Een artikeltje op de autowebsite Auto55 heeft bijzonder kwaad bloed gezet bij ene professor Geert Waeyenbergh. Hij kan ondergetekende zijn bloed wel drinken. Nochtans ging het slechts over een berichtje dat ene verdienstelijke jongeman, Koen Huybrechts genaamd, wereldkundig maakte en waarin een opmerkelijke mededeling stond. Namelijk dat in de Odyssee een puur elektrische auto een reluctantiemotor wordt gebruikt. Die heeft de heilzame eigenschap van met niet permanente magneten een ijzerkern te doen draaien. Gevolg is dat men daarmee minder afhankelijk wordt dan elektromotoren met permanente magneten. Permanente magneten worden in de natuur gevonden, maar dan niet in overvloedige mate en soms lijkt het er wel op of het materiaal alleen in China te grabbel ligt. Group T opteerde voor die reluctantiemotor omdat deze een hoge vermogensdichtheid levert tegenover een relatief lage kost.
In feite wilde de bijdrage alleen maar het CQS Group T Racing Team in de bloemetjes zetten. Om de verdienste van derde te worden in de experimentele klasse van de 24 Uren van Francorchamps voor 2 PKs (oktober 2009) met de hybride Pegasus en het ontwikkelen van de Odyssee die puur elektrisch is. De eerste wagen heeft dus een verbrandingsmotor die de voorwielen aandrijft en een elektrische motor. De tweede de Odyssee enkel een reluctantie elektromotor. Dat meldde Koen Huybrechts vriendelijk en beleefd zoals hij is en verzocht ook de klemtoon te leggen op het feit dat zijn 30 medestudenten evenveel verdienste hadden in beide projecten als hijzelf. Dat hij door ondergetekende, leerling journalist, iets beter uit de verf kwam had als simpele oorzaak dat Koen verbaal uit de voeten kan en technisch inzicht heeft als geen ander. Dat hij ook teammanager speelde durft deze leerling-journalist nog nauwelijks te vermelden.
Maar nu die Odyssee door de kwade reacties op een goed bedoelde bijdrage toch weer even in het vizier komt, is het nuttig er een röntgenopname van te maken. Op basis van een 2 PK, 2CV, een geit is een opmerkelijke racewagen ontwikkeld die 150 km/h haalt. Voor wie het mocht vergeten zijn, de 2CV werd in 1948 op het Autosalon van Parijs voor het eerst voorgesteld. Voor de simpelen onder ons die mochten denken dat die geit uit het dagelijks leven is verdwenen moet worden verteld dat alleen al met CQS een planeet vol aan 2CV wordt getuned, gereanimeerd, raceklaar gemaakt, voor de duizenden die zich voor hun amusement aan één van de vele vruchten van André Citroën tegoed doen. CQS is het geesteskind van ex-jurist Dieter Pétré. Ook alweer een uitzonderlijk verdienstelijk man.
Die Mijnheer Pétré staat het CQS Group T Racing Team van de Hogeschool van Leuven met raad en daad bij. Hij heeft de boys die de 900 kg wegende Odyssee ineengeknokt hebben als eigen kinderen begeleid. Nu wordt die Switched Reluctance Motor(watergekoeld) met een piekvermogen van 30 kW gevoed door een LiFe P04 batterij die 112 cellen in acht modules heeft zitten. Het gaat om een 380 V accu die 16 kWh sterk is en 190 kg weegt. Hij laat de motor toe een koppel van 150 Nm op te brengen. Zekerheid heeft ondergetekende er niet over, maar hij vermoedt dat de interactie tussen accu en elektromotor door microcontrollers geschiedt. Professors Dokter Diploma Ingenieurs kunnen daar uiteraard meer over vertellen. Dus schaart een leerling journalist zich beter bij de simpelen van geest waarover de bijbel zéér duidelijk stelt dat zij zalig zijn. In die simpelheid van geest wordt het CQS Group T Racing Team toch nog gefeliciteerd.(Tekst:Walter Rombauts/Foto: Group T)
Subaru bijt spits van Genève af met Impreza Concept
Morgenavond wordt de 89ste Brussels Motor Show afgetoeterd. Volgens de eerste reacties zal het een salon van tevredenheid worden. Maar Subaru maakt nu al de sprong naar Genève waar van 3 t/m 13 maart het gelijknamige autosalon de hele wereld aantrekt. Traditoneel is deze jaarlijkse tentoonstelling de overtreffende trap van autonieuws. Veelal nog als concept getoond, maar telkens verrassend nieuw.
Zoals de Subaru Impreza Concept dat als Confidence in Motion wordt gelanceerd. Vertrouwen en dynamiek vertaalt Subaru het zelf. Het gaat om een designstudie die illustreert hoe een toekomstige Impreza er in zijn klasse zou kunnen uitzien. Het is een vierzitter met strakke sportieve lijnen van 4520 mm lang op een wielbasis van 2640 mm.
