Inhoud blog
  • BLOG WALTER'S AUTO CAHIERS STOPT VANDAAG.
  • OLIGARCH, NIET NOODZAKELIJK NEGATIEF, EERDER SLACHTOFFER VAN JAOERSHEID ?
  • EVERFUEL SLUIT WATERSTOF TANKSTATIONS IN SKANDINAVIË
  • TRANSPORAMA WINT NOG ABONNEES DANKZIJ GEDEGEN TESTVERSLAGEN
  • GP VAN JAPAN ZONDAG ZAL NIEUWE VRAGEN BEANTWOORDEN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Walter's Auto Cahiers

    16-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nicolas Vouilloz op tweede Peugeot 207 S2000 voor het IRC
    Nu bekend is dat de Rally van Monte Carlo voor 2009 op de kalender van de Intercontinental Rally Challenge zal komen rijst terecht de vraag over het voortbestaan van het WRC. In het IRC melden zich steeds meer constructeurs aan die brood zien in wat nu nog een alternatief rallykampioenschap is.

    Freddy Loix en navigator Robin Buysmans krijgen nu in dat kampioenschap ploegmaten. Het zijn de Fransen Nicolas Vouilloz (32) die de tweede auto van Peugeot België-Luxemburg zal besturen. Zijn co-piloot wordt zijn landgenoot Nicolas Klinger (31). Deze twee vorrnaamgenoten wonnen al drie rally's van het IRC-kampioenschap in 2007. Ook deze Peugeot wordt technisch verzorgd door Kronos Racing, de tuner die in 2006 Sebastien Loeb aan zijn derde weredltitel hielp toen Citroën - officieel - niet meedeed en de komst van de C4 afwachtte.

    Peugeot verdedigt dit jaar zijn titel van 2007 die werd behaald voor Fiat met de Spaanse Enrique Garcia Ojeda. Nicolas Vouilloz moet met drie zege's - Barumrally, Rally van Istanbul en Rally de Valais - niet onderdoen. Onze "fast Freddy" (gisteren nog aan de leiding in de Legend Boucles de Spa) zal vanaf het begin van het kampioenschap (4-6 april Istanbul) op zijn tellen moeten passen. Zijn ploegmaat is geen groentje.

    Het Belgisch hoogtepunt van het IRC is natuurlijk de Rally van Ieper op 27 en 28 juni. De Westhoek die onder de betreurde Frans Thévelin WK-ambities had, maar met een Europese waardering genoegen moest nemen, kan nu die oude droom waarmaken. Intercontinental Rally Challenge wordt een referentie naar de toekomst toe. Overigens helemaal gecovered door Eurosport. Noteren i de agenda's ! (wr)

    De IRC kalender 2008

    04 - 06 april               : Turkije (gravel)
    09 - 10 april               : Portugal (gravel)
    27 - 28 juni                : België (asfalt)
    11 - 12 july                : Rusland (gravel)
    01 - 02 augustus         : Madeira (asfalt)
    22 - 23 augustus         : Tsjechië (asfalt)
    12 - 13 september      : Spanje (asfalt)
    25 - 27 september      : Italië (asfalt)
    23 - 25 oktober          : Zwitserland (asfalt)
    07 - 09 november       : China (gravel)




    16-02-2008 om 14:57 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Motegi, waar Nico Verdonck het moet waarmaken
    Nico Verdonck heeft nog geen appartement gehuurd in Gotemba, in de buurt van de Mont Fuji in Japan, naast Carlo Van Dam die voor Toyota Tom's het Japanse F3 kampioenschap rijdt. De Nederlander Carlo Van Dam is vorig jaar Duits kampioen geworden in ATS F3 en werd in Macau vorig jaar gecontacteerd door Susumi Koumi van Tom's. Ondertussen reed de Vlaardinger al de snelste tijd in de eerste testen op de Fuji Speedway. Maar het serieuze werk begint op 20 en 21 februari op de Twing Ring van Motegi, eigendom van Honda en geconstrueerd in 1997 omgeven door sparrebomen. "Fusion of Human, Nature en Mobility", een gedachte van Honda toen is uitgeroeid tot een bedevaartsoord van de autosport en biedt voor de 100.000 toeschouwers die iedere race te tribunes vullen ook een uniek attractiepark zoals ook in Suzuka, de tuin van Hond's fabriek.

    Het is een combinatie van een ovaal en een 4,8 km lange "road-track". Het ovaal is 1,549 mijl (2,585 km) lang en hindert voor de toeschouwers vanaf de tribune een beetje het zicht op het spektakel dat op de roadtrack wordt gegeven. Het ovaal werd op 28 maart 1998 ingehuldigd met een CART-race die is gewonnen door Adrian Fernandez. Motegi is het enige ovaal dat Japan heeft. Op die "binnenbaan" moet Nico Verdonck het na een verdienstelijk maar eerder ongelukkig ATS F3-seizoen in Duitsland waarmaken. Hij is met een hoog moreel vanochtend naar Japan afgereisd.

    Hij zal daar een nieuwe wereld ontdekken. Japanners zijn rare gasten. In den dag "robotachtig", zonder enige afwijking een vooropgezet schema afwerken en 's avonds links en rechts het feestbeest uithangen. De bouw van die "rovaltrack" zoals ze dat in de USA noemen is nog beslist onder de directie van Nabuhiko Kawamoto, één van de knapste motoreningenieurs die het land van de Rijzende zon ooit kende en na jaren in Research & Devlopment voor kleine mirakels te hebben gezorgd bevorderd tot general Manager. Hij was een uitzonderlijke beminnelijke figuur die naast motorenvoer ook vele menselijke eigenschappen bezat. Onder andere die van vergeving als "een robot" het eens gortig maakte. Hij was mede het brein achter de befaamde robot P3 die in 1998 in Motegi aan de internationale pers is voorgesteld.

    Gevraagd naar de zin van die robot's legde Kawamoto het volgende op tafel. "We zijn met velen (125 miljoen) op dit kleine Japan dat als een appendix aan de buik van Azië hangt. We exporteren landgenoten naar plaatsen in de wereld waar we produceren en in de grote steden - zoals Sao Paulo 100.000 Japanners telt - ontstaan Japanse gemeenschappen. Stel nu dat we wereldwijd zo verspreid raken dat we in het thuisland te weinig ongeschoolde werkkrachten zouden hebben, dan kunnen robotten die eenvoudige taken aan. Eerder dan vreemden te importeren om onze simpele arbeid te doen..." Japan heeft zoals bekend een trauma overgehouden van Korea en heeft eveneens "angst" van China. De Hondarobotten zijn op de grote Autosalons, zoals weldra dat van Genève (6-16 maart 2008), een welkome attractie voor de bezoekers. het is verbijsterend wat ze allemaal kunnen. Maar de gemiddelde Japanner blijft de vaardigste robot voor de industrie. Gedisciplineerd, respect hebbend voor de hiërarchie in een bedrijf en trouw. Ze missen dus de meest essentiële factor van wat een autocoureur tot een groot kampioen maakt: diepgaand, meestal knap verstopt egoïsme. Wie zich in Motegi aandient bij bijvoorbeeld dat Toyota Tom's team met alle vier die eigenschappen in zich wordt ongetwijfeld uitverkoren.

    Als Nico Verdonck slaagt in zijn ingangsexamen voor de Japanse F3 dan hebben we de twee opponenten uit het Duitse F3 kampioenschap, de aartsnelle Fréderic Vervisch en de intrinsiek even snelle Nico Verdonck terug op de "Buhne"" van de wereldautosport. Michel Deraemaeker heeft gisteren nog bericht over de snelste tijd van Vervisch in het Aziatische Batanga. Als de beslissing van het FIA-tribunaal in het voordeel van Vervisch uitvalt is de kans groot dat deze winterse competitie door hem wordt gewonnen. Wie het Aziatisch F3-kampioenschap wint mag een test doen bij Forca India in een F1. Van die ervvaring droomt zowel de ene als de andere. De ene van een Aziatische F3-titel, de andere van een Japanse. 's Nachts worden ze er wakker van. (Tekst: Walter Rombauts/Foto's: Honda)






    15-02-2008 om 14:31 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PGO geeft in Genève (aard-) gas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Omdat aardgas of CNG (Compressed Natural Gas) niet overal te tanken is heeft Opel het initiatief genomen om voor €5000  thuisvulinstallaties te leveren. Volgens de constructeur kost een volle bak aardgas 55% minder dan een vergelijkbare benzinetank. Aardgas bestaat voor 90% uit methaan waardoor in de uitlaatgassen bijzonder weinig stikstofoxyden en fijnstof zijn terug te vinden. Twee boosdoeners die nogal snel worden vergeten onder de verhitte discussie over de CO2 die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Aardgas inspireert trouwens niet alleen Opel in zijn Zafira en Combo. Ook Mercedes heeft zijn E 200 NGT en VW zijn Touran CNG.

