‘Boven Gent rijst, eenzaam en grijs
Een stinkwolk van de stad beneden.
Somber en groots, steeds stom en doods,
Komt heel die stank uit ’t Gent van heden’.
Een beetje Schadenfreude mag wel eens als een staking van de vuilophaaldienst gebeurt in de stad met de tweede beste burgemeester van de hele wereld! Én met een roodgroen schepencollege. Een groot deel van de huidige Gentse bevolking, dat men vroeger allochtoon noemde (maar nu mag dat daar niet meer) zal zich weer even in zijn thuisland gevoeld hebben. En dat alles omdat men een medewerker van de intercommunale reinigingsdienst wil ontslaan, nadat die voor het derde opeenvolgende jaar een negatieve beoordeling had gekregen. Daar past trouwens nog een (stuk van een) gedichtje bij (van Albrecht Roodenbach):
‘Philippe schoot uit, verweet de Gentenaren
Al wat men in Parijs van Vlaanderen wist te maren
Verweet hun hovaardij, hun weerspannigheid,
Maar vooral dier ijzeren koppen koppigheid!’
---
Ergens in het najaar gaat men in Vlaanderen een ‘inbraakvrije dag’ organiseren, waarbij politie, gemeenten en burgers gaan samenwerken om die plaag te bestrijden. Vorig jaar is er ook al zo’n dag geweest en waren er toen ‘maar’ 196 inbraken, 50 minder dan het jaar ervoor. Nu kan men zeker niet tegen zo’n samenwerking zijn, maar zou het niet een beetje teveel gevraagd zijn dat niet aan de grote klok te hangen? Als men in al onze media die dag aankondigt, weten ook de kandidaat inbrekers dat (tenzij ze té lomp zijn of geen Nederlands verstaan) en zullen zij zich die dag wel gedeisd houden, om de dag daarop (of iets later) weer toe te slaan.
---
Gisteren werd de allerlaatste publieke telefooncel in Vlaanderen verwijderd. Waar is de tijd! Ik heb nog meegemaakt dat DAF, begin jaren 1980, bij de pechdienst van de International Truck Service (ITS) een reclame lanceerde met daarop een verlichte telefooncel langs een donkere weg, met de tekst: ‘ITS is nooit verder verwijderd dan de dichtst bijzijnde telefooncel’…
Die telefooncellen werden trouwens, vooral in de steden, nogal eens beschadigd en/of gevandaliseerd. Toen ergens in diezelfde periode Baron Van Bracht werd gekidnapt (en later vermoord teruggevonden) werd de dader, die vanuit zo’n cel in Antwerpen de politie had gebeld, vrij snel gepakt. Daarover circuleerde een mop, die zei dat dat laatste mogelijk was omdat de dader, die zich meldde met de naam Dexter, gebeld had uit de enige telefooncel die toen in Antwerpen nog werkte…
|