Het in Genève getoonde model (foto) heeft hoe kan het anders ? de onverwoestbare viercilinder boxermotor die zijn vermogen en koppel overbrengt via Lineartronic CVT. Dat is de sublieme Continu Variabele Transmissie, heel modern maar wel berustend op het meer dan 150 jaar oude variatorprincipe. Vijftig jaar geleden werden de gebroeders van Doorne er met hun Dafjes massaal om uitgelachen. Héwel, de auto-zonder-vitessen neemt nieuwe dimensies aan. Met de elektrische auto op grotere schaal zal de CVT helemaal terug van weggeweest zijn.(Tekst:Walter Rombauts/Foto:Subaru)
Groep T met EV Odyssee klaar voor nieuwe uitdagingen
Koen Huybrechts is de teamleider van de CQS Group T Racing Team. CQS is een bedrijf uit Tienen dat Citroëns 2Vs from scratch naar racevoertuigen transformeert. Speciaal nog wel elektrische waarvoor een ware hype ontstaat. Raceklaar kost de Odyssee zoveel als een Tesla Roadster. Maar de dertig masterstudenten van de internationale hogeschool groep T in Leuven, weten dat ze ook goedkoper kunnen. Mits back-to-basic in accus, controller en elektromotoren te gaan kan de prijs bijna worden gehalveerd tot, laat ons zeggen, een halve Tesla.
Terwijl vorig jaar op 16 oktober 2010 met de hybride 2CV Pegasus (foto) werd deelgenomen aan de 24 Uren van Francorchamps voor 2CVs en een derde plaats liet noteren in de experimentele klasse, is de oogappel van het CQS Group T Racing Team toch de kompleet elektrische Odyssee die nog tot zondagavond op het autosalon te zien is. Koen Huybrechts vertelt: Het is een volledig elektrisch aangedreven geit die beschikt over een lithium-ijzerfosfaat accu en een innovatief geschakelde reluctantiemotor als hart van de aandrijving. Nooit eerder werd een racewagen met een dergelijke motor uitgerust.
Het specifieke eraan is dat dit type motor geen gebruik maakt van magnetisch materiaal. Daardoor wordt de productie ervan onafhankelijk van de steeds zeldzamer wordende aardmetalen die men wel weervindt bij andere elektromotoren. Als kers op de taart heeft zowel de Pegasus als de Odyssee een racebody in biocomposiet. Die is 100% biologisch afbreekbaar. De hogeschool groep T in Leuven heeft met Koen Huybrechts één van die zeldzame witte raven in huis. Ook al zijn ze vermomd in vernuftige elektrische 2 PKs. Voor alle duidelijkheid moet gezegd dat Citroën België daar helemaal niets mee te zien heeft. Zo zegt Citroën. Big-boss van groep T, Professor Dokter Geert Waeyenbergh, beweert dan weer juist het tegendeel. Met name dat Citroën juist hun partner is...
Het feit dat Koen Huybrechts nogal in het zonnetje wordt gezet kan wat kwaad bloed zetten bij de dertig mede masterstudenten die - eerlijk is eerlijk - eerder dan Koen met het project bezig waren. Het kan dan ook een bijna ongelukkig toeval worden genoemd dat de team-leider de meest communicatieve is naar pers toe en daarom als middelpunt van het geheel lijkt. De link tussen een Limburgse race-omloop en groep T om wat races te houden met nog door CQS te bouwen 2CV's is wellicht niet vreemd aan veel heissa om niets.(Tekst:Walter Rombauts/Foto's T-groep)
Nicolas Cugnot luidde met zijn fardier op stoom in 1769 het industriële tijdperk in. Hij werd met die driewieler ook auteur van het eerste verkeersongeval. Tegen 4 km/h botste hij tegen een tuinmuur aan. Wanneer daarna de grote pioniers als Otto, Benz en Daimler de zelfbeweger gestalte gaven dachten andere genieën als de Dion Bouton aan elektrische aandrijving. Het geloof in elektrische voortstuwing was aanvankelijk zo groot dat de Oostenrijkse koetsenbouwer Jacob Lohner in 1899 dertien jaar na de Benz Patent-Motorwagen 1886 aan Ferdinand Porsche vroeg hem een hybride koets te maken. Het werd de eerste hybride auto in de geschiedenis. Porsche gebruikte naafmotoren waarmee alle verdere transmissie-onderdelen kwamen te vervallen. Dit geschiedkundige feit in de autobouw inspireert ook vandaag nog alle ingenieurs.
Voordien had een zekere Drake in 1858 in Titusville op slechts 21 meter diepte aardolie ontdekt. De kortzichtige gedachte dat die eindeloos ter beschikking zou zijn voor het groeiend aantal wereldburgers, maakte een eind aan de elektrische droom. Verbrandingsmotoren van eerst het Otto-type en daarna de Diesel zelfontbrander veroverden de wereld. Tot voor kort nog. Na de opluchting van het einde van WOII raakte de wereld in een roes van schijnbaar oneindige luxe. Tot het simpele, kleurloze, reukloze en zelfs niet giftige CO2 (koolstofdioxyde) daar anders over besliste. Ons overmatig gebruik van fossiele brandstoffen legde een film tussen aarde en ruimte waardoor het zonlicht niet meer kon terugkaatsen naar de ruimte. Het begrip global warming ontstond. Gletsjers smeltten, het zeespiegelniveau steeg en tot vandaag discussiëren geologen over het waarheidsgetrouwe ervan.
Maar in het simpele Brussel, tijdens wat nogal luchtig, het kleine Salon wordt genoemd, vergapen de mensen zich aan de elektrische autos. Uitstekers daarin zijn natuurlijk Mitsubishi iMiEV, de Peugeot Ion en de Citroën C-Zero. Om de simpele reden dat die voor een licht variabel prijskaartje van om en rond 30.000 gewoon mee naar huis kunnen worden genomen. Ze zijn concreet. Net zoals de weergaloze Tesla sportwagen overigens die Porsche een doorn in het oog is. Een particulier mag 30% van de waarde van een elektrisch voertuig aftrekken van de belasting en dit tot een maximum van 9000. Firmas mogen 120% van de factuurprijs aftrekken.
