NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

            Romenu          

Romenu is een blog over gedichten, literatuur en kunst Maar Romenu is ook een professionele freelance vertaler
Du-Ne en Ne-Du
http://www.roumen-vertalingen.nl/

Blog als favoriet !
   Romenu op Twitter       

Follow Romenu on Twitter
          Google          

Mijn favorieten
 • Buddenbrookhaus
 • Thomas Mann
 • Hans Warren
 • Paul Celan
 • Georg Trakl
 • Roumen Vertalingen
 • In Letterland
 • Frédéric Leroy
 • Romenu I
 • Yang
  Foto
  Georg Trakl    

  Georg Trakl werd op 3 februari 1887 in het conducteurshuis aan de Waagplatz 2 in Salzburg geboren. Zijn vader, Tobias Trakl, was een handelaar in ijzerwaren en zijn moeder, die ook psychische problemen had, was Maria Catharina Trakl, (meisjesnaam Halik). Voorts had hij nog drie broers en drie zussen. Margarethe (doorgaans Grethe genoemd) stond hem het naast, zelfs zodanig dat sommigen een incestueuze verhouding vermoeden. Zijn jeugd bracht hij door in Salzburg. Vervolgens bezocht hij van 1897 tot 1905 het humanistische gymnasium. Om toch een academische opleiding te kunnen volgen, werkte hij tot 1908 in de praktijk bij een apotheker. Sommigen vermoedden dat hij dit vooral deed om zichzelf opiaten te kunnen verschaffen. Bij het uitbreken van WO I werd Trakl als medicus naar het front in Galicië (heden ten dage in Oekraïne en Polen) gestuurd. Zijn gemoedsschommelingen leidden tot geregelde uitbraken van depressie, die verergerd werden door de afschuw die hij voelde voor de verzorging van de ernstig verwonde soldaten. De spanning en druk dreven hem ertoe een suïcidepoging te ondernemen, welke zijn kameraden nochtans verhinderden. Hij werd in een militair ziekenhuis opgenomen in Kraków, alwaar hij onder strikt toezicht geplaatst werd.Trakl verzonk daar in nog zwaardere depressies en schreef Ficker om advies. Ficker overtuigde hem ervan dat hij contact moest opnemen met Wittgenstein, die inderdaad op weg ging na Trakls bericht te hebben ontvangen. Op 4 november 1914, drie dagen voordat Wittgenstein aan zou komen, overleed hij echter aan een overdosis cocaïne
  Foto
  Paul Celan   

  Paul Celan werd onder de naam Paul Antschel op 23 november 1920 geboren in Czernowitz, toentertijd de hoofdstad van de Roemeense Boekovina, nu behorend bij de Oekraïne. Paul Celans ouders waren Duitssprekende joden die hun zoon joods opvoedden en hem naar Duitse christelijke scholen stuurden. In 1942 werden Celans ouders door de Duitse bezetter naar een werkkamp gedeporteerd en daar vermoord. Hijzelf wist aanvankelijk onder te duiken, maar moest vanaf juli 1942 in een werkkamp dwangarbeid verrichten. Celan overleefde de oorlog. Via Boekarest en Wenen vestigde Celan zich in 1948 in Parijs. Daar was hij werkzaam als dichter, vertaler en doceerde hij aan de prestigieuze Ecole Normale Supérieure. Vermoedelijk op 20 april 1970 beëindigde hij zijn leven zelf door in de Seine te springen.

  Gerard Reve   

  Gerard Reve over: Medearbeiders ”God is in de mensen, de dieren, de planten en alle dingen - in de schepping, die verlost moet worden of waaruit God verlost moet worden, door onze arbeid, aangezien wij medearbeiders van God zijn.” Openbaring ”Tja, waar berust elk godsbegrip op, elke vorm van religie? Op een openbaring, dat wil zeggen op een psychische ervaring van zulk een dwingende en onverbiddelijke kracht, dat de betrokkene het gevoel heeft, niet dat hij een gedachte of een visioen heeft, maar dat een gedachte gedachte of visioen hem bezit en overweldigt.”

  Foto
  Foto
  Simon Vestdijk   

  Simon Vestdijk (Harlingen, 17 oktober 1898 – Utrecht, 23 maart 1971) was een Nederlands romancier, dichter, essayist en vertaler. Zijn jeugd te Harlingen en Leeuwarden beschreef hij later in de Anton Wachter-cyclus. Van jongs af aan logeerde hij regelmatig bij zijn grootouders in Amsterdam, waar hij zich in 1917 aan de Universiteit van Amsterdam inschrijft als student in de medicijnen. Tijdens zijn studie die van 1917 tot 1927 duurde, leerde hij Jan Slauerhoff kennen.Tot 1932 is hij als arts in praktijken door heel Nederland werkzaam. In 1932 volgt zijn officiële schrijversdebuut met de uitgave van de bundel Verzen in De Vrije Bladen. Doorslaggevend voor Vestdijks uiteindelijke keuze voor de literatuur is zijn ontmoeting in 1932 met Eddy Du Perron en Menno ter Braak. Deze ontmoeting had tot resultaat dat hij redactielid werd van het tijdschrift Forum Kort daarop, in 1933, wordt zijn eerste novelle, De oubliette, uitgegeven. In hetzelfde jaar schrijft hij Kind tussen vier vrouwen, dat, eerst geweigerd door de uitgever, later de basis zal vormen voor de eerste drie delen van de Anton Wachter-romans. In 1951 ontvangt Vestdijk de P.C. Hooftprijs voor zijn in 1947 verschenen roman De vuuraanbidders. In 1957 wordt hij voor het eerst door het PEN-centrum voor Nederland voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Literatuur, die hij echter nooit zal krijgen. Op 20 maart 1971 wordt hem de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend, maar voor hij deze kan ontvangen overlijdt hij op 23 maart te Utrecht op 72-jarige leeftijd. Vestdijk was auteur van ca. 200 boeken. Vanwege deze enorme productie noemde de dichter Adriaan Roland Holst hem 'de man die sneller schrijft dan God kan lezen'. Andere belangrijke boeken van Simon Vestdijk zijn: "Kind van stad en land" (1936), "Meneer Visser's hellevaart" (1936), "Ierse nachten" (1946), "De toekomst de religie" (1947), "Pastorale 1943" (1948), "De koperen tuin" (1950), "Ivoren wachters" (1951), "Essays in duodecimo" (1952) en "Het genadeschot" (1964).
  Foto
  K.P. Kavafis   

  K.P. Kavafis werd als kind van Griekse ouders, afkomstig uit Konstantinopel, geboren in 1863 in Alexandrië (tot vandaag een Griekse enclave) waar hij ook het grootste deel van zijn leven woonde en werkte. Twee jaar na de dood van zijn vader verhuist het gezin in 1872 naar Engeland om na een verblijf van vijf jaar naar Alexandrië terug te keren. Vanwege ongeregeldheden in Egypte vlucht het gezin in 1882 naar Konstantinopel, om na drie jaar opnieuw naar Alexandrië terug te gaan. In de jaren die volgen maakt Kavafis reizen naar Parijs, Londen en in 1901 zijn eerste reis naar Griekenland, in latere jaren gevolgd door nog enkele bezoeken. Op de dag van zijn zeventigste verjaardag, in 1933 sterft Kavafis in Alexandrië. De roem kwam voor Kavafis pas na zijn dood, dus postuum. Deels is dat toe te schrijven aan zijn eigen handelswijze. Hij was uiterst terughoudend met de publicatie van zijn gedichten, liet af en toe een enkel gedicht afdrukken in een literair tijdschrift, gaf in eigen beheer enkele bundels met een stuk of twintig gedichten uit en het merendeel van zijn poëzie schonk hij op losse bladen aan zijn beste vrienden.
  Foto
  Thomas Mann    


  Thomas Mann, de jongere broer van Heinrich Mann, werd geboren op 6 juni 1875 in Lübeck. Hij was de tweede zoon van de graankoopman Thomas Johann Heinrich Mann welke later één van de senatoren van Lübreck werd. Zijn moeder Julia (geboren da Silva-Bruhns) was Duits-Braziliaans van Portugees Kreoolse afkomst. In 1894 debuteerde Thomas Mann met de novelle "Gefallen". Toen Thomas Mann met 21 jaar eindelijk volwassen was en hem dus geld van zijn vaders erfenis toestond - hij kreeg ongeveer 160 tot 180 goldmark per jaar - besloot hij dat hij genoeg had van al die scholen en instituties en werd onafhankelijk schrijver. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de ironie, de fenomenale taalbeheersing en de minutieuze detailschildering. Manns reputatie in Duitsland was sterk wisselend. Met zijn eerste roman, Buddenbrooks (1901), had hij een enorm succes, maar door zijn sceptische houding tegenover Duitsland na de Eerste Wereldoorlog veranderde dit volledig. Stelde hij zich tot aan de jaren twintig apolitiek op (Betrachtungen eines Unpolitischen, 1918), meer en meer raakte hij bij het Politiek gebeuren betrokken. Zijn afkeer van het nationaal socialisme groeide, zijn waarschuwingen werden veelvuldiger en heftiger. In 1944 accepteerde hij het Amerikaanse staatsburgerschap. Tussen 1943 en 1947 schreef Mann Doktor Faustus (zie Faust), de roman van de 'Duitse ziel' in de gecamoufleerd geschilderde omstandigheden van de 20ste eeuw. In 1947 bezocht hij voor het eerst sinds de Oorlog Europa, twee jaar later pas Duitsland. In 1952 vertrok hij naar Zwitserland. Op 12 augustus 1955 stierf hij in Zürich. Twintig jaar na zijn dood, in aug. 1975, is zijn literaire nalatenschap geopend: dagboekaantekeningen van 15 maart 1933 tot 29 juli 1955, alsmede notities uit de jaren 1918 tot en met 1921.Belangrijke werken zijn: Der Zauberberg, Der Tod in Venedig, Dokter Faustus , Joseph und seine Brüder en Die Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull.
  Foto
   Rainer Maria Rilke   

