VERVOLG: Dank zij de dubieuze rol van Orbán als handelsreiziger voor Poetin zat vorige week ook de Russische dictator POETIN mee aan de onderhandelingstafel in Brussel. De EU-top van eind vorige week over de toetreding van Oekraïne tot de EU is echter geenszins gezwicht voor de chantage van Viktor ORBÁN, ook al had de 'VICTATOR' plechtig gezworen dat hij tot zijn allerlaatste snik zou vechten om de opening vantoetredingsonderhandelingen met Oekraïne tegen te houden, zoals hij al jaren de toenaderingspogingen van Oekraïne tot de NAVO dwarsboomt. Dwarsligger Orbán droop plots met zijn staart tussen de benen af, om achteraf te kunnen beweren dat hij zich van stemming onthouden had. Spijts zijn dreigementen stelde hij zijn veto niet! Poetin moet groen gelachen hebben.
2) Aanstoken van het Hongaars revanchisme. Eenreden waarom Viktor Orbán zich hardnekkig verzet tegen de toetreding van Oekraïne tot de EU en tegen de westerse steun aan Oekraïne in het algemeen is zijn geloof dat Moskou in geval van overwinning in Oekraïne de Oekraïense regio Transkarpatië ('Zakarpatska oblast'), die ooit tot Groot-Hongarije behoorde, aan Hongarije zal teruggeven. Tot Poetins hybride oorlogsvoering tegen het Westen behoren zijn intriges om zo veel mogelijk verdeeldheid te zaaien tussen de landen van het westerse bondgenootschap. Om tweedracht te stoken tussen Polen en Oekraïne beloven de Russische revanchisten West-Oekraïne, dat in het in het Interbellum Pools was, terug te geven aan Polen. Tijdens en na WOII, tot diep in de jaren vijftig, beten de Sovjetcommunisten in West-Oekraïne hun tanden stuk in hun strijd tegen de Oekraïense nationalisten. Om Duitsland te strikken, heeft Aleksandr DOEGIN, de ideoloog van het Russisch revanchisme, zeer populair in westerse rechts-radikale kringen, zelfs de Russische enclave Kaliningradskaja oblast, het vroegere Oost-Pruisen, beloofd aan Duitsland terug te schenken. In de buurlanden van Hongarije wonen naar schatting 2,1 miljoen etnische Hongaren (census van 2011): 1,2 miljoen in Roemenië (6%), 450.000 in Slovakije (8%), 250.000 in Servië (3,5%), 150.000 in Oekraïne (0,3%), met daarnaast nog kleine Hongaarse minderheden in Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Viktor Orbán heeft de laatste jaren gul Hongaarse paspoorten uitgedeeld aan etnische Hongaren in de buurlanden. Begin 2011 werd in Hongarije immers een wet aangenomen die de Hongaarse nationaliteit toekent aan iedereen die Hongaarse voorouders heeft. Sedert Poetins machtsovername deelt Rusland systematisch Russische paspoorten uit in de door Rusland bezette regio's in Georgië, Moldavië en Oekraïne. Dat geeft Poetin dan een voorwendsel om militair in te grijpen onder het mom van bescherming van Russische staatsburgers. Kan men zich voorstellen tot welke conflicten Orbáns Groot-Hongaarse nostalgie in Midden-Europa zou kunnen leiden indien hij dezelfde revanchistische plannen zou nastreven zoals met betrekking tot de Hongaarse minderheid in Oekraïne ? Die is met 150.000 etnische Hongaren, 12% van de bevolking van de regio Transkarpatië, nochtans veel kleiner dan de Hongaarse minderheid in Roemenië, Slovakije en zelfs Servië !
In tegenstelling tot de beweringen van de Russische leugenpropaganda en haar aanhangers in het Westen over discriminatie van de Hongaarse minderheid in Oekraïne, genieten de etnische Hongaren in Transkarpatië van onderwijs in hun eigen taal en beschikken ze over hun eigen bladen, TV- en radioprogramma's. Het is dan ook geen toeval dat leiders van de Hongaarse minderheid zich op de vooravond van de EU-top over de toetreding van Oekraïne in een openbare brief tot de EU richtten met het uitdrukkelijke verzoek dat zij, als etnische Hongaren in Oekraïne, niets lievers zouden wensen dan de snelle toetreding van Oekraïne tot de EU. In hun brief schrijven ze dat het prima gaat met de Hongaren in Oekraïne en dat ze Orbáns bescherming helemaal niet nodig hebben. Ze vragen Viktor Orbán zelf om a.u.b. op te houden met hen te «beschermen».
