Strijden eeuwig
Inhoud blog
  • Affaires courantes *
  • De Nederlanden één
  • Naar een beter Vlaanderen
  • 2050 ?
  • Lentekriebels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    24-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.American day dreams

     

       De USA mag dan nog altijd een wereldmacht zijn, op diplomatiek vlak wil het niet altijd lukken. Dat is niets nieuws, zeker niet voor wie vroeger het boek ‘The Ugly American’ ooit gelezen heeft, een diplomatieke ramp die in 1963 verfilmd werd met Marlon Brando in de hoofdrol. De meeste Amerikaanse presidenten blijken er niet veel uit geleerd te hebben. Feitelijk was de verguisde Richard Nixon nog diegene die het meeste succes had met zijn buitenlandse politiek. Dat had hij voor een groot deel te danken aan zijn staatssecretaris Kissinger, die erin slaagde de oorlog in Vietnam tot een einde te brengen en terug diplomatieke betrekkingen aan te knopen met het China van Mao, dank zij de zgz ‘ping-pong’ diplomatie. Carter was een ramp, Bush Sr werkte zijn Golfoorlog niet af en Bush W. zorgde zelf wel voor rampen, waarvoor de States nu nog steeds opdraaien. Obama is ronduit een zwakke president en John Kerry, zijn huidige minister van Buitenlandse Zaken, schijnt ook niet veel kaas te hebben gegeten van wat zich in het buitenland afspeelde en nog afspeelt. Zo is de man nu op rondreis in het Middenoosten om op e.o. manier de opmars van de ISIS islamisten te stoppen. Nadat die in Syrië al voor het nodige bloedvergieten hadden gezorgd, zijn ze nu bezig Irak in te palmen. Het zijn Soennieten die momenteel nog in eigen territorium oprukken – waar ze zo goed als geen weerstand ontmoeten - maar straks misschien ook het zuiden inpikken en zo het rijk van Saddam Hoessein weer in ere herstellen. Van het Koerdische gedeelte blijven ze voorlopig af, want dat volk heeft eindelijk de onafhankelijkheid geroken en laat zich niet meer opnieuw verknechten.

       Waar het met Kerry (en Obama) fout zit is, dat de Amerikanen de Irakezen als één volk beschouwen. Die zijn dat niet en zijn ook nooit geweest. Irak is altijd een bezet land geweest, eerst door de Turken, dan door de Britten (denk maar aan Lawrence of Arabia), dan door Saddam Hoessein die met zijn minderheid van Soennieten de meerderheid Sjiieten onder de duim hield. Sinds de Amerikaanse inval zijn de Sjiieten er baas, maar gunnen die de Soennieten dan weer het licht van de zon niet. Daar beide groepen elkaar zien als ketters binnen de islam en elkaar grondig haten, zal daar nooit een echte samenwerking van komen. Het is dan ook absurd, dat Kerry nu vraagt dat er eerst een regering van nationale eenheid zou komen, terwijl iedereen weet dat de Soennieten van ISIS nog liever zichzelf zullen opblazen dan daaraan gehoor te geven. Soennieten die dat wel zouden doen, weten dat hun leven niet veel meer waard zal zijn. De Koerden, die geen Arabieren zijn, maar Meden (een volk met een Iraanse achtergrond), zouden misschien meespelen, maar dan alleen voor de galerij, want ze hebben nu al binnen Irak een min of meer onafhankelijke staat en zullen die niet meer afgeven. In totaal zijn er zo’n 25 miljoen Koerden, maar die leven in vier verschillende landen (Irak, Iran, Syrië en Turkije) en hadden tot nu toe geen eigen land. In Irak hebben ze momenteel iets dat erop begint te trekken en dat tegelijkertijd een voorbeeld zou kunnen zijn voor diegenen die over de grens wonen. In Syrië is het ook bijna zover.

       De regering van nationale eenheid in Irak zou er al tegen 1 juli zijn. Als de Amerikanen geloven dat het een echte nationale regering zal zijn, dan zijn ze nog naïever dan ik al dacht. Het Middenoosten, van Syrië over Irak, Pakistan tot in Afghanistan, wordt één grote puinhoop, allemaal dank zij die verdraagzame godsdienst, waarbij onze media blijven beweren dat het maar om een minderheid gaat. Als de zwijgende meerderheid daar blijft zwijgen, zoals ze nu al enkele decennia doet, zal daar straks niet veel meer van in huis komen.

     

    24-06-2014, 00:15 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (31 Stemmen)
    23-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen regering eerst

     

       Nog twee keer slapen en dan weten we of De Wever iets bereikt zal hebben om zijn federale centrumrechtse regering in de steigers te zetten. Ik vrees ervoor. Om te beginnen zie ik niet in hoe hij CDH zal meekrijgen zonder het eigen partijprogramma helemaal weg te cijferen. Rest dan nog de mogelijkheid met de MR als enige francofone partij, die dan wel zeven ministerposten zou krijgen. Om dat feest compleet te maken, moet men er wel de Open VLD bij pakken en accepteren dat de blauwe familie dan ook de premier zal leveren. Dat wordt in dat geval meer dan waarschijnlijk Didier Reynders. Daar houdt het niet mee op, want dan willen de Vlaamse liberalen ook inbreken in de Vlaamse regering, wat de N-VA, maar ook CD&V, niet wil. Nu is het wel opmerkelijk dat Gwendolientje al heel wat inschikkelijker is geworden en blijkbaar ook begint te beseffen dat de kans reëel is dat haar partij straks ook nergens nog bij zal zitten. Net zoals dat trouwens het geval zou kunnen zijn bij de SP.a, waar ondertussen een soort paleisrevolutie aan de gang is en men liefst van al Tobback Jr zou willen zien opstappen. Dat gekrakeel bij de Vlaamse socialisten werkt blijkbaar ook aanstekelijk bij de Vlaamse liberalen. Ondertussen wordt Gwendolientje zeker niet geholpen door de hatelijkheden die heerschappen als De Gucht en Vanhengel blijven spuien richting N-VA en dat allemaal omdat die partij niet Europees achter Verhofstadt wil aanschurken. Iets waarin de Vlaamsnationalisten groot gelijk hebben, na al die jaren van verdachtmakingen, waarbij Verhofstadt zelfs het woord ‘gaskamers’ niet schuwde en De Gucht de term ‘mestkevers’ uitvond. Die laatste was wel bedoeld voor het VB, maar heel wat huidige N-VA’ers komen daar vandaan en zijn het blijkbaar niet vergeten.

       Hoe het ook uitdraait, De Wever en Co doen er best aan er in elk geval voor te zorgen dat er tegen 11 juli een Vlaamse regering is. Het is de enige mogelijkheid om zo toch te blijven wegen op het federale vlak en dit vanuit de visie die De Wever zelf al had vóór 25 mei. Op federaal vlak is geen eer meer te halen. Men riskeert er zelfs nog de schuld te krijgen van alles wat er de laatste decennia in dit land is misgelopen. Laat degenen die de rotzooi veroorzaakt hebben, hem maar opruimen.

     

    23-06-2014, 08:34 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (39 Stemmen)
    22-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Belgische verdwijngat

     

       In Brazilië is er ergens een verdwijngat ontstaan waarin huizen en auto's spoorloos verdwijnen. Wij hebben ook zoiets hier, maar bij ons zit dat gat in de begroting.

       Net de op de dag dat de Europese ministers van Financiën België van het strafbankje hadden gehaald omdat het land zijn tekort op de begroting weer volgens de Europese doelstellingen zou hebben bijgewerkt, komt het bericht dat er een gat van bijna twee miljard euro zit in diezelfde (federale) begroting. E.e.a. zou te maken hebben met mindere inkomsten op gebied van btw en belastingen, hetgeen mogelijk is. Als men ziet hoeveel bedrijven er dit jaar al zijn gestopt of vertrokken, hoeveel jobs er verloren zijn gegaan voor zover ze al niet geherstructureerd werden, is het logisch dat er ook minder belasting betaald zal worden. Toch houdt het daarbij niet op.