  Rilke werd op 4 december 1875 geboren in Praag. Hij had al naam gemaakt als dichter met zijn bundels Das Stundenbuch en Das Buch der Bilder, toen hij de literaire wereld versteld deed staan en wereldfaam verwierf met de publicatie van zijn twee delen Neue Gedichte in 1907 en 1908. Hij verzamelde daarin het beste werk uit een van zijn vruchtbaarste periodes, die hij grotendeels doorbracht in Parijs. Rilke was daar diep onder de indruk gekomen van Rodin, bij wie hij een tijdlang in dienst was als particulier secretaris. Rodin, zei hij later, had hem leren kijken. Dit kijken kwam neer op intense concentratie, om het mysterie te kunnen zien ‘achter de schijnbare werkelijkheid'. Latere en rijpere werken als Duineser Elegien (1912-1923) en het ronduit schitterende Die Sonette an Orfeus (1924) illustreren Rilkes metafysische visie op het onzegbare, dat haar verwoording vindt in een hermetische muzikale taal. Op 29 december 1926 overlijdt Rilke in het sanatorium in Val-Mont aan de gevolgen van leukemie. Enkele dagen later wordt hij, overeenkomstig zijn wens, begraven op het kerkhof van Raron.
  * * * * * * * * * * * * *  * * *   
  Romenu
  Over literatuur, gedichten, kunst en cultuur
  02-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willem de Mérode, Eric de Kuyper, R.A. Basart, Fuminori Nakamura, Chris Kuzneski, Johan Daisne, Robert Habeck, Pierre Huyskens

  De Nederlandse dichter en schrijver Willem de Mérode (pseudoniem van Willem Eduard Keuning) werd op 2 september 1887 geboren in Spijk. Zie ook alle tags voor Willem de Mérode op dit blog

   

  De verloren zoon

   

  Het vertrek

  De paarden laten draven langs de straat,
  Den rauwen praat van 't ruige volk te hooren,
  De zwaarte schatten van het rijpend koren,
  En 't vee betasten naar zijn waarde en staat,

  Het spotten met den schommelenden gang
  Der vrouwen; en het drentlen van een vrijster
  Des avonds volgen, en, zijn zinnen bijster,
  Haar tartend woord te honen met gezang,

  Het is genoeg geweest, mijn jonge leven
  Is weeld'rig als een paard in 't klaverveld,
  Dat dartel aan den vanger durft weerstreven
  En in galop den snellen toom ontsnelt.

  Nu wijk ik uit om zelf mijn weg te zoeken,
  Vader en moeder, 'k wil u geen verdriet,
  't Geluk verfijnt, de nood zal mij verkloeken;
  En 'k ben een man, als gij mij wederziet.

   

   

  De stad

  Hoe heerlijk is het doelloos dwalen
  In vreemde stad, met vreemde liên,
  En gretig naar zich toe te halen
  Alles wat de oogen kostlijks zien.

  Als op den hof het vochte ronken
  Van 't vee den slaap kruidt van 't gezin,
  Verlokt hier het begeerlijk pronken
  Van aller vreugden aanbegin.

  In stille steeg, op drukke pleinen,
  Alom een lachen dat verwart,
  En rakelings en roekloos schijnen
  Oogen langs mijn verlangend hart.

  Ik hoef mijn handen niet te strekken,
  Ze zijn gestreeld en vastgeklampt,
  En als ik stug terug wil trekken,
  Hoor ik een stem die om mij kampt.

  'k Beloofde: nood zal mij verkloeken!
  Ach, jeugd speelt graag met woorden groot,
  Want wie ging voor zoo zoet verzoeken
  Niet graag gewillig in den dood?

   

   

  Overpeinzing

  Mijn hoofd verdoft een priklend suizen.
  Een pijn doorgluipt mij en verspet!
  En dan is 't, of God al de sluizen
  Van 't gloeiend bloed wijd open zet.

  Ik waggel angstig langs de straten
  En bloos bij ieders blik, en voel
  Me opeens van God en mensch verlaten,
  En zonder plicht en zonder doel.

  En 's avonds, na onmatig drinken,
  Als driest de roes woelt door mij heen,
  Gaat langzaam alles mij ontzinken.
  O, ik ben overal alleen!

  En 'k weet, mijn ouders, diep gebogen,
  Bidden voor mij; een rimpel trekt
  Tusschen mijn broeders woedende oogen.
  Maar God houdt zijn gelaat bedekt.

   

   
  Willem de Mérode (2 september 1887 – 22 mei 1939)

   

   

  De Belgisch schrijver, filmregisseur, filmtheoreticus Eric de Kuyper werd geboren in Brussel, op 2 september 1942. Zie ook alle tags voor Eric de Kuyper op dit blog.

  Uit: Naar aanleiding van ‘Teorema’ van Pasolini

  “Dit eerste deel van de film verloopt op de summiere manier waarop het hier is beschreven. Er worden geen verklaringen gegeven: waarom komt die student daar? wie is hij? waarom moet hij ineens weer weg? Wel zijn er enkele bindmotieven, die echter ook weer gereduceerd worden tot ‘tekens’. Ieder personage heeft het zijne. De zoon, die later ook schilder zal worden, wordt aan de jongen gekoppeld door reprodukties van Francis Bacon. De dochter neemt foto's van de jongen en dit vormt een link met de proloog, waar een van haar vriendjes een foto van haar vader onder ogen krijgt; als de jongen weg is, bekijkt ze de foto's die ze van hem genomen heeft12. De moeder zoekt contact via een sensuele omgang met de kleren van de jongen (evenmin als in andere gevallen kan men hier van ‘fetisjisme’ spreken: daarvoor is het bind-voorwerp te sterk geabstraheerd, heeft het teveel de functie van een dramatische link). Het dienstmeisje realiseert het contact in haar dienstvaardigheid. Zij bezit niets, beschikt alleen over zichzelf, kan alleen dienst bewijzen: haar eerste seksueel contact met de jongen bestaat erin dat zij de as wegveegt die op zijn gulp is gevallen; bij het afscheid helpt zij hem met zijn koffer; later ziet zij zichzelf als de ‘Dienstmaagd des Heren’. De verhouding van de vader is de meest complexe: zijn theoretisch sociaal-humanisme, dat aanvankelijk slechts een literair citaat is à la Tolstoi, wordt in werkelijkheid omgezet wanneer hij zijn fabriek aan zijn arbeiders overdraagt en zelf in de ‘woestijn’ gaat zwerven.
  In het tweede deel van de film wordt de rechtlijnigheid van het eerste deel verbrokkeld in een reeks korte sekwensen, die telkens laten zien hoe ieder afzonderlijk na het vertrek van de jongen verder tracht te leven. De meid gaat terug naar haar volks milieu en wordt een volksheilige. De dochter vervalt in een toestand van katatonie: zij wil het ongrijpbaar afwezige vast blijven houden. De zoon zet zich aan het schilderen, tracht het beeld van de afwezige te vatten in kleuren en lijnen. De moeder tracht de afwezige te vervangen in de seksuele ervaringen welke zij gaat verzamelen. De vader weet zijn homoseksualiteit bevestigd, kleedt zich uit, schenkt zijn bezit weg en verdwijnt in de woestijn. Het beeld waarmee de film begon en dat als een leitmotiv telkens terugkeerde, besluit de film ook.”

   

   
  Eric de Kuyper (Brussel, 2 september 1942)
  Scene uit de film “Teorema” (1968) met Terence Stamp als de bezoeker 

   

   

  De Nederlandse dichter en schrijver R.A. Basart werd op 2 september 1946 in Amsterdam geboren. Zie ook alle tags voor R. A. Basart op dit blog.

   

  Samen oud

  Mijn vrouw smeert kachelglans op haar kale kop
  Terwijl ik dus een pijpjen smook.
  ‘Ben ik zo mooi?’ vraagt zij. Ik richt me op
  En sla haar zachtjes met de kachelpook:

  ‘Wat heet! Jij ouwe trouwe kalkedot!’
  Ze lacht gevleid, aait een der twin-
  Tig katten... zo gezellig... tot-
  Dat een witte wagen loeiend in

  De straat verschijnt. Achter mijn gade
  Ren ik gebukt naar het kozijn:
  ‘Het licht uit! Op de barrikade!’
  ‘Rood front!’ roept zij, en grijpt haar karabijn.

   

   

  Je oma

  We schreven maart maar 't was
  allang april of later: Lieve klein-
  zoon dit is voor je zwemdiploma
  Cigaretten jenever en wilde

  vrouwen kon ik niet kopen
  daarom een damspel op de groei
  Hier staan de keukenstoelen weer in bloei
  Zijn er stenen zoek dan neem je knopen.

   

   
  R.A. Basart (Amsterdam, 2 september 1946)

   

   

  De Japanse schrijver Fuminori Nakamura werd geboren op 2 september 1977 in Tōkai. Zie ook alle tags voor Fuminori Nakamura op dit blog.

