In de States heeft Donald Trump zijn aanstelling als republikeins kandidaat voor het presidentschap aanvaard en daarmee heeft een onwaarschijnlijke verkiezingscampagne een kandidaat gekregen waarvan niemand verwacht had dat hij de eerste tussentijdse verkiezingen overleefd zou hebben. Het wordt nu afwachten of hij van Hillary Clinton gaat kunnen winnen. Persoonlijk geef ik hem een goede kans. Door de Europese media wordt hij wel afgeschilderd als de baarlijke duivel, maar ondertussen weten we wel wat onze media waard zijn. Daarbij komt nog dat Amerikanen heel wat zaken anders aanvoelen dan Europeanen, minder verwachten van hun overheden – ook op sociaal gebied – en wel eens voor Trump zouden kunnen stemmen, al was het maar om eens iets anders mee te maken. Als Clinton het zou halen, wordt het immers meer dan waarschijnlijk weer vier jaar van hetzelfde. Weer vier jaar Obama, waarover de meeste politieke waarnemers het eens zijn dat hij de zwakste president was sinds Jimmy Carter.
Verder mag Ted Cruz, een van de verliezers van de republikeinse voorverkiezingen, zijn verdere politieke carrière ook vergeten, tenzij Trump het niét zou halen. Het gaat er niet om of Cruz al dan niet gelijk had toen hij op de republikeinse conventie weigerde Trump expliciet te steunen, maar wel omdat hij op het einde van de komedie de rangen had moeten sluiten zodat alle neuzen in dezelfde richting stonden. Dat de ex-presidenten Bush en enkele andere ex-en zich niet op de conventie lieten zien, zal de doorsnee republikein worst wezen. Zij vertegenwoordigen immers een verleden, dat men liefst zo snel mogelijk wil vergeten.
Tenslotte wordt het uitkijken naar wat de (meestal jongere) aanhang van Bernie Sanders gaat doen. Het is niet omdat Sanders Clinton zijn steun heeft toegezegd, dat zijn aanhang dat ook zal doen. In het beste geval (voor de democraten) gaan die jongeren straks niét stemmen, in het slechtste stemmen ze voor Trump, omdat er dan tenminste iéts zal veranderen.
God bless America!
|