    Op het Autosalon van Genève (6-16 maart in de PalExpo) stelt replicabouwer PGO een "Cévennes Roadster Turbo CNG" voor die op aardgas rijdt. Dit Franse even excentrieke als historisch rijke merk maakt van de aanwezigheid van tankinstallaties bij onze zuiderburen gebruik om die sportwagen te lanceren. Het gaat om een tweezitter die wordt aangedreven door een 1,6 liter turbo viercilinder die 110 kW (150 pk) levert en gemiddeld 118 g/km CO2 uitstoot. Gemiddeld omdat wie altijd tracht te accelereren van 0 naar 100 km/h of de topsnelheid van 210 km/h als leefregel neemt, die gunstige waarde verkracht. De actieradius van 450 km op aardgas komt dan eveneens in het gedrang.

    In 1980 stichtten Pierre, Gérard en Olivier Prévot, respectievelijk een slager, bakker en mecanicien, het merk PGO waarin de eerste letters van de voornamen werden gebruikt. Het hoeft niet gezegd dat het autoverslaafden waren, dromend van sportwagens...Zelf een sportwagen ontwerpen lag naturlijk niet zomaar voor de hand. Dus werd besloten replica's te bouwen. Niet zomaar wat flauwekul maar wel AC Cobra's, Lotus Superseven en...Porsche 356. Die laatste werd de oogappel en ook de doorn in het oog van - jawel - Porsche zelf.

    Nadat in 1998 de mallen voor de carrosserie van Apal werden overgenomen onder impuls van twee Fransen die ook PGO van de stichters overnamen begon het automobielavontuur pas echt. Met in 2000 de "Speedster 2" met 356-look te lanceren haalden Laurent Skrzypczak en Oliviet Baudoin de toorn van de reus uit Weissach over zich. Die Porsche kon niet anders dan een plagiaat zijn van wat wellicht de meest tot de verbeelding sprekende na-oorlogse sportwagen mag worden genoemd. Wat aanvankelijk stoere taal van Porsche was tegenover PGO werd bijna commercieel dodelijke ernst. Na de homologatie in 2003 voor kleine series, spande Porsche in 2004 in Parijs een proces aan tegen de lilliputter PGO.

    In 2004 stonden in een Parijse rechtbank een Porsche 356 en een PGO Speedster 2 naast elkaar en hadden de rechters hun monocle opgezet om tot in het kleinste detail de twee objecten op vergelijk te analyseren. Voorzitters van 356-clubs over heel de wereld waren naar de lichtstad afgereisd en vulden met ingehouden adem de rechtszaal. De advokaten van Porsche haalden details aan om hun gelijk te halen maar die bleken dan van een Oostenrijks patent te zijn. Porsche was het zijne erop vergeten aan te vragen...Bijgevolg was het geen signature Porsche. Plagiaat is een bijzonder ingewikkelde materie in de rechtspraak. De rechter zocht in de dikke boeken om een precedent te vinden. Hij vond er tien, maar geen enkel sloeg terug op "auto". De rechter besliste "dat er geen genoegzame punten van complete overeenkomst waren tussen de twee auto's" om PGO van plagiaat beschuldigd te zien. Wrevel bij Porsche, opluchting bij het Franse merkje waar die dag wel een fles champagne is gekraakt.

    Nu lag de weg open naar een nieuwe start. Vorig jaar stelde PGO een Concptcar voor in Frankfurt en normaal gesproken moet tegen de "Mondial de l'Automobile" (oktober in Parijs) een PGO met gesloten vast dak als wereldpremière klaar zijn. Wereldwijd klinkt mogelijk op het eerste gezicht wat hoogdravend. Toch staan nu Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Engeland en...Dubai op het marktlijstje. Marktnorm Euro 4 overigens, wat in mensentaal wil zeggen dat je zo'n auto van fabriek uit in die landen zonder complimenten inschrijft. Dubai, waar één of andere sjeik-met-geld (zijn er andere ?) graag met PGO's speelt en er misschien  zo nu en dan wat dollars in pompt speelt in de moderne geschiedenis van PGO duidelijk een rol. Rijke oompjes zijn altijd goed voor de zinnen.

    Nu Genève. PGO op aardgas. Met Opelmotoren. Streefdoel in de nieuwe fabriek nabij Alès in Frankrijk: 300 stuks in 2008 om in 2010 met een marktveroverend model uit te pakken dat een jaarproductie van 1000 stuks moet verzekeren. Het woord "replicabouwer" zal dan beslist achterhaald zijn. In Genève kijkt net als in Detroit, Frankfurt en Tokio de hele wereld toe. Ook op die salons zijn de Europese Botsingen van Brussel aanwezig. Genève barst uit het Europese keurslijf van 27 lidstaten waarvan slechts een minderheid autoproducent is. Maar meer dan elders gaat Genève "global". Wereldwijde kapitalen liggen er in de banken opgeslagen. Daarom komt een sjieke sjeik daar ook wel eens kijken. Want aardgas, fossiele brandstof afkomstig uit de winning van aardolie, dat ruikt naar winst en macht. Alleen daarmee kan je autofantasieën waarmaken. (Tekst: Walter Rombauts/Foto's:PGO)



     

    14-02-2008 om 17:50 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Volvo ReCharge Concept Car zonder langdradigheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de Chicago Motor Show toont Volvo die ReCharge Concept Car die ook in Brussel stond. Het is een auto die in ieder wiel een elektromotor heeft die door een lithium-polymeer batterij in de bagageruimte worden aangedreven. Die batterij kan opgeladen worden via een draad-met-stekker in het gewone elektriciteitsnet. In drie uur heeft men een volle lading die goed is voor 100 km puur elektrisch rijden. Wie niet veel tijd heeft en maar één uur oplaadt kan er toch nog 50 km mee afleggen alvorens de 1,6 liter viercilinder het werk op de klassieke manier overneemt van de elektromotoren. Eens die verbrandingsmotor is gestart laadt hij weer de batterij op. Als je thuis komt en de stekker weer inplugt moet niet persé drie uur opgeladen worden. De klassieke motor heeft daar dus tijdens het rijden al mee voor gezorgd.

    Die motor draait op flexifuel. Dat is een mengeling van bio- en gewone brandstof. In een verhouding van 15% fossiele brandstof en 85% bioéthanol. Dus weerom toekomstgericht en milieuvriendelijk. Voor de rest is deze Volvo helemaal trouw aan de kwaliteit waarvoor het merk sinds 1927 beroemd is geworden. Straf als je bedenkt dat het eigenlijk van Ford is geworden en die reus de overname van Jaguar niet succesvol heeft kunnen afronden maar dat Zweeds juweeltje wel fier op zijn kroon kan prikken. Vroeger wees Ford de weg, maar nu duidt Volvo de toekomst aan. Dat is meer gebeurd in de geschiedenis van de naam die wil zeggen "Ik rijd". Weldra elektrisch. (Tekst:wr/Foto:Volvo)

    13-02-2008 om 15:24 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BMW met M3 GT in 2009 in de ALMS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Chicago Motor Show zou ons Europees zieltje niet raken ware het niet dat BMW daar deze week een M3 GT voorstelt. De Bayerische Motor Werke zullen daarmee in 2009 de American Le Mans Series rijden in de GT2-klasse. Rahal Letterman Racing zal de goede zorgen om succes te oogsten op zich nemen. De basis voor die dubbelgespierde van BMW Motorsport is natuurlijk de onwaarschijnlijk knappe M3 die een V8 motor herbergt waarvan vele componenten rechtstreeks zijn afgeleid van de Formule 1 bolide. Toen dit "beest" onlangs in Europa werd gelanceerd stelde menigeen zich de vraag of het zomaar kon worden losgelaten op de openbare weg. Maar de homologatieregels gelden voor iedereen. Dus ook voor BMW, zijnde groen licht !

    Het is bijgevolg niet uitgesloten dat we later BMW eens zouden zien in de echte 24 Uren van Le Mans. De GT2-klasse is ook daar erg bevochten. Voor de editie van 14 en 15 juni 2008 zijn alvast 25 GT2's aangemeld naast de 22 GT1's, de 15 LMP2's en de...26 LMP1's. Gezien de aanwezigheid van Corvette's, Aston Martin en Ferrerai's in die klasse zal BMW Motorsport het aan zichzelf verplicht zijn zich mogelijk al volgend jaar te melden op de grootste autokrachtpatserij in de wereld. Zodra we technische gegevens binnen hebben spelen we ze door op a.be. De nu beschikbare straatversie beschikt over een 4 liter V8 motor die 304 kW (414 pk) uitbraakt, de krachtigste vierdeurs M3 ooit. De GT-versie heeft twee portieren, een imposante achtervleugel en een neus met vlindervleugeltjes die al even sterk aan F1-aerodynamica doen denken. Nog één jaar wachten op de confrontatie met een nieuwe realiteit voor Munchen. (Tekst:wr/Foto:BMW)



    12-02-2008 om 14:49 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laurier blijft voor Peugeot in autoverkoop na oktober
    Peugeot heeft de eerste tien maanden afgesloten met het hoogste aantal inschrijvingen bij zowel de personenwagens als de lichte bedrijfsvoertuigen. Familielid Citroën volgt op de vierde plaats en daar tussenin zitten Volkwagen en Renault geprangd. Niet weerloos, maar wel even naar adem happend. De markt is hard. Over die eerste tien maanden genomen is er toch nog een stijging van 4,08 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

    Grootste dalers zijn VW (-4,25%) en Toyota (-13,20), voor wat het selecte groepje van de eerste tien betreft. Verder in de lijst zien we het dramatische gebeuren van Alfa Romeo dat met  -24,73% duidelijk gemaakt wordt dat die MiTo geen verf heeft gepakt. De onoverzichtelijkheid van de hele gamma en het gemis aan up to date-technieken en competente medewerkers maken het machtige historische merk tot een ziek broertje binnen de hele Fiatgroep.