  Uit: The Thief (Vertaald door Satoko Izumo en Stephen Coates)

  “Little by little I breathed out, conscious of my temperature rising even more. I checked my surroundings, only my eyes moving. My fingers still held the tension of touching a forbidden object, the numbness of entering someone's personal space. A trickle of sweat ran down my back. I took out my cell phone and pretended to check my email as I walked away.
  I went back to the ticket gate and down the gray stairs towards the Marunouchi line. Suddenly one of my eyes blurred, and all the people moving around me seemed to shimmer, their silhouettes distorted. When I reached the platform I spotted a man in a black suit out of the corner of my eye. I located his wallet by the slight bulge in the right back pocket of his trousers.
  From his appearance and demeanor I judged him to be a successful male companion at a ladies-only club. He was looking quizzically at his phone, his slender fingers moving busily over the keys. I got on the train with him, reading the flow of the crowd, and positioned myself behind him in the muggy carriage. When humans' nerves detect big and small stimuli at the same time, they ignore the smaller one. On this section of track there are two large curves where the train shakes violently. The office worker behind me was reading an evening paper, folded up small, and the two middle-aged women on my right were gossiping about someone and laughing raucously. The only one who wasn't simply traveling was me. I turned the back of my hand towards the man and took hold of his wallet with two fingers. The other passengers formed a wall around me on two sides. Two threads at the corner of his pocket were frayed and twisted, forming elegant spirals like snakes. As the train swayed I pushed my chest close to him as though leaning against his back and then pulled the wallet out vertically. The tight pressure inside me leaked into the air, I breathed out and a reassuring warmth flowed through my body. Without moving I checked the atmosphere in the carriage, but nothing seemed out of order. There was no way I would make a mistake in a simple job like this. At the next station I got off and walked away, hunching my shoulders like someone feeling the cold.
  I joined the stream of weary people and went through the barrier. Looking at the fifteen or so average men and women gathered at the entrance to the station, I figured there was about two hundred thousand yen among them. I strolled off, lighting a cigarette. Behind a power pole to my left I saw a man check the contents of his wallet in full view and put it in the right pocket of his white down jacket. His cuffs were dark with stains, his sneakers worn and only the fabric of his jeans was good quality.”

   

   
  Fuminori Nakamura (Tōkai, 2 september 1977)

   

   

  De Amerikaanse schrijver Chris Kuzneski werd geboren op 2 september 1969 in Indiana, Pennsylvania. Zie ook alle tags voor Chris Kuzneski op dit blog.

  Uit: The Prisoner's Gold

  “Metal creaked and groaned, startling Rustichello da Pisa from his restless sleep. Even in the fog of slumber, he knew the horrific sound of a cell door opening. Anytime he heard it, he would snap awake to the pounding in his chest—even after all these years.
  His senses on full alert, he strained to hear every rustle and scrape on the other side of the wall. He knew the Genoese guards were returning his neighbor after yet another round of torture. With any luck, they were done for the day and wouldn’t be coming for him next.
  He would find out soon enough.
  The uniformed guards moved into the adjacent cell and dumped their day’s entertainment on the floor with a wet splat. Then they quickly closed the door behind them and left without a word. Only then did Rustichello let out the breath that he had been holding.
  He didn’t move until he heard the guards’ heavy footsteps recede down the dark corridor. He always did his best to avoid their notice, unless they were coming for him.
  On those occasions there was nothing to do but submit. He was too weak and frail to fight them anymore.
  There was no sense in making them mad.
  He slowly stood from the loose straw on the floor that served as his bed and brushed away the pieces that were tangled in his hair.
  Then he slipped a hand into his ragged linen trousers and scratched at the fungal infection on the right side of his groin. Thanks to the humid air in the city of Genoa, everything in the dungeon was damp. The walls, the ceiling, the floor, his clothes. Molds and lichens grew over every surface of his cell. Some patches were so large that they looked like broccoli.
  On the bright side, at least he hadn’t started eating them.
  Or naming them.
  Confident that the guards were gone, he moved over to the wall and peered through the small window into the next cell.
  It was little more than a missing stone that had been dug out by a previous occupant, but the rectangular gap served a monumental purpose. Rustichello and his neighbor used the empty space to chat, to pass the long hours well into the night. »

   

   
  Chris Kuzneski (Indiana, 2 september 1969)

   

   

  De Belgische dichter en schrijver Johan Daisne werd op 2 september 1912 in Gent geboren als Hermanus Thiery. Zie ook alle tags voor Johan Daisne op dit blog.

   

  Bedtime-boutade

  Wanneer Professor slapen gaat rond den elven,
  Is hij gewis en zeer ten rechte moe:
  Den heelen dag in Plinius zitten delven,
  En dan studenten - deksels - nog aan toe!

  Hetzelfde geldt voor Celestijn van 't hoekje,
  Die druppeltjes verkoopen moest en dronk;
  Voor doppers die rij-schoven met hun boekje,
  En voor des pasters meid die 't zilver blonk.

  En verder voor de wroeters uit gewelven,
  Barbieren, beelaars, clowns en Miss Turkij,
  En dan ten slotte nog voor Hoogstdezelve,
  Die heel den godschen dag moest koning-zijn.

  Die allen gaan terecht vermoeid dus slapen,
  (Toch niet zóó moe dat 't hen niet slapen doet),
  Bedanken God gelijk rechtschapen schapen,
  En droomen (zoo ze droomen) droomen zoet.

  Helaas - zooveel valt niet elkeen ten deele!
  Er zijn er (‘manekijkers’ noemt men hen)
  Waarvan de nacht niet sluit d'ontstoken scheelen,
  Maar tranen afperst in een stompe pen.

  Zij delven - dwazen - in hun ‘vrije’ uren
  Naar een gewijd geheim dat duur zich wreekt,
  Ontvangen gratis 't oordeel van hun buren,
  Terwijl hun eigen geest hun hart doorsteekt.

  Geven hun geld, laten zich handicappen,
  Riskeeren 't àl, hebben bij vrouwen pech,
  Geven hun haar en ziel, tellen geen klappen, -
  Kortom: zijn duts èn held. En slapen slecht.

   

   
  Johan Daisne (2 september 1912 – 9 augustus 1978)
  Cover

   

   

  De Duitse schrijver en politicus Robert Habeck werd geboren op 2 september 1969 in Lübeck. Zie ook alle tags voor Robert Habeck op dit blog.

  Uit: Der Schrei der Hyänen (Samen met Andrea Paluch)

  »Hör auf, Frank, sonst verlieren wir beide.«
  Arabella hatte schon einmal ein Kalb, das nicht rauswollte, in der Kuh zersägt, um die Mutter zu retten.
  »Miststück.« Frank schlug härter zu, und der Sambjok öffnete den Rücken. Die Kuh brüllte, kam aber nicht auf die Beine. Die Lampe schwankte. Der Schnitt franste durch das Blut aus, die Ränder der Wunde kräuselten sich.
  »Nicht, Frank«, versuchte es Arabella erneut. Aber sie wußte, daß es keinen Sinn hatte. Zusammen mit anderen ehemaligen Schutztrupplern fuhr Frank jedes Jahr auf eine der Guanoinseln vor der Lüderitzbucht und erschlug dort Pelzrobben, um sich auszutoben.
  »Verdammte Niggerkuh«, schrie er. Arabella sah die Wirbel des Rückgrats durch das offene Fleisch und wandte den Blick in das Gesicht der Kuh. Die großen Augen glotzten feucht. Arabella scheuchte die Fliegen weg, die dick und grün im Tränensekret saßen. Die Kuh bekam wieder Wehen, litt aber zu sehr, um schreien zu können. Frank hieb besinnungslos auf das Tier ein. Sie würde am nächsten Tag zusätzlich zum Gnu nun auch noch eine Kuh verarbeiten müssen.
  Vor dem Haus bellte Troja, die Hyänen mußten ganz nah sein. Arabella überlegte, ob sie ein Gewehr holen sollte. Hier konnte sie sowieso nichts mehr tun. Dann wälzte sich die Kuh im Sterben auf die andere Seite und gab das Kälbchen frei. Arabella ließ den Strick los, und Frank hörte auf zu schlagen. Wortlos traten beide hinter das tote Tier, packten jeder einen Huf und zogen gleichzeitig. Das Kalb bewegte sich nur wenige Zentimeter, der Kopf blieb ohne die Unterstützung der Preßwehen im Leib. Arabella zwängte ihren Arm in den Uterus des toten Tieres. »Die Nabelschnur hält es«, sagte sie in das nasse Fell. Sie sah nicht, was Frank machte. Sie hörte ihn nur schwer atmen. Aber sie wußte, daß die Zeit gegen das Kalb lief. Sie packte die glitschige Nabelschnur und bohrte ihren Daumen mit aller Kraft durch das breiige Gewebe, bis der Nabelstrang riß. Als sie ihren Arm aus der Kuh zog, war er voll Blut und Schleim.“

   

   
  Robert Habeck (Lübeck, 2 september 1969) 

   

   

  De Nederlandse journalist en schrijver Pierre Huyskens werd geboren op 2 september 1931 in Wessem. Zie ook alle tags voor Pierre Huyskens op dit blog.

   

  Alternatief Limburgs Volkslied

  Wo ’t opgaond eikehout,
  Geveldj mit de moterzaêg,
  Nooit meer ziene sjone sjeem
  Kan spreie euver de waêg;
  Wo de herder eine brommer haet
  En zien sjaöpkes dreug:
  Dao is mien vaderlandj,
  Nooit waer ich ’t meug.

  Wo ’t water van de Maas
  Zjwaor vergiftigd is,
  En de ves-sjtandj, ooit zo riek,
  Ter dood veroordeild is;
  Wo chemie, waat helder waas,
  Alles haet verkleurd:
  Dao is mien vaderlandj,
  Höbt geer ’t good geheurd?

