Zodra het totale overheidsbeslag meer dan 50% bedraagt, is er geen weg meer terug. Iedereen vindt dat het precies hijzelf is die veel te veel 'belasting' moet betalen, en wil daar, in de vorm van allerlei subsidies en tegemoetkomingen, op een of andere vorm zoveel mogelijk van recupereren. En voor altijd maar meer en meer subsidies en tegemoetkomingen moeten dan de anderen natuurlijk bijbetalen - want hijzelf draagt al bijzonder veel af.
Maar de 'anderen' die iedereen bedoelt, dat is natuurlijk de gemiddelde Belg. En het is dus die gemiddelde Belg die altijd maar meer en meer geld aan de overheid moet afstaan om alles te blijven betalen. Men moet echt geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om dat principe van de vicieuze cirkel te begrijpen. Dat gaat ook niet veranderen met een evolutie, daar is een revolutie voor nodig. Vandaar de aanvangszin: zodra het totale overheidsbeslag meer dan 50% bedraagt, is er geen weg meer terug. Verder 'evolueren' leidt tot steeds meer overheidsbeslag. Het overheidsbeslag gedeeltelijk innen met een vlaktaks (= hetzelfde tarief voor iedereen op bepaalde onderdelen), lost dus ook niets op zolang de totaliteit van het overheidsbeslag meer dan 50% bedraagt.
Mag ik er trouwens aan herinneren dat de Verhoogde Vlaamse Bijdrage Energiefonds, beter gekend als Turteltaks, een overheidsinbeslagname is 'die voor iedereen hetzelfde is'? Ik ken echter geen mens die dat een juist en rechtvaardig systeem vindt.
Het probleem situeert zich niet zozeer in de manier waarop de overheid het geld van de gemiddelde Belg in beslag neemt. Het probleem is vooral dat het totale overheidsbeslag meer dan 50% bedraagt. In principe moet dat geld alleen maar dienen voor het functioneren van de overheid. Niet om van langsom meer subsidies en allerhande tegemoetkomingen te verstrekken. Want subsidies en tegemoetkomingen verstrekken betekent ruw geschetst niets anders dan geld eerst(1) in beslag nemen, daar een heleboel inefficënte administratiekosten van aftrekken en dan het overschot teruggeven. Laat dat geld om door de overheid graag geziene uitgaven en investeringen te doen, in eerste instantie bij de mensen zelf. De toename aan steeds maar hogere inefficiënte administratiekosten vanwege de overheid wordt daarmee uitgespaard. Pure winst voor iedereen.
(1) Of, zoals in het geval van de Turteltaks, volgde de inbeslagname achteraf om voordien toegezegde subisidies te betalen, maar het principe blijft hetzelfde.
17-05-2016, 09:36
Geschreven door bertie
|