Tenslotte is de regering Pasbon toch met een klimaatplan afgekomen, zodat ons Zuhalleke niet met een lege sacoche naar Glasgow had moeten gaan. Desondanks zal ze er toch niet bij zijn in Schotland, want ze heeft een week quarantaine aan haar been doordat haar kabinetschef besmet is geraakt door die vermaledijde covid-19. Er zit haar niets anders op dan alles te volgen online. Het leven kan wreed zijn.
Het hele plan is echter één grote intentieverklaring in de voorwaardelijke wijs, waar ik voorlopig liever niet teveel commentaar aan kwijt wil, met uitzondering dan i.v.m. de bedoeling dat men vanaf 2029 alleen nog elektrische auto’s zal inschrijven, maar wel op voorwaarde dat die tegen die tijd niet duurder meer zouden zijn dan de wagens op fossiele brandstoffen.
Momenteel kosten de elektrische wagens gemiddeld het dubbele van die op benzine, gas of diesel en krijgt men ze in de eerste plaats bijna alleen verkocht als bedrijfswagen of aan de happy few. Als men dat verschil tegen 2029 wil wegwerken, kan dat maar op twee manieren: ofwel worden de elektrisch aangedreven wagens een stuk goedkoper, ofwel gaat men de andere types duurder maken door ze meer taksen, accijnzen en god-weet-wat-nog op te leggen. Dat alles dan nog op voorwaarde dat de elektriciteit zelf niet duurder wordt. Wishful thinking, zeg maar.
Zeker is alvast het feit dat zowat álles duurder gaat worden. Niet alleen het rijden, maar ook het (ver)bouwen en verwarmen. Dat men dat alles binnen één decennium wil realiseren is waanzin, zeker voor een land als België dat nu al de op één na grootste staatsschuld heeft van Europa. Daartegen is voorlopig maar één remedie: de productiviteit verhogen. Vraag is maar: kan dat nog?
Om te beginnen zijn er nu al arbeidstekorten. De pandemie heeft die alleen maar vergroot doordat veel oudere mensen niet zullen terugkeren naar de arbeidsmarkt en waar dat nog kan, met vervroegd pensioen zullen gaan. De productiviteit vergroten zal alleen nog lukken door verdere digitalisatie, automatisering en thuiswerk. Dat is niet onmogelijk, maar is weer zoiets dat niet allemaal van vandaag op morgen kan. De nieuwe technologieën zullen andere banen niet persé doen verdwijnen, maar ze wel veranderen.
Het wordt nog spannend.
|