  Wo onger de peut van ’t vee
  De weije zeen ontgrindj,
  En de plek verbaggerd is
  Wo ich sjpeelde es kindj;
  Wo de koel gein koal meer guf,
  De kompel is Marokkaan:
  Dao is mien vaderlandj,
  Kom d’r mich neet aan!

  Wo de zjwalg vertrokke is,
  De leeuw’rik neet meer zingkt,
  Wo de jaeger gein fazant
  Mit nao hoes toe bringt;
  Wo nog waal oos kienjer-sjat
  Hoog in aanzeen sjteit:
  Dao is mien vaderlandj,
  Det nooit verlaore geit.

  Wo kaploan op trouwe sjteit,
  Pesjtoor sjteeds aajer weurd;
  Begienkes loupe in mini-kleid,
  En nörges wierook geurt;
  Wo de swies gein wèrk meer haet,
  ’t gelouf zien kleur verluus:
  Dao is mien vaderlandj,
  Det blief ’t nondedjuus!

  Wo ’t staedje van plezeer,
  Väol pliesse haet,
  Wo ’t Vriethof is verpes,
  Servaes auch nieks meer zaet;
  Wo allein de Carnaval
  Egaal gebleve is:
  Dao is mien vaderlandj:
  Ein belaevenis!

   

   
  Pierre Huyskens (2 september 1931 – 19 november 2008)
  Limburg: de Maas bij kasteel de Keverberg in Kessel

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 2e september ook mijn vorige blog van vandaag.

  02-09-2018 om 14:26 geschreven door Romenu  


  Tags:Willem de Mérode, Eric de Kuyper, R.A. Basart, Fuminori Nakamura, Chris Kuzneski, Johan Daisne, Robert Habeck, Pierre Huyskens, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joseph Roth, Manfred Böckl, Johann Georg Jacobi, Paul Bourget, Paul Déroulède, Giovanni Verga, Richard Voß

  De Oostenrijks – Hongaarse schrijver en journalist Joseph Roth werd geboren op 2 september 1894 in Brody in Galicië. Zie ook alle tags voor Joseph Roth op dit blog.

  Uit: Die Kapuzinergruft

  „Die Gnade des Kaisers erstreckte sich noch auf seinen Sohn, der Bezirkshauptmann wurde, und auf den Enkel, der als Leutnant der Jäger im Herbst 1914 in der Schlacht bei Krasne-Busk gefallen ist. Ich habe ihn niemals gesehn, wie überhaupt keinen von dem geadelten Zweig unseres Geschlechts. Die geadelten Trotts waren fromm-ergebene Diener Franz Josephs geworden. Mein Vater aber war ein Rebell. Er war ein Rebell und ein Patriot, mein Vater — eine Spezies, die es nur im alten Österreich-Ungarn gegeben hat. Er wollte das Reich reformieren und Habsburg retten. Er begriff den Sinn der österreichischen Monarchie zu gut. Er wurde also verdächtig und mußte fliehen. Er ging, n jungen Jahren, nach Amerika. Er war Chemiker von 3eruf. Man brauchte damals Leute seiner Art in den groß-trüg wachsenden Farbenfabriken von New York und 2hilcago. Solange cr arm gewesen war, hatte cr wohl nur rleirnweh nach Korn gefiihlt. Als cr aber endlich reich ;eworden war, begann er, Heimweh nach Österreich zu üblen. Er kehrte zurück. Er siedelte sich in Wien an. Er iatte Geld, und die österreichische Polizei liebte Men-atm, die Geld haben. Mein Vater blieb nicht nur unbe-teiligt. Er begann sogar, eine neue slowenische Partei zu ründen, und er kaufte zwei Zeitungen in Agram. Er gewann einflußreiche Freunde aus der näheren Um-tebuns' des Erzherzog Thronfolders Franz Ferdinand.
  Mein Vater träumte von einem slawischen Königreich unter der Herrschaft der Habsburger. Er träumte von einer Monarchie der Österreicher, Ungarn und Slawen. Und mir, der ich sein Sohn bin, möge es an dieser Stelle gestattet sein, zu sagen, daß ich mir einbilde, mein Vater hätte vielleicht den Gang der Geschichte verändern können, wenn cr länger gelebt hätte. Aber cr starb, etwa anderthalb Jahre vor der Ermordung Franz Ferdinands. Ich bin sein einziger Sohn. In seinem Testament hatte er mich zum Erben seiner Ideen bestimmt Nicht umsonst hatte er mich auf den Namen Franz Ferdinand taufen lassen. Aber ich war damals jung und töricht, um nicht zu sagen: leichtsinnig. Leichtfertig war ich auf jeden Fall. Ich lebte damals, wie man so sagt: in den Tag hinein. Nein! Dies ist falsch: ich lebte in die Nacht hinein; ich schlief in den Tag hinein.“
  Eines Morgens aber — es war im April des Jahres 1913 —meldete man mir, dem noch Verschlafenen, erst zwei Stunden vorher Heimgekehrten, den Besuch eines Vet-ters, eines Herrn Trutta. Im Schlafrock und in Pantoffeln ging ich ins Vorzim-mer. Die Fenster waren weit offen. Die morgendlichen Amseln in unserem Garten flöteten fleißig. Die frühe Son-ne durchflutete fröhlich das Zimmer. Unser Dienstmäd-chen, das ich bislang noch niemals so früh am Morgen gesehen hatte, erschien mir in ihrer blauen Schürze fremd —denn ich kannte sie nur als ein junges Wesen, bestehend aus Blond, Schwarz und Weiß, so etwas wie eine Fahne.“

   

   
  Joseph Roth (2 september 1894 – 27 mei 1939)
  Cover

   

   

  De Duitse schrijver Manfred Böckl werd geboren op 2 september 1948 in Landau an der Isar. Zie ook alle tags voor Manfred Böckl op dit blog.

  Uit: Die Leibeigenen

  „Gott gesegne es“, murmelte der Mönch, einen schweren Rülpser mühsam unterdrückend, und soff die Bierbitsche auf einen Zug zur Hälfte leer. Dann stellte er den hölzernen Krug mit zittrigen Händen ins Gras, stemmte sich auf den Ellenbogen in eine halb sitzende Stellung hoch, ließ seinen verschwommenen Blick über die johlende Menge auf dem Tanzplatz schweifen, um endlich mit lauter Stimme zu fordern: „Holt mir noch einmal das Brautpaar her. Hab’ den Kopulierten noch einen guten Rat mitzugeben auf ihren Lebensweg.“
  Er rülpste nun doch, fuhr unmittelbar darauf den Viertelhübner an: „Na mach, nimm die Beine in die Hand, denn meine Belehrung kann nicht warten, weil sie mir gewissermaßen in diesem Augenblick vom Heiligen Geist selbst eingegeben wurde.“
  „Jawohl, ich lauf’ schon“, erwiderte gehorsam der Viertelhübner, während der Mönch erneut die Bierbitsche ergriff, damit ihn der Heilige Geist ja nicht verlassen sollte. Der Bote des frommen Mannes bahnte sich schwankend seinen Weg durch die Tanzenden. Als er bis zur Dorflinde durchgedrungen war, entdeckte er das Brautpaar.
  Mariann und Konrad, denen dieser ausgelassene Tag vielleicht für ein ganzes Leben genügen musste, denn sie würden später nichts kennen als harte Arbeit, qualvolle Kindsbetten und die Angst vor dem Natternburger Ritter, drehten sich weltvergessen in einer böhmischen Polka. Konrad, ein magerer, knochiger Bursche mit länglichem, sonnenverbranntem Gesicht und kräftiger Nase, hatte sein frisch angetrautes Weib um die Hüften genommen und gab Mariann so Halt bei dem schnellen Rundtanz. Seine auffallend hellblauen Augen blitzten und schienen nichts anderes zu sehen als das etwas derbe und dennoch liebliche Gesicht seiner Braut, und Mariann spürte diesen Blick und verstand ihn, und ein Widerschein von Konrads Glück leuchtete aus ihren eigenen braunen Augen.
  Sie hatte ihre Arme um Konrads Hals geschlungen, obwohl sie sich dabei kräftig strecken musste, aber das wollte sie ja: zu ihm aufsehen können. Und als der Zigeuner nun seiner Fidel einen schmelzenden Triller entlockte, da lachte sie fröhlich auf und zwang Konrad in einen noch schnelleren Wirbel, so dass ihr rabenschwarzes Haar wild unter der Brautkrone flatterte.“

   

   
  Manfred Böckl (Landau an der Isar, 2 september 1948)

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Johann Georg Jacobi werd geboren op 2 september 1740 op Gut Pempelfort bij Düsseldorf. Zie ook alle tags voor Johann Georg Jacobi op dit blog.

   

  In der Mitternacht

  Todesstille deckt das Tal
  Bei des Mondes falbem Strahl;
  Winde flüstern dumpf und bang
  In des Wächters Nachtgesang.

  Leiser, dumpfer tönt es hier
  In der bangen Seele mir,
  Nimmt das Strahl der Hoffnung fort,
  Wie den Mond die Wolke dort.

  Hüllt, ihr Wolken, hüllt den Schein
  Immer tiefer, tiefer ein!
  Vor ihm bergen will mein Herz
  Seinen tiefen, tiefen Schmerz.

  Nennen soll ihr nicht mein Mund;
  Keine Träne mach′ ihn kund;
  Senken soll man ihn hinab
  Einst mit mir in′s kühle Grab.

  An des Todes milder Hand
  Geht der Weg in′s Vaterland;
  Dort ist Liebe sonder Pein;
  Selig, selig werd′ ich sein.

