Dinsdag 8 dezer overleed zanger-chansonnier Will Ferdy in de gezegende leeftijd van 95 jaar. Ferdy was zowat de eerste ‘andersgeaarde’ in de showbizz die bij ons ’uit de kast kwam’, wat voor velen – ook voor mij toen – een schok was, want de man zong liedjes met zinnige teksten, waaronder die van Brel in het Nederlands. Hij deed dat trouwens zonder te shockeren zoals sommigen dat wél bleven doen.
Ik heb Will Ferdy ooit in levende lijve ontmoet in de jaren 1990 na een klassiek concert in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, toen ik hem eerst letterlijk bij het buitengaan tegen het lijf liep en hij daarna op een tafel naast ons zat, samen met een dame nota bene, in de café onder de zaal, waarbij ik met hem een rechtuit aangename babbel had over klassieke muziek en het feit dat mijn vrouw en ik een abonnement hadden op de opera van Luik, wat hij opmerkelijk vond.
Ondertussen is de wereld veranderd en wordt homofilie geen ziekte meer genoemd, maar een afwijking van de gewone norm; zoals bv linkshandigheid. Het tegenwerken ervan zou wel ongunstige gevolgen teweeg kunnen brengen in de hersenhelften (althans volgens Em. Prof. Dr. Karel Evrard, zenuwarts / mijn blog van 5 oktober). Ik heb er zowel in onze vriendenkring als op het werk mee te maken gehad, maar dat ging telkens om mensen die er niet expliciet mee uitpakten.
---
En dan is er vandaag de aangekondigde staking van de vakbonden, die zgz meer koopkracht eisen voor werknemers bij bedrijven die grote winsten zouden gemaakt hebben. In werkelijkheid staken er ook bij bedrijven die geen of weinig winst hebben gemaakt, zelfs verlies hebben geleden, zoals bv de NMBS en die zich de luxe van loonsverhogingen bovenop de automatische index (reeds vijfmaal dit jaar) niet kunnen veroorloven, zoals ik nog schreef in mijn blog van 4 dezer (‘De staakbonden’).
|