Van alle destijds door het communisme geknechte Europese volkeren zijn de Hongaren en de Oekraïners de twee volkeren die zich met de wapens het hevigst tegen het Sovjetcommunisme en het Russisch imperialisme verzet hebben. De vrijheidsstrijd van de Hongaren in oktober 1956 herinnert aan de strijd van de Oekraïners tijdens en na WOII tegen de Sovjetcommunistische bezetting en aan de heldhaftige Oekraïense weerstand van vandaag tegen atoomgrootmacht Rusland, met het tweede grootste leger ter wereld.
Op 3 november 1956 werden leiders van de Hongaarse Opstand, waaronder opperbevelhebber Paul MALETER (Pál Maléter), nadat ze hun land in een heroïsche strijd bevrijd hadden van de Sovjetcommunistische tirannie, door Poetins leermeester, KGB-chef Joerij ANDROPOV, toen Sovjetambassadeur in Boedapest, onder het voorwendsel van onderhandelingen, in de val gelokt: en gearresteerd. Niet voor niets werd Andropov de slager van Boedapest genoemd. Een dag later, op 4 november, vielen vers uit Siberië aangevoerde Sovjettroepen Hongarije binnen, en sloegen de opstand die 13 dagen geduurd had, neer : 17 zwaarbewapende divisies omsingelden Boedapest en vielen de hoofdstad aan. De Hongaren trachtten de tanks met molotovcocktails tegen te houden. Radio Boedapest smeekte het Westen om hulp, maar het bleef stil langs die kant. Zoals vandaag de aandacht van de Russische oorlog tegen Oekraïne wordt overschaduwd door de oorlog van Israël tegen de agressie van terreurgroep HAMAS, werd toen de aandacht van het neerslaan van de Hongaarse Opstand door de Sovjets afgeleid door de bezetting van het Suezkanaal door Israël, Groot-Brittanië en Frankrijk, als gevolg van de nationalisering van het kanaal door de Egyptische president Gamal Abdel NASSER, bondgenoot van de Sovjet-Unie.
Premier Imre NAGY en andere regeringsleden kregen asiel in de Joegoslavische ambassade in Boedapest. De door de Sovjets nieuw geïnstalleerde communistische partijscecretaris János KÁDÁR beloofde Nagy en de andere ministers dat zij veilig het land konden verlaten. Op 23 november 1956 verliet Nagy de Joegoslavische ambassade. Toen hij in een klaarstaande auto wilde stappen, werd hij door Hongaarse geheime agenten overmeesterd en gevangengenomen. Dit gebeurde ook met de andere ministers. Imre Nagy werd enige tijd in Roemenië vastgehouden, maar werd naar Hongarijeteruggebracht en in een geheim proces met andere kopstukken van de Hongaarse Opstand ter dood veroordeeld, wegens 'hoogverraad' en poging tot 'omverwerpen van de democratische staatsorde'. Op 17 juni 1958 maakte de Hongaarse regering bekend dat "verscheidene vroegere regeringsleden waren berecht en dat een aantal terechtgesteld waren." Onder de terechtgestelden - zij werden opgehangen - waren, ondermeer, Imre Nagy en Paul Maleter. Hun lichamen werden begraven met hun gezicht naar beneden, gewikkeld in teerpapier en hun handen bijeen gebonden, in een primitieve doodskist. Imre Nagy werd anoniem, onder de valse naam Piroska Borbíró, Roodkapje, in de grond gestopt.
Gisteren weigerde Viktor Orbán op zijn jaarlijkse persconferentie de Russische invasie van Oekraïne een oorlog te noemen. Zoals Poetin spreekt hij van een «operatie ». Zal hij voortaan de bloedige Sovjetonderdrukking van de Hongaarse Revolutie van oktober 1956 ook een « speciale militaire operatie » noemen ?
(*) Op 19-12 beweerde BOB op dit forum : «Orban is allerminst een goede vriend van Poetin, hij heeft fysiek gevochten tegen de Sovjets tijdens de Hongaarse opstand». Ik neem aan dat BOB er van uitgaat dat Viktor Orbán behoorde tot 'i ragazzi di Buda', 'de jongens van Boedapest', die als tieners de Sovjettanks met molotov-cocktails bestookten. In dat geval zou hij ergens moeten geboren zijn op het einde van de Tweede Wereldoorlog, wat in de buurt zou komen van mijn gezegende leeftijd. Volgens Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Viktor_Orbán) is Orbán echter geboren op 31 mei 1963, dus 7 jaar na de Hongaarse Opstand. Hij ziet er inderdaad geen 80, maar eerder 60, uit. Het valt evenwel niet uit te sluiten dat Viktor Orbán, in navolging van zijn goede vriend Poetin en in de traditie van de communistische partijbonzen, een verjongingskuur heeft ondergaan.
22-12-2023, 10:18
Geschreven door Fernand Dhondt
|