Het verzet tegen de bouw van gascentrales die het tekort aan stroom moeten compenseren eens de laatste kerncentrales gesloten zouden worden, neemt hand over hand toe. Niet alleen in de politiek waar vooral N-VA blijft zweren bij het open houden van de jongste kerncentrales, maar ook door allerlei protestgroepen die de gascentrales niet in de eigen buurt willen zien komen. ‘NIMBY’, zoals men dat internationaal zegt, ‘Not In My Back Yard’. Wat het protest tegen de geplande gascentrales opmerkelijk maakt is wel, dat het niet alleen meer de eerder rechtse politici zijn die er zich tegen verzetten, maar protestgroepen die gesteund worden door de klimaatactivisten en die hun acties steeds meer bundelen.
Zo zou de gascentrale die Engie wil bouwen in Vilvoorde zeventien (17!) keer meer CO2 uitstoten dan de stad zelf. Te gek voor woorden. Een woordvoerder van ‘Tegengas’, een van de actiegroepen, vraagt zich, m.i. terecht, af waarom men midden in een klimaatcrisis nog nieuwe fossiele centrales zou bouwen.
Die klimaatactivisten en actiegroepen blijven natuurlijk wel tegen het verder open houden van de kerncentrales, al is ook dat een grote gok. Waarom het niet eenvoudig houden en gewoon stellen dat de kerncentrales bv wel degelijk zullen gesloten worden, maar alleen als er voldoende zekerheid is dat de stroomvoorziening gegarandeerd kan worden aan een betaalbare prijs. Is dat nu zo moeilijk?
Met de wetenschap dat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zelf heeft vastgesteld dat er wereldwijd nooit méér capaciteit aan hernieuwbare energie werd gebouwd dan in het crisisjaar 2020 en men op dit elan wil verder gaan, zal het weinig uitmaken als er hier en daar nog een kerncentrale tijdelijk blijft draaien, niet?
|