    Sterke stijgers binnen de "meute" zijn Nissan (+56,24) en Mazda (+62,24). Nissan heeft altijd het vertrouwen van de markt gehad wegens toekomstgericht en Mazda wordt gepusht door die sakkers goeie "2".. Door heel het jaar genomen is de Mini van BMW uitgegroeid tot een absoluut fenomeen voor de jeugd en zorgt na tien maanden verkopen een stijging van...105,90%. BMW zelf blijft verwacht stabiel stijgend.(Tekst:wr/Foto:Peugeot)

    05-02-2008 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het schroot na de Europese Botsing in Brussel

    Op zondag 20 januari, kort na de opening van de "European Motor Show Brussels", demonstreerden verschillende milieu-actiegroepen tegen de "label" van Groen Salon dat organisator Febiac aan de 86ste editie van de autohappening meegaf. Welke milieugroep ook protest aantekent tegen CO2 aanpak, of welk ander aspect dan ook rond de milieu- en energieproblematiek in vraag wordt gesteld, alle actiegroepen voor een groenere, gezondere maatschappij, vallen de verkeerde partijen aan. Niet Febiac en ook niet de daarin verenigde autoconstructeurs treft schuld. De auto-industrie zit tussen hamer en aambeeld. Het is de consument die vraagt en de industrie vult die wens in. De - Europese - overheid legt dwingende maatregelen op om tegen 2012 het gehalte aan koolstofdioxyde te zien dalen tot maximum 120 g/km als algemeen gemiddelde van een gamma. De enige onuitvoerbare maatregel is een heropvoeding rond de verantwoordelijkheidszin van het individu binnen een maatschappij. Zolang de burger naar dimensionele grote en krachtige auto's blijft grijpen zit iedereen met een wereldwijd probleem. Het echte slachtoffer is daarbij de autonijverheid. Na 2012 zal ze per gram teveel boven die 120 g/km ontieglijk hoge boete's moeten betalen. De industrie zal technische oplossingen vinden en...meer mensen, nog meer werknemers aan de deur zetten. Auto's zullen gemiddeld €1300 duurder worden. Dat is zo'n beetje een eerste gewaarwording na het Heyzeldrama.

    Er kwamen "maar" 651.000 bezoekers. Veel minder dan verwacht. De "groene rommel" werd grotendeels door hen genegeerd. Ferrari's, Bentley's, KTM's trokken de bezoekers als magneten aan. Eén van de mooisten van het salon, die Toyota Hybride X had nauwelijks iemand rond zich vergaard. Tweeslachtigheid (verbranding- en elektromotor) binnen één vierweieler, ook al is het een mooie, schrikt af. Mensen willen klare taal. Zo van 0 naar 100 km/h in 3,6" en een topsnelheid die elektronisch is beperkt tot 250 km/h...Het daaraan gekoppelde gezeur over die uitstoot..., dat moeten ze niet. dat is niet plezant. Aan welk min-plezier ze ook niet denken is de vastloopfactor in de stad. In de straten die door alsmaar bredere geparkeerde auto's intrinsiek smaller worden. Door dat gegeven moeten de ook steeds bredere auto's die rijden zich langsheen elkaar wringen. Meestal stoppen de bestuurders want ze kennen, ze voelen, de breedte niet van hun woestijnheld die ze in een Dakar zo vlot hebben zien rijden. Geraakt men niet langsheen elkaar dan is er een confrontatie. Desnoods met verkeersagressie. Tekens, kreten, vloeken en soms een rake klap à la Cassius Clay. De achterop wachtende auto's toeteren. Een feest kan niet zonder lawaai.

    In de maand januari werden er meer nieuwe personenauto's verkocht dan vorig jaar in dezelfde maand. Om precies te zijn: 58.846 hetzij 1,82% meer. In cijfers: 1014 meer dan vorig jaar.Dus heeft de industrie niet geleden onder de verminderde toeloop naar het salon. Overigens, zelfs met bevoorrechte kaarten en parking, blijft het niet de leukste oefening om in regen en wind en door slijk met je zondagse schoenen de paleizen binnen te trekken. Te groot contrast wellicht voor de comfortbewuste bezoeker tegenover het koninklijke kader waarin de mechanische afgoden staan.

    WWF en Greenpeace lieten voor de poorten van de Heyzelpaleizen een ballon opblazen als protest tegen vervuilende auto's. Die luchtballon zou al na 35 km rijden met een "stinkende" auto vol zijn en met een moderne ecologische pas na 50 km. Het verschil van 15 km maal zoveel g/km aan CO2 is natuurlijk niet te verwaarlozen. Maar het blijft een druppel water op een hete plaat.  De vervuiling aan koolstofdioxyde die nu moeizaam en met maar enkel kleine motoren onder 140 g/km geraakt. Principieel zou je dus alle grote motoren moeten verbieden. Dat kan alleen een Europese Commissie met de jaren. Zoiets is natuurlijk te betwijfelen want de rijke mensen gaan zich die luxe van een "slee", al dan niet terrein-gericht, niet laten afpakken. Tenzij gasten als de ex-topman van Shell, Sir Mark Moody-Stuart, aan de macht zou komen. Die wil iedere auto die meer dan 8 l/100 km verbruikt doen verbieden. We zien sportwagenfabrikanten al op hun stoel schuivelen...

    Volgens dezelfde man, nu voorzitter van de mijngroep Anglo American, kan een overheid de industrie ertoe dwingen. Het is zo gegaan met de carburator- naar injectiemotoren. Met loodvrije benzine die voorwaarde was om een katalysator te kunnen gebruiken. Stapsgewijs moet een overheid de overheid dwingen de emotionaliteit rond auto's af te bouwen. Wie rijk is kan zich dan nog uitleven in de autosport die ook groen begint te denken. Dit jaar al wordt in meerdere disciplines met biobrandstof E85 gereden. Maar...die slorpen in de landbouw dan weer zoveel agro-gewassen op dat onze voedselprijzen minstens onder druk komen te staan. Als we WWF en Greenpeace mogen geloven "eet" een volle tank van een dikke auto (terreinwagens, sportwagens en statuswagens) 250 broden op. Dat is het equivalent om iemand een jaar in leven te houden. We zijn er nog niet uit. De Europese Commissie en onze eigenste regering ook niet. Zie je onze eerste minister aankomen met een Peugeootje 107 ? Och, laat ons eerlijk wezen. Alles is ijdelheid. Die ombuigen naar de weg van de bescheidenheid is de moeilijkste oefening. Voor alle regeringen én hun burgers. De auto-industrie volgt dan wel. Tot dan zitten we met schroot. Na ieder autosalon opnieuw. Ook voor datgene dat nabij is: Genève waar vernieuwende autodenkers als Franco Sbarro in een hoekje moeten staan. (Tekst:Walter Rombauts)





    03-02-2008 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sebastien Loeb hoopt op witte Rally van Monte Carlo
    Als je Petter Solberg (Subaru) en Mika Hirvonen en Latvala, beiden met Ford Focus als tegenstanders hebt is het misschien niet zo slim om voor de 76ste Rally van Monte Carlo sneeuw af te smeken. De Finnen lusten er wel pap van en juist die sneeuw heeft elders Loeb al  eerder - slechte - parten gespeeld. Maar als je vier keer wereldkampioen bent in de specialiteit dan ben je natuurlijk terecht zelfverzekerd. Vorig jaar overigens lukte Citroën voor het eerste optreden met de C4 in een dubbelslag: 1. Loeb-Elena en 2. Sordo-Marti. Er kan niet worden geredetwist dat het merk ook nu weer in de spits van de favorieten staat.

    Maar als morgenavond vanuit Valence, aan de oevers van de Rhône, de start wordt gegeven voor de eerste "speciale" over 28 van de 365 km van de eerste WRC-rally 2008, dan zullen velen een bang hartje hebben. Het weer en de bandenkeuze zijn cruciaal. In Monaco wordt regen voorspelt wat betekent dat het in de Ardeche wel eens zou kunnen sneeuwen. Op dat technisch moeilijke, smalle parcours, bultig soms ook, zullen de eerste klappen vallen. Petter Solberg (aan zijn tiende seizoen bezig) en Chris Atkinson in de Subaru's zullen alles doen wat in hun mogelijkheid om het management in Japan met een zege te vereren. De Japanners worden ongeduldig over het uitblijven van goede resultaten met een budget dat naar verluidt €50 miljoen op jaarbasis bedraagt. Goed dat het moederhuis "Fuji Heavy Industries" tegen een stootje kan. Maar toch...

