In de laatste weekeindeditie van De Tijd verscheen een uitgebreid artikel aan de hand van Kenneth Rogoff. De man van 69, is een voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en professor economie aan de universiteit van Harvard. Samen met een collega gaf hij zopas een boek uit met de titel : ‘This time is different’, waarin hij o.m. een pleidooi houdt tegen hoge staatsschulden en voor meer zelfvoorzienendheid, iets dat niet alleen geldt voor de States, maar evenzeer voor andere landen, het onze inbegrepen.
Volgens professor Rogoff zijn de pandemie en de invasie van Poetin de ergste schokken sinds de oliecrisis van de jaren 1970. Daar bovenop komt nu dan nog de groeivertraging in China. En er is oorlog, een sluimerende pandemie en een oplopende inflatie, waarbij het woord ‘stagflatie’ valt, een combinatie van stagnatie en inflatie. ‘Het voelt aan’, zegt hij, ‘als het einde van de jaren 1960’. Hij noemt de inval in Oekraïne veel zenuwslopender dan de pandemie. ‘Een mogelijk instabiele megalomaan, die zich in het Kremlin schuil houdt met 5.000 nucleaire raketten, terwijl zijn leger westwaarts trekt’.
Waaraan ik zou willen toevoegen: ‘Om een buurland, waarmee Rusland een gezamenlijke geschiedenis, cultuur en godsdienst heeft, grotendeels te verwoesten omdat de mensen daar niet langer willen leven in de invloedsfeer van een quasi totalitair regime waaraan ze alleen maar slechte herinneringen hebben’.
---
En dan nog even iets over de reactie op het aanhalen van het Peter Principe in mijn vorige blog. Dat is inderdaad een managementterm, die echter ook in het boek van Peter & Hull werd toegepast in de politiek en waarbij Peter o.m. het voorbeeld geeft van Julius Caesar, die slaagde als legeraanvoerder, maar – volgens hem - boven zijn competentieniveau zat als staatsman.
Ik heb het boek thuis, de originele Engelstalige uitgave van Buccaneer Books
|