Ondanks de jarenlange besparingen en nieuwe belastingen geraken de overheidsuitgaven niet onder controle.
Het probleem schijnt zich te situeren zich in de sociale uitgaven. België geeft teveel uit aan werkloosheid en aan pensioenen. Niet moeilijk als je hier slechts het bewijs van één dag werknemerschap hoeft voor te leggen om levenslang een gegarandeerd inkomen te krijgen: eerst werkloosheid en dan pensioen. Och ja, sociaal als we zijn, staan we ook toe dat je jouw hele familie tot in het zevende knopsgat mag laten overkomen.
Daarnaast hebben we in vergelijking "met de ons omringende landen" teveel ambtenaren. Maar de structuur van ons land zit dan ook zodanig bevoegdheidsmatig overlappend in mekaar, dat we die allemaal nodig hebben.
Ook aan subsidies spendeert de overheid te veel. Diensten- en ecocheques, investering en ontwikkeling, rechtstreekse loonsubsidies aan bedrijven in moeilijkheden, het kan hier echt niet op. Rechtstreekse loonsubsidies aan bijvoorbeeld arbeiders in de hier ten dode opgeschreven auto-industrie maakt van hen ook pure ambtenaren, maar dat lijkt niemand zich te realiseren. Want ook al bestaat de wettelijke terugvorderingsmogelijkheid, eens gegeven blijft gegeven! Lees maar: http://www.senate.be/www/?MIval=/Vragen/SchriftelijkeVraag&LEG=5&NR=9384&LANG=nl
Het probleem situeert zich volgens mij dus helemaal niet in de uitgaven, die de pan uit swingen. Het probleem zit in de reglementitis. Wetten die ineengeflanst worden om te proberen elk individueel geval te regelen, en vervolgens zo een ingewikkeld kluwen vormen dat niemand er nog wijs uit raakt, zelfs niet om de stromen overheidsgeld juist te kanaliseren. Wat een hopeloze taak.
Het algemeen belang wordt alleen gediend door klare en duidelijke wetten, die voor iedereen gelden, zonder 10 miljoen uitzonderingen. Quasi automatisch krijgt ge dan een goed werkende justitie die de geest van de wet uitstekend kan toepassen op 10 miljoen individuen, voor diegenen die zich afvragen wat een win-winsituatie eigenlijk is.
Nu gaat men weer proberen om de begroting op orde te krijgen met een taksverschuiving. Als puntje bij paaltje komt, gaat die uitsluitend een nieuw kankergezwel zijn aan wetten en reglementen én uitzonderingen, en geen korreltje aarde aan de dijk brengen. Een stinkende wonde van slechte heelmeesters, zoals dat heet. Terwijl radicaal wegsnijden en behandelen met chemo de enige oplossing is. Maar niet getreurd: hoe langer het duurt, hoe kleiner de overlevingskansen worden... voor België.
08-06-2015, 01:52
Geschreven door bertie
|