Bezoekers van de 89ste Brussels Motorshow met dank aan organisator Febiac kunnen ook EVs proef rijden. Volvo bevredigt zo aan de eerste reacties te merken het meest. Maar voor dat kleinood de C30 eDrive moet je nog tot 2012 wachten. Net als op vele oplaadpalen. Politici praten er ononderbroken over maar een firma als bijvoorbeeld Mennekens die ze fabriceert, weet hoe moeizaam dat allemaal gaat. Niet die palen maken, maar bepalen wààr ze komen. Aan Mc Donalds kan je je auto al pluggen, hier en daar ook nog een paaltje, twaalf straks bij Totalstations. Nu al één in Ruisbroek, in Mechelen in de parkeergarage onder de Grote Markt, en in Antwerpen aan het Bonapartedok. Wat, waar, wanneer ? Naast het ongelovig gapen, worden duizend vragen in ballonnetjes gevangen Wie de tekst die erin moet worden geschreven zal bepalen, blijft onduidelijk. Dus meer vragen dan antwoorden in Brussel.(Tekst en foto:Walter Rombauts)
Specialisten over EV zat op persdag van Brusselse Autoshow
Waar nog maar vier jaar geleden zowat alleman zijn neus ophaalde voor de puur elektrische auto, is nu zowat het voltallige bezoekersaantal van de persdag morgen op 14 januari 2011 specialist par excellence in de materie. Ze verdringen zich rond het gestegen aantal zero-emission-cars en vergeten daarbij de onzichtbare essenties rond die zoemende bijen. Vooral de politieke excellenties zwetsen er zodanig op los dat appelen met peren worden vergeleken.
Puristen trekken de wenkbrauwen op bij sommige terminologie. Vooral bij Renault zullen de sprekers op hun woorden moeten passen. Nog maar is de crashgate in de Formule 1 in 2008 bezonken, of de Franse constructeur kende voor enkele dagen zowaar een spygate. Verschillende managers maakten bedrijfsgeheimen rond de vier EVs die Renault prepareert loslippig bekend aan de concurrentie Nochtans is deze zaak van bedrijfsspionage maar flauwe kul tegen het daglicht dat Renault-sportbestuurder Flavio Briatore de jonge Nelshino Piquet zoon van opdracht gaf te crashen in Singapore zodat Fernando Alonso onder Safety Car zijn zege kon veilig stellen.
Veel is er in de EV niet te spionneren. De elektrische auto bestaat al meer dan 100 jaar. Wél nieuw is de omgang met de zeventien zeldzame aardmetalen die de essentie van energiedragers vormen. Natuurlijk kan je daarover je mond wel voorbij praten. Hoewel Het is eerder voer voor politici die ze als wapen in machtsverhoudingen kunnen uitbuiten. Technisch hebben ze dr geen koek van gegeten. Dus buiten een dure restaurantrekening met de vijand kan er niet veel mee worden gedaan.
Wél kunnen landen die ze bezitten, zoals China, India en Brazilië druk zetten op bedrijven om in hun landen te komen produceren. Zoniet valt de bevoorrading stil naar het buitenland toe. Er zijn nogal wat kilos van bijvoorbeeld lathaan nodig om de batterijen van een Toyota Prius zinvolle prestaties te doen leveren. Bovendien verliezen permanente magneten in elektromotoren zienderogen hun capaciteiten als ze warm worden en zijn zogoed als nietig bij 80° C. Het daarbij nodige element neodimium-ijzerboor (NdFeB) en dysprosium komt voor 97% uit China. Eén Prius vereist één à twee kilogram neodymium. Toyota is dan ook naarstig op zoek naar een andere vrijer dan het wispelturige, dreigende China.
Dus voor wie morgen door elektroland wandelt op de Heyzel in Brussel is het zaaks de dingen juist op een rijtje te zetten. De elektrische auto zal ingang vinden via de leasemaatschappijen (fiscale aftrek 120%, laagste BIV, laagste wegentaks, 9000 staatspremie) De overheid stuurt met iedere oplaadpaal pronkende ministers en boute schepenen. De infrastructuur voor de EV groeit. Hoera ! De groene droom groeit maar dan blijkt er niet voldoende van die nieuwe zeldzame materialen voorhanden Juich mensen, juich, driemaal juich !!! In 2030 zijn we van alle fossiele rommel verlost !!!! Maar
daarvoor zijn 1,7 miljard zonnepanelen, 3,8 miljoen windturbines, 1,2 miljoen getijden- en golfenergie-generatoren en tienduizenden geothermische, hydro-elektrische en zonne-energiecentrales nodig. Dat berekenden de hoogleraar civiele techniek Mark Jacobson en vervoerstechnoloog Mark Delucchi in de Scientific American van november 2009. Niet direct een stationsblaadje. Ook niet direct leuklezend als wel de folders van de automodellen. Toch loopt het morgen in Brussel zat aan specialisten die aan het eind van de avond ook zatte prietpraat vertellen. De kenners die o.a. het World Touring Car Championship in Zolder verzorgen, de facebookers die vaak door de onzin het ware van het virtuele niet meer kunnen onderscheiden, ze voeren het hoge woord. De echte specialisten zijn dan veel eerder al met enige schaamte vertrokken. Om zoveel onmacht in wat de grootste industriële innovatie zou moeten worden. Om wat dysprosium, wat lanthaan of enkele kilootjes indium (klein bijproduct van zinkmijnbouw) gaat men veel te vroeg champagneschoten horen. Hopelijk worden die nooit door kanonskogels nageknald. Voor enkele dollars meer. (Tekst en fotos:Walter Rombauts)
Total nam snellaadpaal aan Bonapartedok in gebruik
Total Belgium nam vanochtend een snellaadpaal in gebruik aan het Antwerpse Bonapartedok. Als vermeende prominenten waren Ingrid Lieten voor de Vlaamse regering en Guy Lauwers als milieuschepen van de havenstad aanwezig. De onthulling van de paal maakt deel uit van Totals netwerk Plug-to-Drive. In dat baanbrekend project nam in oktober van vorig jaar ook het veelbezochte Totalstation in Ruisbroek nabij Brussel zon paal in gebruik. Nog dit jaar zullen 12 laadpunten in strategische plekken in België worden geïnstalleerd.
