"Wat we zelf doen, doen we beter" is een slogan die terecht of ten onrechte al jaren wordt aangehaald en die wordt toegeschreven aan Gaston Geens zaliger gedachtenis, de eerste minister-president van Vlaanderen. Het blijkt nu, dat de heer Geens het niet letterlijk zo heeft gezegd en dat de correcte versie luidt: "We zullen moeten bewijzen dat wat we zelf doen, ook beter doen". Dat is dus een kleine, maar belangrijke nuance. Ik moet trouwens eerlijk toegeven, dat ik het correcte citaat ook niet kende. Ik moest er wel aan denken i.v.m. met de zaak Moerman. Daaruit is gebleken, dat de Vlaamse regering heel wat slechte gewoonten van de federale heeft overgenomen. Denk maar aan de kabinetsleden. In een normale democratie heeft elk ministerie een vaste administratie. Daarin zitten mensen die er meestal hun hele loopbaan blijven en over het algemeen zeer bekwaam zijn in het specifiek departement waarin ze werken. Daar België geen normale democratie is, bleek zo'n administratie hier niet voldoende te zijn en was het al enkele decennia lang de gewoonte dat elke minister een deel kabinetsleden benoemde waarmee hij zich omringde. Die kabinetsleden waren natuurlijk bijna altijd mensen van dezelfde politieke gezindheid en in vele gevallen kwamen ze zelfs uit de vriendenkring en zelfs uit de familie van de minister zelf. Onnodig te zeggen, dat nepotisme hoogtij vierde en er heel wat mistoestanden ontstonden die deontologisch niet goed te praten waren. Bij het aantreden van Paarsgroen zou Verhofstadt aan die situatie eens een einde gaan maken. Ge weet wel, zijn "actieve welvaartstaat" en dergelijke fabeltjes meer. Hij, Verhofstadt, zou in het slechtste geval een einde maken aan de wildgroei van kabinetsleden, in het beste geval zou hij het fenomeen helemaal afschaffen. Wat is er van gekomen? Niks, niente, ingenting! Erger nog, op vele kabinetten is ondertussen het aantal kabinetsleden toegenomen i.pl.v. afgeschaft of verminderd. En dat geldt ook voor de Vlaamse regering, die in hetzelfde bedje ziek blijkt te zijn. Volgens klokkenluider Aernoudt "werken" er tegenwoordig op de Vlaamse kabinetten niet minder dan vierduizend (4.000!) medewerkers, waarvan ± 500 kabinetsleden (DS 11.10.07 blz 9). En dat in een tijd waarin automatisering en computerisering hoogtij vieren. Het is hoge tijd, dat daaraan iets wordt gedaan. We zullen het inderdaad moeten bewijzen, dat wat we zelf doen, ook beter zal zijn. Merci, Gaston!
Reacties op bericht (2)
14-10-2007
Vraag aan Guido
Beste Guido,
Het is telkens een groot genoegen jou te lezen : dank.
Nochtans 1 vraag : dat van die 4000 kabinetsleden kan ik bijna niet geloven ... Bedoelt Aernoudt uitsluitend de Vlaamse Regering, of rekent hij er ook de federale kabinetten bij, geleid door Vlaamse (sic) ministers ? Weet jij dat ? M.i. kunnen er geen 4000 mensen in de kantoren van het Martelarenplein. (of is het Barrikadenplein, zie je brengt me -helemaal in de war).
Ray
14-10-2007, 10:24
Geschreven door Ray
13-10-2007
Nepotisme ten top!
Ze zullen wel bedoelen: "wat we onder familie verdelen blijft onder ons", ja, nepotisme ten top. Democratie? m'n oela, de reinste dictatuur met criminele trekjes. Hoelang blijven wij dat nog pikken, dat walgelijk wanbeleid? Het is hoogtijd voor een deftige revolutie tégen die arbarmelijke corrupte toestanden, dat we al die stallen eens deftig gaan uitmesten wordt hoogdringend.
We zullen beginnen met elke politieker te screenen op verleden tot heden, bij de minste misstap 'valiezen pakken'. Wie werkt er op kabinetten? Welke relatie is er tot minister? Wat is de kennis én achtergrond van die figuren, welke scholing, welke partij? Wie heeft ze aangesteld?
De smerige beerput zal gezuiverd worden of ze dat nu goed of niet goed vinden zal ons worst wezen. De was wordt uitgehangen.
Een politieker mag maar één mandaat bekleden dit om belangenvermenging te voorkomen want het is momenteel een smerige janboel, overal komt men die smeerlappen tegen, mandaat naast maandaat naast mandaat naast mandaat enz. enz. Voor dat ene mandaat zijn ze al te riant betaald met ons belastingsgeld, is dat dan te weinig, hallo, het is véél te hoog? niemand verplicht hun toch die taak op zich te nemen. Voor wat denk je dan dat ze het doen? pure zelfverrijking op kosten van de gemeenschap. In elk zichzelf respecterend bedrijf zouden ze nooit aan de bak komen, reden: "ONBETROUWBAAR".