Zoals ik gisteren al vertelde, is het systeem van de sper- en koopjesdagen niet het enige waarin België verschilt van de rest van Europa, om niet te zeggen van de wereld.
Wij zijn, zeker in Europa, nog het enige land met een index. Die moet er zgz voor zorgen dat de koopkracht van de bewoners behouden blijft. Bij grote schommelingen – en we riskeren er straks mee te maken – maakt die bij ons alles duurder. Om te beginnen de pensioenen en uitkeringen – wat nog te verdedigen is – maar ook de lonen. E.e.a. maakt dit land dan minder concurrentieel en zorgt ervoor dat er dan toch weer arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan. Daarbij aansluitend worden de loonakkoorden hier nationaal geregeld , terwijl er in de verschillende streken en/of sectoren diverse problemen kunnen zijn. Bij een algemene, nationale opslag krijgt een havenarbeider in Antwerpen niets meer dan een bij de FN in Herstal, wat niet altijd logisch is. In de meeste andere landen worden zo’n akkoorden regionaal geregeld en kan men dus flexibeler optreden naargelang de plaatselijke behoeften, zeker bij betwistingen,
We zijn het enige land in Europa dat zijn Rijkswacht heeft afgeschaft. Die is zgz vervangen door een dubbele politiemacht – nationaal en lokaal – maar dat is niet hetzelfde. Onze Rijkswacht was een elite-eenheid met militaire opleiding, was veel professioneler ingesteld en stond steeds bereid om in te springen. Het was ons Plan B, dat we goed hadden kunnen inzetten tijdens de terreuraanslagen en nu bij de coronaheisa. In Nederland land heeft men nog de marechaussees, in Frankrijk de gendarmes, in Italië de carabinieri, in Spanje de guardia civil. Hier moet men nu soldaten inzetten om onze straten veilig te houden of zelfs te gaan helpen in ziekenhuizen zoals in Wallonië al gebeurt. Zelfs douaniers moeten komen helpen.
We zijn het enige land waar de werkloosheidsuitkeringen niet beperkt zijn in de tijd. E.e.a. brengt met zich mee dat men in bepaalde grensstreken (in West-Vlaanderen bv) een tekort aan werkkrachten heeft omdat een deel van de in hoofdzaak Waalse werklozen uit een aangrenzende provincie liever niét werkt, zodat men er beroep moet doet op buitenlanders die haast verplicht zijn te gaan werken omdat hun uitkering in eigen land ergens ophoudt.
We zijn het enige land in Europa waar nog stemplicht bestaat (buiten het armlastige Griekenland en het kleine Luxemburg). In de andere landen gaat de overheid ervan uit dat haar burgers democratisch volwassen genoeg zijn om zelf te beslissen of ze al dan niet stemmen. Hier blijkbaar niet.
Er zijn nog meer verschillen, zij het minder algemene, zoals bv het verbod van opkomst van onafhankelijken bij de sociale verkiezingen bij bedrijven (zoals bv voor de ondernemingsraden), te veel om op te noemen.
Als er aan de coronadreiging e.o.a. einde zal komen – hoe eerder hoe liever - zal het leven niet meer business as usual worden en zal er wel e.e.a. moéten veranderd worden. Laat ons hopen dat er nog genoeg gezond verstand over zal blijven om dat te doen in de goede zin van het woord, ook al klinkt dat af en toe verre van sociaal.
|