       Dat bericht van het nieuwste gat in de begroting, waar die zo’n half procent extra tekort heeft, komt van een zeker monitoringcomité en dat op minder dan één maand na de verkiezingen. De kans is groot dat ze dat verhaal daar ook al kenden vóór 25 mei, er rekening mee houdend dat de regering Di Rupo in april nog een minibegrotingscontrole had gehouden. Het is dan ook helemaal niet denkbeeldig dat men het met opzet stil heeft gehouden om de oppositiepartijen geen extra munitie te geven tijdens de verkiezingscampagne. Als men weet dat zelfs ons Rekenhof vol figuren zit die hun job te danken hebben aan hun partijkaart, dat zal dat bij dit monitoringcomité waarschijnlijk niet veel anders zijn.

       Zaak is nu dat dat extra tekort van 1,9 miljard dit jaar nog moet worden bijgepast, iets wat feitelijk ook zou kunnen gebeuren door een regering in lopende zaken. Met een premier die zich al volop engageert in de discussies omtrent de vorming van de nieuwe regering, zal dat moeilijk kunnen zonder onpartijdig te zijn. Buiten het nu bijkomende bedrag, moeten er de eerste drie jaren telkens 8 miljard bij gevonden worden om de Europese doelstelling van 1,1% te kunnen halen. Zoals ik al eens geschreven heb, ziet het er naar uit dat de nieuwe federale regering, als ze er al komt, een vergiftigd geschenk zou kunnen worden voor de 'gelukkige' die ze erft van Di Pippo…

     

    22-06-2014, 00:17 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (5)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (29 Stemmen)
    21-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoorzender Di Pippo

     

       Nog vóór de verkiezingen van 25 mei stelde Bart De Wever al, dat er eerst een Vlaamse deelregering moest gevormd worden, die dan, samen met een eveneens gevormde Waalse regering, moest onderhandelen om de nieuwe federale regering samen te stellen. Een eerste stap naar zijn confederatie, waarbij dus niet de partijen maar de deelregeringen zouden uitmaken wat ze nog samen zouden doen. Vlak na de verkiezingen vertelden zowel de PS als CD&V dat het juist andersom moest: eerst een federale regering, dan de deelregeringen. Nadat De Wever, als voorzitter van de grootste partij van dit land, de informatieopdracht kreeg om te trachten een federale regering te vormen, werd hij koud gepakt door CDH en PS, die ondanks hun zgz voorkeur voor het federale niveau, al een akkoord gemaakt hadden om samen een nieuwe Waalse deelregering op poten te zetten. Toen CD&V en N-VA de volgende dag hetzelfde deden op Vlaams niveau, was de geest van de confederatie weer helemaal terug en zouden er zgz parallelle besprekingen op de twee niveaus gemaakt kunnen worden.

       De PS scheen zich plots niet meer te interesseren in de federale regering en was zelfs bereid CDH carte blanche te geven om een politieke spreidstand uit te voeren: regionaal in een centrumlinkse regering en federaal in een centrumrechtse. De reden daarvoor zou het feit zijn dat de Waalse socialisten ook niet dom zijn en gezien zouden hebben dat er met een volgende federale regering weinig eer te rapen zal vallen omwille van de vele besparingen die er nodig zullen zijn, de vele extra miljarden die zullen moeten gevonden worden en het feit dat de PS in Wallonië nu een opkomende partij op haar linkerflank moet tolereren, een partij die haar al een paar zetels heeft afgepakt.

       Nu komt Di Pippo eergisteren op de RTBf verklaren dat hij met zijn partij toch ook in de federale regering wil zitten, maar dan zonder de N-VA. M.a.w. hij wil terug naar een tripartite, met de zes partijen uit zijn aftredende regering, die – ondanks Di Pipo’s juichkreten - in de laatste verkiezingen zo goed als niets gewonnen hadden*. Het valt nog af te wachten in hoever dit blufpoker is, maar als er een kern van waarheid in zou zitten, dan zie ik niet in waarom Bart De Wever volgende woensdag met zijn informatiepoging verder zou moeten gaan. Vlak na de verkiezingen hadden enkele Franstalige politici al smalend gezegd dat ze De Wever eerst enkele rondjes zouden laten draaien en het lijkt erop dat dit wel eens het geval zou kunnen zijn. Vraag is wel of en wanneer die tripartite er dan zal komen en in hoeverre CD&V bereid zal zijn federaal te regeren met een Vlaamse oppositie die er alleen maar sterker op geworden is. Ondertussen zou het wel verstandig zijn plankgas verder te werken aan een Vlaamse deelregering die daarna alleen nog bereid zal zijn vanuit die samenstelling over het federale te willen praten. In feite het discours dat De Wever al heeft voorgesteld vóór 25 mei. En zo is de cirkel rond. Een alternatief zal er dan immers niet meer zijn en 451 dagen lijkt dan een record dat federaal kan gebroken worden.

     

     

    * Als alleen de uitslag van de federale verkiezingen in acht wordt genomen hebben de zes partijen van de tripartite inderdaad een flinterdunne vooruitgang gemaakt, waardoor ze nu ook in Vlaanderen een even flinterdunne meerderheid zouden hebben. Als we echter de drie verkiezingen van 25 mei samen bekijken, is er maar één partij van die zes die echt vooruitgang heeft geboekt en dat is de MR. Di Pippo’s PS ging bijna 9% achteruit.

    21-06-2014, 08:40 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (5)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (32 Stemmen)
    20-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Euro blues

     

         In het Europese parlement zijn de verschillende fracties al sinds 26 mei druk bezig om zich zoveel mogelijk te groeperen om op die manier zo groot mogelijk te worden, wat meer macht en – vooral – meer geld en politieke jobs betekent. Ondanks nogal wat tegenkanting, is het vrijwel zeker dat de eerder saaie Luxemburger (zijn er andere?) Juncker (EVP) toch voorzitter van de Europese Commissie zal worden, terwijl de socialist Martin Schulz meer dan waarschijnlijk zijn oude job als voorzitter van het Europese parlement zal behouden. Dat maakt dat ‘onze’ Verhofstadt naar die functies kan fluiten, hoe erg hij ze ook ambieerde. Erger nog, waarschijnlijk blijft zijn liberale fractie niet eens meer de derde grootste in het E.U.-halfrond. Hij had nl gehoopt dat christendemocraten en socialisten genoeg stemmen zouden verliezen om dan verplicht te worden een derde partij (de zijne) erbij te nemen om de meerderheid te kunnen behouden. Dat is faliekant uitgevallen, omdat heel wat liberale partijen in de Europese verkiezingen nog meer zetels verloren hebben. Van de nood een deugd makend, probeerde de herenboer uit Umbrië met de riante bijverdiensten, dan maar de schade te beperken om toch nog iets te vertellen te hebben. Daarbij hoorde ook zijn poging om de 4 verkozen N-VA’ers bij zijn ALDE coalitie in te lijven. Ook dat is nu mislukt, want van de 100 leden van de N-VA partijraad stemden er, juist geteld, 3 (drie!) voor een samengaan met de man die de Vlaamsnationalisten al jaren schoffeert, hierin trouwens regelmatig bijgestaan door de “heer’ Karel De Gucht en baas Ganzendonck Vandenhengel van dezelfde partij. Alsof dat nog niet erg genoeg was, was er die ‘Big Loulou’ van de Waalse blauwen, die dreigde uit Verhofstadts Europese fractie te stappen als de N-VA erbij kwam. Dat dreigement was ondertussen wel ingetrokken, maar de oude Michel was toch blijven tegenstemmen. Nogal wiedes dat de N-VA van die boeren geen eieren meer wou en nu zit Verhofstadt met de gebakken peren, waardoor hij van grote arremoede aan het proberen is enkele Roemeense verkozenen te lijmen, voor zijn ‘Verenigde Staten van Europa’.

