Royal Antwerp Football Club is, na 13 jaar in tweede klasse (nu heet dat eerste klasse B), er eindelijk in geslaagd kampioen te spelen en promoveert weer naar eerste klasse die nu eerste klasse A heet. De club met een supportersaanhang van 12.000 en meer, iets waar heel wat eerste klasse A-ploegen voor zouden tekenen, zorgt er voor dat de economische hoofdstad van Vlaanderen ook in het voetbal weer met de grote jongens mag meedoen.
De andere ‘ploeg van ’t stad’ Beerschot, die na een tweede faillissement nu Beerschot-Wilrijk heet, speelt volgend seizoen in eerste klasse B, zodat de stad weer twee ploegen in het professioneel voetbal zal hebben. Daarvan heeft de stad, bij monde van burgemeester De Wever, gebruik gemaakt om een oud project weer boven water te halen, nl het plan voor één nieuw voetbalstadion op het Antwerpse Zuid en dit voor beide ploegen, iets wat (voorlopig?) ook al bestaat in Brugge. De stad zou in de bouw van zo’n stadion ook financieel tussenbeide komen.
Of het plan ooit gerealiseerd zal worden valt sterk te betwijfelen. Om te beginnen zijn Antwerp en Beerschot water en vuur en vraagt een deel van hun supporters niet beter dat met de tegenstrevers op de vuist te gaan, zoals in het verleden al meer dan eens gebeurd is. Maar er is meer.
‘Den Antwaarp’, ook wel eens ‘The Great Old’ genoemd omdat het de eerste profvoetbalploeg van België is, met stamnummer 1, werd enkele jaren geleden al eens van het faillissement gered door Patrick Decuyper, gewezen topman van Zulte Waregem. Die stopte enkele miljoenen euro in de club en, toen ook dat niet volstond, nog ettelijke miljoenen meer via een sponsor die eerst onbekend wilde blijven, maar die zich nu toch heeft gemeld. Het gaat om de grote baas van het bouwbedrijf Ghelamco, dat al het gelijknamig stadion van KAA Gent bouwde en in de running is om dat van de beruchte parking C op de Heizel te bouwen. De man zou al tussen de 11 en 15 miljoen euro van zijn eigen geld (!) in de club gestoken hebben en hoopt wellicht ook voor Antwerp een nieuw stadion te kunnen neerpoten. Dat zal dan niet op het Zuid zijn, maar aan de eigen Bosuil, waar de club niet alleen het huidige stadion heeft, maar ook ruimte genoeg om uit te breiden en eveneens accommodaties voor de jeugdploegen neer te zetten.
Het Antwerps stadsbestuur is er dan ook aan voor de moeite en zou beter haar energie en centen sparen voor de verwezenlijking van dat andere project dat Oosterweel heet en dat voor iedereen belangrijk is, niet alleen voor de gecommercialiseerde sport van de dag van vandaag. Al zou het natuurlijk wel een opsteker zijn geweest in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.
|