Op 1 december a.s. gaat de wet in voege over het afronden naar boven of naar beneden van de zgz ‘rosse centjes’, die van 1 en 2 eurocent, iets wat al vroeger was afgesproken, dat in feite hier en daar al gebeurde, maar dan op zijn Belgisch. In Nederland bestaat dat gebruik al van rond de eeuwwisseling, in Finland heeft men die muntjes moeten ‘slaan’, zoals men dat heet, maar nooit uitgegeven, tenzij aan verzamelaars. Nota bene: die ‘rosse’ centjes kosten de dag van vandaag meer dan wat ze nominaal waard zijn. M.a.w. de staat verliest er geld aan.
Met de wetenschap dat men in dit land nooit in één keer een fatsoenlijke wet kan maken zonder de gebruikelijke achterpoortjes en uitzonderingen, heeft men een verschil gemaakt tussen wie cash betaalt en wie dat met een betaalkaart of op een andere manier doet. Het gevolg wordt gegarandeerd weer iets dat later nog enkele keren zal dienen te worden ‘aangepast’.
---
In de media was er enkele weken geleden nogal wat te doen over het feit dat steeds meer Belgen de grens over trekken om daar hun wekelijkse inkopen te doen. Een reden daarvoor is dat de taksen op vooral voedingsproducten zowel in Frankrijk als in Nederland een stuk lager liggen dan bij ons, waardoor daar kopen dus ook voordeliger wordt. Vorig jaar zouden onze landgenoten 5% meer dan het jaar ervoor in het buitenland hebben aangekocht, in de eerste plaats voeding.
Nota bene, dat dit niets te maken heeft met de concurrentie binnen de e-commerce, waar men schat dat er jaarlijks via die diensten zo’n 5 miljard euro naar het buitenland verdwijnt…
---
Heerlijk land dat geen andere problemen kent!
|