       De N-VA’ers hebben ondertussen gekozen voor de ECR fractie, al maakt het weinig uit of ze straks bij de blauwen van ALDE, de conservatieven en hervormers van ECR of bij de Europese groenen zullen behoren. Voor de meeste Vlamingen blijft Europa nog altijd een ver van mijn bed show, waar men eerder wantrouwig tegenover staat o.w.v. de niet altijd geapprecieerde Europese inmenging in eigen zaken. Wat misschien wél zou kunnen meespelen is de vraag in hoever de Vlaamsnationale weigering enige invloed zal hebben op een mogelijke centrumrechtse Belgische federale regeringsvorming, waarbij ook de liberalen mee aan boord moeten gehaald worden.

       Daar weten we volgende week misschien iets meer van. 

      

     

    20-06-2014, 08:41 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (33 Stemmen)
    19-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WK intermezzo

     

       De Wever heeft van Flippo dan een derde keer een verlenging van zijn mandaat als informateur gekregen. Of het allemaal veel gaat uitmaken, valt nog te betwijfelen. Misschien kreeg hij dit uitstel o.w.v. de ‘copa do mundo’, waar ook onze koning deze week naartoe trekt. Naar het schijnt met een Airbus van het ABL (Arm Belgisch Leger), een vliegtuig dat normaal ontmijners van datzelfde leger uit Libanon had moeten terugbrengen. Die simpele piotten zullen het nu moeten stellen met een C-130, waarin zo goed als alle comfort ontbreekt, waarin zelfs geen zetels staan en men letterlijk in de touwen hangt. Verschil moet er nu eenmaal zijn, nietwaar?

       Opmerkelijk is ook dat Di Rupo deze keer niét meevliegt met de eerste Coburger en dat heeft niets met het voetbal, maar alles met de politiek te maken. Het ziet er nl steeds meer naar uit dat de PS deze keer niet staat te springen om in een federale regering te stappen en daarom van de vorming van de Waalse deelregering een prioriteit heeft gemaakt. De onmiddellijke negatieve reacties van de partij op het plan tot hervorming van de pensioenen wijst in die richting. Ook weten Di Rupo en Co verdraaid goed dat de mede door hen goedgekeurde zesde staatshervorming nog voor heel wat problemen gaat zorgen, ook voor de volgende federale regering en dat deze laatste verder heel wat onpopulaire maatregelen zal moeten treffen i.v.m. de extra miljarden euro’s die ze zal moeten vinden om de staatsbegroting in evenwicht te houden.

       Er in slagen een centrumrechtse regering te vormen mag dan al een huzarenstukje worden, het lijkt me eerder een vergiftigd geschenk voor De Wever en/of Kris Peeters, mocht deze laatste straks toch federaal premier worden. Dat laatste kan nl alleen als men de CDH mee in die regering krijgt. Lukt dat niet en zou men toch zo’n regeringsploeg kunnen vormen met alleen de MR, dan wordt Didier Reynders eerste minister omdat zijn ‘familie’ dan in die regering het sterkst zal staan. Vraag blijft dan alleen of Open VLD zal mee willen spelen zonder in de Vlaamse regering in te breken, iets waar zowel N-VA als CD&V van huiveren.

       Wordt vervolgd op 25 juni. Dan zit de eerste maand na de verkiezingen er al op. Nog hoeveel te gaan?

     

    19-06-2014, 08:47 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (33 Stemmen)
    18-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pingpingland

     

       De Antwerpse Oosterweelverbinding blijft het nieuws beheersen en tot de verbeelding spreken. Zo werd deze week bekend dat de nieuwe Liefkenshoek spoortunnel klaar is. Door het feit dat er eerst nog uitgebreide testen moeten plaatsvinden, zal het echter duren tot ergens in december alvorens de eerste reguliere goederentreinen erdoor zullen kunnen rijden. In elk geval een hele verbetering voor het treinverkeer van en naar de haven, met een tijdswinst van drie kwartier om van de ene oever van de Schelde naar de andere te rijden. Tegelijkertijd zal het ook een ontlasting zijn voor zowel het goederen- als het passagiersvervoer dat langs de Kennedy-tunnel moet. Het hele nieuwe traject is 16,2 km lang, waarbij een tunnel van 6 km die meteen de langste wordt van dit land. Dat de totale kosten, in 2008 geschat op 765 miljoen euro, hoger zullen oplopen, is geen nieuws meer, maar een constante met werken van die orde. E.e.a. zou te maken hebben met veiligheidsregels en innovaties die er pas de laatste jaren zijn bijgekomen en die extra kosten zullen ten laste van Infrabel komen, terwijl het gros van de rest betaald wordt door privépartners.

       Een heel ander geluid kregen we gisteren te horen in Terzake, waar een reportage over de overkapping van een snelweg dwars door Madrid de schaduwzijde liet zien van eenzelfde project dat hier momenteel door Ringland de hemel wordt in geprezen. Die overkapping werd daar geraamd op anderhalf miljard euro en kostte er tenslotte zo’n tien (10!). Mede als gevolg daarvan stegen de schulden van de ‘Ciudad de Cortes’*, zoals Spanje’s hoofdstad ook wel eens genoemd wordt, van één naar zeven miljard euro en zullen ze daar zeker nog 20 jaar nodig hebben om die te kunnen afbetalen. Voor de groene jongens en meisjes die dat niet erg zullen vinden, omdat Madrid ondertussen het zware verkeer door de stad is kwijtgeraakt, is er nog minder goed nieuws. Dat verkeer zijn ze daar inderdaad kwijt geraakt – door het onder de grond te stoppen - maar de stank der uitlaatgassen niet. Het aantal voertuigen over de ring is flink toegenomen en de uitlaatgassen van die continue verkeersstroom komen via roosters terecht in de bovenop de overkapping aangelegde parken en sportaccommodaties, waardoor gezond wandelen, fietsen en sporten er eigenlijk niet meer bij is. Het fijne stof, weet je wel, waartegen Ademloos en Co zo gekant zijn.

       Hoe het met de Oosterweelverbinding ook zal aflopen, het zal altijd veel geld kosten. Geld dat ergens vandaan zal moeten komen en waarvoor men bereid zal moeten zijn andere zaken in te leveren of extra belasting te betalen. Dat geldt zelfs voor het eventueel opheffen van de Liefkenshoek tol, waarbij het uitkopen van de privé-inbreng ook miljarden zal kosten. Voor het oplossen van het Antwerps verkeersinfarct zal de minst dure oplossing die zijn die het snelst klaar zal zijn, ook als het veel geld zal kosten. De files en het vastlopen van de Ring kosten het land onrechtstreeks ook tientallen miljoenen die niet te recupereren zijn. Meer dan ooit geldt hier het motto ‘L’argent fait la guerre’.       

     

     

    * De ‘Cortes ‘ is het Spaanse parlement (letterlijk: de volksvertegenwoordiging).

    - Nog een mooie uitdrukking ter zake is ‘Madrid: cuatro meses de invierno y ocho meses de infierno’ (vier maanden winter en acht maanden hel),. Als gevolg van het feit dat de stad op een hoogvlakte ligt in het Spaanse binnenland, kan het er ’s winters koud zijn maar de rest van het jaar bloedheet.

     

    18-06-2014, 08:39 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (32 Stemmen)
    17-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De pensioenhervorming

     

       Het is een publiek geheim dat er in dit land tot nu toe – en dit in tegenstelling tot al onze buurlanden – helemaal niets is gedaan om de steeds groter wordende kosten van de vergrijzing op te vangen. In 1991 waren er nog vier mensen aan de slag voor één gepensioneerde, nu is dat drie geworden en tegen 2060 schat men dat er één gepensioneerde zal zijn voor elke twee werkenden. De pensioenen, die nu al 10% van het totale landsbudget bedragen, zullen tegen 2060 15% bedragen en dan praten we over vele miljarden euro’s, die bij ongewijzigd beleid onbetaalbaar zullen worden.

