Iedereen is ervan overtuigd dat (ruim) de helft van zijn beroepsinkomen door de overheid wordt afgepakt.
Maar dat is eigenlijk wel volstrekt normaal wanneer we leven tot 80 jaar en gedurende 40 jaar geld verdienen met onze dageljkse bedrijvigheid. Die andere 40 jaar - de eerste 20 jaar naar school gaan en de laatste 20 jaar van pensioen genieten - worden dan betaald dankzij de "solidariteit" van onze medeburgers.
Wanneer we echter geen 40 jaar werken, maar slechts 30 jaar, zal het overheidsbeslag dat voortaan van het beroepsinkomen moeten worden afgepakt, natuurlijk evenredig hoger moeten liggen om de rekening nog te doen kloppen : 40/30 x 50% = 67%.
Simpele rekenkunde volgens de regel van drie, die geen enkele hogeschool- of universiteitsstudent nog onder de knie heeft, blijkens een recent persbericht. Het geeft me weinig hoop voor het inzicht van onze toekomstige beleidsmakers.
Wie ervan overtuigd is dat de belastingen en sociale zekerheidsbijdragen (of hoe men het totaal ook wil noemen) dus niet mogen stijgen, zal ermee moeten akkoord gaan dat iedereen gedurende de helft van zijn leven moet werken - en gedurende die periode de helft van dat inkomen moet afgeven.
Het alternatief is de gemiddelde levensduur verkorten, en om dat te begrijpen is zelfs geen regel van drie nodig. Met de uitbreiding van de euthanasiewetgeving naar dementerenden, ook zonder hun voorafgaandelijke toestemming, slaan onze politici al aardig die richting in.
09-03-2015, 16:38
Geschreven door bertie
|