Elektrische voertuigen snel opladen is momenteel de meest flexibele manier van het laden van de accus. Het procédé kent vier mogelijkheden. Snelladen in gelijkstroom en in wisselstroom, semi-snel en traag opladen. Het tarief varieert naargelang het gekozen oplaadtype. Voor 4 kunnen de automobilisten hun batterij opladen gedurende 10 minuten (snelladen), 20 minuten (semisnel laden) of 60 minuten traag laden. Betalen kan met een voorafbetaalde Plug-to-Drive-kaart of aan de kassa van de Totalshop. Bezitters van de nu nog zeldzaam rijdende EVs (58 in ons land) moeten weten dat snelladen van batterijen ook grotere slijtage met zich brengt. In mensentaal: de levensduur van de accu daalt.(Tekst:Walter Rombauts/Foto:Volvo)
Voor alle pure elektrische wagens is het stilaan tijd op het toneel te komen. Buiten Smart, Citroën C-Zero, de Mitsubishi iMiEV, de Tesla en de Peugeot Ion, zijn alle andere als conceptcar bekend, maar heus rijdend onder normale omstandigheden ziet niemand ze. Chevrolet heeft de definitieve versie van de Volt met extended range nog eens voorgesteld. Het is een voorwielaangedreven vierpersoonsauto die ten allen tijde wordt aagdreven door een elektromotor. Het Lithium-Ion pakket zorgt bij volle lading voor een actieradius van 60 km.
Voor langere trips wordt een verbrandingsmotor ingeschakeld geschikt om op E85 te functioneren die de accus weer laadt. Gezien de Ottomotor stationair draait verbruikt hij zeer weinig en automobilisten die 100 km per dag rijden, zouden volgens GM zon 2000 liter per jaar besparen in vergelijking met een even grote auto die 7,8 l/100 km zou verbruiken. Iedereen wacht vol spanning op de Volt die als identieke tegenhanger de Opel Ampera heeft.(wr)
Elektrische Ford Focus vandaag in Las Vegas getoond
Fords CEO, Alan Mulally heeft tijdens het internationale CES in Las vegas een elektrische sedan voorgesteld. De auto kan 160 km autonomie aan. Die is mede te danken aan de 23kWh lithium ion batterij in de achterzijde en de 134 pk sterke verbrandingsmotor in het front van de auto.(wr)
Om aandacht te blijven trekken met eigenlijk hetzelfde voertuig heeft het respectvolle merk van elektrische autos Tazzari precies 999 voertuigen als speciale serie gemaakt. Trekpleister daarvoor is de Electric City in het hart van de Bologna Motor Show. De Tazzari, die askleurig is en helle steenrode velgen heeft, beweegt 25% langer in gelijke omstandigheden door geperfectioneerde batterijen. Natuurlijk is dit alles relatief en beweren constructeurs naar goeddunken om promotionele redenen. Bij de speciale reeks horen een driefasige snellader en een touch-screen.