       Dat ‘helemaal niets’ van hierboven is wel een heel klein beetje overdreven. Ongeveer een jaar geleden vroeg De Croo Jr, als minister van pensioenen, aan een onafhankelijk panel van twaalf experten over de hele zaak een studie te maken. Die studie had er normaal moeten zijn vóór 25 mei, maar kwam zogezegd niet tijdig klaar zodat men ze over de verkiezingen kon tillen, zoals met nog enkele andere probleemgevallen gebeurd is. Het is een turf geworden van liefst 700 bladzijden, die gisteren werd voorgesteld door wat ik maar de woordvoerder van de groep zal noemen: Frankie Vandenbroucke, ex-minister, ex-partijvoorzitter van de SP.a (herinner u zijn voorstel om het Agusta geld te verbranden!) en later door de eigen partij opzij gezet. De man is nu ‘professor sociaal beleid’ aan zowel de KU Leuven als de UA van Antwerpen.

       De kern van het verslag is, dat we met zijn allen langer zullen moeten werken, dat we 42 jaar zullen moeten gewerkt hebben om een volledig pensioen te krijgen en dat de huidige verschillen in de diverse pensioenstelsels (nog zo iets typisch Belgisch) zullen moeten worden weggewerkt. Als dat niét gebeurt tegen pakweg 2030, dan stevent dit land gegarandeerd af op een faillissement, op nóg lagere pensioenen (die zitten nu al onder de Europese armoedegrens), om nog van de kwaliteit ervan niet te spreken. De pensioenhervorming zal op het bord komen van de volgende federale regering, die ook zonder dat al ettelijke extra miljarden euro zal moeten besparen. Waarschijnlijk is informateur De Wever daar nu nog niet eens mee bezig.

       Onnodig te zeggen dat er op het rapport al meteen menige negatieve reactie gekomen is, o.a. vanwege de PS. Toen dat Vandenbroucke in Terzake onder zijn neus geduwd werd, zei die dat het toch maar de regering Di Rupo was, mét de PS, die als eerste een voorzichtige hervorming van de pensioenen had doorgevoerd. Hij vergat er wel bij te zeggen dat vóór het aantreden van Di Rupo de functie van minister van Pensioenen achttien jaar lang in handen was van een socialist, waarbij nooit iets werd verbeterd en dat die mini hervorming bij Di Rupo er gekomen is onder twee Vlaams-liberale ministers (Quicky en Crootje).

       Het is nu maar de vraag, wat de nieuwe regering – mocht die er komen – ermee gaat doen. De voorstellen van de commissie, hoe goed bedoeld ook, zijn immers niet bindend en het gevaar is groot dat er straks weer een nieuwe wet à la belge komt, waarbij de oude wetten nog maar eens zullen worden ‘aangepast’, mét de nodige uitzonderingen en achterpoortjes. Dit i.pl.v. een echte, grondige hervorming zoals de commissie voorstelt. Eén zaak is zeker: langer leven én minder werken wordt voltooid verleden tijd.

     

    17-06-2014, 08:28 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (32 Stemmen)
    16-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allah akbar!

     

       In het Middenoosten gaat het van kwaad naar erger en heeft men de indruk dat de moslims elkaar er serieus aan het uitmoorden zijn. Wat begon in Syrië en daar al minstens 150.000 mensenlevens kostte, krijgt nu een vervolg in Irak, waar de ISIS terroristen min of meer op eigen Soennitisch grondgebied opereerden, maar nu de grens met dat van de Sjiieten overschreden hebben, waarbij die laatsten nu ook op hun strepen gaan staan, massaal mobiliseren en waarschijnlijk nog de steun van Iran gaan krijgen. Allemaal in naam van Allah en van die 'verdraagzame' godsdienst. Nu ze het zelf niet meer aankan, vraagt het corrupte regime van Bagdad weer de hulp van de Amerikanen, die ze drie jaar geleden het land hebben uitgezet. Gelukkig is Obama daar, tot nu toe alvast, niet echt op in gegaan en zal hij deze keer wel drie keer nadenken alvorens nog eens Amerikaanse GI’s hun leven te laten riskeren voor dat bedoeïnenvolkje.

       E.e.a. neemt niet weg, dat de Amerikanen de schuld krijgen van de situatie, ook in de westerse media. Dat is trouwens de normale gang van zaken in deze gekke wereld van vandaag. Als de Amerikanen ergens tussenbeide komen, krijgen ze de schuld, als zij niet tussenbeide komen ook. Als de Amerikanen in het Middenoosten één grote fout hebben gemaakt – en daar leest en hoort men bijna niets over – dan was dat tijdens de eerste golfoorlog*, die te rechtvaardigen was na de inval van Saddam Hoessein in Koeweit. Had Bush Sr die oorlog één week langer laten duren, dan was Saddam en zijn regime toen al volledig uitgeschakeld geweest en had men nooit een tweede golfoorlog moeten beginnen. Nu zit men met de gebakken peren en is het alleen maar te hopen dat het oorlogsgeweld zich niet buiten de islamwereld zal verspreiden. Wat ze in hun eigen landen allemaal uitspoken is tenslotte hun eigen zaak, hoe erg ook.

     

    * In werkelijkheid zijn er drie golfoorlogen geweest. De eerste was die tussen Irak en Iran en dat was ook een slachting tussen moslims onderling, maar daar wordt men de dag van vandaag blijkbaar niet graag meer aan herinnerd.

    16-06-2014, 08:48 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (35 Stemmen)
    15-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De N-VA jobcreatie

     

       Jan Becaus, vroegere nieuwslezer op de VRT en sinds kort met pensioen, wordt gecoöpteerd senator voor N-VA. Hij had ervoor gesolliciteerd en was er goed voor bevonden, ondanks – of misschien dank zij – het feit dat hij vindt dat de senaat beter zou worden afgeschaft. Dat afschaffen staat immers ook op het verlanglijstje van de N-VA. De weinige senatoren, die niet meer verkozen kunnen worden, komen slechts achtmaal per jaar bijeen om, ja, om wat te doen? Het is nu al geweten dat ook die grap geld gaat kosten (men spreekt van zo’n 100 miljoen euro per jaar!) en dat voor een federale regering die, mocht ze er ooit komen, in de eerste plaats zal moeten besparen. Dat afschaffen geldt trouwens ook voor de provincieraden, maar dat wordt vanaf 1 juli een regionale bevoegdheid en komt dus op het Vlaamse bord terecht. Het is trouwens zeer de vraag wat de volgende Vlaamse regering gaat doen met al die nieuwe bevoegdheden die ze op 1 juli erft van de federale en waarvoor niet genoeg geld voorhanden zal zijn. Mede door het feit dat men redelijkerwijs kan aannemen dat de Vlaamse overheid ook zomaar niet alle manieren van werken van de federale gaat kopiëren, wordt het uitkijken hoe e.e.a. zal worden ingevuld. Hier en daar zal er creatief moeten worden voor- en nagedacht.

        Om nog even op Jan Becaus terug te komen, is het wel duidelijk dat heel wat mensen met een publieke functie Vlaamser zijn dan men op het eerste zicht zou denken. Jan is de zoveelste bekende Vlaming die zich officieel tot het N-VA gedachtengoed bekent, na o.m. Johan Van Overtveldt en Peter De Roover. Zonder Jan Briers Jr te vergeten die toch ook vrij onverwachts via de N-VA in de politiek bekend raakte. Becaus schrijft sinds zijn pensionering een wekelijkse column in Kerk & Leven (bijna 300.000 abonnees). Ook Pol Van den Driessche wordt door de N-VA gecoöpteerd, maar dat was geen verrassing voor iemand die al de communicatieadviseur van de partij was en op 25 mei nipt geen zetel behaalde. Altijd beter zo dan te moeten hopen op een hertelling van de stemmen, zoals Tobbackske.

