Er is een akkoord over het oprichten van de parlementaire onderzoekscommissie n.a.v. de aanslagen van 22 maart. Nu maar hopen dat ze er werk van maken en dat er ook iets positiefs uit de bus zal komen. Bij alle Vlaamse partijen, ook die van de oppositie, is men ervan overtuigd dat er een eind moet komen aan de versnippering van de diverse beleidsniveaus van Brussel. Vraag is maar of de francofonen, die er de meeste gemeenten beheren, ermee akkoord zullen gaan. Misschien dat de aanslagen e.e.a. kunnen bewegen, zoals dat vroeger ook is kunnen gebeuren na de brand in de Innovation. Het is gewoon absurd dat een stad wel één brandweer kan hebben, maar niet één politie, zeker als men weet dat bv New-York, met 24 keer méér inwoners, dat wél heeft. Bij de hooliganbetoging heeft vlaamshater Mayeur trouwens moeten toegeven dat hij genoeg politiemensen had in zijn eigen zone (rond de Beurs), maar niets kon doen in de zone rond het Noordstation, waar de meute arriveerde. De drie grote Brusselse treinstations liggen trouwens in drie verschillende politiezones.
Die Mayeur is een protegé van La Onkelinx, die voorzitster is van de Brusselse PS. Zonder haar zou hij nooit burgemeester geworden zijn, want zelfs in zijn eigen partij heeft de Streber weinig of geen vrienden. Bij de laatste gemeentelijke verkiezingen heeft men zijn voorganger Thielemans bewust op de kieslijst gehouden, omdat men wist dat de partij anders niet genoeg stemmen zou halen. Pas toen dat gelukt was, werd besloten dat Mayeur Thielemans zou opvolgen.
Het creëren van één politiezone in Brussel wordt niet alleen tegengewerkt door Mayeur, maar door alle burgemeesters, de zgz ‘baronnen’, van zowat alle francofone partijen (19 in totaal). Om zoiets te laten functioneren, zouden ook die gemeenten op e.o.a. manier moeten fusioneren, anders riskeert men dat de chef van een eengemaakt politiecorps met 19 burgemeesters te doen krijgt, wat ook niet werkbaar is.
Er zal dus nog wat water door de Zenne lopen vóór dat Brusselse kluwen zal zijn opgelost, tenzij een volgende aanslag de zaak wel eens zou kunnen bespoedigen, iets wat we de ketjes ook niet toewensen. Jammer genoeg is dat een constante in de Belgische politiek. Zoals ik hierboven al schreef, kwam de eengemaakte brandweer er pas na de brand in de Innovation, de verscherpte veiligheid in de voetbalstadions na het Heizeldrama en de politiehervorming na de aanslagen van de Bende van Nijvel en de ontsnapping van Dutroux. Ze zijn dur de compremur daar in Broekzele.
|