   

   
  Johann Georg Jacobi (2 september 1740- 4 januari 1814)
  Cover

   

   

  De Franse dichter en schrijver Paul Charles Joseph Bourget werd geboren op 2 september 1852 in Amiens. Zie ook alle tags voor Paul Bourget op dit blog.

   

  La Révolte

  La campagne était fraîche et tout ensoleillée ;
  Le souffle du matin passait les blés verts,
  Et je marchais dans l’herbe odorante et mouillée
  En récitant des vers.

  J’étais gai, bien portant, et libre au fond de l’âme ;
  J’avais enfin dompté mon douloureux amour,
  Et nul amer regret, nul souvenir de femme
  Ne troublait ce beau jour.

  J’ouvrais à pleins poumons ma poitrine profonde
  Aux vents qui se roulaient sur les arbres en fleur,
  Et je sentais aussi la jeunesse du monde
  Refleurir dans mon cœur.

  O toi qui veux, touchant à la terre qui crée,
  Reprendre un peu de force avant les durs combats
  Et boire un coup de vin à la coupe sacrée,
  N’aime pas ! — N’aime pas !

  Brise ta chaîne, esclave, et, seul, avec courage,
  Sans attendrissements, sans remords et sans fiel,
  Viens courir dans les prés comme un cheval sauvage
  Sous la beauté du ciel.

   

   
  Paul Bourget (2 september 1852 – 25 december 1935) 

   

   

  De Franse dichter, schrijver en politicus Paul Déroulède werd op 2 september 1846 geboren in Parijs. Zie en ook alle tags voor Paul Déroulède op dit blog,

  Uit: Chants du soldat

   

  A la Belgique

  Salut petit coin de terre,
  Si grand de bonté,
  Où l’on vous rend si légère
  L’hospitalité ;.

  Où tout ce que l’on vous donne,
  Sourire ou pitié,
  N’a jamais l’air d’une aumône,
  Mais d’une amitié ;

  Où les âmes si sereines
  Ont les yeux si doux,
  Que les tourments et les haines
  S’y reposent tous !

  Salut, terre fraternelle,
  Où tout m’a tant plu !
  Peuple bon, race fidèle,
  Belgique, salut !

  Va ! La France a la mémoire
  De ces jours de deuil,
  Où la défaite sans gloire
  Brisait notre orgueil ;

  Où, fuyant, vaincus, débiles,
  Un puissant vainqueur,
  Tu nous as ouvert tes villes,
  Tes bras et ton cœur.

  Puis, douce comme une mère,
  Tu nous as bercés ;
  Mieux encor, chère infirmière,
  Tu nous as pansés.

  Tu nous as mis sur nos plaies,
  Saignantes encor,
  Ce baume, les larmes vraies,
  La foi, ce trésor !

   

   
  Paul Déroulède (2 september 1846 – 30 januari 1914)

   

   

  De Italiaanse schrijver Giovanni Verga werd op 2 september 1840 geboren als oudste zoon in een welgestelde liberale Siciliaanse familie in Catania op Sicilië. Zie ook alle tags voor Giovanni Verga op dit blog.

  Uit: Cavalleria Rusticana and Other Stories (Vertaald door G. H. McWilliam)

  "You wicked slut!" she cried. "You wicked slut of a mother!"
  "Shut up!"
  "You thief! Thief!"
  "Shut up!"
  "'I'll tell the police sergeant, that's what I'll do!"
  "Go ahead and tell him!"
  She did go ahead, with her children clinging round her neck, totally unafraid, and without shedding a tear. She was like a mad woman, because now she too loved the husband they had forced upon her, all greasy and covered in sweat from the fermenting olives.The sergeant had Nanni called in, and threatened him with prison and the gallows. Nanni stood there sobbing and tearing his hair. He denied nothing, and didn't even try to make excuses."I was tempted!" he cried. "I was tempted by the Devil!"
  He threw himself at the sergeant's feet, pleading with him to send him to prison.
  "For pity's sake, sergeant, take me out of this hell on earth! Have me killed, send me to prison, never let me set eyes on her again, ever!"
  But when the sergeant spoke to the She-Wolf, she replied, "No! I kept a corner of the kitchen to sleep in, when I gave him my house as a dowry. The house is mine. I don't intend to leave it."Shortly after that, Nanni was kicked in the chest by a mule, and was at death's door. But the parish priest refused to bring him the bread of Christ until the She-Wolf left the house. The She-Wolf went away, and her son-in-law could then prepare to take his leave of the world as a good Christian. He confessed and made communion with such an obvious show of repentance and contrition that all the neighbours and onlookers were in tears at the bed of the dying man. And it would have been better if he had died then and there, before the Devil returned to tempt him and to take him over body and soul as soon as he recovered.
  "Leave me alone!" he said to the She-Wolf. "For God's sake, leave me in peace! I stared death in the face! The poor Maricchia is in despair! The whole village knows all about it! It's better for both of us if I don't see you. . . ."

   

   
  Giovanni Verga (2 september 1840 – 27 januari 1922)
  Catania

   

   

  De Duitse schrijver Richard Voß werd geboren op 2 september 1851 op Gut Neugrape in Pommern. Zie ook alle tags voor Richard Voß op dit blog.

  Uit: Der gute Fra Checco

  „Er besaß zur Popularität ein Genie, um das ihn ein Monarch von Gottes- und ein Reichstagsabgeordneter durch Volkesgnaden beneiden konnte. Dabei stand er so himmelhoch über allen Parteien, von denen sein schönes Vaterland, das einige Italien, zerrissen wird, daß sein reines Gemüt den liberalsten, also gottlosesten katholischen Christen mit derselben Nächstenliebe umfaßte, wie das gläubigste Mitglied seiner großen Gemeinde. Er heischte demnach sein Scherflein ebensogut von der frommsten Witib, wie von dem fanatisiertesten Antiklerikalen — und von beiden ward ihm gegeben! Von dem einen allerdings häufig unter greulichen Gotteslästerungen; aber gegeben ward ihm, und er, der wahrhaft Gute, steckte die Verwünschungen und wütenden Ausfälle gegen sein Kleid und seinen Gott mit derselben echt christlichen Demut und Bonhomie ein, wie die Soldi.
  Jeden frühen Morgen, den Gott schuf, besuchte Fra Checco, nachdem er mit größter Inbrunst der ersten Messe beigewohnt hatte, die große Klosterküche — darin leider gar selten etwas Gutes gebraten oder gebacken ward, holte sich daselbst die von ganz Frascati gekannte dickbauchige, glänzende Blechkapsel, begab sich damit in den »Orto«, den klösterlichen Gemüsegarten, und ließ sich vom Bruder Gärtner sein umfangreiches Gefäß bis zum Rand mit Salat füllen; denn er, Fra Checco, nahm kein christliches Almosen umsonst.
  Dieser Salat, den Fra Checco an alle, die ihm gaben, mit vollen Händen austeilte, war so berühmt, so populär, wie er selbst. Es war aber auch ein Salätlein! Auf Gottes weiter, schöner Welt konnte nur Klostersalat so zart, so aromatisch, mit einem Wort, so köstlich sein! Aus neunerlei Kräutern war er gemischt, in einer Zusammenstellung, einer Komposition der verschiedensten Qualitäten, die einem Lucius Lucullus Ehre gemacht hätte."

   

   
  Richard Voß (2 september 1851 – 10 juni 1918)

  02-09-2018 om 14:25 geschreven door Romenu  


  Tags:Joseph Roth, Johann Georg Jacobi, Manfred Böckl, Paul Bourget, Paul Déroulède, Giovanni Verga, Richard Voß, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Dirty Hand (Mark Strand)

   

  Bij de 22e zondag door het jaar

   

   

   
  Jesus en de Farizeeën door Ernst Zimmermann, ca. 1888

   

   

  The Dirty Hand

  My hand is dirty.
  I must cut it off.
  To wash it is pointless.
  The water is putrid.
  The soap is bad.
  It won’t lather.
  The hand is dirty.
  It’s been dirty for years.

  I used to keep it
  out of sight,
  in my pants pocket.
  No one suspected a thing.
  People came up to me,
  Wanting to shake hands.
  I would refuse
  and the hidden hand,
  like a dark slug,
  would leave its imprint
  on my thigh.
  And then I realized
  it was the same
  if I used it or not.
  Disgust was the same.

  Ah! How many nights
  in the depths of the house
  I washed that hand,
  scrubbed it, polished it,
  dreamed it would turn
  to diamond or crystal
  or even, at last,
  into a plain white hand,
  the clean hand of a man,
  that you could shake,
  or kiss, or hold
  in one of those moments
  when two people confess
  without saying a word…
  Only to have
  the incurable hand,
  lethargic and crablike,
  open its dirty fingers.

  And the dirt was vile.
  It was not mud or soot
  or the caked filth
  of an old scab
  or the sweat
  of a laborer’s shirt.
  It was a sad dirt
  made of sickness
  and human anguish.
  It was not black;
  black is pure.
  It was dull,
  a dull grayish dirt.

  It is impossible
  to live with this
  gross hand that lies
  on the table.
  Quick! Cut it off!
  Chop it to pieces
  and throw it
  into the ocean.
  With time, with hope
  and its machinations,
  another hand will come,
  pure, transparent as glass,
  and fasten itself to my arm.

   

   
  Mark Strand (11 april 1934 – 29 november 2014)
  St. Paul's Roman Catholic Church in Summerside, Prince Edward Island, de geboorteplaats van Mark Strand

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 2e septemmber ook mijn twee volgdende blogs van vandaaag.