      

    15-06-2014, 00:17 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (6)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (33 Stemmen)
    14-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wettelijk electoraal gefoefel

     

       De SP.a heeft niet veel redenen om in het nieuws te komen na de magere verkiezingsuitslag van 25 mei. Toch slaagde Bruno Tobback erin deze week de aandacht op zijn partij (of wat ervan over blijft) te vestigen door te eisen dat de stemmen in Vlaams Brabant zouden herteld worden. Hij meent – misschien zelfs terecht – dat er enkele onregelmatigheden zijn gebeurd, waardoor zijn partij mogelijks een zetel heeft verloren (het verschil was 67 stemmen) ten koste van de enig verkozene Franstalige, die – laten we eerlijk zijn – als eenzaat in het Vlaamse parlement weinig kan komen doen. Eigen volk eerst, zouden we zeggen, al zal Tobbackske dat zo wel niet geïnterpreteerd hebben.

       Raar genoeg gebeurde er deze week iets identiek in het Waalse parlement. Daar eiste de winnaar van de verkiezingen, de MR, een hertelling van de stemmen in Charleroi en van de voorkeurstemmen in Brussel. In Charleroi zou het om 21.000 stemmen gaan en in Brussel duurde het bijna twee volle dagen vóór de voorkeurstemmen bekend werden gemaakt. Door de klacht van de MR diende de eedaflegging van dat parlement met drie dagen te worden uitgesteld. Daar is tenslotte een einde aan gekomen, nadat een meerderheid van de nieuwe Waalse volksvertegenwoordiging de verkiezingen had goedgekeurd.*

       Dat laatste leest u inderdaad goed. De uitslag van de verkiezingen wordt in dit land nl pas officieel, als ze door de parlementen worden goedgekeurd. In feite hebben we dat al eens meegemaakt toen de federale verkiezingen wegens de affaire B-H/V niet meer wettelijk waren. Eens na de verkiezingen goedgekeurd, wordt onwettig hier dan wettig. M.a.w. men neemt hier een loopje met de democratie en dat gebeurt niet alleen in Wallonië. Zo moet Tobback Jr ook wachten op een goed- of afkeuring van de hertelling van de stemmen in Vlaams Brabant door het nieuwe Vlaamse parlement, dat hem eventueel ook wandelen kan sturen. Mocht het VB voor zo’n hertelling gevraagd hebben, dan kenden we de uitslag al.

     

    * In het Waals parlement is drie dagen hevig gedebatteerd tussen de MR, die van de gewestelijke regeringsdeelname werd uitgesloten en de CDH, die samen met de PS wél meedoet. Laten dat nu uitgerekend de twee partijen zijn die De Wever zou willen samenbrengen in zijn centrumrechtse federale regering…

    14-06-2014, 09:17 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (4)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (30 Stemmen)
    13-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De sper idioterie

     

       Voor wie het nog niet zou weten: we zitten weer in een sperperiode. Dat is de maand die de koopjesmaand vooraf gaat. Net zoals bv de index, is dit een zuiver Belgisch product dat nergens anders bestaat. In de sperperiode mag men niet verkopen met kortingen en zelfs die kortingen niet aankondigen. Niet officieel althans, want het zou geen Belgisch product zijn, als er niet de nodige uitzonderingen en achterpoortjes aan vast zaten. Wie bv aan koppelverkoop doet, ttz twee verschillende artikelen uit dezelfde winkel samen verkoopt, mag daarvoor wél een korting geven en ze zelfs afficheren (maar dan duidelijk als koppelverkoop). Er is trouwens nog een tweede sluiproute, die van de ‘fluisterkortingen’, waarbij nergens iets geafficheerd wordt, maar binnen in de winkel of aan de kassa de kortingen mondeling gefluisterd worden. Het fluisterkoor uit Madama Butterfly is er niets tegen! De hele maand door worden duurbetaalde inspecteurs op pad gestuurd om eventuele overtredingen vast te stellen en de overtreders zouden daarvoor beboet worden. Dat is althans de theorie.

       De praktijk is lichtjes anders. Zo is er de kledingketen ZEB die al járen de wet van de sperperiode met opzet overtreedt en zich van die hele rompslomp geen moer aantrekt. De firma is daarvoor al zeven maal op overtreding betrapt en heeft daar evenveel keren een boete voor gekregen. Die boete werd nooit betaald, waarna er een gerechtelijke procedure volgde die ZEB al iedere keer gewonnen heeft (er zijn nog wel twee zaken hangende, wegens het feit dat de overheid daarvoor in beroep ging). De hele zaak doet zo’n beetje denken aan onze kieswet, waarbij elke Belg verplicht wordt te gaan kiezen, maar niet gestraft wordt als hij dat niét doet. Kafka ten voeten uit. ZEB gaat nu zelfs in de tegenaanval, door zijn 300.000 (!) klanten via een filmpje op internet aan te sporen een petitie tegen de sperperiode te ondertekenen. De keten rekent hierbij op 50.000 handtekeningen*.

       Daar dit idiote systeem elders niet bestaat, komt daar nog bij dat mensen uit de grensstreken met Nederland en Frankrijk, die grens oversteken en daar gaan kopen om eventueel nu al van de zomerkoopjes te kunnen profiteren. Zeker dit jaar, met zijn vroege zomerse temperaturen, zijn heel wat mensen niet zinnens nog drie tot vier weken te wachten om zaken te kopen die men nu kan gebruiken, maar over een maand misschien niet meer, mocht het eens een rotzomer worden. Ikzelf maak dat hier ook mee in de Noorderkempen, waar heel wat mensen sneller in Eindhoven raken dan in Antwerpen. Niet omdat ze er dichter bij zouden wonen, gewoon omdat ze richting Eindhoven niet het gevaar lopen ergens in een verkeerchaos rond de koekenstad (al dan niet op de Ring) terecht te komen. Men hoeft zelfs niet eens tot Eindhoven te rijden, want de grens is zo nabij dat men ook in de eerste dorpen voorbij de grens bij Turnhout zijn goesting kan vinden. In Baarle-Nassau bv, waar men daar handig op in speelt, overheersen auto’s met Belgische kentekens het straatbeeld.

       Waar zijn wij in dit landje toch allemaal mee bezig?

     

    * Voor de aficionados: sperperiodeprotest.be

    13-06-2014, 00:26 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (35 Stemmen)
    12-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WK, dag 1

     

       Wat hebben de huidige Belgische politiek en het wereldkampioenschap voetbal met elkaar gemeen? Wel, dat men er veel over kan schrijven, maar dat in de eerste plaats giswerk blijft en er weinig zekerheid is over de afloop.

       Voor wat de regeringsvorming(en) betreft, zaten de media er in elk geval tot nu toe flink naast. Ook de zgz wetstraat specialisten werden koud gepakt, toen eerst bleek dat PS en CDH al een akkoord hadden over de Waalse en Brusselse nieuwe regeringsformatie en de dag daarop hetzelfde gebeurde met CD&V en N-VA in Vlaanderen. De artikels ter zake die begin vorige week in de kranten verschenen, konden meteen de papiermand en/of de versnipperaar in. Zelfs nu men enige zekerheid heeft, weet men in de verste verte nog niet hoe het gaat aflopen, zeker niet voor wat het federale niveau betreft. De groenen zijn de meest waarschijnlijk slachtoffers*, terwijl het nog altijd koffiedik kijken blijft voor wat MR en CDH in petto hebben. Vooral naar de evolutie bij de ex-christendemocraten, wordt het uitkijken. Deel uitmaken van een centrumlinkse deelregering én een centrumrechtse federale – áls er al iets van zou komen – wordt een politiek huzarenstukje. Gelukkig is er nog een Bart De Wever, die de ‘specialisten’ vorige week al voorbarig hadden afgeschreven, maar waarvan men nog altijd niet weet waar zijn grenzen liggen. Dat hij al zover gevorderd is, is op zich al een prestatie waar weinigen in geloofden. Bij CDH zou Madame Milnjet ermee akkoord kunnen gaan federaal mee te doen als zij er maar weer bij zou zijn en voor de MR is het kiezen tussen x-aantal ministerposten (kan gaan tot 7!) of voor 5 jaar de politieke woestijn in. Er zijn al moeilijkere dilemma’s geweest.

