‘Islam’ betekent ‘onderwerping'. Waarschijnlijk komt het mede daardoor dat heel wat moslims zich zo fanatiek blijven gedragen, o.m. door voor hun geloofsgenoten ook in het niet islamitische buitenland aparte regels te eisen. Denk maar aan het dragen van hoofddoeken, het apart gaan zwemmen in zwembaden, het onverdoofd slachten van dieren e.d. Niet dat het dragen van hoofddoeken persé verboden moet worden, dat wordt het ook niet bij ons. Wel is het een religieuze uiting die best achterwege blijft op openbare plaatsen waar mensen van alle religies ontvangen en/of bediend moeten worden. Tenslotte zijn het de moslims die naar hier zijn gekomen en niet wij naar hun regio. Wie wil integreren, moet zich aanpassen. Dat willen tot nu toe ook onze overheden en heel wat andere organisaties en instellingen.
Dat een zaak zoals schoenen Torfs, de zgz ‘duurzame ondernemer’, nu gaat toegeven en het hoofddoekenverbod voor eigen medewerkers die met de klanten in contact komen gaat afschaffen, is echter een veeg teken. Het toont aan dat Torfs gezwicht is voor de druk tot onderwerping. Waarschijnlijk heeft e.e.a. te maken met het feit dat het in de tussenhandel niet zo lekker meer draait, maar dat heeft in de eerste plaats te maken met de concurrentie van de e-commerce en niet omdat men zijn personeel al dan niet verplicht zich te houden aan bepaalde regels die bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Torfs gaat trouwens niet alleen zijn eigen personeel toelaten hoofddoeken te dragen, hij start zelfs een zgn pop-upstore tijdens het komende offerfeest, waarin in feite de moslima’s een soort eregasten gaan zijn. Ik denk niet dat we het Torfs kunnen verbieden, maar wie het daar niet mee eens is zal niet zo snel nog schoenen van dhimmi Torfs kopen, neem ik aan.
De discussies i.v.m. het moslimdebat, die steeds harder worden, hoeven echter niet te betekenen dat we voor alles en nog wat nieuwe wetten moeten gaan maken, volgens onze steeds vaker voorkomende steekvlampolitiek. Zelfs NV-A Kamerleden Vuye en Wouters, van het partijstudiecentrum voor confederalisme, vinden dat de eigen partij, de N-VA dus, aan het overdrijven is. Het recht op vrije meningsuiting voor collaborateurs van terrorisme bv, een idee dat geopperd wordt door N-VA - fractieleider Peter De Roover. Vuye – Grondwetspecialist - noemt dat een ‘onbestaand probleem’. Zelfs dat van het verbieden van boerkini’s aan de zeestranden, hoeft volgens hem niet. Het wordt al verboden in de meeste vijvers en zwembaden – net zoals shorts en andere kleding – maar hoe gaat men bepalen wie met welke kleding nog de zee in mag? In een boerka en een nikab in het openbaar rondlopen is al op vele plaatsen verboden en hopelijk wordt dat verbod nog uitgebreid. Maar met welke kleren men in de zee springt, daar zou ik niet wakker van liggen. Ook de eerste de beste pippo van bij ons kan hier met al zijn kleren aan in de zee springen. Dat is niet hetzelfde als in een zwembad of ander stilstaand waterke, waar dat vervuiling teweeg zou kunnen brengen, maar niet in de zee, die zichzelf reinigt (of toch zou moeten doen).
---
In de marge van bovenstaande, nog dit. De stad Turnhout heeft een nieuwe reus die de dertig en zoveel al bestaande reuzen komt vervoegen. De nieuwe is een reuzin in de gedaante van een …moslima met hoofddoek! Ik zou zeggen: ‘Nicht ärgern, nur wundern’. In alle klassementen die er gemaakt worden van de Vlaamse centrumsteden staat Turnhout meestal op de laatste plaats. Zo te zien zal ook daarin niet veel verbetering komen…
|