  02-09-2018 om 14:25 geschreven door Romenu  


  » Reageer (0)
  01-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.W. F. Hermans, Hubert Lampo, Blaise Cendrars, Edgar Rice Burroughs, Sabine Scho, Peter Adolphsen, Lenrie Peters, J. J. Cremer, Kris Pint

  De Nederlandse dichter en schrijver Willem Frederik Hermans werd geboren op 1 september 1921 in Amsterdam. Zie ook alle tags voorW. F. Hermans op dit blog.

  Uit: Het behouden huis

  “De grote tak bijna de hele kruin lag ineens onder de boom, zonder dat ik gekraak hoorde. Het was overstemd door de knal uit een kortstondig struikgewas van aardklonten, niet ver bij de boom vandaan. Er volgden andere knallen, zonder dat ik de uitwerking zag. Ik keek niet om. Voor mij liep niemand. Ik was de voorste misschien. Er waren weinig bomen en ik moest goed zichtbaar zijn. Toch leek het of er in het wilde weg geschoten werd. Mijn voeten zwikten op de harde aardkluiten bij iedere stap. De helling was lang en steil. Aan de andere kant van de heuvel lagen de Duitsers. Ik hoopte dat zij ons tegemoet zouden komen. Ergens dekking zoeken, ergens stil wegkruipen. Alleen van dorst al kon ik bijna niet verder. Mijn veldfles was leeg. Ik keek om naar de anderen. Niemand was dicht genoeg bij dat ik om water had kunnen vragen. Toen blies de sergeant op zijn fluit. Langs een holle weg kwamen wij bij elkaar en we lieten ons neervallen om te rusten. Ik stak mijn lege veldfles omhoog. Maar iedereen die hem zag, schudde van nee. Bijna niemand lette er trouwens op. De sergeant die het dichtst bij mij lag, had zijn helm over zijn gezicht geschoven tegen de hitte en het licht en, met zijn handen over z'n borst gekruist, leek het of hij sliep. De zon scheen fel, het had in geen dagen geregend. De gele grond was zo droog dat het door de ontploffende granaten opgejaagde stof niet meer bezonk. Ik keek op mijn polshorloge. Het was half twee. Er viel een stilte, iedereen die aan de oorlog deelnam, scheen er zijn gemak van te nemen, alsof de oorlog een groot ziek lichaam was, dat een morfine-injectie gekregen had. Het enige wat er gebeurde een gevecht op grote hoogte tussen drie jagers. Ik keek ernaar, een droog grasje tussen mijn tanden. Zij trokken een patroon van witte lussen op het blauw van de lucht, zoals reclameschrijvers doen. Het zag eruit of zij het deden om ons te amuseren, enkel daarom. Niet proberen te lezen wat zij schrijven, anders word je gek. Coca-Cola. Zij hebben allebei hun handen nodig, dacht ik, maar misschien houden zij een rubberslang in de mond waardoor zij drinken kunnen opzuigen. De kogels uit hun mitrailleurs sloegen dichtbij in de grond. Ook nu kan het raak wezen, dacht ik, en ik zit hier gewoon, ik doe niets. Ik heb dorst. Ook nu kan ik getroffen worden, alsof op zitten de doodstraf staat. Maar iedereen gaat dood, ook al zou er nooit oorlog zijn. Wat maakt oorlog voor verschil? — Zich iemand indenken die geen geheugen heeft, die aan niets kan denken dan aan wat hij ziet, hoort en voelt... voor hem bestaat er geen oorlog. Hij ziet deze heuvel, de lucht, hij voelt de droge vliezen van zijn keel krimpen, hij hoort het knallen van... hij zou een geheugen moeten hebben om te weten waarvan. Hij hoort knallen, hij ziet hier en daar mensen liggen, het is warm, de zon schijnt, drie vliegtuigen oefenen zich in het reclameschrijven. Er is niets aan de hand. Oorlog bestaat niet. Ik dacht aan een Spanjaard die mij 's ochtends om een lucifer had gevraagd. Hij kende een paar woorden Frans.”

   

   
  W. F. Hermans (1 september 1921 – 27 april 1995)
  Cover

   

   

  De Belgische schrijver Hubert Lampo werd op 1 september 1920 geboren in Het Kiel, Antwerpen. Zie ook alle tags voor Hubert Lampo op dit blog.

  Uit: Een geur van sandelhout

  “Onlangs had ik wat te doen op het ministerie. Ik was aanzienlijk vroeger klaar dan ik er op rekende. Het leek mij een goede gelegenheid om even langs het televisiegebouw te rijden. Harry Kümel zit daar al maanden aan zijn film te monteren. Als schrijver van het boek waar alles mee begon, is het nauwelijks aanmatigend zo ik desgevallend zeg: aan onze film. Hij doet het helemaal in zijn eentje, opgesloten in wat nauwelijks meer is dan een monnikencel.
  Geruime tijd had ik niets meer van hem gehoord. Het kwam er niet van hem op te bellen. Een nummer draaien en wachten tot men opneemt is geen noemenswaardige moeite. Ik heb echter een hekel aan de telefoon. Van tevoren weet ik dat men mij verkeerd doorverbindt. Het is gebeurd dat ik er zo goed als zeker van was de elektronische apparatuur in de centrale te doen doorslaan. Op ogenblikken van spanning, bedoel ik, wanneer ik mij onbewust voorbereid op een emotioneel geladen of belangrijk gesprek. Maar dat is een andere geschiedenis.
  Mijn bedoeling was eens te gaan kijken hoe ver het er mee staat. Het einde van een opnamecampagne komt pijnlijk onverwacht voor de halve buitenstaander die ik ben. Het is nu weldra een jaar geleden. Lucia en ik hadden de nare indruk plots in een vacuüm te vallen. Met een verweesd gevoel hebben we het een paar weken aangekeken. Zonder grondig overleg zijn we daarna hals over kop naar Dorset gevlucht. Ondertussen loop ik stiekum met nieuwe verfilmingsplannen. ‘Niet over mijn lijk,’ zegt Lucia, die wel vaker sterke uitdrukkingen gebruikt. ‘Enfin, je weet nooit,’ voegt ze er verzoenend aan toe. ‘Met Harry en met een serieuze produktiemaatschappij valt het misschien nog te bekijken...’
  Harry duldt niet dat anderen een hand aan zijn werk steken. Ook daarom noemt men hem een brekespel. Voor de meesten is het inderdaad moeilijk kersen met hem eten. ‘Dat ligt toch voor de hand?’ zegt Lucia. ‘Een eerlijk man als hij tussen al dat steelgraag rapalje uit de filmwereld... Natuurlijk is hij een brekespel. Maar niet omdat hij zelf zijn films wil monteren of er bij staan als de kleurkopie wordt gemaakt.’ Ze heeft op een paar jaar tijds een ontzaglijke hoeveelheid vakjargon opgestoken."

   
  Hubert Lampo (1 september 1920 – 12 juli 2006)
  Cover

   

   

  De Franstalige, Zwitserse dichter en schrijver Blaise Cendrars werd geboren op 1 september 1887 in La Chaux-de-Fonds. Zie ook alle tags voor Blaise Cendrars op dit blog.

   

  Newspaper

  Christ
  Now it’s more than a year I haven’t thought of you
  Since I wrote my next to last poem Easter
  My life is much changed since
  But I’m still the same
  I even wanted to be a painter
  Here are the pictures I’ve made and which tonight are hanging
  on the walls
  They open strange views of myself that make me think of You.

  Christ
  Life
  There’s where I’ve rummaged

  My paintings pain me
  I’m too passionate
  Everything’s orangey.

  I’ve spent a sad day thinking of my friends
  And reading the newspaper

  Christ
  Life crucified in the wide open newspaper I hold in my
  outstretched arms
  Wingspans
  Rockets
  Ebullition
  Shouts.
  You would say a plane going down.
  That’s me.

  Passion
  Fire
  Serial novel
  Newspaper
  You can try not to want to speak of yourself
  Sometimes you have to shout

  I’m the other one
  Too sensitive

   

  Vertaald door Ron Padgett en Jay Bochner

   

   
  Blaise Cendrars (1 september 1887 – 21 januari 1961)
  Portret door Amedeo Modigliani., 1917

   

   

  De Amerikaanse schrijver Edgar Rice Burroughs werd geboren in Chicago op 1 september 1875 als de zoon van een zakenman. Zie ook alle tags voor Edgar Rice Burroughs op dit blog,

  Uit:Tarzan of the Apes

  “On the second day after the wounding of Black Michael, Clayton came on deck just in time to see the limp body of one of the crew being carried below by four of his fellows while the first mate, a heavy belaying pin in his hand, stood glowering at the little party of sullen sailors.
  Clayton asked no questions—he did not need to—and the following day, as the great lines of a British battleship grew out of the distant horizon, he half determined to demand that he and Lady Alice be put aboard her, for his fears were steadily increasing that nothing but harm could result from remaining on the lowering, sullen Fuwalda.
  Toward noon they were within speaking distance of the British vessel, but when Clayton had nearly decided to ask the captain to put them aboard her, the obvious ridiculousness of such a request became suddenly apparent. What reason could he give the officer commanding her majesty’s ship for desiring to go back in the direction from which he had just come!
  What if he told them that two insubordinate seamen had been roughly handled by their officers? They would but laugh in their sleeves and attribute his reason for wishing to leave the ship to but one thing—cowardice.
  John Clayton, Lord Greystoke, did not ask to be transferred to the British man-of-war. Late in the afternoon he saw her upper works fade below the far horizon, but not before he learned that which confirmed his greatest fears, and caused him to curse the false pride which had restrained him from seeking safety for his young wife a few short hours before, when safety was within reach—a safety which was now gone forever.
  It was mid-afternoon that brought the little old sailor, who had been felled by the captain a few days before, to where Clayton and his wife stood by the ship’s side watching the ever diminishing outlines of the great battleship. The old fellow was polishing brasses, and as he came edging along until close to Clayton he said, in an undertone:
  “ ’Ell’s to pay, sir, on this ’ere craft, an’ mark my word for it, sir. ’Ell’s to pay.”
  “What do you mean, my good fellow?” asked Clayton.