       Voor wat het wereldkampioenschap voetbal betreft, dat vandaag begint, zal men al blij zijn als dat in Brazilië ook buiten de stadions goed afloopt. De tijd dat men de BRIC landen als voorbeelden van de vooruitgang bestempelde, ligt ondertussen ook achter ons. Een massale aanwezigheid van politietroepen en militairen is nu ook precies niet wat men verwacht van een sport, die men wel eens een feest durfde te noemen…

     

    * SP.a speelt waarschijnlijk ook niet meer mee, buiten dan een troostprijs in Brussel, waar ze de plaats van de geklopte groenen mogen overnemen. Op die manier geraakt Vlaanderen ook van Smetje vanaf, de overbodige Brusselaar op Onderwijs in de Vlaamse deelregering.

      

     

    12-06-2014, 00:14 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (35 Stemmen)
    11-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor wie haar geen geweld aandoet

     

       Met alle discussies die er deze week nog zullen plaats vinden over de politiek op alle niveaus en de voetbalgekte die er alleen maar erger op zal worden eens dat het Braziliaanse circus van start zal gaan, nu eens iets anders om over te schrijven: het taalgebruik van voornamelijk onze sportreporters, waarvan men zich soms wel eens kan afvragen of die ooit wel eens enige taallessen hebben gekregen, zowel voor hun Nederlands als voor de begrippen in vreemde talen. Dat laatste lijkt misschien niet zo evident, maar van iemand die bv regelmatig over buitenlandse sportevenementen en sporters moet rapporteren, mag men toch wel verwachten dat hij van enkele andere Europese talen enige begrippen zou hebben.

       Raar genoeg komt mijn eerste voorbeeld niét uit de sport, maar uit de politiek (men zal later zien waarom): ‘politici’. Dit woord dient uitgesproken te worden als ‘politisi’, terwijl heel wat reporters, maar ook politiekers – ministers inbegrepen – het steeds hebben over ‘politisji’. Voor het woord ‘cel’ zeggen we toch ook niet ‘sjel’, of ‘sjinema’ voor ‘cinema. Blijkbaar weten sommigen met de uitspraak van de ‘c’ geen blijf.

       Het recentste geval voor wat die ‘c’ betreft, komt uit de Formula 1, waar ze te maken krijgen met een nieuwe superster, die Daniel Ricciardo heet. Een Australiër, maar met een Italiaanse achternaam. De man stond dit jaar al enkele keren op het podium en won vorig weekeinde zijn eerste grote prijs, die van Canada. Zijn achternaam zou men ‘Ritsjardo’ moeten uitspreken, maar op onze Tv-zenders wordt dat steeds ‘Rikkardo’. Dat terwijl in zowat alle bekende talen een ‘c’ gevolgd door een ‘i’ of een ‘e’ nooit als ‘k’ wordt uitgesproken.

       Een andere klassieke foute uitspraak maken we mee met de Spaanse ‘ll’, die in grammaticaal Spaans moet worden uitgesproken als ‘lj’. Dus ‘Sevilja’ en niet ‘Sevija’, zoals men overal hoort. Die laatste uitspraak is gewoon een na-apen van de Fransen, die inderdaad een dubbele ‘l’ als ‘j’ uitspreken en ‘Sevije’ zeggen, maar dat is dan de Franse vertaling. Er loopt daar in een van de Spaanse topclubs zelfs een speler mee die Villa heet en wiens naam hier dan ‘Vija’ wordt. Klinkt zo’n beetje als het Italiaanse ‘Via’ (weg ermee!).

       Ik kan best begrijpen dat ook van sportreporters niet kan geëist worden dat ze polyglotten zijn, maar een paar essentiële begrippen voor termen die in hun reportages veelvuldig voorkomen, zou toch wel moeten kunnen. Dat daar vanuit de TV-directies niet op gereageerd wordt, pleit ook al niet voor het taalniveau ervan…

     

    11-06-2014, 00:10 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (28 Stemmen)
    10-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'goede' Belgen

      Het interessantste artikel dat ik dit weekeinde in de media tegenkwam, was van de hand van Bart Maddens, een eerder linksgezinde flamingant, lid van de Gravensteengroep en politicoloog aan de KU Leuven. De actie van PS en CDH om eerst een Waalse deelregering te vormen i.pl.v. een federale, terwijl ze eerst gezegd hadden het tegenovergestelde te doen, leidde Maddens ertoe eens in de geschiedenis terug te kijken. In tegenstelling tot de algemeen geldende opvatting blijkt nl dat niet de Vlamingen, maar de francofonen de grootste onruststokers te zijn, die het Belgische belang aan hun laars hebben gelapt als het hen niet uit kwam. Iets wat ik trouwens ook reeds meermaals geschreven heb in deze rubriek, maar zo hoort men het ook eens van iemand anders en niet van de eerste de beste.

       In het begin van de vorige eeuw hebben de francofonen zich verzet tegen een algemene tweetaligheid van dit land. Daardoor ging de Vlaamse meerderheid als reactie op haar strepen staan en werd de tweeledigheid tenslotte toch een feit, niet alleen voor wat de taal betrof, maar ook o.m. voor de latere federalisering van het land.
        Bij de agglomeratieverkiezingen van 1971 lieten de Franstalige partijen een aantal nep-Vlamingen verkiezen op Franstalige lijsten, waardoor de garanties voor de Vlaamse minderheid dode letter bleven. Als reactie daarop verkregen de Vlamingen in 1989 de volledige taalgesplitste verkiezingen.

       Het waren de Walen die in de jaren zeventig de gewestvorming er wilden doordrukken i.pl.v. de voorrang te geven aan een toen broodnodig economisch herstelbeleid. Het gevolg was tien jaar wanbeheer. Na het mislukken van het Egmontpact was het de 'gerecupereerde' Waal André Cools (nota bene: zoon van een Kempische mijnwerker) die de stekker uit de toen nog unitaire socialistische partij (de BSP) getrokken heeft*.

       Tegen de Belgische grondwet in besloten de Walen de weigering van een uitvoerlicentie van wapens aan Saoedi Arabië te negeren. De discussie over de zgz 'institutionele atoombom' van Flup Moustache gaf de aanleiding tot de vijf resoluties van het Vlaamse parlement.

       De huidige beslissing van PS en CDH om - tegen hun eigen vroegere eisen in - toch eerst een Waalse deelregering te vormen i.pl.v. eerst een federale, ligt dan ook volledig in de lijn van bovenstaande Franstalige initiatieven. De reactie op dergelijke chantage liet nu echter niet op zich wachten. De meerderheid van de Vlamingen laat zich de dag van vandaag niet meer de kaas van haar brood halen. Hoe het verder moet, vernemen we misschien deze week, maar dat er ooit een confederalisme komt, staat als een paal boven water. In Wallonië bestaat ze al!

    ---

    * De BSP was de laatste van de traditionele partijen die zich opsplitste. Vandaag de dag hebben we in dit land nog twee zgz unitaire partijen: de communisten van de PvdA en de Groenen. In het licht daarvan is het meer dan duidelijk dat groene Wouter Van Besien zich belachelijk maakt door te stellen dat zijn partij, die in feite maar de vleugel is van een partij, vier zetels heeft gewonnen, terwijl de andere (Waalse) vleugel van dezelfde partij er tien van de veertien verloren heeft. Samengeteld betekent dat zes zetels verlies voor de unitaire groenen en hoegenaamd geen reden om ergens mee uit te pakken, laat staan mee te regeren.

