Kyjiv (Kiev) is de bakermat van Kyjivska Roes, het Kievse Rijk, niet van het Russische Rijk. Het Russische Rijk is voortgekomen uit het vorstendom Moskovië, met Moskou als centrum. Ten tijde van Kyjivska Roes was Moskou een onooglijk provinciestadje en een onbeduidende handelspost. Na de Mongolenstorm, die Kiev in 1240 met de grond gelijk maakte, dankte Moskovië tijdens de 250-jaar lange Mongoolse overheersing, (Mongolo-Tatarskaja Iga/het Mongools-Tataarse Juk) zijn opgang grotendeels aan de slaafse onderdanigheid van zijn prinsen tegenover de Mongoolse heersers, als tribuutbelastinginners voor de khans. Ivan I droeg als bijnaam Kalita, 'Geldbeugel'. Als ze naar Saraj, de hoofstad van de Gouden Horde, hun bevelen gingen halen, moesten de Moskouse prinsen zich voor de khan vernederen en letterlijk door het zand kruipen.
De rechtstreekse erfgenaam van Kyjivska Roes was het westelijk gelegen vorstendom Galicië-Wolynië, dat daarna opging in het Pools-Litouwse Gemenebest, en, na de Poolse Delingen, tot 1918 behoorde tot Oostenrijk-Hongarije, het Rijk der Habsburgers. Begin 18de eeuw confisqueerde Moskovië, onder tsaar Peter de Grote, de naam Rusland omdat het prestigieuzer klonk de geschiedenis van Moskovië te laten beginnen bij de geschiedenis van Kyjivska Roes dan bij de Mongoolse Gouden Horde. De geschiedenis van Kyjivska Roes werd door Moskou herschreven. De Duitse prinses van Anhalt-Zerbst Dornburg, die het tot Russische tsarina Catharina II, bijgenaamd de Grote, schopte, heeft ijverig aan die geschiedenisvervalsing meegewerkt. In het Westen baseren de meeste historici zich nog altijd op de Moskovitisch-Russische versie van Kyjivska Roes. Kyjiv en Oekraïne worden nog maar al te vaak door de Russische bril bekeken, zodanig dat men begrip gaat tonen voor Poetins politiek tegenover Oekraïne, ook al behoort men niet tot Poetins Vlaams-nationalistische fanclub. Van de Oekraïense visie op het Kievse Rijk heeft men blijkbaar nog nooit gehoord, ook al heeft historicus Mychajlo Hroesjevskyj, die nochtans geen nationalist was hij was voor zijn tijd eerder linksgezind een monumentale geschiedenis van Oekraïne in tien delen geschreven, getiteld Istorija Oekrajini-Roesy ("Geschiedenis van Oekraïne-Roes"), die vertaald werd naar het Engels.
De reden waarom de Russen zich uit Kiev terugtrekken is het feit dat ze rond Kiev op te hevige, onverwachte, weerstand stuiten vanwege de Oekraïners. De Oekraïners zijn ondertussen in het tegenoffensief gegaan en hebben verschillende door de Russen bezette steden in de buurt van Kiev bevrijd, onderrmeer Makariv, Irpin en andere kleinere steden. Hun opmars naar Brovary werd gestopt. De luchthaven Hostomel werd door de Oekraïners heroverd. De Oekraïners hebben heel wat Russische tanks vernietigd en zelfs een aantal buit gemaakt. De beelden van vernietigde Russische tanks doen me denken aan de vernielde Sovjetrussische tanks in de Panjshirvallei, in Afghanistan, toen ik die vallei in 1994 voor het eerst bezocht, tijdens de Afghaanse burgeroorlog. Volgens Oekraïense bronnen zijn er al meer dan 16.000 Russische gesneuvelden, al meer dan tijdens de tienjarige Sovjetbezetting van Afghanistan. Bovendien is Kiev te goed verdedigd, zowel door het Oekraïense leger, als door de burgerwachten.
Dat Poetin het historische centrum van Kiev wou sparen is een drogreden. De druiven zijn te groen. Zijn bombardementen met kruisraketten hebben al veel schade en vernieling in Kiev aangericht. Het historische centrum is ook de Maidan, het Onafhankelijkheidsplein, dat tweemaal het toneel was van een opstand tegen de brutale inmenging van Poetin in de Oekraïense binnenlandse aangelegenheden: de Oranjerevolutie van 2004-2005 en de Maidanrevolutie van 2013-2014. De Maidan met zijn Memoriaal ter aandenken aan de meer dan honderd gevallenen Maidanbetogers, neergekogeld als konijnen door Poetins telegeleide scherpschutters, de Hemelse Honderd genoemd, en met de Muur der Gevallenen, overwegend jonge Oekraïense soldaten en vrijwilligers, die sedert 2014 gesneuveld zijn in de Donbas ter verdediging van Moeder Oekraïne. A propos, ondergetekende heeft eind 2004, tijdens de Oranjerevolutie, de Vlaamse Leeuw binnengebracht op de Maidan. De Leeuw wapperde er een maand lang naast de vlaggen van Canada, de VS, Polen, Georgië en het VK. Hetzelfde deed hij tijdens de Maidanrevolutie. De Leeuw was in 2013-2014 prominent op de Maidan aanwezig. De Vlaamse vlaggen worden naast andere buitenlandse vlaggen in een museum bewaard dat werd opgericht ter herinnering aan de Maidanrevoluties. Bedenking: wat gaat Poetins Vlaamse fanclub antwoorden als hun idool ooit de vraag zou stellen wat de Vlaamse Leeuwenvlag op de Maidan uitspookte!
01-04-2022, 00:01
Geschreven door Fernand Dhondt
|