Dit wordt de week van het ongenoegen. Er is de heisa om de zonnepanelen, om de vaccins, om de reizen naar het buitenland en om de loononderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers. Of om het in casinotermen te zeggen: ‘rien ne va plus’. Teveel ineens om allemaal in één verhaaltje te kunnen verpakken, er rekening mee houdend
dat er ook nog de eerste problemen zijn na de goedkeuring van de Brexit (vooral voor de Britten) en de inauguratie van Amerika’s 46ste president, als sluitstuk van verkiezingen die ook niet van een leien dakje zijn gelopen.
Ik begin maar bij de zonnepanelen en het debacle van de digitale meter omdat we daar allemaal mee te maken hebben, ook diegenen die er geen hebben.
Het Grondwettelijk Hof heeft zopas de regeling vernietigd waardoor eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter maximaal vijftien jaar het recht behielden op een terugdraaiende teller. Dat Hof, dat – nota bene - instaat voor de bewaking van onze rechtstaat, had daarvoor bij de betrokken Vlaamse minister, toen nog Lydia Peeters (Open VLD) én haar opvolger Bart Tommelein (Ook al VLD) al gewaarschuwd dat het zo niet kon, maar daar hadden beide liberale excellenties zich niets van aangetrokken. En dat na de affaire met Annemie Turtelboom (weer Open VLD), die zo faliekant afliep dat Annemie er mee stopte (en een lucratieve job kreeg bij de E.U.-rekenkamer).
Raar genoeg zijn er ook die een goede zaak doen bij de afschaffing van de terugdraaiende teller, aangezien ook het tarief voor het gratis stockeren van energie verdwijnt.
Kortom dit was een ‘blueprint for disaster’, een vleesgeworden ‘If you can’t convince them, confuse them’. Nu mag de nieuwe Vlaamse minister voor o.a. Energie, Zuhal Demir(N-VA), daar snel op hebben ingespeeld en – met goedkeuring van de Vlaamse deelregering – de gedupeerden beloofd heeft een schadeloosstelling te zullen geven in verhouding tot wat ze al hebben kunnen recupereren of niet, het zal er wel mee eindigen dat de rekening tenslotte zal betaald worden door de belastingbetaler ook als die niet eens – zoals ondergetekende – zonnepanelen heeft besteld en/of laten leggen.
Er is trouwens nog iets waarover tot nu weinig of niets is gezegd, maar na de invoering van die intelligente teller zal men ook het nachttarief afschaffen. Wie dus geen zonnepanelen heeft geplaatst, maar tot nu het zwaardere energieverbruik ’s nachts of tijdens het weekeinde deed (wasmachine, droogkast, weckketel, bakoven, om er maar enkele op te noemen) is er ook aan voor de moeite en zal straks mee moeten betalen voor het geknoei van onze Vlaamse ‘excellenties’.
Kortom, het half miljard dat de hele grap de Vlaamse regering zal kosten lost alleen het politiek probleem op, maar heeft het draagvlak voor zonnepanelen er onderuit gehaald.
---
In de marge van bovenstaande nog dit: De Vlaamse overheid is slechts bevoegd om één derde van de elektriciteitsprijs virtueel te laten terugdraaien: de naakte prijs van de stroom. De overige twee derden zijn distributiekosten en allerlei taksen...
|