    Het eerste gesloten wagenpark bevindt zich in Valence, het tweede volgende zaterdag in Monaco. De herkomst van dat gesloten wagenpark moet in 1903 liggen. Parijs - Madrid, geschoeid op Parijs - Marseille in 1895 en gedirigeerd door de l'Automobile Club de France. In die twee jaren werd een intersteden race georgaiseerd die voor het eerst in tien étappes werd gereden. Na iedere rit moesten de deelnemers in een afgesloten ruimte en mochten geen assistentie van buitenaf ontvangen. Met het eigen gereedschap dat ze aan boord hadden mochten ze onderhoud en eventuele reparaties zelf uitvoeren. Tussen die wagenparken liggen meer dan een eeuw. Zowel in Valence als in Monte Carlo zijn die wagenparken als het ware kleine autosalons op zich. De groten liggen niet wakker van kopzorgen.

    Maar wie zijn die groten ? Loeb, Sordo, Solberg, Hirvonen, Latvala en Atkinson. In willekeurige volgorde zijn het wellicht de zes enigen die worden betaald om te rijden. De anderen moeten sponsors meebrengen. Die hebben veel kopzorgen. Wereldwijd is het moeilijker om de industrie geld te laten lossen voor iets dat "betwistbaar" wordt, iets dat "niet meer proper" is sinds we het over niets anders meer dan "milieu" hebben. Oorlogen zijn daar niet schadelijk voor. We horen niet spreken over emissies in Irak, Afghanistan en hopelijk niet maar mogelijk ook wel in Iran. Pas heel recent worden ze in Amerika wakker. Het is nog niet zo lang geleden dat de Nascar overschakelde op loodvrije brandstof.

    Terug naar de vaste grond van Frankrijk. Droog weer geeft  soft slickx' als bandenkeuze, sneeuwbanden voor de eventuele witte tapijten en ten slotte spijkerbanden voor het ijs dat op de Turini in de vérstralers zal opdoemen. Wie het beste schoeisel kiest kan zondag een laatste "étappe spéciale" rijden in Monaco op het tracé van de GP. Het kan een eerste ereronde van het nieuwe jaar zijn, ofwel de eerste frustraties voor de Rally van Zweden die amper een week later (7 tot 10 februari) met zekerheid sneeuw en ijs voorschotelt. Bij Ford, Subaru en Citroën houden ze hun hart vast. Morgenavond is de grote match alweer begonnen !(Tekst: wr/Foto's Citroën en Subaru)




    23-01-2008 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monte-Carlo, de snelste promenade uit het WRC

    Het karnaval van Nice maakte voor 1911 de inwoners van het rijke Monte Carlo afgunstig. Wie rijk is kan fuiven. Wie héél rijk is moet vaak op zijn tellen passen. Dus zochten autoliefhebbers Gabriël Vialon en Antony Noghes in dat jaar een andere uitlaatklep van wat de beroemdste rally ter wereld zou worden: de Rally van Monte Carlo. Gestart als "concours d'élégance" is het nu de snelste promenade uit het World Rally Championship. Overmorgen gaat het festival voor de 76ste keer door.

    Naast de wens het karnaval van Nice te minimaliseren was er ook een intentie om aan toeristen te laten voelen hoe mild dat het klimaat wel is, beneden aan die Maritieme Alpen, hoe heilzaam voor de reuma en de casino's. Mag de Rally van Monte Carlo dan de beroemdste zijn, hij is beslist niet de moeilijkste. Het is eerder een geconcentreerd parcours, dat in de spots van industrie en geldmagnaten ligt. Een levensgrote Scalextric zeg maar. Maar nu wordt het beeld zwakker. Zo is de realiteit niet. Het is juist een verraderlijke rally omwille van die heel vaak aanwezige zon.

    Een coureur kan perfect de zuidelijke helling van een col opspurten en met optimisme de chrono bekijken en er even over de top als een gieter afglijden. Niet de eerste keer eindigt een opwaartse triomftocht in een neerwaartse spiraal van pirouette's tegen de rotsen of in een ravijn. Waarmee zou kunnen worden gedacht dat minder sterke autootjes het voortouw nemen. Maar dat is alleen het geval als er ijzel spiegelt en sneeuwtapijten zich ontrollen. Ook de aard van de aandrijving begint dan fors mee te spelen.

    Dus luistert ieder team naar het weerbericht. tegenwoordig van minuut tot minuut. Desinformatie aangaande weergoden kan katastrofaal zijn. Ook bij gebruik van "ouvreurs". Het parcours verandert soms van een hemel in een hel. Monte Carlo winnen is dan ook niet iedereen gegeven. Dit jaar gaat Mikko Hirvonen (27) en Jari Matti Latvala (22) met de compleet nieuw geschilderde Ford Focus op zoek naar een nieuwe wereldtitel bij de constructeurs voor Ford. De Fin ziet dat niet als een sinecure. "Beter doen dan Marcus Grönholm zal niet gemakkelijk zijn", zegt de Fin koel. En zo is het. Maar diezelfde grote Marcus werd toch maar twee keer in de fout gedwongen. Eén keer door onze Belgische François Duval in de Rally van Duitsland en één keer door Sebastien Loeb in Ierland die zelf daarna - met een wereldtitel  al in handen - zelf nog uit de baan ging. Gelukkig herstelde hij een vierde wereldtitel in de laatste rally van 2007. Die werd gewonnen door Hirvonen, maar de Fransman werd wel voor de vierde keer wereldkampioen. Evenveel keer als zijn landgenoot Alain Prost in de F1.

    Loeb gaat dus op zoek naar een vijfde titel bij de coureurs en Citroën naar een vierde bij de constructeurs. Daarmee zijn de hoofdrolspelers gekend in wat een snelle, gevaarlijke promenade is die Valence als draaischijf heeft en zich hoofdzakelijk in de Drôme d'Ardeche afspeelt. Maar ook de Turini en "een Nacht van de Lange Messen" is er ook weer bij op die 34 km lange, legendarische col. Wie daarop wint (driemaal te rijden) wint ook de "Monte". Er is wel een pikant detail bijgekomen in het reglement. De bandenkeuze moet ten laatste drie uur voor de aanvang van een "spéciale" worden opgegeven en mag niet meer worden gewijzigd. Genoeg om van een gedroomde hemel af te dalen in minstens een vagevuur. Zondag weten we wie die eerste confrontatie van dit seizoen heeft gewonnen. Sebastien Loeb vertrekt zonder stress. Hij is al vier keer na elkaar Heer van Monte Carlo geworden...(Tekst Walter Rombauts/Foto's: Hans van Onsem)




    22-01-2008 om 17:38 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toyota herbedenkt de hybridedesign
    Wie in een Toyota Prius rijdt heeft soms moeite zijn aandacht voor de weg niet te laten afleiden door een centraal geplaatst schermpje dat het elektrospektakel tussen batterij, elektromotor en verbrandingsmotor weergeeft. Het afgeven, doorgeven en weer recupereren van energie tussen dit hybridekoppel is inderdaad fascinerend. In de Toyota Hybrid X die op de "European Motor Show Brussels" is te zien, heeft de grootste autofabrikant ter wereld die aandachtmagneet verplaatst naar het midden van het stuurwiel. Zodat de hellevonken nog wel te zien zijn, maar geen doorslaggevende aandacht meer voor zich opeisen. De bestuurder werpt er nog wel een korte blik op, afwisselend met de aandacht voor de weg.  Overigens die Hybrid X voorziet situaties aangaande voetgangers, fietsers en medeweggebruikers en tracht ze interactief én vooraf - dus voor er iets kan gebeuren - aan te pakken.

    Het is een trend die zich bij meerdere autobouwers opdringt. Bij Toyota zit men er bovendien ook nog altijd met die tweeslachtigheid door de twee motoren bij. Dat veroorzaakt nieuwe uitdagingen op gebied van design. Want batterijen, elektromotor én verbrandingsmotor samen wegmoffelen in een elegant kleedje is zowaar een kunst op zich. De groeiende meute electrische stadswagentjes en de microhybrides waarmee constructeurs, grote en kleine, uitpakken bieden nu bepaald geen design. Ze vinden dat ook niet nodig omdat hun karretjes niet "onder de grote aandacht" moeten paraderen. Maar als je de grootste van de wereld bent, de enige die zich een hybridegamma mag toeschrijven, tja, dan ligt design anders. Aerodynamica ook want zoals bekend is Toyota niet alleen actief in de Japanse GT-races met hybride, maar ook in de DTM is er sprake van een worp naar de titel. Om over de Toyota Camry in de Nascar maar te zwijgen.

    Een mijnheer die dat allemaal vanuit het Zuid-Franse Sophia-Antipolis gestalte te geven is Laurent Bouzige, de chef-designer van het Europese hoofdkwartier. Hij is de tekenaar van de Hybrid X. Die "X" is tot stand gekomen omdat de auto van bovenaf gezien, door de twee gebruikte U-profielen, precies een X vormt. Meer is daar niet achter te zoeken. Het kind moet een naam hebben. Belangrijk is wel dat de "X" een hoogte heeft van 1,44 meter en een breedte van 1,85 meter waardoor hij met een lengte van 4,5 meter een uiterst elegante vorm heeft. Dat deze auto zo plat kan zijn, een heel comfortabel interieur heeft, met knusse verdraaibare zetels voor intieme babbels en toch die drie dwarsliggers - batterij, elektromotor én verbrandingsmotor - ongemerkt aan boord heeft is te danken aan de batterijtechnologie.

