Het Europees economisch sentiment, zoals men dat noemt, kwam vorige maand uit op 109,6 dat is een niveau dat sinds augustus 2007 niet meer werd bereikt. We beleven als het ware een hoogconjunctuur. De werkloosheid daalt, de bedrijven investeren weer, de beurs stijgt en de economie groeit. Bedrijfsleiders en consumenten zien het weer zitten. En dit alles ondanks een politieke malaise op mondiaal vlak.
Als men tegen al dat goede nieuws van hierboven aan kijkt, kan men zich afvragen of de traditionele linkse sprekers op de 1 mei optochten en varia misschien op een andere planeet leven. Die hebben het nog altijd over de verdrukte massa’s die - raar genoeg – wel niet meer voor hen stemmen, over de te hoge belastingen en de te lage pensioenen. Op die laatste twee punten hebben ze trouwens gelijk. In België hebben we zowat de hoogste belastingen van heel Europa én de laagste pensioenen. Wat ze vergeten erbij te vertellen is, dat de socialisten, die nu het hardst roepen, tot aan de regering Michel zo’n twintig jaar hebben mee geregeerd in dit land en dus ruim de tijd hebben gehad om er iets aan te doen. Vergeten we niet dat Tobback Sr eind jaren 1990 ooit een verkiezing won met de slogan: ‘Red onze pensioenen!’. Als ge ook de dag van vandaag een dikgevreten salonsocialist als die Rudy De Leeuw de afgezaagde negentiende-eeuwse slogans hoort herhalen, terwijl zijn eigen familie lustig heeft mee geprofiteerd van o.m. de notionele intrestaftrek, dan keert mijn maag zich om.
Dat we nu meer belastingen betalen, klopt trouwens ook niet. Het is wél zo dat de staat meer belastingsgeld binnen krijgt. Dat komt omdat er het laatste jaar beduidend meer jobs zijn bijgekomen; allemaal mensen die nu (moeten) afdragen i.pl.v. e.o.a. steun te trekken. En dat we aardig wat meer moeten betalen voor onze energie, danken we in de eerste plaats aan het Sinterklaasbeleid van o.m. Freya Van den Bossche, die ook dit jaar weer meeliep en haar zegje mocht doen in de Gentse rode 1 mei stoet alsof er geen vuiltje aan de lucht was.
Voltaire zei het al: 'Als men maar blijft liegen, gelooft men het tenslotte wel'.
.
|