‘Microsoft neemt LinkedIn over voor 26,2 miljard dollar’ Men staat er haast niet meer bij stil, maar het is bijna niet te geloven wat voor kapitalen er betaald worden op het Internet door maatschappijen zoals Microsoft, Facebook, Google, Apple en Co. Allemaal bedrijven die 20 jaar geleden amper of zelfs helemaal niet bestonden en die nu de lijst aanvoeren van ’s werelds grootste bedrijven. Vroeger vond je daar in de eerste plaats petroleummaatschappijen en autoconstructeurs, allemaal maakbedrijven die nu door de Internetbedrijven overvleugeld worden. Bedrijven die grotendeels niets tastbaars maken en waarvan men zich soms afvraagt of hun producten – of een deel ervan – geen gebakken lucht zijn. Ondertussen kopen ze alle kleinere spelers op, ongeacht wat hen dat ook kost. Het laatste anderhalf jaar deed Microsoft 25 overnames, Google 16, Apple 14 en Facebook 7.
Als we bij bovenvermelde Internetreuzen nog Amazon bijnemen, dan praten we over bedrijven die samen een omzet maken van zo’n 500 miljard euro. Facebook alleen wordt op het Internet gevolgd door zo’n 1,7 miljard mensen en Microsoft zou op een berg cash zitten van zo’n 100 miljard dollar.
En daar houdt het niet bij op. Ondanks die berg cash gaat Microsoft het geld voor de aankoop van LinkedIn – dat, nota bene, met verlies werkt - lenen en betaalt ze die overname eigenlijk met schulden. Doet zo’n beetje denken aan wat Telenet hier ooit deed, maar dan maal duizend en zoveel.
Het zijn gebeurtenissen die doen duizelen en waarvan men zich alleen kan afvragen waar dat gaat eindigen. Eén ding is zeker, voor zover men dat nog niet zou weten: er bestaat niet meer zoiets als privacy. Al wie zich daarover nog druk maakt, is er aan voor de moeite. Buiten de enorme geldstromen is het de Internetreuzen om macht te doen, om iedereen met iedereen te verbinden en zo overal een (dik) graantje mee te pikken. Alles draait de dag van vandaag om informatie en een haast virtuele wereld.
|