Trouwe lezers van deze rubriek herinneren zich nog wel mijn blogs waarin ik het had over de speculatietaks, een ideetje van Kris Peeters als compensatie voor de taxshift. Die was zo goed dat de federale regering er geld aan toe moest geven omdat er niet alleen minder gespeculeerd werd, maar ook omdat het totaal aan beursopbrengsten daardoor ook achteruit ging. Ondertussen werd al besloten die taks vanaf 01.01.2017 af te schaffen. Zopas zijn de cijfers over de eerste elf maanden van dit jaar daarover bekend geraakt. De handel in kleine en middelgrote aandelen, die normaliter gedaan wordt door particulieren en niet door de superrijken die Peeters zgz viseerde, zakte in die periode met meer dan 13%. Het was niet de enige en zeker niet de hoofdoorzaak, maar zorgde er wel mee voor dat de Brusselse Beurs zowat de enige was die in West-Europa negatief het jaar beëindigde, iets wat in vijf jaar niet meer gebeurd was.
Maar Peeters gaf niet op en bij de volgende begrotingsonderhandelingen waarbij minister zonder Financiën Van Overtveldt met het voorstel kwam de vennootschapstaks drastisch te verminderen (om concurrentieel te kunnen blijven met de buurlanden), legde hij een niet eens vooraf besproken nieuw voorstel op tafel, nl de meerwaardetaks. Daar die niet te pruimen was voor N-VA en Open VLD, besloot men tenslotte zowel de ene als de andere op te schorten.
Die meerwaardetaks was niet alleen een doorn in het oog van ondernemers en werkgevers, VOKA en Unizo inbegrepen, maar – blijkt nu - ook van de Raad van State, die hem op zijn beurt afschiet. Om de pil te verzachten en de indruk te geven dat de kleine man zou gespaard worden, was er in het voorstel van Peeters een vrijstelling voor de kmo’s. Volgens de Raad is dat een discriminatie omdat de kmo’s (lees: de beleggers) daardoor niet rechtstreeks bevoordeeld worden, maar alleen de aandeelhouders, wat niet Peeters’ bedoeling was. Het verhaaltje dat Beke daarover vertelde met de nodige pathos hem eigen, dat beenhouwers en bakkers er geen last van zouden hebben, klopt dan ook evenmin.
Opmerkelijk bij dit verhaal is dat die klacht bij de Raad van State niet werd ingediend door Peeters of een andere tsjeef, maar door niemand minder dan watermeloen (groen van buiten, rood van binnen) Calvo!
Het is nu afwachten wat het wordt op de volgende federale begrotingsbespreking in maart, maar de kans is groot dat er toch e.o.a. korting komt op de vennootschapsbelasting en dat Peeters’ meerwaardetaks – net zoals zijn speculatietaks – een stille dood zal sterven. Alleen zal men denkelijk eerst weer geen jaar verlies gaan lijden om erachter te komen.
---
Aan allen een prettige jaarwisseling!
|