Tazzari maakte de Italiaanse minister voor Milieu aangelegenheden, Stefania Prestigiacomo, zo gek om te te zeggen het een aantrekkelijk en veilig voertuig is, al was het maar alleen omdat het een Italiaans merk is. Tja politici, als het maar gezwets is Belangrijker is het feit dat de in Imola gevestigde firma de productie met 50% zal opdrijven. Tot zolang wenst Tazzari prettige feestdagen en de wind van achteren voor wiel langer met zijn EV op één batterijlading wil zoemen. Maar 2011 wordt het geëlektrificeerde jaar met aan de spits zeker Smart, Mitsubishi iMiEV, Peugeot Ion en de Citroën C-Zero. Allemaal konkreet. De anderen zoals Renault en Nissan, Opel en Chevrolet houden het nog even bij alleen maar beloven.(Tekst:Walter Rombauts/Foto:Tazzari)
Willy Weyens dirigeerde Rallyworld 26 weer naar climax
Zesentwintig jaar lang heeft meesterfotograaf zijn ongeëvenaarde Rallyworld uitgegeven. Met dit nieuwe jaar 2011 is het niet anders. Op de cover van het boek vliegen Sebastien Loeb samen met ploegmaat Daniël Elena in hun Citroën C4 naar de zevende wereldtitel. Zoveel als Michaël Schumacher in de Formule 1. Alleen zien we dit de Duitser in de rallys niet nadoen. Terwijl Loeb in de LMP1 van Henri Pescarolo voor de 24 Uren van Le Mans niet bepaalt een slecht figuur sloeg. Ook Raikkönen heeft geproefd van de rallys op hoog niveau. Zo hoog ging hij soms dat hij bij wijze van spreken in de bomen bleef hangen. Samen met een team Belgische o.a. Gilbert Vannutte en buitenlandse rallyspecialisten, vertelt Willy Weyens in dit boek weer àlles. Op een directe manier, in een correcte stijl en met de eenvoud die grote mannen siert. Het telt 256 bladzijden met 600 foto's die Willy onder de meest gedurfde invalshoeken maakte. Het is te koop in iedere goede boekhandel.(wr)
Er is Mazda veel gelegen aan het sustainable produceren. Duurzaam, met zo weinig mogelijk uitstoot aan koolstofdioxyde (CO2). Want die sakkerse CO2 moet verminderen. Al zijn daar niet al de geleerden het ermee eens. Op zich is CO2 niet giftig, kleurloos en smaakloos. Toch zou het overmatig uitgestoten door onze autos, industrie en huisverwarming oorzaak zijn dat de zonnewarmte niet kan weerkaatsen naar de ruimte. Er hangt een CO2-gordijn die dat verhindert. Waardoor de aarde opwarmt. In Cuncun in Mexico op de jongste klimaatconferentie geraakten ze het erover eens dat de opwarming maximum 2°C mag bedragen. Dan smelten de ijskappen niet verder meer, stijgt de zeespiegel niet meer
Naast CO2 bestaat er ook nog NOx (stikstofoxyden) die overvloedig in de atmosfeer terecht komt. Er wordt niet zoveel over gesproken, maar het is giftig. Zeer ongewenst. Het is in California waar in 2003 de Low Emission Vehicles One werden vastgelegd. Om in 2012 tot de LEV II te komen. NOx is daar meer topgegeven dan de CO2. In 2012 zal 12% van het ganse wagenpark een uitstoot ZERO moeten hebben. Zes jaar later zal dat 13% moeten zijn omdat de voorziene 15% industrieel niet haalbaar zijn. Maar naast dat autopark moeten ook alle productie-eenheden CO2-vrij hun producten maken. Zoom-Zoom, zoals Mazdas rijden. Overigens heeft Mazda in de CX-7 een neutralisering van NOx voorzien door het additief AdBlue van Total te gebruiken. Dat neutraliseert in de uitlaatgassen met een product op basis van amoniak de giftige stof.(wr/Foto:Mazda)
Citroën Belux commercialiseert de 1.6 e-HDi 90 Airdream op de modellen C3 en DS3. De autos krijgen een Stop&Startsysteem dat is overgenomen uit de C4 en de C5. Het wordt in dit geval gelinkt aan de 1.6 HDi 90 motor volgens de Euronorm 5. De transmissie is een handgeschakelde vijfversnellingsbak.
Op de C3 is de nieuwe techniek beschikbaar op de afwerkingsgraden Seduction en Exclusive. De versie 1.6 e-HDi 90 Airdream met manuele vijfversnellingsbak vervangt de 1.6 HDi Seduction 99g. Door het Stop-Startsysteem vermindert het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot tot 93 g/100 km. Stadsverkeer wordt hierdoor aangenamer omdat ook vibraties en rauw lawaai werden omzeild bij het weer automatisch starten van de motor.(wr/Foto:Citroën)
Bernard Dantec, projectleider van de elektrische Citroën Survolt, werkt hard om het vermogen van 220 kW (300 pk) op te voeren naar 330 kW (450 pk). De versie die door Vanina Ickx op 12 juli j.l. over de omloop van Le Mans werd gestuurd was dus nog maar een doetje. Met de vermogenstijging uit twee elektromotoren die de achterwielen aandrijven zal ook de topsnelheid van 260 km/h naar 300 km/h evolueren. Dat meldde enige dagen geleden lEquipe Magazine bij monde van Erik Bielderman. Navraag bij Citroën zelf leidde tot gehele ontkenning, op zn minst tot daarover is bij ons niets bekend.
Doordat een elektromotor vanaf zijn eerste omwenteling ook zijn maximum koppel aflevert, schiet de Survolt als een raket van 0 naar 49 in zijn braafste vorm. De snelste die nu wordt klaargestoomd zal die sprint onder 4 kunnen waarmaken. Het koppel van weerom die van Vanina bedraagt 4.400 Nm ! Daarmee kan je het asfalt van de weg afschrapen. Het zijn twee Lithium-Ion batterijen van ieder 140 kg die de motoren voeden. Principieel kan er rustig 200 km als autonomie worden geteld. Met de nadruk op rustig. Zoniet is het andere koek.