      

    10-06-2014, 09:14 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (38 Stemmen)
    09-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het vergiftigd federaal geschenk

     

       De PS heeft in de eerste plaats voor Wallonië gekozen, omdat – zoals ik al schreef – de deelregeringen door de zesde staatshervorming over veel meer geld zullen kunnen beschikken (om in PS-stijl lekker te kunnen uitgeven, zonder te investeren), maar ook omdat ze de macht in haar regio wil consolideren nu er daar gevaar dreigt vanuit de communistische linkervleugel. Er is echter nog een derde reden: de federale schulden. Wat terecht gesuggereerd wordt door onze vriend Filips in zijn reactie van gisteren. De PS hoopt inderdaad dat het de Vlamingen (én de MR) zullen zijn die de putten zullen vullen op kosten van o.m. de regio’s.

        Wie Di Rupo gaat opvolgen zal nl te maken krijgen met een hoop financiële problemen, die er al waren én daarbij nog een deel dat er aan komt. Zo heeft Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, al laten weten dat de overheid de volgende vier jaar 14 miljard euro extra zal moeten besparen. Europa van zijn kant wil van België nog een kleine 2 miljard extra zien vóór het einde van dit jaar. Zelfs het uitwerken (de zgz ‘implementatie’) van de zesde staatshervorming wordt een mission impossible in zowel Wallonië als in Brussel, de twee armoedige regio’s van Belgenland. Die hebben daar nl niet de middelen voor, terwijl zelfs het zgz ‘rijke’ Vlaanderen tegen die tijd zal opkijken naar een tekort van méér dan één miljard. Als grootste aandeelhouder van BNP Paribas heeft België sinds februari al een miljard euro aan beurswaarde verspeeld en kan het nog erger worden. Als de Amerikaanse boete een feit wordt, komt daar nog zo’n 200 miljoen bij. Als die boete te hoog wordt, volgt er waarschijnlijk een kapitaalsverhoging, waarbij België weer gaat verliezen, omdat het ofwel met vers geld zal moeten komen, ofwel zijn aandeel verder zal zien verwateren.

       Kortom, wie de volgende Belgische federale regering erft, zal zwarte sneeuw zien en beslissingen moeten nemen, waarbij het strikte monetair beleid van Dehaene eind vorige eeuw kinderspel was. Niemand zal dan ook staan te springen om die failliete boel over te nemen, tenzij misschien de liberalen, die anders helemaal uit de boot dreigen te vallen. Maar ook voor hen zal het dan niet meer volstaan ‘vleugels te hebben’ en ‘goesting in de toekomst’.

     

    09-06-2014, 00:12 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (34 Stemmen)
    08-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The 'confederatio' strikes back

     

       Het is al lang een vast gegeven, dat dit België alleen kan blijven bestaan dank zij het geduld van de Vlamingen. Die blijven netjes de wetten gehoorzamen, terwijl de francofonen ze alleen maar toepassen als het hen uitkomt. Datzelfde geldt blijkbaar ook voor het confederalisme dat door francofonen en belgicisten verketterd wordt, maar door PS en CDH nu wel zelf wordt toegepast van zodra de gelegenheid zich voordoet. Dat hebben we deze week kunnen meemaken door de demarche van die partijen, toen die meteen een akkoord sloten voor de gewestregeringen, nog vóór er een was over een nieuwe federale regering, welke nu wel erg in de verdrukking komt. De Vlamingen, waarbij de N-VA zelfs bereid was het communautaire tijdelijk links te laten liggen, konden niet anders dan dezelfde weg volgen. Voor De Wever was de zet van de francofonen een godsgeschenk, want nu kan hij verder voluit gaan. Of het straks met die federale regering nog iets worden zal, is iets waar weinigen nog van blijken wakker te liggen.

       De PS deelt in Wallonië al meer dan 25 jaar de lakens uit. Ondanks het feit dat dit landsgedeelte er alleen maar armer van geworden is, blijft de partij de lakens uitdelen, grotendeels omdat ze daar op alle niveaus zowat alle belangrijke politieke postjes in handen heeft en van daaruit de bevolking blijft voorhouden dat het zonder haar alleen nóg slechter kan worden. Door voor het eerst sinds lang nog eens een federaal premier te leveren, heeft de partij onder Di Rupo nogal wat toegevingen moeten doen die ze anders nooit zou gedaan hebben en dat werd haar in Wallonië niet in dank afgenomen. Ze verloor zo’n 8% van de stemmen en moest zien dat ze hier en daar op de linkerflank gepasseerd werd door de Waalse versie van de PvdA. Dat én het feit dat de deelregeringen straks – als gevolg van de zesde staatshervorming – meer geld ter beschikking gaan hebben dan de federale, heeft ertoe geleid dat de PS voor de centen (en de macht) kiest en in de eerste plaats haantje de voorste wil blijven op de failliete puinhoop die Wallonië nog altijd is. Door de vlucht vooruit heeft ze echter de Vlaamsnationalisten de kans gegeven hetzelfde te doen en – als alles lukt – hebben we straks toch nog de confederatie, waar linksen en belgicisten zo tegen gekant waren.

    ---

       In de marge van bovenstaande, nog dit. Wouter de boskabouter Van Besien doet nu vreselijk verontwaardigd omdat CD&V, volgens hem, een bocht naar rechts neemt. Wat is daar abnormaal aan in de regio waar 75% van de kiezers centrumrechts gekozen hebben? Dat hij en/of een van zijn groene medestanders nu geen minister kan worden, zoals hij stilletjes gehoopt had, zal wel de belangrijkste reden zijn geweest. Hij kon, zelfs vóٕór 25 mei, niet genoeg herhalen dat Groen bereid was mee in gelijk welke regering te stappen.

       Tobbackske reageerde een beetje in dezelfde zin. Ook hij zegt dat zijn partij niet neen zal zeggen als ze gevraagd wordt. Vraag is maar wie er in Vlaanderen nog zit te wachten op het aanhangwagentje van de PS?

     

    08-06-2014, 00:12 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (35 Stemmen)
    07-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het D-day akkoord

     

       Bij CD&V hebben ze dan eindelijk het licht gezien en heeft de partij haar eis laten vallen dat er eerst onderhandeld moest worden voor een federale regering en daarna pas voor de regionale. De raid van de PS naar de gewestinstellingen heeft de ogen geopend en nu kan het allemaal opeens wel. CD&V en N-VA gaan onderhandelen voor een Vlaamse regering. Daarmee gaat alvast één droom van De Wever in vervulling en zal het straks ook deze regering zijn die mee zal onderhandelen voor een eventuele federale regering, al zou dat weer wel eens een werk van lange adem kunnen worden. De Senelle doctrine blijft ondertussen overeind. Het belangrijkste is dat de gewestregeringen er spoedig zullen komen om het land verder te kunnen laten functioneren. Voor de Vlaamse regering is er geen vaste termijn vooropgesteld, maar vóór de verkiezingen zei De Wever dat dit op tien dagen kan verwezenlijkt worden en zal men zeker trachten tegen 11 juli ermee klaar te zijn.

       Net zoals in Wallonië valt ook in Vlaanderen de liberale partij uit de boot. Gwendolientje kwam in Terzake vertellen dat haar partij in dat geval ook niet in een federale regering zal stappen. Erg slim is dat niet, want als van politiekers iets verwacht wordt, dan is ze dat ze soepel moeten zijn. Met een partij die eerder anti-Vlaams is, die het confederalisme heeft afgezworen en er niet tegen op zag weer in een federale regering te stappen met een minderheid in Vlaanderen, kan weinig land nog te bezeilen vallen. Ze is mathematisch overbodig en zal dat zeker blijven als men zich zo blijft opstellen. Vraag is maar of iedereen bij Open VLD het daarmee eens is en blijft. Ook de tweede dubbele bocht die de partij genomen heeft in de Oosterweel saga is niet van die aard om ze nog erg geloofwaardig te vinden en met hun kinderlijke slogans (‘Mensen hebben vleugels’ en ‘Goesting voor de toekomst’) hebben ze blijkbaar ook niemand kunnen charmeren. Gwendolientje is tegen alles wat communautair geladen is. Jammer genoeg voor haar is in dit land alles communautair. Wat als straks haar zusterpartij, de MR, toch zou deelnemen aan een centrumrechtse federale regering – theoretisch kan dat – gaat Gwendolientje ook dan in haar hoekje blijven staan zeuren? Dat zal zeker gebeuren als zij het confederalisme blijft afzweren. Jammer voor haar is dat nu levendiger dan ooit.