    Van de materialen, de wijze waarop de cellen zijn gevormd, hangt het af welke vorm men die "centrales" kan geven en voor hoeveel standtijd ze borg staan. Door gelamineerde cellen te gebruiken in plaats van de "klassieke" cilindrische is een plattere constructie mogelijk en, eens in de auto ingetekend, is het dan ook mogelijk een meer gestroomlijnde en lagere vormgeveing errond te creëren. Toyota, zegge ook Panasonic, staan zeer ver in de batterijtechnologie. Vergeten we niet dat ze al een batterij hebben ontwikkeld die 15 jaar of 300.000 km kan meegaan. Mogelijk wachten de makers ervan omdat die leeftijd twee generaties auto's overspant. Voor batterijtransplantaties binnen modellengeneraties zal het nog te vroeg zijn...

    Mijnheer Laurent Bouzige heeft een knappe X-ster getekend. Rijdend op grote 20" velgen doe 225/40 R20-banden als schoeisel hebben, is de azuurblauwe auto een streling voor het oog. De neus ervan een uitdaging voor iedere designer, deze van vliegtuigen inbegrepen.  Deze vorm is niet direct morgen op straat te zien. Stapsgewijs wordt hij geïntegreerd in de nieuwe Toyota en Lexusmodellen. Waarbij wij maar één Europese vraag kunnen stellen. Houden ontwerpers er rekening mee dat auto's alsmaar breder worden en de straten steeds smaller omdat er altijd maar bredere auto's bijkomen...? Beseft men ten gronde dat de gemiddelde bestuurder de breedte van zijn eigen voertuig meestal niet instinctmatig aanvoelt ? Bijgevolg stopt zo iemand als hij onzeker wordt en laat het lot beslissen of anderen tegen zijn pronkstuk rijden of niet. Design en de menselijke bruikbaarheid ervan. Dat is de echte X-factor voor stylisten. Toyota weet dat. Daarom staat die Hybrid X tot volgende zondag 27 januari ook alleen nog maar op het Salon.(Tekst:Walter Rombauts/Foto's: Toyota)

    22-01-2008 om 11:43 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de elektrische Nissan Mixim wordt gestuurd als in een F1
    De Nissan Mixim is één van de meest opgemerkte elektrische conceptcars van de "European Motor Show of Brussels 2008". Hij rijdt geheel elektrisch en dus principieel geluidloos. In de cocpit is de bestuurdersplaats centraal en de twee voorziene passagiers zitten schuins achter hem. Een - onverwachte - vierde meerijder kan daar op een noodzitje tussenin, dus pal achter de chauffeur.

    Op het instrumentenbord is een virtuele voorstelling van de stand van de voorwielen geprojecteerd. In combinatie met het U-vormige stuurtje à la Formule 1 wordt op die manier de indruk gewekt een F1 auto te besturen. Het scherm geeft een real-time bewegeing van de banden weer en de stuurinput bevetstigt dat.Van uiterst links naar uiterst rechts is slechts een halve stuuromwenteling nodig. Momenteel is niet geweten of het stuurgevoel ook de rolweerstand van de banden op de weg als "grondcontact" doorgeeft zoals al wel het geval is met de racespellen in de handel.

    Nu is er een onvermoed probleem. Deze sportieve elektrische conceptcar die over alle mogelijke communicatie- en audiomogelijkheden beschikt zal een echte sportieve rijder op zijn honger laten. Er is immers geen lawaai. Hitachi in Japan was daar 20 jaar geleden al mee begaan. De elektronikareus bedacht toen voor deze "gevallen" een sound-cd waarop een V8, een V10, een V12 en toen beslist nog geen racediesel op stond. De bezitter van een pietluttig elektrisch Japans voertuigje kon op die manier zijn Ferraridroom in vervulling laten gaan. Nissan weet vandaag niet te zeggen of ze een "sound" in de optielijst gaan plaatsen.(wr)

    20-01-2008 om 15:21 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freddy Loix doet met Peugeot gooi naar IRC-titel
    Als je in 2006 Sebastien Loeb en Daniël Elena in een auto die al "hors production" was, de goeie ouwe Citroën Xsara, met een onberispelijke organisatie en technische perfectie binnen Kronos, naar een toen derde wereldtitel voert, dan heb je natuurlijk geloofsbrieven in handen om gelijk waar aan te kloppen. De man over wie het gaat is Marc Van Dalen. Op de persdag van het 86ste Salon van Brussel liep hij samen met Freddy Loix rond op de Peugeotstand.

    "Het is juist", zei de altijd goedgemutste Marc, "dat ik blij ben met Freddy de "International Rally Challenge" te rijden en voor Peugeot België-Luxemburg de Peugeot 207 S2000 te mogen tunen. In feite blijft het binnen de PSA-familie, maar toch zijn er grote verschillen tussen een WRC-preparatie en die voor een IRC-treffen. Onze concurrenten, vooral Fiat en VW, zijn ook geen doetjes en kennen het klappen van de zweep. Maar de gedrevenheid om de titel te behalen is groot. Onze ervaring ook."

    Marc Van Dalen stak het niet onder stoelen of banken dat 2007 een moeilijk jaar is geweest. Met een WRC Xsara in de schaduw van Marcus Grönholm (Ford Focus) en Sebastien Loeb (Citroën C4) moeten rijden een coureur hebben die niet meer de beloften van het jaar voordien invulde. "Ik was blij in Engeland dat het seizoen erop zat...

    Freddy Loix van zijn kant kijkt uit naar de testdagen met de nieuwe Peugeot 207 S2000. "Ik heb wel enkele uurtjes de auto kunnen rijden, maar dat is anders dan afstellingen kunnen doen voor een welgerichte actie. De Peugeot is een stabiele, voorspelbare auto. Meer dan de Fiat Grande Punto, die bovendien technisch niet echt op punt staat. Wat niet wil zeggen dat we er geen rekening zullen moeten mee houden. Zet daar een François Duval op en spektakel tussen ons is verzekerd."

    Of de organisatoren alle grote namen op de affiche zullen krijgen is zeer de vraag. Feit dat Eurosport er veel aandacht aan besteedt kan helpen maar toch blijkt het een industrieel onderonsje te zijn, zelfs neigend naar een afrekening tussen Fiat en Peugeot voor een ouwe vete. VW zou daar dan zogezegd als een hond in het kegelspel zijn geraakt, maar dat lijkt ons wat overdreven. Insiders beweren nochtans met klem dat het IRC geen bedreiging is voor het vermagerende WRC dat volgende week op 23 januari aanvangt met de Rally van Monte Carlo en waarin "Loeb-zonder-tegenstand" een worp doet naar een vijfde wereldtitel.

    Het IRC-seizoen begint op 9 en 10 mei in Portugal met een gravelrally in de Algarve. Maar voor het zover is kunnen we Loix aan het werk zien in de East Belgian Rally (Stavelot als draaischijf) op 15 en 16 maart. Dat is een eerste concrete testcase voor de Peugeot 207 S2000. Op het laatst van het Belgisch seizoen, in de Rally van Condroz, zal Fast Freddy ook nog eens meedraaien. Voor Freddy Loix is het IRC niet de laatste kans, maar toch wel bepalend voor zijn verdere loopbaan. In zoverre dat hij gemotiveerd blijft, want net als Dirk Vermeersch verbouwd hij wijn en doet graag aan enduro (motor) in zijn vrije tijd. Freddy is altijd een beetje "einzelganger" geweest, maar meestal zijn dat even waardevolle als moeilijke jongens. Hij weet natuurlijk dat Marc Van Dalen en Peugeot op hem rekenen. Dat brengt ernst mee.(Tekst: Walter Rombauts/Foto's: wr en Peugeot)

    De IRC-kalender:

    9 en 10 mei: Portugal (gravel)
    27 en 28 juni: Belgium (asfalt)
    11 en 12 juli: Rusland (gravel)
    1 en 2 augustus: Tsjechië (asfalt)
    12 en 13 september : Spanje (asfalt)
    25, 26 en 27 september: Italië (asfalt)
    24 en 25 oktober: Zwitserland (gravel)
    7 en 9 november: China (gravel)

    * De Safari Rally in Kenia is omwille van de politieke onrust aldaar van de kalender afgevoerd



     

    17-01-2008 om 15:40 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe design voor Mazda 2009 in Detroit
    Welgeteld 167.000 wereldwijde eigenaars van een Mazda RX8 zullen morgen sip kijken als de nieuwe gestyleerde RX8 in Detroit even de show zal stelen. Hij bezit evenwel nog dezelfde bi-rotor rotary-engine maar verder is er geen gelijkenis meer. Het model 2009 (in Detroit spreekt men telkens van volgend modeljaar) figureert er naast de Mazda Taiki, de Concept Car die in Tokio te zien was en nu voor het eerst buiten Japan wordt geshowd.

    Veel aandacht zal uitgaan naar de Mazda Furai. Het is een  prototype dat herinneringen oproept aan de eerste Japanse zege in de "24 Uren van Le Mans" in 1991 met Bertrand Gachot, Volker Weidler en Johnny Herbert. Het was niet de eerste Japanse auto die won, het was tevens de eerste zege van een rotary-engine. In de zwartgeblakerde "kist" die in Detroit staat zit een "Wankel"motor met drie rotors die kan rijden op E100, hetzij voor het volle pond op, ethanol..

