Na tevergeefs een debat gevraagd te hebben tijdens het Kerstreces, mocht de oppositie gisteren nog eens volop uithalen tegen Theo Francken over de Soedanees, ook al wist men op voorhand dat dit niets zou uithalen. Denkt men daar nu echt dat de doorsnee Belg daarvan wakker ligt? De federale ministerraad was twee dagen eerder al voor de eerste keer dit jaar samengekomen en daar had men blijkbaar besloten de strijdbijl te begraven, ook al omdat er dit jaar belangrijkere zaken zullen moeten afgehandeld worden, zoals de effectentaks, het gratis bijklussen, de aankoop van de nieuwe vliegtuigen (met daarbij de chantage vanuit Frankrijk), de Brusselse geluidsnormen en nog zo van die dingen die de mensen meer interesseert dan een bijna oncontroleerbare telefonische klacht van een Soedanees. Dat ook enkele parlementsleden van de meerderheid aan het Francken bashen meededen, was wel voor eigen rekening. Zeker de tussenkomst van Patrick Dewael (Open VLD) was erover. Toen de man in een vorige regering minister van Binnenlandse Zaken was, had hij ook Asiel en Migratie onder zich. Daar hij dat maar niets vond, werd er een apart staatssecretariaat voor opgericht en gaf hij de rotjob door aan Annemie Turtelboom, die niet verkozen was geraakt en die er een springplank van maakte naar Binnenlandse Zaken, toen dezelfde Dewael ook die functie neerlegde. Hij is dan ook wel de laatste die Francken de les moet komen spellen op dat gebied. Huichelaar!
Voor de regering Michel ziet de nabije toekomst, ondanks dat Soedan incident, er plots een stuk beter uit. De economie blijft aantrekken, het aantal werklozen blijft zakken, er is zelfs een krapte aan werknemers op de arbeidsmarkt! Het gat in de begroting zou bijna gedicht zijn en vooral: het Arco-probleem zou nog vóór de zomer kunnen zijn opgelost. Opgelost is wel een groot woord, want de 800.000 spaarders zullen blij mogen zijn als ze 40% van hun geld terugzien, zonder interest. Dat zou gebeuren nadat de staatsbank Belfius, de opvolger van Dexia waarmee de hele miserie begonnen was en waarvan de staat voor 100% eigenaar is, naar de beurs zou gaan, waar een deel van de aandelen zouden verkocht worden. Nog eens een deel van dat geld zou dan gaan naar de Arco-spaarders, áls Europa er tenminste mee instemt. Die ziet ze nl niet als spaarders, maar als aandeelhouders en vindt dat dit een discriminatie zou zijn t.o.v. aandeelhouders bij Dexia en andere failliet gegaan banken, die niets gekregen hebben.
Volgens Johan Van Overtveldt, onze minister zonder Financiën, zijn de twee zaken politiek gekoppeld. Het heeft er dan ook alle schijn van weg dat CD&V het Arco verhaal als pasmunt gebruikt heeft om de Soedan hetze met de mantel der liefde te bedekken. Nu, zoiets hoort bij de politiek, zeker de Belgische. Het zou echter pas écht kloppen, mochten de mensen die hun geld bij Arco geplaatst hadden ook een compensatie zouden krijgen van Beweging.net, het vroegere ACV, dat feitelijke de hoofdschuldige is in deze affaire. Daarover blijft het (voorlopig?) oorverdovend stil.
|