Gisteren, 20 augustus 2018, was een belangrijke dag voor Griekenland en de Eurozone. Het land werd die dag losgekoppeld van het Europese steunprogramma. Historisch zou ik het niet durven noemen, want ondanks het Europese hoerageroep blijft er in Griekenland weinig te vieren. Het zgn ‘Trojka’: de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie bezorgde Griekenland in acht jaar tijd zo’n 300 miljard euro*. Sinds 2017 begon de Griekse economie wel weer te groeien (met 1,4%), de vraag is maar of dat gaat blijven duren., want 1,4 procent is niet genoeg om de terugbetaling van de schuld plus de rente te dekken.
Sinds het begin van de achtjarige crisis kromp het Griekse Bruto Nationaal Product (bnp) met liefst 30% en steeg de overheidsschuld van 110 (toen bijna vergelijkbaar met de Belgische) naar 178%, waarmee het land de koploper blijft van de Eurozone, vóór Italië en –jawel – België.
Alle veertien regionale Griekse vliegvelden kwamen in Duitse handen en hetzelfde gebeurde met 2/3 van de haven van Piraeus dat Chinees bezit werd. Piraeus is een draaischijf voor Internationaal vrachtverkeer en de grootste personenhaven van Europa. De luxeboten die er liggen zijn de dag van vandaag zelfs talrijker dan acht jaar geleden, maar varen nu allen onder buitenlandse vlag en betalen zo ook zo goed als geen belasting.
Ondanks alle besparingen – nota bene: onder een uiterst links bewind - is het leven in Griekenland niet goedkoper geworden. De gemiddelde koopkracht is gehalveerd, terwijl de prijzen in de supermarkten ongeveer dezelfde zijn als in Nederland. En dat is in de eerste plaats slecht voor de Griekse steun- en loontrekkenden die gemiddeld zo’n derde tot de helft van hun inkomen verloren. Naar schatting een half miljoen Grieken, overwegend jonge, hoog opgeleiden, verliet het land. Tevens zou er een tekort zijn van 8.000 artsen. Of dat laatste alleen door de crisis komt of door bv e.o.a. ingangsexamen (zoals bij ons!), is niet meteen duidelijk.
Bovenop het geleende geld zal tot 2060 nog interest moeten worden terugbetaald (Duitsland verdiende er al zo’n 3 miljard euro aan!). Het is dan ook zeer de vraag of Griekenland er beter van zal worden, want om het te halen, zou het land een economische groei van zo’n 2,2% moeten kunnen aanhouden, waarin het IMF niet gelooft en waartoe zelfs België momenteel niet in staat is. Men had het land beter meteen uit de Eurozone gezet, nadat gebleken was dat de cijfers door enkele roekeloze leningen bij buitenlandse banken niet klopten. Door terug te vallen op de Drachme, de oude Griekse munt, had het land zijn munteenheid kunnen devalueren en er – zeker op langere termijn – beter voor gestaan.
Tenslotte dient erop gewezen, dat wij hier niet te hoog van de toren moeten blazen. Ook onze groei is te weinig, onze staatsschuld te groot en problemen zoals dat tekort aan artsen, kennen wij ook.
* Volgens VRT-VTM, die hun gegevens waarschijnlijk krijgen via het persagentschap Belga, kreeg Griekenland 273 miljard, volgens De Tijd 320 miljard. Die krant is té goed ingelicht op financieel en economisch vlak om er 47 miljard naast te zitten en zal er wel het dichtst bij zitten…
|