    Mazda wil een "verdere evolutie voor de rotatieve revolutie". Het merk blijft geloven in die rotary-engine, de enige in de wereld in een serieproduct, zeker als de proeven zullen afgerond zijn met de op waterstof rijdende RX8's in het Japanse verkeer. Het grote probleem was - en is nu nog gedeeltelijk - de afdichting tussen de stator (het huis) en de rotor (die in het huis draait). Die moest zo nauw mogelijk zijn en blijven om een compressie te kunnen opbouwen en in stand te houden. Nieuwe materialen en gebruikte olieën maakten dat de afdichting steeds beter werd. Het brandstofverbruik dus ook lager. Verder is er nooit een basisprobleem geweest. Als men de coureurs van de "787" die Le Mans wonnen, of degenen die met de RX7's reden (Dieudonné, vermeersch, Walkinshaw) die o.a. de etmaalrace van Francorchamps wonnen, de vraag stelt hoe "het ding" reed dan komt steevast het antwoord "niet kapot te krijgen". Wie Gachot een beetje heeft gekend weet wat dat voor kwaliteit moet zijn! (Tekst:Walter Rombauts/Foto's: Mazda)

    13-01-2008 om 16:16 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cadillac Provoq, de toekomstoefening in Detroit
    Detroit tijdens de winter. Koud, heel vaak besneeuwd, industrieel ongezellig ogend. Maar wel het hart van de Amerikaanse autoindustrie. Waar Ford, Chrysler en GM een eigen boksring hebben. Figuurlijk bedoeld dan. Maar er is ook die echte boksring in de Cobo Hall waar Joe Louis de grote matchen won. In die historische plek, bereikbaar uit alle hotels met die onnavolgbare "people mover", een monorail in de ziellelucht van de stad, gaat van 19 t/m 27 januari 2008 de Motor Show van de stad door. Voor de 101ste keer.

    Sinds Toyota in 1989 er zijn eerste Lexus voorstelde, de 430 LS, wrong de autoshow zich tussen de grootsten van de wereld. Sindsdien heet hij overigens de "North American International Auto Show". Daar wordt Amerikaans gespeeld. Hard. Terwijl in Brussel (17 t/m 27 januari) de "software" wordt getoond, is de "hardware" daar voor het grijpen. General Motors komt er sterk uit de hoek. Eén van de divisies, Cadillac opent spetterend het vuur met de Provoq. Je kan het sissen van de stroom doorheen batterijen, electromotoren en...zonnepanelen ruiken, voelen. De toekomst doet sidderen. Ze staat aangenaam dichtbij.

    Zes kilogram kundig gekoelde waterstoftanks liggen onder de vloer van de Cadillac Provoq. Een brandstofcel van de vijfde generatie binnen GM genereert electriciteit waarmee de elektromotoren worden aangedreven. De uitstoot is alleen waterdamp. Dus geen gram CO2. Cadillac doet eigenlijk een gelijkaardige toekomstoefening zoals is gebeurd met de Chevrolet Sequel. Net geen 500 km actieradius. Maar niettemin zéér respectabele cijfers.

    Er kan 483 km op waterstof worden gereden en nog eens - de laatste - 32 km puur elektrisch. Bovendien, voor de sceptici..., accelereert de Provoq in 8" van 0 naar 100 km/h en haalt een topsnelheid van 160 km/h. Daar zorgt de 88 kW/120 pk elektromotor voor. Gevoed door stroom uit brandstofcellen. Die prestaties zijn een belangrijke bijzaak omdat de koper morgen toch uitzicht moet hebben op aangenaam rijden. Maar ze zijn geen doel op zich. Tenzij in de autosport. Daar zijn prestaties binnen welomlijnde reglementen een edele sportbeoefening. Overigens gaat Toyota het in Le Mans volgend jaar met een hybride proberen. Kwestie van wat vonken te slaan.

    Knetterende brandstofcellen en hooggespannen batterijen. En die daarjuist genoemde zonnecellen dan ? Cadillac glundert als je het vraagt. Voor wat een verdere evolutie is van het design-idee CTS, een elegant crossover-embryo, voorzag de historische constructeur het dak van zonnepanelen die alle electrische functies in het futuristische interieur voeden. Alle stroombewegingen, alle spanningsvelden, alle omschakelingen van elektromotoren, al die droge materie wordt in een schitterend beeldspektakel omgezet op een centraal scherm op het dahsboard. Wie er achteloos naar kijkt ziet vuurwerk. Wie een beetje snapt van wat er gebeurt ziet wonderen. Juist dat sprookjesland zal moeten gaan worden uitgelegd aan de consument. Of hij koopt zo'n ding niet. Het is tijd dat de industrie de hele wereld in het eerste studiejaar zet. Elektrorijden voor "dummies".

    Die Cadillac Provoq is een conceptcar en daarom niet in Brussel te zien. Daar staat de bravere, meer conventionele CTS. Maar toch wel de voorbode van die zeer nabije toekomstauto. Wie dus de toekomst wil inademen moet niet noodzakelijk naar Detroit's Cadillacstand. In die CTS zitten ook al onvermoede aspecten. Cadillac heeft nieuwe allures. Genoeg om uppercut's te gaan uitdelen in de verdere autogeschiedenis.Tekst:(wr)/Foto's: Cadillac
     

    08-01-2008 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Europese botsing in Brussel
    De komende European Motor Show van Brussel staat door de verantwoordelijkheidszin van organisator Febiac in een groene sfeer. Dat wordt door Greenpeace uitermate in vraag gesteld. De vingerwijzing van de milieuridders is echter niet op rekening te schrijven van de autoindustrie, evenmin op die van de autogebruiker en zeker dus niet op die van wat banaal gezegd het 86ste Autosalon van Brussel is. Het begint op 17 januari a.s. en loopt bijna parallel met dat van Detroit waar zoals bekend is de Amerikanen pas wakker worden inzake milieu. Op een vuurpijltje meer of minder komt het voor hun in de wereld niet op aan, en dus is de "global warming" daar geen prioriteit. Maar...nu er door de spanningen rond Iran, de gebeurtenissen in Kenia en Pakistan méér dan 100 dollar voor een vat ruwe olie is gevraagd worden ook de Amerikanen dat aan de pomp gewaar. Dus begint er - autopolitiek gezien - iets te roeren. General Motors toont aan de wereld en de politici dat het hun al lang menens is. Zoals de Chevrolet Sequel die haast 500 km op waterstof kan rijden. Uitstoot nul. En daar begint de discussie nog maar. Want om waterstof te "brouwen" moet je electriciteit hebben...

    In Europa woedt er momenteel een diplomatieke oorlog tussen enerzijds de Europese Commissie en anderzijds de ACEA, de vereniging van de autoconstructeurs. Ver van de realiteit levende politici' willen het gemiddelde aan CO2 uitstoot dat vandaag 160 g/km bedraagt, tegen 2012 terugeschroefd zien tot 120 g/km. Dat gemiddelde geldt voor ieder merk voor het totaal van alle modellen dooreen. Het is dus mogelijk een hyperlage uitstoot te realiseren met een klein autootje, zoals een Smart bijvoorbeeld. Daartegenover kan binnen hetzelfde merk een mastodont van een terreinauto worden gebouwd die naar het andere uiterste doorslaat. Als het gemiddelde van de totale gamma maar tot maximum 120 g/km geraakt.

    Omdat zoiets op korte termijn weinig waarschijnlijk is proberen de constructeurs aan de commissie een 130 g/km motor voor te stellen. De laatste 10 g/km moet dan worden ingevuld door gebruik van biobrandstoffen en elektrische energie. Zoals Volvo al recentelijk in Frakfort voorstelde: op ieder wiel een zelfstandige batterij die maakt dat het ding 100 km actieradius op elektriciteit heeft. Als die batterijen plat zijn worden ze weer opgeladen tijdens het rijden door de verbrandingsmotor. Die zal op zijn beurt op bio kunnen functioneren. Overigens was Volvo ook al pionier in die multifuel, lang voordat andere autobouwers het Grote Licht erover opstaken en nu allemaal een vooraanstaande rol daarin willen opeisen. Voorzichtigheid is echter geboden, want over voedsel dat ondertussen al geofferd wordt om groen te rijden is ook al veel te doen. Eten of rijden ? Zullen we daarvoor moeten gaan kiezen ? Het rare is dat het allemaal niets met de "European Motor Show of Brussels" lijkt te maken te hebben. De ongemakkelijke waarheid is dat de kern van heel het salon over niets anders gaat.

    De Duitse industrie die knallers als Audi's, BMW's en Mercedessen afleveren zit het meest verveeld met de Europese wens om in 2012 slechts 120 g/km als gemiddelde uitstoot aan C02 te hebben. Zelfs kanselier Merkel mengde zich al in het debat dat op Europees niveau vooral wordt gevoerd tussen milieucomissaris, de Griek Stavros Dimas en de Duitse industriecommissaris Günter Verheugen. Zoals te voorzien geraken ze er niet uit en zijn de Franse en de Italiaanse automerken bevoordeeld omdat die in kleinere segmenten de plak zwaaien en al dicht tegen of onder 140 g/km. Overigens VW met zijn Polo Blue Motion spant de kroon.

