Enige tijd geleden hadden Nederland, Denemarken en Ierland zich verenigd in een soort samenwerking met het doel gezamenlijk de Brexit en de gevolgen daarvan op hun economie aan te pakken. Het was toen al verwonderlijk dat men België er niet bij betrok, want onze handel met de UK is ook aanzienlijk. Als reden werd aangegeven dat de andere drie landen België zagen als een land in de invloedssfeer van Frankrijk, dat een eerder harde aanpak van de Brexit wil. De zienswijze van de drie hoger vernoemde landen blijkt te kloppen. Volgens de Economist, zowat het invloedrijkste economisch tijdschrift ter wereld van het moment (oplage 800.000!), bevindt België zich inderdaad bij de hardliners. Zelfs voor de Economist is dat opmerkelijk, want ook daar hebben ze vastgesteld dat dit land bij een harde Brexit veel te verliezen heeft. Volgens het Duitse onderzoeksinstituut Ifo verliest de Belg bij een harde Brexit zo’n 0,44% inkomen.
Dat laatste heeft dan betrekking op de gemiddelde Belg, maar iedereen die de handel van dit land een beetje volgt, weet dat Vlaanderen garant staat voor meer dan 80% van onze export in het algemeen en waarschijnlijk nóg meer in de uitvoer naar de UK. Het zal dan ook vooral de gemiddelde Vlaming zijn die zijn inkomen zal zien dalen en wel met een veelvoud van die 0,44%. Dat alles omdat onze dames en heren politici nog steeds menen dat dit land in alles het Franse voorbeeld moet volgen, de zgz ‘Francéité’, weet je wel. Ze blijven die richting volgen zoals de ratten in het verhaaltje van de rattenvanger van Hamelen. De kans is trouwens groot dat het Frankrijk onder Macron en zijn moeke nog meer de eigen toer op gaat.
Dat de Franstaligen in België naar Frankrijk blijven kijken zoals konijnen naar een lichtbak is één zaak. Van een federale regering waarvan Vlaanderen drie van de vier meerderheidspartijen levert mag echter wel iets meer verwacht worden, zeker van Vlaamse zijde. Dit is bij de Brexit geen kwestie meer van perceptie maar van pure noodzaak.
|