In de discussies en commentaren over de eventuele vorming van een nieuwe federale regering is er een alternatief opgedoken. Naast paarsgroen, paarsgeel en de zgz ‘Vivaldi coalitie’, spreekt men nu ook van een regering met aan Waalse kant alleen paars (PS en MR) en aan Vlaamse kant een coalitie van N-VA, CD&V en SP.a. Zo’n coalitie zou een meerderheid hebben in Vlaanderen. Het zou ook betekenen, dat aan Waalse kant Ecolo (de meest anti-Vlaamse partij) af zou vallen en aan Vlaamse kant de Open VLD (de minst Vlaamsgezinde partij). Die laatste zou dan voor de francofonen niet wenselijk zijn ‘omdat de Vlaamse kant te rechts zou worden’. Ik denk eerder dat de partij helemaal niet meer rechts is en eerder het gelag zal betalen voor de fratsen van hun Gwendolientje dat bereid was haar ziel te verkopen voor een federale (eerste)ministerpost. Als reactie dan uit de Vlaamse deelregering stappen is voor de liberalen ook geen optie, daar de partij er probleemloos kan vervangen worden door de SP.a* en ook die postjes kwijt zou spelen die haar zo dieraar zijn..
De vraag is ook, waarom de koning geen informateur van de N-VA aanstelt, toch nog altijd - hoe men het ook bekijkt - de grootste partij van het land. Als onze Flup dat nog niet zou weten - hij is geen bolleboos! - wordt het tijd dat iemand hem dat vertelt, zodat men hem later niet zal kunnen beschuldigen van partijdigheid.
*Of door het VB, al vrees ik dat we daarvoor zullen moeten wachten tot de gewestelijke verkiezingen van 2024.
---------------
Ook bij de Waalse socialisten is niet alles koek en ei, zoals het geval Emir Kir laat zien. De man met de aperitiefnaam, burgemeester van St. Joost ten Node, maar van Turkse afkomst, had vorig jaaren groep Turkse burgemeesters uitgenodigd in zijn Brusselse baronie. Daarbleken er later twee bij te zijn geweest van een uiterst-rechtse partij, die banden zou hebben (gehad?) met de Turkse Wolven, een organisatie die verantwoordelijk wordt geacht voor terroristische aanslagen Daar is men nu achter gekomen en de SP heeft Kir meteen zijn partijkaart afgenomen en hem dus uit de partij gezet. De man kan nog in beroep gaan en waarschijnlijk horen we er nog meer van. Hij haalde in zijn gemeente bijna de helft van de stemmen (48%) en is daar dus wat ze noemen ‘een stemmenkanon’. Zijn gemeenteraad laat hem (voorlopig?) ook niet vallen. Kir zelf gaat in beroep tegen de veroordeling.
Kir is ook volksvertegenwoordiger en zal - als de sanctie blijft - voortaan zetelen als onafhankelijke. Dat betekent dat en paarsgroene combinatie bij een eventuele federale regeringsvorming de ene zetel overschot, die ze had om een meerderheid te hebben in de Kamer, herleid ziet tot nul. Het kan verkeren, wist Bredero al. De linkse partijen hebben steeds allochtonen aangehaald, met het duidelijke doel stemmen bij te winnen. Dat kan ook zijn nadelen hebben.
|