In Duitsland zullen ze na de pas gehouden bondsverkiezingen waarschijnlijk voor de eerste keer sinds lang een regering met meer dan twee partijen krijgen. Christen- en sociaaldemocraten zouden nog wel een ‘Große Koalition’ (GroKo) kunnen vormen, maar daarvoor lijkt het water nu wel te diep. Dat de partij van Merkel zo’n opdonder gekregen heeft (± -10%), werd verwacht en was niet louter omdat haar gedoodverfde opvolger Laschet zich had laten verrassen door gefilmd te worden toen hij stond te lachen bij een bezoek aan de onlangs overstroomde gebieden. De keuze van de eerder saaie Laschet als kandidaat ten koste van de populaire Beier Markus Söder was een grote vergissing. Dat Söder het in de voorverkiezing niet haalde had niets met de man zelf te maken maar met het feit dat zijn partij, de Beierse CSU, in feite het kleine broertje is van Merkels CDU, waarmee het sinds lang een kartel vormt.
Tenslotte was men, na een bewind van 16 jaar, op Merkel uitgekeken. Zowat hetzelfde wat in de UK vorige eeuw gebeurde met Margareth Thatcher. Alleen had die laatste op Europa niet de invloed die ‘das Mädchen’ heeft gehad.
Voor Duitsland én Europa wordt het afwachten wat het gaat worden nu zowel de liberalen als de groenen op de wip zitten en zouden kunnen deel uitmaken van de volgende Bondsregering. Die wacht de zware taak wat orde te scheppen in de chaos die Merkel heeft achtergelaten*, Denk maar aan de immigratie (‘Wir schaffen das’), de nood aan betaalbare woningen, de verbetering van de infrastructuur en de gevolgen van de eveneens door Merkel gestarte ‘Klimatwende’.
*De titel van The Economist van 25 september : ‘The mess Merkel leaves behind’..
---
Voor de petite histoire: Merkels echte achternaam is Kasner. Merkel is de naam van haar eerste man, die zij behield na de scheiding. Dat dit ook in Duitsland mogelijk was, wist ik niet. In de Angelsaksische landen komt dat meer voor. Denk maar aan Tina Turner en Raquel Welch, die allebei carrière maakten onder de naam van hun ex.
|