   

   
  Edgar Rice Burroughs (1 september 1875 – 19 maart 1950)
  Ron Link als Tarzan in de Nederlandse musical uit 2007

   

   

  De Duitse dichteres en schrijfster Sabine Scho werd geboren op 1 september 1970 in Ochtrup. Zie ook alle tags voor Sabine Scho op dit blog.

   

  großer ameisenbär

  ein leiser zahnarmer, a-
  meisen in seinem
  bauch, ich sah den
  regenwald brennen
  und einen ameisenbären
  auch, niemand mit
  löschdecke trat auf
  der kreislauf in fl
  ammen
  organtätigkeit setzt aus
  wie fühlt sich das an
  lichterloh zu verenden
  neulich töteten ameisenbären
  zwei brasilianische bauern
  ob sie ihre vitalsphäre bedrohten
  und ihren lebensraum
  – ist in jedem fall zu bedauern
  mit messerscharfen krallen
  kann man sich nicht wehren
  gegen brandrodung
  bricht so ein tier termiten-
  hügel auf und züngelt hitzig
  in alle gänge, heißt es
  lauf, termite, lauf
  ein körperbau in dem
  lange klebzungen wohnen
  bietet gewisse großzüngigkeit
  für gustatorische sensationen
  stell’ ich mir vor, wenn man
  kerbtiere fl
  ambierte
  veränderte das bei ameisenbären
  die darmtätigkeit
  er summte dann kaum hörbar
  burning down the house
  scheidet dazu schwelende
  heuweltjies aus

   

   
  Sabine Scho (Ochtrup, 1 september 1970)

   

   

  De Deense schrijver Peter Adolphsen werd geboren op 1 september 1972 in Århus. Zie ook alle tags voor Peter Adolphsen op dit blog.

   

  Het moorddadige verhaal over Ingolf Zilverfluit (Vertaald door Edith Koenders)

  Het verhaal over een man met de bijzondere naam Ingolf Zilverfluit was in 1985 de oorzaak van de moord op een leerling-secretaresse uit Brøndbyøster die Karen Skjødt Larsen heette. De laatste persoon die Karen levend had gezien, de vermoedelijke moordenaar, was een jonge dichter die Asger Nygaard heette; op het tijdstip van de moord ingezetene van een vochtige kelderruimte in Vesterbro.
  Karen had het verhaal van Ingolf Zilverfluit in één ruk geschreven tijdens een winterse nacht, toen ze door een hypnotiseur in een tv-programma in een toestand van diepe trance was geraakt. Een paar dagen later stuurde ze het in het net geschreven verhaal naar een damesblad, dat het retourneerde met de opmerking dat de novelle boeiend was, maar niet in hun interessesfeer lag, en ze adviseerden haar om het naar een ‘literair tijdschrift’ te sturen.
  Zulke tijdschriften kende Karen niet, dus ging ze naar de bibliotheek en kreeg op haar aanvraag een heus boekwerkje aangereikt: Smart en Samenleving, Tijdschrift voor literatuur. Het leek het juiste tijdschrift. Karen stopte het verhaal over Ingolf Zilverfluit in een envelop en gooide die in de brievenbus.
  Er verstreken twee maanden zonder dat ze iets hoorde, maar op een avond werd er ineens op de deur geklopt. Het was een jonge man met een zenuwachtige uitstraling en vet haar, die zich voorstelde als Asger Nygaard, redacteur van Smart en Samenleving. Karen nodigde hem ontredderd binnen en vroeg of hij een kopje koffie wilde, maar hij antwoordde kortaf dat hij liever iets met alcohol erin wilde en toevallig had ze nog een halfvolle fles Cubaanse rum. Ze schonk twee kleine glaasjes in, vooral voor de gezelligheid.
  Zonder een woord te zeggen en met een nurks gebaar haalde hij het verhaal over Ingolf Zilverfluit uit zijn binnenzak en smeet het op tafel. Daarna leegde hij in één keer zijn glaasje, schonk zonder te vragen nog eens in, dronk ook dat leeg en schonk toen een derde in. Karen bevond zich zo langzamerhand op de grens van paniek.
  Pas toen keek hij op en siste: ‘Het verhaal over Ingolf Zilverfluit heb ík verdomme geschreven! Ik! Van begin tot eind! Hoe kom je er in godsnaam aan, vervloekte heks?!’
  Wat er daarna is gebeurd, is onbekend."

   

   
  Peter Adolphsen (Århus, 1 september 1972)

   

   

  De Gambiaanse schrijver en chirurg Lenrie Leopold Wilfred Peters werd geboren in Bathurst op 1 september 1932. Zie ook alle tags voor Lenrie Peters op dit blog.

  Uit: Katchikali

   

  Things perplex me
  irritate and disgust me
  Things disaffect me
  when they try
  to make me crawl.

  Things persecute me
  Those which try to usurp me
  Things that have
  no meaning
  without me.

  Things annoy me
  when others worship them
  Things that approximate I
  to me and are
  put in my place.

  Things nauseate me,
  good, bad, indifferent
  Things; like flies
  in a calabash
  of sour milk.

  I prefer people
  laughter and comfort
  the use and pleasure of science.
  But my head aches when all I hear is
  THINGS, THINGS, THINGS.

   

   
  Lenrie Peters (1 september 1932 – 28 mei 2009)

   

   

  De Nederlandse schrijver Jacob(us) Jan Cremer werd geboren op in Arnhem op 1 september 1827. Zie ook alle tags voor J. J. Cremer op dit blog.

  Uit: De vriend van den huize.

  ‘Heel lief, Suus; speel maar gerust door; ik hoor je best al praat ik. De Reeverie he? Allerliefst!’
  ‘Nee, de Waanzinnige wals!’
  ‘Ah juist, de Waanzinnige wals; die andere is, als je zoo gauw met de vingers moet tikkelen; precies! Jawel, ik hoor je heel goed. - Wat ik ook zeggen wilde menheer.... er is weinig bijzonders op die verkooping; de burgemeester schijnt geen liefhebber van mooie boeken te zijn geweest. Eenige Grieksche, Latijnsche, Hebreeuwsche, Fransche en Duitsche werken; maar vuil; weinig werken van smaak. 'k Had zoo gehoopt dat de werkjes van.... och!? er compleet zouden zijn; dezelfde van wien ik u laatst “De min” heb voorgedragen, toen u allemaal zoo moest lachen. - Suze als ik om moet slaan, roep me dan maar. - Nee, die goeje man heeft weinig met de “letterituur” op gehad. - Och! op een dorp! Behalve hier en nog een paar families, heb ik volstrekt geen liefhebberijen gevonden. - Er was beeldig porcelein mevrouw; lange leizen, zes merken. - O wacht Suze.... Zie zoo!’
  De persoon die van de piano, waar hij voor het spelende meisje 't muziekblad had omgeslagen, naar zijn stoel bij den warmen haard terugkeerde, heette Barend Flitz, en was de eenige zoon van mijnheer Flitz en mejufvrouw Flitz, geboren.... dat weet ik niet.
  Wat mijnheer Flitz Senior in vroegere dagen geweest was, 't zij stukadoor of metselaar, of wat ook; sommigen waren wel zeer nieuwsgierig geweest om daarvan het rechte te weten, doch, nadat de heer Flitz Junior, op Vredelust bij den rijken heer Gliekke vriendschappelijk werd ontvangen, overtuigd als deze was dat de heer Flitz Senior fatsoenlijk rentenierde, en zijn zoon - kandidaatnotaris, eenmaal ook notaris zou worden, hield men het in 't dorp ook voor vast, dat de kandidaat Flitz, die op 't kantoor van Van Saffelen ‘in de leer was,’ de zoon van fatsoenlijke lieden moest zijn.
  Wij zullen u, waarde lezer, niet langer met de Flitzen bezig houden, maar alleen den jongen kandidaat wat nader beschouwen, om daarna den slappen draad van het gesprek weer op te vatten.
  Barend was acht en twintig jaren oud; zijn gelaat, niet onaangenaam van uitdrukking, bezat echter niets 't welk het een of ander deed verwachten. Wilt ge zijn signalement?”

   

   
  J. J. Cremer (1 september 1827 – 5 juni 1880)

   

   

  De Vlaamse dichter Kris Pint werd geboren in Halle op 1 september 1981. Zie ook alle tags voor Kris Pint op dit blog.

   

  De Reizigster

  Achter de deuren stelt
  zich de wet die hem
  aan mij bindt, maar
  achter het behang

  wacht wat blijft als ik
  wegga: hij hoort mijn
  stilte als een vonnis
  aan, langs mijn wang

  verglijden zijn handen
  als rimpels op stilstaand
  water: nooit blijf ik lang

  de zinkende stenen
  staan als avondkoffers
  gepakt in de gang.