Zoals er sprake is van een Europese Tesla Cup, doen ook geruchten de ronde als zou Citroën een Cup organiseren met de Survolt. Een manche zou 20 minuten duren. Als omlijstingprogrammas van grote races zouden twee manches worden gereden met een tussenpauze van 30 voor het opladen van de accus. In dat geval kan die 200 km autonomie worden vergeten. De Citroën Survolt zal dus nog niet direct aan de start staan van de 24 Uren van Le Mans. De lAutomobile Club de lOuest, organisator van de wereldberoemde race denkt nochtans steeds duurzamer in haar reglementen. Maar voor de Survolt is het te vroeg.(Tekst:Walter Rombauts/Foto:Citroën-Lejeune)
Lotus Renault GP bepaalt toekomst Lotus-sportwagens
Genii Capital en Groep Lotus hebben het oprichten aangekondigd van Lotus Renault GP dewelke de opvolger wordt van Renault F1 Team, dat deelneemt aan het FIA WK Formule 1 in 2011. Deze aankondiging situeert zich in een strategische alliantie tussen de twee ondernemingen en creëert technologische mogelijkheden die het toekomstige gamma van Lotus sportwagens mee zullen bepalen.
Zo zal Lotus onder Karl-Heinz Kalbfell ex BMW, Rolls Royce en Maserati tegen 2016 de productie van sportwagens opschroeven van 2000 tot 10.000 eenheden. Om dat te bereiken zal Lotus drie middenmotor sportwagens bouwen en twee wagens met voorin gemonteerde krachtbron op de markt brengen.
Nog steeds volgens de bron van Genii Capital zal in 2013 (Genève) de Esprit worden gelanceerd als concurrent van de Porsche 911. Zes maanden later moet dan de kleinere Elan volgen. Voor 2014 wordt aan een nieuwe Lotus Elite gedacht die dan weer de rivaal van de Ferrari California wordt genoemd. In 2015 zal dan een Eterne worden gelanceerd die het opneemt tegen de Porsche Panamera en als kriek op de ontwerptaart komt dan een nieuwe Lotus Elise
Na de tergkeer van de naam Lotus in de Formule 1 in 2010 onder licentie van de Group Lotus, betekent deze alliantie een complete terugkeer van Lotus in de sport, met de complete steun van het moederhuis Proton. Groep Lotus neemt een belangrijke participatie in Lotus Renault GP met Genii Capital. Beiden hebben ook een akkoord van sponsoring gesloten dat loopt tot eind 2017. Vanzelfsprekend blijft Renault leverancier van de motoren en draagt ook de technologische kennis over naar de Lotusingenieurs. Renault was met de Spanjaard Fernando Alonso wereldkampioen in 2005 en 2006. De Franse constructeur blikt overigens terug op dertig jaar aanwezigheid in de Formule 1(wr/Foto:Lotus)
In de super S60 van Volvo erkent een radar en een camera voetgangers als obstakel. In het kader van de pioniersrol die Volvo sinds 1927 speelt in het aanbieden van zowel actieve- als passieve veiligheid, komt het exclusieve merk nu met iets zeer uitzonderlijk op de proppen. Wanneer een verstrooide of dwaze bestuurder tegen stad snelheid tot 20 km/h een even verstrooide wandelaar niet opmerkt, doet een radar en camera dat wel. De Volvo leidt gewoon gans automatisch een noodstop in en vermijdt een ongeval en de dramatische fysieke en materiële gevolgen daarvan.
Het ligt voor de hand dat veiligheidsspecialisten dan ook aanraden in drukke straten de maximum snelheid van 50 km/h naar 30 km/h te reduceren. Anderzijds zijn Volvo-ingenieurs drukdoend die noodstop vanaf 30 km/h in te leiden. Einddoel is een topveiligheid te bieden naar voetgangers en fietsers toe. Volvo heeft ondertussen ook een auto die zelf stuurt. Hij doet het al beter dan de VW die zon twintig jaar geleden iets dergelijks lanceerde. Sensoren tastten toen de vangrails af. In België kon het VW-prototype het niet rooien omdat de vangrails niet parallel genoeg met de weg waren maar eerder als serpentins door de sensoren werden ervaren (Tekst:Walter Rombauts/Foto:Volvo)
Antwerp Classic Salon 2011 brengt hoogtepunten uit autogeschiedenis
Het is voor de 34ste keer dat in 2011 het Antwerp Classic Salon doorgaat. Ieder jaar heeft het organiserende SiHa weten te verrassen met themas rond oude glorieën en hedendaagse glitter uit een snel vooruitstormende autowereld. Volgend jaar daar aan de Van Rijswijcklaan in Antwerp Expo zal dat niet anders zijn. Dit keer is immers besloten de hoogtepunten uit de hele autogeschiedenis te brengen. Geen gemakkelijke klus aangezien die turbulente story meer dan honderd jaar geleden ontstond In die tijd dacht men overigens geheel elektrisch tot Drake aardolie op 21 meter ontdekte en men meende dat het vloeibare goud was verdwenen. Vandaag rijdt de elektrische auto opnieuw. Tesla, Peugeot Ion, Mitsubishi iMiEV, Citroën C ZERO en andere Revas vonken desgewenst NU in het verkeer.
Het is dus uitkijken op het Antwerp Classic Salon 2011 of de La Jamais Contente van de Belg Camiel Jenatzy zal prijken. Hij was het die puur elektrische door de muur van 100 km/h ging. De auto prijkt in het Automuseum van Compiègne, heeft door diverse transporten twee deuken in zijn neus opgelopen, maar die zullen puristen er graag bijnemen voor het geval die auto in de Scheldestad zou geraken en als pièce unique het hoogtepunt der hoogtepunten zou kleuren. De SiHa is tot veel in staat. Dus mogelijk ook om dit snel met de stad Compiègne te regelen.(Tekst en foto: Walter Rombauts)
Het geleuter over elektrische autos moet stoppen. In de plaats daarvan moeten de kant en klare producten de weg naar de koper zoeken. In eerste instantie zal dat wellicht langs de leasingmaatschappijen gaan. Daarna zal links en rechts wel een privébelegger aan de stekker durven.
