Brink's heeft tenslotte het faillissement aangevraagd, waardoor meer dan 400 mensen op straat komen te staan. Zogezegd o.w.v. een staking tegen het feit dat de firma het bediendestatuut van zijn medewerkers wou veranderen in een arbeidersstatuut. Ik weet dat niet iedereen het eens is met mijn stelling, dat deze staking ergens gerechtvaardigd was. Ik heb 49 jaar gewerkt en was heel die tijd nooit bij een vakbond aangesloten, om maar te zeggen dat ik zeker geen voorstander ben van vakbonden. Maar wat die Amerikanen hier wilden doen, was gewoon al hun mensen een ander statuut geven om ze daarna goedkoop te kunnen ontslaan. Dat de firma hier in België al jaren verlies leed, maakte niets uit. Wereldwijd heeft Brink's 60.000 medewerkers en een omzet van meer dan twee miljard euro. Terwijl ze Brink's België failliet laten gaan, hebben ze ondertussen al een nieuwe dochteronderneming opgericht die zich (voorlopig?) alleen gaat bezig houden met het vervoer van juwelen en diamanten. Dan kan hier allemaal zo maar. Straffer nog: die dochteronderneming kreeg van Turtelmie een licentie vanaf het ogenblik dat Brink's Belgium zijn faillissement aangaf! Daarmee zet ze de officiële Belgische politiek voort: knoeien in het kwadraat. Als er trouwens één grote verantwoordelijke is voor het uitblijven van een eenheidsstatuut voor arbeiders én bedienden, dan is dat de Belgische politiek (al zijn de vakbonden zeker medeverantwoordelijk). Op dat gebied lopen we decennia achter t.o.v. onze buurlanden, zoals trouwens nog op andere gebieden. Denk maar aan de veiligheid op het spoor. Wat een land!
Reacties op bericht (1)
14-11-2010
Brinks heeft gelijk.
Eigenaardige redenering. Als Brinks gewoon verder was blijven werken, niet geprobeerd had arbeidersstatuten op te dringen en toch verder schulden blijven bijmaken, hadden ze op termijn ook een faillissement moeten aanvragen. Met als gevolg bijkomende schuldeisers die wegens niet-betaling mogelijk ook failliet gaan. Aan wie had u dat dan verweten ?
De fout zit hem in het Belgische bediendenstatuut dat een soepel personeelbeleid onmogelijk maakt. Ikzelf heb feitelijke bedienden (niet gesyndiceerd) met een arbeiderstatuut werken en die zijn daar heel gelukkig mee. Waarom ? Omdat ze nu overwerk tot op de minuut betaald krijgen.