkcategorieën hanteren. (...)
Ikzelf zou aan Pieter Van Ostaeyen de raad geven om eerst zijn legerdienst te gaan doen, en dan zijn boek te herschrijven. Want zijn strategische gevolgtrekkingen zijn niet degene die de islam zelf maakt.
Om de vijand te (kunnen) verslaan, op het slagveld of op het schaakbord, moet je je in zijn plaats stellen. Denken zoals hij denkt, analyseren zoals hij analyseert, handelen zoals hij handelt. Da's iets helemaal anders dan in zijn plaats denken, in zijn plaats analyseren, in zijn plaats handelen!
31-05-2015, 15:07
Geschreven door bertie
|