De Nissan Leaf is al concreet, de Mitsubishi iMiEV, de Citroën C-Zero en de Peugeot Ion ook. Vanaf 2011 dat is vanaf nu brengt Renault progressief vier puur elektrische wagens op de markt. Daarvan zijn er twee afgeleid van modellen met een verbrandingsmotor.
De principieel eerste is de Fluence Z.E. die in eerste instantie in Israël en Europa zou worden gelanceerd. Hij is de elektrische versie van de Fluence en zal van de band rollen in de Turkse fabriek van Bursa. Vervolgens is er de Renault Kangoo Express Z.E. en die wordt de elektrificatie van de gelijknamige auto met verbrandingsmotor. Hij zal op dezelfde lijn worden geassembleerd in de fabriek van Maubeuge.
Het gamma Pure Electric wordt daarna ook uitgebreid met de aanvankelijke conceptcar Twizy Z.E. en is specifiek bedoeld voor stadsverkeer. De auto wordt in Valladolid in Spanje gemaakt. De vierde tenslotte zal de Zoe Z.E. zijn die in Flins nabij Parijs zal worden geproduceerd. Renault en Nissan zullen op drie continenten de Li-Ion-accus fabriceren en het is hun bedoeling West-Europa zoveel mogelijk wagens met uitstoot ZERO aan de man te brengen. Nissan heeft ook gepland de batterijen na hun leven in de autos nog een tweede leven voor andere toepassingen te bestemmen.(Tekst:Walter Rombauts/Foto:Renault)
Mazda 3 1.6 CDVi verbruikt minder en geeft meer rijplezier
Minder uitstoot aan koolstofdioxyde (CO2) is een afgezaagd refrein van de moderne autobouw. Maar geen enkel merk kan er nog rond, tenzij de ronkende merknamen die alleen in Top Gear en niet zozeer op de automarkt terechtkomen. Minder CO2 uitstoot bereikt men alleen door minder gewicht, een complete verbranding en een juiste rijstijl. De MZ-CD 1.6 liter viercilinder met commonrail-inspuiting is door Mazda aangescherpt en we mochten hem over de Route Napoleon door de Maritieme Alpen achter Nice sturen. Met een verbruik van 4,4 l/100 km en een maximum koppel van 270 Nm bleek zowel de optie van 117 g/km aan CO2 gehaald bij een leegewicht van 1250 kg als funrijden op de koppelkromme die zich van 1750 tot 2700 t/m constant houdt.
Buiten die essentie zijn opmerkelijke doelstellingen bereikt. Mazda slankte de 3 met 15 kg af en verhoogde het eerdere maximum koppel met 30 Nm. Mede daardoor kon een handgeschakelde zesversnellingsbak worden gemonteerd. Die heeft in de hoogste gang een overdrive-verhouding van 0,622 : 1. Op de toen al besneeuwde, spekgladde, Alpenwegeltjes konden we die niet gebruiken, maar op de autobaan des temeer. Daarbij viel het verbruik naar een strikte minimumwaarde, soms zelfs in de buurt van 3,8 l/100 km.
Hét cijfer bij uitstek dat naar 99 g/km aan CO2 verwijst en waarmee Citroën, Peugeot, Volvo en met hen andere VWs vadertje staat 15% korting op de aankoopfactuur ontfutselen. De 4,4 kW (6 pk) meer aan vermogenwinst vertalen zich in 85 kW (115 pk) tegen 3600 t/m. Het piekvermogen wordt bereikt op 400 t/m minder dan in de vorige uitgave van deze opmerkelijke krachtbron met nieuwe turbo met variabele geometrie. Er zitten tal van geheimpjes achter. Jurgen Sander, ingenieur bij Mazda R & D Europe wees er op enkele.
Dat alle motoronderdelen met polyamide worden bespoten om zo tot een maximaal onderling glij-effect te komen is niet de essentie. De motor kreeg benevens de noodzakelijke lange-slagkarakteristiek om koppel te oogsten, ook maar twee kleppen. Door twee kleppen, een inlaat- en een uitlaatklep, te gebruiken in plaats van vier, kan men het stellen met één nokkenas. Dat bespaart gewicht én wrijvingsverliezen. De frictie werd met liefst 4% verminderd. De injectie van de gasolienevel geschiedt onder 1600 bar. De turbo zorgt voor dat overschot aan lucht waarnaar een diesel altijd snakt,om zo tot een maximale cilindervulling te komen die met een compressieverhouding van 16 : 1 de verbranding spontaan inleidt.
Er is geen opschakelindicator aanwezig in de nieuwe Mazda 3 1.6 TD. Wie het juweeltje aankoopt en wil genieten van het lage verbruik, onthoudt het liefst dat tussen 1750 en 2000 t/m een hogere versnelling wordt ingeschakeld. Daarna trekt men afhankelijk van de gewenste acceleratie al dan niet door tot 3.000, maar liefst niet. Want beter is tot maximum 2700 t/m te accelereren en dan weer aan te pikken naar die hogere gang die dan weer het maximale koppel laat werken en gevoelen in de soepelheid waarmee de auto aan speed wint. Op die manier gebruikt met letterlijk die vlakke maximumkoppellijn over heel zijn bereik. Koppelrijden is ecorijden, synoniem van weinig brandstof verbruiken en toch veel rijplezier genieten.