       Met het akkoord tot onderhandelen tussen CD&V en N-VA kan er een tweede kartel in de maak zijn, al is het toch even opletten geblazen. Kris Peeters, ex-Unizo, krijgt voor de onderhandelingen immers drie ACV’ers mee (Crevits, Van Deurzen en Schauwvliegje). Zou dat toch iets te maken hebben met de toegeving van ACV-boss Develtere een dag eerder, toen die zei geen bezwaar te hebben met de N-VA in een regering te moeten samenwerken?

        Eén zaak is zeker: het blijft spannend, een stuk spannender dan men een paar dagen geleden nog had durven denken. Heerlijke tijden voor een blogschrijver op zoek naar inspiratie…

     

    07-06-2014, 00:00 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (7)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (35 Stemmen)
    06-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blitzkrieg!

     

       Het akkoord tussen PS en CDH – nota bene: de verliezers van de verkiezingen in Franstalig België* - om samen een gewestregering te vormen in Wallonië én voor de Franse Gemeenschap, heeft de informatieopdracht van Bart De Wever niet alleen gekruist, maar waarschijnlijk ook overbodig gemaakt. Er was zelfs een akkoord om, samen met het FDF, een Brusselse regering te vormen, maar dat plannetje gaat (voorlopig?) niet door omdat men daar ook rekening moet houden met de Vlaamse aanwezigheid en Open VLD én CD&V in een gezamenlijk communiqué al bedankten om samen in een regering te zitten met de Fransdolle Vlamingenhaters van de club van Maingain. Voor de SP.a is dat blijkbaar geen probleem…**. Rest nog de theoretische mogelijkheid om een federale ploeg samen te stellen, zelfs met PS/CDH en/of MR, maar geen hond die daar nog in gelooft. Barts opdracht was vanaf het begin een mission impossible. Misschien komen de laatste ontwikkelingen hem nog goed uit. ‘Gered door de gong’ heet dat in bokstermen.

       Opmerkelijk bij dit alles is wel dat uitgerekend CD&V, die de sleutel in handen heeft op zowel federaal als gewestelijk niveau, bleef hameren op de eis dat er een federale regering moest komen nog vóór er over een Vlaamse gesproken kon worden. Ondertussen hebben de Duitstalige Oostkantonners hun regering al gevormd en nu dus ook de Walen. Vlaanderen blijft achter als quantité négligeable in de Belgische politiek. Waarschijnlijk heeft nog nooit een verkiezingsoverwinning zo bitter gesmaakt. Terwijl in Vlaanderen driekwart van de kiezers voor centrumrechts kozen, krijgt Wallonië een uitgesproken linkse deelregering. Er zijn journalisten die CDH nog altijd wel tot de christendemocratische familie rekenen (de ‘zusterpartij’ noemen ze haar), maar die vergeten dat de ‘C’ in de partijnaam al lang niet meer staat voor ‘Chrétien’.

       Het wordt nu meer dan ooit uitkijken wat er bij CD&V beslist gaat worden, maar zelfs dan kan de N-VA alleen maar meespelen als het veel water in de wijn doet. Opmerkelijk in deze context is wel de uitspraak gisteren van ACV-topman Patrick Develtere, die verklaarde er geen probleem mee te hebben mocht de N-VA mee in de regering komen. Dat nadat het toch die partij was die de kat de bel aanbond i.v.m. Dexia en Arco. De verklaring van Develtere kwam er wel vóór de deal tussen de PS en CDH bekend werd.

       Voor de optimisten onder ons is er misschien nu een gelegenheid om toch een Vlaamse regering te vormen met enkel CD&V en de N-VA. Ook dan zal deze laatste partij een flink deel van haar programma moeten inslikken, maar het blijft een valabel alternatief t.o.v. een tripartite met een uiterst minieme meerderheid, die dan 5 jaar koude oorlog moet vrezen.

     

     

    *   Samen met Ecolo, dat 10 van zijn 14 zetels verspeelde. Daarover hoort men Van Besien niet kraaien, terwijl Groen en Ecolo toch eenzelfde nationale coalitie vormen.

    ** Voor het akkoord over de vorming van de Brusselse regering was er een akkoord tussen PS, CDH én FDF en was steun toegezegd door Guy Vanhengel (Open VLD), die de onderhandelingen leidde voor de Vlaamse klassieke tripartite. De ‘schooier van Evere’, zoals hij in financiële kringen genoemd wordt, heeft zich daar dan toch even flink vergaloppeerd, zeker wanneer hij als liberaal akkoord zou zijn te gaan samenwerken met het FDF, een partij die zich van de liberale familie had afgescheiden, terwijl de Franstalige liberalen weer voor vijf jaar de woestijn in gestuurd worden en de Vlaamse voorlopig nog nergens staan in het politieke debat, ondanks hun ‘goesting in de toekomst’…

     

    06-06-2014, 12:40 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (31 Stemmen)
    05-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Consensus, made in Belgium

     

       Zoals na zowat elke verkiezing in dit land, heeft men gegarandeerd een discussie over het aantal stemmen dat men moet halen om verkozen te worden en het een feit dat – zoals steeds – het de Vlamingen zijn die daarin benadeeld worden. Die zeteltoewijzing blijkt het gevolg te zijn van het zgn Sint-Michielsakkoord van 1993, een van de zoveel akkoorden waarbij de Vlaamse traditionele partijen zich hebben laten rollen en waarbij deze toewijzing werd vastgelegd op basis van de bevolkingcijfers. In die cijfers zijn ook jongeren en niet-stemgerechtigde vreemdelingen meegerekend. Daar bovenop komt nog het feit dat er in Brussel en Wallonië meer mensen niét gaan stemmen en er daar ook meer blanco en/of ongeldige stemmen zijn. Het resultaat van dat alles is, als men gaat vergelijken met de uitgebrachte stemmen, een Vlaamse verkozene gemiddeld 8500 stemmen meer moet halen dan een Franstalige. Voor 63% van het totaal aantal stemmen krijgt Vlaanderen maar 58% van de zetels, tegenover Wallonië, dat met 33% van de stemmen 42 zetels krijgt. Dat maakt dat, in werkelijkheid, een Vlaamse stem minder waard is dan een Waalse. Om dit systeem te kunnen veranderen, moet er een bijzondere meerderheid in het parlement gevonden worden, plus een meerderheid in elke taalgroep. Dit laatste betekent dat er ook een meerderheid aan Franstalige kant moet zijn en daar wringt meestal het schoentje. Het is een van de redenen, waarom staatshervormingen hier zo lang duren en daarna niet of slecht blijken te werken. Denk maar aan de splitsing van B-H/V, die door de Vlaamse onderhandelaars moest worden afgekocht met absurde compensaties, zoals o.a. het feit dat in er in het tweetalige Brussel alleen nog een Franstalige procureur mag worden. Verder zijn er nog de grendels, de alarmbelprocedures, de belangenconflicten en is het nogal wiedes dat er in dit land nog weinig kan veranderen op politiek vlak. Dat durven ze dan nog ‘consensus democratie’ noemen. Met dank aan de Vlaamse traditionele partijen die het tot stand komen van zo’n kromme situaties hebben goedgekeurd.

    ---

       In de marge van bovenstaande, nog dit. De nieuw verkozenen leggen op 19 juni hun eed af, waarna ze zo'n vier maanden op vakantie kunnen! Het nieuwe parlementaire jaar begint immers pas op de tweede dinsdag van oktober. Van een rotjob gesproken!

     

    05-06-2014, 08:19 Geschreven door guido van alphen  
    Reageren (5)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (33 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!