Wat eerst als geruchten werd afgedaan is nu officieel toegegeven (door fraaie Freya nog wel): de Belgische Staat heeft de betaling van facturen verschoven naar volgend jaar. En het gaat dan niet alleen om facturen van november en december, maar ook om rekeningen die al in het voorjaar betaald hadden moeten zijn. Volgens Van Eetvelt van Unizo gaat het om een totaal bedrag van om en bij de 659 miljoen euro. Sommige leveranciers weten nu al dat ze tot februari volgend jaar zullen moeten wachten. Voor heel wat bedrijven zit er dan niets anders op dan leningen aan te gaan om de eindejaarskosten op te vangen. Voor vele KMO's, die zich dat niet kunnen veroorloven, betekent het dat een faillissement tot de mogelijkheden komt te horen, aldus nog steeds Van Eetvelt. Er moet trouwens ook nog worden bij verteld dat alle bedrijven die te laat betaald worden, verwijlintresten mogen aanrekenen wat de kosten voor de Staat alleen maar vergroot. Daarmee zijn we nog maar eens beland bij het stokpaardje van de laatste weken: de begroting. De reden van het uitstel van betaling is immers dat anders die begroting helemaal niet meer zou kloppen. Er wordt ook nog rekening mee gehouden dat de verpakkingstaks een doodgeboren kind zal zijn (dat zijn weer 300 miljoen minder inkomsten!). Alsof dat alles nog niet erg genoeg is, komt er vanuit het bankwezen het alarmerend bericht dat zelfs een sluitende begroting voor België verre van voldoende is om de kosten van de vergrijzing op te vangen. ING-econoom Ivan Van de Cloot heeft uitgerekend dat de Staat een begrotingsoverschot van 4% zou moeten hebben om de lasten voor de werkende generaties aanvaardbaar te houden. Dat is zo'n tien keer meer dan waar Guy en Freya nu mee pochen! Als dat niet gebeurt, waarschuwt Van de Cloot, zal elke werkende Belg vanaf 2010 (en dat is niet meer zo ver af) gemiddeld zo'n 3.700 euro extra moeten afdragen. Van de Cloot is niet alleen met deze stelling. Hij heeft zijn verklaring trouwens afgelegd na consultatie van de gegevens uit de eigen Nationale Bank. Ook Paul de Grauwe (een liberaal, nota bene) komt ongeveer tot een zelfde besluit. Ik heb het hier reeds meermaals geschreven: het adagio van de regering Verhofstadt is "Na ons de zondvloed". Ik zit in goed gezelschap: Van de Cloot komt tot eenzelfde besluit. Een nieuwe regering, mét of zonder paars, zal uit een ander vaatje moeten tappen om dit land van de ondergang te redden. Van de Cloot noch de Grauwe vermelden het Zilverfonds, simpelweg omdat ze weten dat het alleen maar bestaat in het virtuele dromenland van de Belgische politiek...
Reacties op bericht (1)
03-11-2006
België!!!
Nu België aan de voet van de afgrond staat en daardoor Vlaanderen meesleurt is het hoogtijd te scheiden.
Wij mogen nooit toelaten dat we mee de afgrond ingetrokken worden door een stelletje corrupte en onbekwame politiekers.
Het is niet één voor twaalf maar één na twaalf.
Kap alles in twee in de verhouding 60% voor Vlaanderen en 40% voor Wallonië, doek die hele federale komedie op en al wat staat voor de federale staat, hierdoor worden miljarden bespaard, én dat is de verdomde plicht van dat allegaartje in Brussel.
Nogmaals wil ik enkele punten opnoemen ter verbetering van Vlaanderen:
- Schaf de monarchie af met onmiddellijke ingang.
- Schaf de transfers af met onmiddellijke ingang te starten met -25% per jaar.
- Schaf het federale parlement en de senaat af inclusief al die profiteurs en meelopers.
- Schaf de provincies af, hebben geen enkele toegevoegde waarde.
- Iedereen onder één pensioenstelsel, ambtenaar, vrij beroep, zelfstandige, politieker of werknemer/gever uit de privé-sector, één systeem voor iedereen én begrenst voor iedereen, niemand kan en mag een hoger pensioen bekomen dan dit begrenst bedrag.
- Halveer het ambtenarenleger, veel te veel nietsdoeners op kosten van de gemeenschap.
- Subsidiekraan dicht, alleen subsidiëren wat een positieve bijdrage heeft voor alle Vlamingen, als iemand in zijn bloot gat wil op de planken staan, mij niet gelaten, maar niet van mijn geld dergelijke idioten betalen.
- Belastingen omlaag om de economie terug leven in te blazen, consumptie doet leven.
Starten nu het nog kan, niet maanden onderhandelen, nu starten.