De andere beoordelingen zijn erg persoonlijk van aard. Zoals de keuze tussen een hatchback of een sedan, of kiezen voor de "Sport Grade"-version. De sedan heeft Cd 0,28 en de Hatchback 0,30. Doet uiteindelijk weinig terzake. Geventileerde schijfremmen vooraan, volle achteraan. Ze voldoen in alle omstandigheden. De stuurinrichting mocht wat meer grondcontact naar de bestuurder(ster) doorgeven. Maar dat is maar om iets te zeggen, dat is al spijkers op laag water zoeken...De hele ergonomie van het dashboard is naar de persoon achter het stuur toegespitst. Er rest verder een ruimtegevoel dat toch geen knusheid verliest.
Daardoor krijgt die het aangename gevoel één met de auto te zijn en wakkert een goed rijgedrag aan. Natuurlijk is er een handvrij systeem voor Bluetooth, Audio-players en kan je via de Bose-baffers het sportief ogende interieur in een concertzaal veranderen... Bi-Xenonkoplampen die meeloerend verdraaien in de bochten, de randen aftasten. Parkeerhulp standaard en een vijfsterren-label in de Euro NCAP-crashtest in november 2009. De Mazda 3 1.6 TD vraagt om de 20.000 km een onderhoudsbeurt en de roetpartikelfilter hoeft geen onderhoud meer.
Kritiek op iets ? Moeilijk, want het is gênant als betweter te worden bestempeld. We sluiten dus met alleen maar respect voor wat Mazda biedt sinds Jujiro Matsuda op 30 januari 1920 in Hiroshima stichtte: de Mazda Motor Corporation, toen de Toyo Cork Kogyo Co. Toen al synoniem van strakke, strenge klasse. De olie die altijd boven drijft.(Tekst:Walter Rombauts/Foto:Mazda)
Van 22 tot 24 april krijgt Circuit Zolder opnieuw het World Touring Car Championship op bezoek. Het gaat dan om de derde en vierde race van deze ongemeen boeiende close-racing met toerwagens waarin de toeschouwers ook de hunne herkennen. Race één en twee worden in het Braziliaanse Curitiba gereden op 20 maart 2011. Daarna wordt de bonte stoet verscheept naar Europese bodem. Seat, BMW en Volvo maken het mooie weer met aan het stuur tal van gewezen F1-virtuozen en jonge leeuwen die hen het vuur aan de bumpers leggen Zoals de "rookies" Colin Turkington en Norbert Michelisz zinnens zijn hun eerste WTCC-overwinning te behalen. Om niet te spreken over de zegedrang van de Volvo C30 die dit jaar debuteerde. Volvo Zweden wil er alles aan doen om in de voorste rangen te vlammen.
Nieuw dynamisch General Manager van CZ, Thierry Deflandre (52) gaat Zolder op zijn Paasbest aan het talrijk verwachte publiek presenteren. Dat het WTCC weer op de kalender staat, ziet hij als een bevestiging van de kwaliteit die Zolder altijd biedt. Hij zegt het zo: Wij hebben de ambitie om van deze editie 2011 een absoluut succesnummer te maken. Met het Belcar Endurance Championship als hoogstaand omlijstingsprogramma, pinnen we een sterkere nationale verankering in dat weekend dan in 2010. Het zal een grote publieksmagneet worden. Zolder zal zich in een nieuw kostuum aan de auto- en autosportwereld tonen. En meer dan alleen maar omdat zoiets traditie is met Pasen !
De derde en vierde WTCC-manche in Zolder zijn meteen de laatste rechte lijn naar "Clean Week 2020" toe. De bontgekleurde bolides rijden immers op E85. Dat is een brandstof die voor 85% uit - gedenatureerde - ethanol bestaat en 15% benzine. Daardoor worden de emissiewaarden CO2-neutraler en er wordt nog een minieme hoeveelheid isobutanol aan toegevoegd om motoronderhoud te vergemakkelijke. Ethanol heeft dat voor op (handels-)benzine dat het een klopvastere brandstof is, zodat de compressieverhoudingen hoger kunnen liggen. In het huidige reglement is die echter voor iedereen vastgelegd op 11 : 1. Wie er àlles wil over weten komt best naar "Clean Week 2020", begin mei van volgend jaar. Specialisten hebben dan afspraak.(wr)
Nico Verdonck rijdt laatste WK GT1 race in San Luis
Volgend weekeinde, 3 en 4 december, wordt in het Argentijnse San Luis de laatste wedstrijd gereden van het FIA WK GT1. Nico Verdonck start daar voor de derde keer dit jaar met de Maserati MC12. De Brusselaar is altijd erg karig met berichtgeving over nabije en toekomstige carrièreplannen. Zo is vandaag nog niet geweten wie de tweede piloot is aan zijn zijde. Hoe dan ook, Nico is in hoog gezelschap en de teambonzen zien attent toe hoe de beste jonge autocoureur van België zich positief laat opmerken. Pas in de komende dagen zal bekend worden of Nico wordt ingezet in de Triple H Team Maseratie MC12, dan wel in deze van Vitaphone.(wr/Foto: Olivier Gouter)