    De woede van de Duitsers is vooral gericht op de voorgestelde maatregel die zegt dat na 2012 de constructeurs zullen worden belast met eerst €20 per gram dat ze boven 120 g/km zitten en vanaf 2015 met €95 per gram teveel. De grote wagens die zomaar direct 4 à 5,5 l/100 km minder zullen moeten gaan verbruiken, zijn geviseerd. Globaal wordt geschat dat die maatregel auto's gemiddeld zo'n €1300 duurder zullen maken...Komen die heffingen per gram eraan dan kan een BMW direct onbetaalbaar gaan worden. Duitsland voelt zich geviseerd binnen de 27 landen die in het Europees Parlement kunnen stemmen. Het lobbyen is begonnen. Het stemmen moet nog even wachten.

    Dat is de botsing van Brussel, waar Europees alles wordt bedisseld. De glitter van de giganten moeten de 700.000 verwachte toeschouwers verblinden om nog niet die prangende situatie onder ogen te zien. Want wat is nu vandaag een alternatief ? Hybride is het antwoord. Toyota en Lexus spannen in die techniek de kroon, waren de echte pioniers. Die auto's, ook de in vorm gedurfde maar oerdegelijke Prius kost voor de consument  meer dan een andere "gewone" auto. Dat is voor een familiebudget veel en de overheid doet niet genoeg aan een tegemoetkoming. Al is -15% op de aankopprijs wel een geste. Meer kan wellicht ook niet, want alle denkbare federale kassen en kasten zijn leeg...Hopelijk gaat het niet dezelfde weg op met de proviandkasten van de wereld van soja, koolzaadolie en andere zonnebloemolie. Zoniet zitten we zonder basisvoedsel.

    Die biohype is al zover gevorderd dat bijvoorbeeld Renault dit jaar in de FR 3,5 éénzitters biobrandstof gebruikt, ook in de nieuwbakken Clio Cup (voorstelling op salon op 19 januari), en meer autosportactiviteiten ondergaan de heilzame boodschap van bijvoorbeeld E85 en 100% bio-éthanol. Zelfs de groene F1 zou er tegen 2012 moeten mee rijden. Nauwelijks is bio ontdekt of het wordt duidelijk dat de puur elektrische auto de finale oplossing zal moeten brengen. Dat is in Brussel allemaal te zien, op de hele Heizel, in alle paleizen tussen de blutsen van de - politieke - botsingen aldaar. Febiac zet trends, Greenpeace stimuleert de ongemakkelijke waarheid van Al Gore, ingenieurs denken zich suf, politici blijven industrieel impotent.(Tekst: Walter Rombauts/Foto: Lexus)


                       



    03-01-2008 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwwitte Chevroletkleuren uit het WTCC in de Dakar
    Piloot Eric Vigouroux en navigator Alexander Winocq vertrekken zaterdag 5 januari vanuit startplaats Lissabon met de grootste "quad" die de Dakarrally ooit heeft gezien. Tenminste zo kunnen we opmaken uit de technische analyse van de Chevrolet Silverado Trophy Truck. De "pick-up" komt uit Amerika en is in de blauwwitte kleuren van de Nubira's en Lacetti's uitgevoerd. De tinten dus van het WTCC waarmee Chevrolet terecht weer opgemerkt wordt onder de giganten van de industrie. Getekend GM, maar hier privé ingezet.

    De vergelijking met een quad gaat in die zin op dat de achteras één stijf geheel is en een differentieel in de klassieke zin van het woord ontbreekt. Daarmee wordt het bochtenwerk natuurlijk een ruige bedoening. Maar de bestuurder moet geen koppeling gebruiken, wel handmatig de vier gangen van de transmissie bedienen. Schakelen dus zonder te koppelen. In het mulle zand van de duinen dat in deze editie extra veel wordt voorgeschoteld kan dat voordelen hebben. Vooral omdat het koppel van 70 mkg (toerental niet opgegeven door constructeur) borg staat voor grote malende wielen (velgen 15" tot 17") die als pletwalsen van een grote grondverzetmachine worden verondersteld borg te staan voor bij de eerste tien in de einduitslag. Daar rekent Eric Vigouroux toch op.

    Omdat de Chevrolet een buizenchassis heeft zoals een buggy en een achteras uit één stuk zoals een quad is vormt het concept een categorie "cameleon's" binnen de Dakar. Momenteel is hij de enige. Het zal een snelle zijn omdat de motor de V8 7 liter is uit de Corvette C6 die omwille van het reglement werd ingetoomd tot 300 pk. Die soepele motor is mid-achter opgehangen in het buizenchassis waardoor hij een buggy wordt, gecamoufleerd echter door die pick-up-bak achteraan die voor een ander profiel zorgt. Dat zal ook de FransmanVigouroux te beurt vallen. Want in 2006 was hij winnaar in de open klasse met een Chevrolet Pro-Truck en hij reed de Dakar ook al met een quad. Hij heeft dus ervaring met de bokkigheid die een doorlopende as aan het gedrag van de achterwielen geeft. De stoere Chevrolet vormt binnen GM mogelijk een concurrent voor die altijd sakkerse Hummer.(wr)

    02-01-2008 om 17:59 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Chevrolet première met retro-look
    Chevrolet toont tien modellen op de "European Motor Show" in Brussel. Daarvan is er één Amerikaan. Het gaat om de HHR met een retro-look die is geïnspireerd op de Suburban van het merk uit 1949. Minder vreemd is de herkomst van deze "Heritage High Roof" als men zich herinnert dat Bryan Nesbitt, bedenker van Chrysler's PT Cruiser, in 2001 naar General Motors verhuisde en mogelijk vol nostalgische ideeën bleef zitten. De HHR die in Mexico uit een GM-fabriek rolt is één van zijn hersenspinsels.

    Opmerkelijk zo'n lange, imposante retro-Amerikaan binnen een Chevrolet-gamma dat sinds drie volle jaren door een even verbeten als een succesvolle strijd in het WTCC (World Touring Car Championship) erin slaagde een respectabele imagowissel te veroveren. Daarom springt deze Belgische première van een Amerikaan die geen eens een dieselmotor meebrengt naar Europa er wat uit. De krachtbron die onder de motorkap huist en de voorwielen aandrijft is een 2399 cm3 viercilinder die 125 kW of 170 pk levert tegen 6200 t/m. Het maximum koppel is 222 Nm tegen 4800 t/m. Niet echt souplesse dus.Volgens de ECE-metingen moet hij 9,3 l/100 km verbruiken aan superbenzine, maar wie met de 1490 kg wegende auto een beetje fluks rijdt zal hoger uitkomen. De CO2 uitstoot bedraagt 207 g/km.

    Ten voordele van het brandstofverbruik is er naast de "natuurlijke" overdrive van een voortrekker in vierde versnelling, de forse vijfde met een waarde van 0,690 : 1. Dat beduidt dat de motor heel wat trager gaat lopen dan de gedreven wielen. Daarmee vermindert het verbruik, de decibels en - op lange termijn - de sleet van de krachtbron. De HHR heeft standaard ESP, maar aan de hand van het concept kan men afleiden, dat wel niemand die grenzen zal opzoeken eer dat systeem ingrijpt. Uit het voorwielaangedreven concept kunnen we afleiden dat de HHR onderstuurd is en gedwee naar zijn ideale lijn zal weerkeren als het gaspedaal wordt gelost. Braaf zoals het hoort voor een toch wel stoere auto.

    Binnenin biedt die zo te zien veel comfort, vlakke lederen zetels die mogelijjk wat zijdelingse steun missen, een veelvuldig gebruik van plastiek, maar zoals GM dat kan vernuftig bewerkt zodat het "soft" wordt. Functionaliteit van laadruimte en laadcomfort door een lage vloerdrempel  pleiten in het voordeel. Wie goed oplet moet zich wel afvragen of de brede dakstijlen - die geheel in retro passen - geen zichtbaarheid rondom van binnen uit gaan wegnemen. Verder echt voer voor de liefhebbers van een typische ongecompliceerde Amerikaan die in het thuisland voor plusminus 16.000 dollar moet te koop zijn. De prijs in België zal worden bekendgemaakt tijdens het Salon dat van 17 t/m 27 januari loopt in de Heizelpaleizen.
                                                                                         Walter Rombauts

    21-12-2007 om 12:48 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lady Christine Beckers gevierd onder de grote jongens

    Christine Beckers, de vrouwelijke icoon van de Belgische autosport, is vorige vrijdagavond tijdens de RACB-Awards in de bloemetjes gezet voor haal hele loopbaan. Van 1975 tot vandaag. Dat dit eerbetoon haar zo laat te beurt is gevallen komt omdat maar weinigen de verdiensten van deze in Brussel geboren dame kennen. Hier en daar wat Oude Belgen, die blij waren dat de Brabançonne werd gespeeld én iedereen recht stond, die kennen de passionerende carrière van "Christine". Onder die voornaam reed ze en haar Grote story begon eigenlijk in 1977 in Daytona tijdens een Nascar-race waarin ze 37ste startte en 37ste aankwam. Daarvoor was er wat Belgische "spielerei", in Alfa's, knokken en flirten met de mannen van toen: Chris Tuerlinkx, Etienne Stalpaert en andere Yvo Grauls...

