Dat verschillende afrondingswijzen bij betalingen met enerzijds contant geld en anderzijds bankkaarten problemen zouden veroorzaken in de boekhouding van bedrijven of in de kassa's van winkels, is door de federale administratie van economie zelf al onderzocht en ontmaskerd als onbestaand, en is dus een drogreden.
http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/Marktreglementering/Handelspraktijken/goedafgerond/FAQ/#.VcHHAPntlBf
Er is dus geen enkel valabel argument om betalingen met bankkaarten ook te gaan afronden op 5 cent. Raar dat een minister van financiën zegt dat dan toch te gaan overwegen. Weet die dan niet wat er op het aanpalend departement onderzocht, geconcludeerd en publiek gemaakt werd? Wat steekt daar achter?
De reden dat supermarkten tot nu toe niet meededen, was dat zij vreesden dat klanten zouden betalen met contant geld als het in hun voordeel was (bijvoorbeeld bij een totaal kasticket van 87,68 euro, waarbij die dan effectief 87,68 euro contant zouden betalen in plaats van de hoger afgeronde 87,70 eur) en zouden betalen met de bankkaart als het in hun nadeel zou zijn (bijvoorbeeld bij een totaal kasticket van 87,67 euro, waarbij ze dan met hun bankkaart maar de lager afgeronde 87,65 euro zouden betalen). Op een totaal van "2 miljoen klanten", zoals een warenhuisketen in België ooit claimde, betekent 2 eurocent verlies per klant dan wel een totaal verlies van 40.000 euro per dag. Maar die vrees is dus compleet ongegrond, zoals de studie van economische zaken en het Nederlandse praktijkvoorbeeld ook aantonen.
Want de gemiddelde klant heeft een beperkte hoeveelheid contant geld op zak, en betaalt zijn aankopen ofwel contant, wanneer het totale kasticket laag genoeg is, ofwel met de bankkaart, wannneer het totale kasticket buiten de hoeveelheid contant-geld-op-zak valt. Ongeacht de toegepaste afronding op het totale kasticket, waarvan trouwens geen enkele klant die met meer dan twee verschillende artikelen aan de kassa aanschuift, op voorhand kan inschatten of die in zijn voordeel dan wel in zijn nadeel zal uitvallen. Er zal misschien wel een klant rondlopen met een of andere vorm van autisme die dat toch kan, maar dat zal een grote uitzondering zijn, en die zal dan 2 miljoen aankopen moeten verrichten voor er van een afrondingsverlies sprake kan zijn.
"Wij" zijn toch echt meesters in problemen scheppen die er geen zijn.
Indien de afronding effectief voor alle betalingen op 5 eurocent gaat gebeuren, dan eis ik eveneens dat er geen enkel artikel nog op ,99 euro geprijsd mag worden, maar verplicht moet op ,95 euro! Dan hoeft er ook in het geheel niets meer afgerond te worden en kan niemand nog een onbestaand probleem verzinnen. Maar benieuwd of de warenhuizen dàt wel zouden willen, want die bepaling levert wél effectieve verliezen op van 4 cent. Niet per totaal kasticket, maar per artikel!
05-08-2015, 11:35
Geschreven door bertie
|