De politici en hun partijen staan volop onder stoom! 10 juni is voor velen een belangrijke dag! Vele Vlaamse burgers hebben heimwee naar "goede tijden", naar "stevig beleid", naar "meer doen dan zeggen" en naar "weinig woorden maar stevige daden"! Wij vragen ons af of die Vlaamse burger zelf Vlaanderen zo belangrijk vindt, en of de Belgische deelstaten voor hem meer bevoegdheden moeten krijgen. Speelt een "onafhankelijk Vlaanderen" ook mee? Daarom legden wij eventjes de programma's van de belangrijke Vlaamse partijen die te vinden zijn voor meer Vlaamse autonomie naast elkaar.
VLAAMS BELANG: " Politieke actie voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen is het beleidsbeginsel van het Vlaams Belang en zal ook in de toekomst ons eerste principe blijven." (eerste programmapunt)
Ongetwijfeld voelt veel van het kiezerspubliek van het Vlaams Belang zich om andere redenen tot de partij aangetrokken. Ook vreemdelingenbeleid en criminaliteitsbestrijding zijn immers belangrijke programmapunten van het VB. We mogen echter met vrij grote zekerheid stellen dat elke kiezer van het VB op de hoogte is van de separatistische overtuigingen van de partij. Daarbij speelt de aanwezigheid van een Vlaamse Leeuw eveneens een belangrijke rol. Een zero-tolerante belgicist zal dus naar alle waarschijnlijkheid niet op het VB stemmen: ofwel staat de VB-kiezer onverschillig tegenover onafhankelijkheid, ofwel is hij eerder voorstander ervan. N-VA: "Democratie en zelfbeschikkingsrecht zijn het belangrijkste uitgangspunt van de N-VA, ze vallen samen in de term "zelfbestuur." (eerste programmapunt algemeen ledencongres 20 mei 2002)
N-VA lijkt ons de Vlaamse partij bij uitstek te zijn die als enige programmapunt het streven naar Vlaamse onafhankelijkheid heeft. Het zou wat te ver gaan, mochten we N-VA een zweeppartij noemen, maar het staat wel vast dat de andere doelstellingen van de partij erg ondergeschikt zijn aan haar hoofddoel. Wie stemt voor de N-VA, stemt dus voor onafhankelijkheid. Maar..., welke invloed zal het kartel met de CD&V spelen na 10 juni?
OPEN vld: " (...) een verdere toewijzing van materiële bevoegdheden aan de gemeenschappen en de gewesten. De basis vormen de vijf resoluties over de staatshervorming die in maart 1999 bijna unaniem door het Vlaams Parlement zijn goedgekeurd geweest." (Visie inzake staatshervorming)
Men zou het wel eens durven vergeten, maar de OPEN vld streeft naar meer Vlaamse autonomie! Je kunt echter moeilijk stellen (geloven) dat elke kiezer voor deze partij voor méér Vlaanderen te vinden is. De partij telt dan wel een aantal ex-VU-kopstukken, maar er zijn ook mandatarissen (zoals o.a. het Orakel van Brakel) die de huidige Belgische staat het liefst heropbouwen, en niet afbreken. Het valt dus te betwijfelen of dit OPEN vld-standpunt veel succes heeft bij voorstanders van meer Vlaamse autonomie. Dat OPEN vld in praktijk dit standpunt niet al te strikt naleeft, bevestigt deze stelling ongetwijfeld.
CD&V: "Vlaanderen beschikt over alle beleidshefbomen om zonder inmenging of blokkering door Wallonië en België naar eigen inzicht en visie een project te realiseren voor een (h)echte Vlaamse Gemeenschap." (Programma Vlaamse Verkiezingen juni 2004)
Er is zonder twijfel een groeiende groep kiezers die voor CD&V stemt, nu die partij, vooral sinds de Vlaamse verkiezingen van 2004, duidelijk meer Vlaamse autonomie wil bereiken. Uiteraard heeft CD&V een loyale achterban, hoewel de Vlaamse tintjes ook veel AVW'ers voor het hoofd zullen stoten. Het kartel met N-VA bevestigt de aanwezigheid van die Vlaamse reflex, evenals de houding van Leterme als het om communautaire dossiers gaat. Men kan dus bezwaarlijk stellen dat de CD&V-kiezer niet op de hoogte is van de communautaire agenda van CD&V.
SPIRIT: "Vlaanderen en Wallonië beslissen samen welke bevoegdheden gezamenlijk worden uitgeoefend. Op Belgisch niveau kiest SPIRIT dus resoluut voor het confederaal model." (Programma Vlaamse Verkiezingen juni 2004)
Het is niet helemaal duidelijk waar de SPIRIT-kiezer op uit is! Is het het progressieve, jonge en linkse imago? Spelen de VU-geschiedenis en het regionalisme nog een rol? Waarschijnlijk beïnvloedt de kartelpartner het succes van SPIRIT bij Vlaamsgezinde kiezers in negatieve zin. Ten slotte houdt SPIRIT zich amper nog met flamingantische doelstellingen bezig, althans, zo lijkt het te zijn.
Lijst DEDECKER: "Doen wat anderen al 40 jaar beloven, vlaktaks invoeren, kerncentrales nog niet sluiten en goedkopere stroom leveren, minder belastingen, streven naar een zelfstandig Vlaanderen." (Beginselverklaring)
Deze partij geeft wel heel wat aanleiding tot spanning bij de andere partijen. Men weet niet duidelijk of Lijst Dedecker zal inslaan. Maar alleszins zal de partij wel enig succes hebben bij jongere kiezers (zoals vroeger Van Rossem)omwille van de krasse uitspraken van Jean-Marie Dedecker en de opkomst van Jurgen Verstrepen! Het principe is vooral deze verklaringen te verwezenlijken " met of zonder België"! En wat zal de stap van Dedecker zijn indien de kiesdrempel niet gehaald wordt?
Daarnaast bevinden zich nog een aantal flaminganten of confederalisten in andere partijen. Maar het is onmogelijk uit te vissen hoeveel kiezers voor de Vlaamsvoelendheid van die heren of dames vallen. Daarenboven zijn er een massa kiezers die echt niet weten waarvoor een bepaalde partij staat, laat staan wat haar programma is. Wanneer de verkiezingen naderen zijn zelfs de radicaalste socialisten voorstanders van meer Vlaamse autonomie. Zo komt het dat de sp.a een regionalisering van de spoorwegen en van het werkgelegenheidsbeleid plots wel ziet zitten. Ook Groen! ziet de bui voor 10 juni al hangen en heeft een aantal bevoegdheidsherverdelingen in haar programma staan. De Vlaamse reflex leeft schijnbaar echt! Maar wat na 10 juni?
De echte Vlaamsvoelende kiezer weet echt welke partijen hij moet mijden en voor welke partij hij het beste kiest voor Vlaanderen!
04-06-2007, 19:20
Geschreven door Stefaan
|