    Zo zeggen althans sommige "officiële" bronnen die wellicht niet weten dat er ook nog leven was voor 1977. In 1974 al zat Christine samen met...Yvette Fontaine en Marie Laurent in een Chevron B23 Ford Cosworth waarmee ze 17de finishten in de "24 Uren van Le Mans". De dames trokken begrijpelijkerwijze aandacht en de toen dertig jarige Jean Rondeau verleidde Christine om in 1976 deel uit te maken van de Inaltera ploeg met de latere Le Mans-winnaar in 1978 (met Pironi in een Renault), Jean-Pierre Jausaud. De Inaltera, gebouwd door Jean Rondeau, had een Ford Cosworth DFV 3,0 liter en was een V8. Ze eindigden 21ste. Dat was een relatief mager resultaat voor grote inspanningen vooraf. Maar Christine ging door en toen 1977 officieel als haar Grote geschiedenis begon in Amerika stuurde ze datzelfde jaar een Inaltera-Ford met Lella Lombardi naar de 11de plaats in weeral de "24 Uren van Le Mans". Iedereen was tevreden, zeker Rondeau aangezien ze de eerste Franse wagen aan de finish waren.

    In 1979 reed ze met Pascal Witmeur en Jean-Paul Libert de 24 Uren van Francorchamps in en Chevrolet Camaro Z28 maar het drietal geraakte niet geklasseerd wegens teveel mechanische pech. De "mention d'honneur" die Christine vorige vrijdagavond kreeg was voor haar hele loopbaan. Nogmaals voor iedereen schijnt die te beginnen in 1975 maar de levenslustige vrouw is al in 1967 gemeld in de Boucles de Spa, in 1968 in de Tulpenrally, in de Rally des Cévennes met Alfa GTA, in de Formule VW en de Tour de Corse met een Toyota Celica (1977). Kortom, ze maakt deel uit van de 1483 dames die sinds het begin van de autosport zich achter het stuurrad in officiële competities hebben gewaagd. "Ze hebben die lijst ingekort tot iets meer dan 700", zei ze ons recent. "Om ten slotte te komen tot iets meer da 200 die mogen zeggen dat ze geraced hebben. Vergeet niet", zo besloot Christine, "dat toen ik in Nascar reed, het sinds 1949 geleden was dat drie dames in de races tegelijk waren geëngageerd. Met mij was dat Jane Guthrie en Lella Lombardi !"

    Christine's palmares weergeven - voor zover het compleet is samengesteld - is onbegonnen werk. Teveel om op te noemen. Bovendien lopen de disciplines uiteen. Van rally's (1ste GT in 12 Heures de Huy 1969 met Alfa Romeo 1750 Spider) toen Staepelaere al de plak zwaaide over Haxhe met zijn Daf 55 tot in de top van Le Mans in 1977 toen Jacky Ickx met Jürgen Bart en Hurley Haywood in een Martini-Porsche 936 al wonnen. Bref, une grande dame ! Gelukkig had men het in Brussel nog net gezien of Christine was gaan vliegen. Ja, in een ULM, zoals ze de laatste jaren zo graag doet. 't Moet niet groot zijn, als het maar rap is.
                                                                                                
                                                                                                 Walter Rombauts







    18-12-2007 om 16:52 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HANS blijft ongemakkelijk maar levensreddend
    Rubens Barrichello kloeg over pijn in zijn schouders door HANS (Head and Neck Support) en Justin Wilson beweerde dat "de zenuwen in zijn armen werden afgeknepen" door het toch wel levensreddende systeem dat een nekslag, de "coup-de-lapin", voorkomt en/of ergere verwondingen in geval van zware crash. Ieder automerk heeft er al een studie over gemaakt om in gewone personenwagens die kwalijke klap te verminderen, als het kan compleet uit te sluiten. Bij de "Fédération Internationale de l'Automobile" is men niet geneigd aan de hand van de nogal vele klachten van nevenverschijnselen deze veiligheidsvoorziening, strikt aan strenge regels gebonden, zomaar af te schaffen. Voor verbeteringen aan het systeem dat door John Downing en Rob Hubbard werd bedacht houdt de FIA zich echter wel aanbevolen.

    Hans maakte zijn debuut in de officiële autosport in de IMSA in 1986 maar alleman vond het een beetje raar en echte "commerce" voor de bedenkers zat er niet in. Tot in 2001 Dale Earnhardt een dodelijke crash maakte in de laatste ronde van de "Daytona 500". Eerder waren Adam Petty (12-5-2000 Loudon), Kenny Irwin (7-7-2000 New Hampshire) en Tony Roper (12-10-2000 Texas) met gelijkaardige nekletsel dodelijk verongelukt. Drie Nascarrijders in één seizoen. Dan kwam Dale Earnhardt. Het coureurswereldje begon zich te bezinnen over HANS. Veel later - na de dood van Ayrton Senna 1 mei 1994 - informeerde Mercedes al bij de makers of er vooruitgang in zat en of het systeem niet kon worden veralgemeend. Eerst moesten in Amerika Adam Petty, Kenny Irwin en Tony Roper nog verongelukken eer nog verder werd gedacht. In 2003 verplichte de FIA het systeem in de F1. Onder de coureurs heersten verdeelde meningen. Alleen "pietje-de-dood" keek sip. Recent nog kon hij in Canada - mede door HANS - zijn zeis niet door het leven van Roberto Kubica halen. Om er maar één te noemen...

    HANS is een armachtige plaat die je om de nek legt en als gevoel is te vergelijken met de arm van een goede en grote vriend die je knuffelt. Op de arm is een achterhoofdsteun bevestigd (één geheel) die aan weerszijden met een riempje vastgemaakt wordt aan de helm van de coureur. Kwestie van een juiste afstand en bewegingsvrijheid van het hoofd te waarborgen. Maar ook en vooral in geval van schok ervoor te zorgen, dat het (zware) hoofd en de (broze) nek in één lijn zouden blijven en dus de "nekslag", het "knikken" van beide gevoelige lichaamsdelen geen kans zou maken.

    Op amateurs na gebruikt nu quasi iedereen HANS. Als men het reglement van de FIA erop na slaat is de toepassing duidelijk, maar kan ook meteen worden opgemerkt dat het in de nauwe cockpit van een racewagen, ook afhankelijk van de lichaamsbouw, wel eens ongemakkelijk kan gaan zitten. Dat nadeel, hoe de coureurs ook beweren onsterfelijk te zijn, weegt niet op tegen het levensreddend voordeel. Rubens Barrichello kan overigens niet vergeten zijn dat hij de vrijdag voordat Senna overleed een zware crash had met zijn Jordan-Peugeot, geen "hansje aan had" en allen door de mirakelvingers van FIA-dokter Sid Watkins in het rijk der levenden werd gehouden. We besparen u de ingreep in details, maar uitgerekend Rubinio kon toen best zo'n omhelzing van een vriend gebruiken.

    HANS is niet weg te denken. Het zou goed zijn als iedere autocoureur, ook op VAS en ASAF-niveau er gebruik zou van maken. Eer het in '86 zijn première beleefde, bainstormden in het begin va de zestiger de insiders er al over. Ook in Europa waar we toen vreselijke crashes meemaakten van "vergeten" jongens zoals Chris Bristow en Alan Stacey. Beiden verongelukten ze in Francorchamps op 19 juni 1960 tijdens de GP van België F1. Ze verongelukten enkele minuten na elkaar op dezelfde plaats (Burnenville) waar de dag eerder Stirling Moss zo vreselijk is toegetakeld maar levend werd afgevoerd. Er was dus reden onder de intelligentia van racerij om over zo'n systeem te denken. Dat het HANS zou gaan heten, daar had niemand geen flauw benul van.

                                                                                                          Walter Rombauts



     





    09-12-2007 om 16:37 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Renault waardeerde Lada op
    In 2007 heeft Directeur-Generaal Carlos Gohsn in het Russische Tagliatti waar de Lada's wordt gefabriceerd een akkoord gesloten met het staatsbedrijf. Dat omvat een opwaarderen van de auto's zonder aan de eigen, oorspronkelijke identiteit ervan te raken. Zoiets als Dacia destijds dat de "versleten" R12 met voortractie verder maakte en ten slotte uitgroeide van het lekijke eendje tot de prachtige, kwalitatieve en laagst geprijsde volwaardige auto die hij nu is geworden in de vorm van de Logan. Al is de verkkop in januari 2009 iets gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2008, het Dacia blijft een succesverhaal, zeker met het model Sandero.

    Het Ladaverhaal is andere koek. dat gaat meizamer en de vraag rijst waarom Renault zo'n uitdaging aangaat; Het antwoord is simpel. De vernederde wereld vraagt opnieuw naar goedkope mobiliteit die vooral binnen die gamma's Lada en Dacia kan worden geleverd en natuurlijk ook uit Indië waar Tata (klinkt leuk die naam, hij doet denke aan een Tatararara-stoet uit strips van Marc Sleen) die met de Nana dicht bij de "wegwerpauto" zijn geraakt. Een auto die je koopt, oprijdt en weggooit. (recycleren is dat). Een oude Japanse droom overigens.



    08-12-2007 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!