   

   
  Kris Pint (Halle, 1 september 1981)

  01-09-2018 om 10:20 geschreven door Romenu  


  Tags:W. F. Hermans, Hubert Lampo, Blaise Cendrars, Edgar Rice Burroughs, Sabine Scho, Peter Adolphsen, Lenrie Peters, J. J. Cremer, Kris Pint, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lydia Sigourney

  De Amerikaanse dichteres Lydia Sigourney werd geboren als Lydia Howard Huntley in Norwich,Connecticut, op 1 september 1791 als enige dochter van een tuinman. Ze werd algemeen bekend als de "Sweet Singer of Hartford". De meeste van haar werken werden gepubliceerd onder haar aanspreektitel Mrs. Sigourney. Ze bezocht een privéschool en opende in 1811 samen met haar vriendin Nancy Maria Hyde een school voor jonge dames in Norwich. De school moest sluiten toen Hyde ziek werd en niet meer in staat was les te geven. Na de sluiting van de school in Norwich, leidde ze van 1814 tot 1819 een soortgelijke school in Hartford in het huis van Daniel Wadsworth. In 1815 publiceerde Sigourney haar eerste boek, “Moral Pieces in Prose and Verse”. In 1819 trouwde ze met Charles Sigourney, een rijke weduwnaar met drie kinderen. Ze vestigden zich in Hartford en kregen vijf kinderen, van wie er drie stierven in de kindertijd. Haar man moedigde haar aan om haar tijd te besteden aan schrijven, maar verzocht om haar werk anoniem te publiceren. Ze deed dit tot 1833, toen het gezin financiële problemen had. Onder haar eigen naam kreeg Sigourney snel succes en publiceerde ze tientallen poëzie- en essaybundels. Haar poëzie houdt zich vaak bezig met Native Americans en anti-slavernij in een religieuze context en neemt vaak de vorm aan van een elegie. Sigourney werkte als redacteur voor Godey's Lady's Book en publiceerde haar werk in vele tijdschriften. Tijdens een reis door Europa in 1840 ontmoette Sigourney schrijvers waaronder Maria Edgeworth, William Wordsworth en Thomas Carlyle, een ervaring waarover ze schreef in “Pleasant Memories of Pleasant Lands” (1842). Haar memoires “Letters of a Life” (1866) werden postuum gepubliceerd.

   

  Death Of An Infant

  Death found strange beauty on that cherub brow,
  And dash'd it out. There was a tint of rose
  On cheek and lip;--he touch'd the veins with ice,
  And the rose faded.--Forth from those blue eyes
  There spoke a wishful tenderness,--a doubt
  Whether to grieve or sleep, which Innocence
  Alone can wear. With ruthless haste he bound
  The silken fringes of the curtaining lids
  For ever. There had been a murmuring sound
  With which the babe would claim its mother's ear,
  Charming her even to tears. The spoiler set
  His seal of silence. But there beam'd a smile
  So fix'd and holy from that marble brow,--
  Death gazed and left it there;--he dared not steal
  The signet-ring of Heaven.

   

   

  The Indian's Welcome To The Pilgrim Fathers

  Above them spread a stranger sky
  Around, the sterile plain,
  The rock-bound coast rose frowning nigh,
  Beyond,--the wrathful main:
  Chill remnants of the wintry snow
  Still chok'd the encumber'd soil,
  Yet forth these Pilgrim Fathers go,
  To mark their future toil.

  'Mid yonder vale their corn must rise
  In Summer's ripening pride,
  And there the church-spire woo the skies
  Its sister-school beside.
  Perchance 'mid England's velvet green
  Some tender thought repos'd,--
  Though nought upon their stoic mien
  Such soft regret disclos'd.

  When sudden from the forest wide
  A red-brow'd chieftain came,
  With towering form, and haughty stride,
  And eye like kindling flame:
  No wrath he breath'd, no conflict sought,
  To no dark ambush drew,
  But simply to the Old World brought,
  The welcome of the New.

  That welcome was a blast and ban
  Upon thy race unborn.
  Was there no seer, thou fated Man!
  Thy lavish zeal to warn?
  Thou in thy fearless faith didst hail
  A weak, invading band,
  But who shall heed thy children's wail,
  Swept from their native land?

  Thou gav'st the riches of thy streams,
  The lordship o'er thy waves,
  The region of thine infant dreams,
  And of thy fathers' graves,
  But who to yon proud mansions pil'd
  With wealth of earth and sea,
  Poor outcast from thy forest wild,
  Say, who shall welcome thee.

   

   
  Lydia Sigourney (1 september 1791 – 10 juni 1865)
  Portret door C. A. Gray tussen 1855 en 1865

  01-09-2018 om 00:00 geschreven door Romenu  


  Tags:Lydia Sigourney, Romenu
  » Reageer (0)
  31-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce far niente, William Saroyan, Sander Kok, Éric Zemmour, Wolfgang Hilbig

   

  Dolce far niente

   

   

   
  The End of Summer door Marjorie Laird, 1984

   

   

  End of Summer

  An agitation of the air,
  A perturbation of the light
  Admonished me the unloved year
  Would turn on its hinge that night.

  I stood in the disenchanted field
  Amid the stubble and the stones,
  Amazed, while a small worm lisped to me
  The song of my marrow-bones.

  Blue poured into summer blue,
  A hawk broke from his cloudless tower,
  The roof of the silo blazed, and I knew
  That part of my life was over.

  Already the iron door of the north
  Clangs open: birds, leaves, snows
  Order their populations forth,
  And a cruel wind blows.

   

   
  Stanley Kunitz (29 juli 1905 – 14 mei 2006)
  Worcester, Massachusetts, de geboorteplaats van Stanley Kunitz

   

   

  De Amerikaanse dichter en schrijver William Saroyan werdgeboren op 31 augustus 1908 in Fresno, Californië. Zie ook alle tags voor William Saroyan op dit blog.

  Uit: Madness in the Family

  “Going mad was a specialty of the family. Until a man had gone mad, it was understood that he was still a boy. If he never did, he was not the equal of those who had. Only a few reached the age of thirty unseized, and, over a period of a cen-tury, only two or three members of the family went the whole distance unseized. More than a few took the trip several times, after which they were considered wise men, or perhaps even holy men, as if they had made the pilgrimage to Jerusalem, as, in a sense, they had. With the women it was another matter, although most of them took the trip too; but with the help of the other women in the family, their journeying was fairly well con-cealed. Women on the trip tended to reject their children, their brothers and sisters, their parents, their parents' parents, and themselves. Their madness was justified and reasonable, which may have made its concealment a relatively simple mat-ter. The demands on women for diplomatic behavior were so severe and so taken for granted by the men that madness was upon the women practically all of the time. With the men the madness took several traditional forms, including a repudiation of God, or rather of Jesus and Christianity, since nothing but trouble had come of the Father, the Son, the Holy Ghost, and the Church. Another com-mon form of the madness was a total rejection of the human race, based upon ancient and contemporary evidence that the human race was criminal and contemptible. Oddly. however, this rejection stopped at the threshold of the madman himself, who, during the seizure, whether brief or prolonged, consid-ered himself alone to be the only hope of the human race. His wife was a stranger—some crazy man's daughter. His kids were tricks played on him by shabby genetics. His brothers and sisters were simpletons, his parents sleepwalkers. Yet another form of the madness was a conviction that all was in vain. all was corrupt, all was useless, all was hopeless. In Bitlis my father. Manak, was considered wise and worthy because he had made the trip to madness before he was twelve, which was uncommon. During the year of his rage. he went about his life and work pretty much the same a.5 (NM except that people avoided him, because anybody who looked him full in the face saw that he was on his way. and not receptive to small talk. But once the trip was over, there wasn't an easier man to have around. Difficult questions were put to him by the oldest men, which he answered immediately, with unmistakable appropriateness. In the most complicated dis-putes, he was called upon to pass judgment, and his decisions were instantly accepted by both sides. When the tribe packed up and came to America, first to New York, and then to California, the family madness con-tinued, but the form changed. Of course, this was to be ex-pected. since America was another kind of place entirely. The whole family hadn't one member buried here.”

   

   
  William Saroyan (31 augustus 1908 – 18 mei 1981)

   

   

  De Nederlandse schrijver Sander Kok (ook bekend fotomodel) werd geboren in Arnhem op 31 augustus 1981. Zie ook alle tags voor Sander Kok op dit blog.

  Uit: Smeltende vrouw

  “De relatie tussen hemzelf en zijn vrouw was gelijkwaardiger. Elke zaterdag zag hij vanuit het raam van zijn werkkamer de buurman naast diens blauwe sportwagen staan en hem liefdevol wassen en opwrijven. De auto blonk als een gepoetst sieraad, in het dak scheen de zon. Soms moest hij het schouwspel een keer missen, omdat hij een afspraak had en een enkele keer omdat hij zelf bezig was zijn Neeltje te wassen. Dat deed hij dagelijks op niet-vaststaande tijden, dus het kwam voor dat het toevallig samenviel met het tijdstip waarop Andriessen zijn sportwagen waste. Ieder het zijne, dacht hij dan. Andriessens lijf was breed en lang als van een basketballer. Heel anders dan zijn eigen lijf, dat je gerust ondermaats kon noemen. De man liep elke zaterdag op dezelfde wijze rond zijn auto: peinzend, soms met een vinger de lak bestrijkend, tot hem iets in het oog sprong en hij daarop zijn volle aandacht richtte. De neuroot. Altijd stond dat rood-zwart gestippelde emmertje sop aan de voorkant van de auto en lag de groen-geel gestreepte tuinslang als een krul er voorlangs. Altijd de blauwe overall. Soms, zoals nu, was het koud en droeg de buurman er een fleecetrui onder en wanten aan zijn handen. Het vroor en het warme water dampte van de auto, alsof deze gevuld was met geesten die door het dak ontsnapten. Het was bijna aandoenlijk hoe liefdevol zijn buurman wekelijks met grote en kleine halen zijn auto waste en opwreef en nooit te hard leek te willen drukken; en hoe hij steeds hetzelfde patroon volgde. Eerst waste hij de velgen en de lampen, dan de ruiten en de lak, waarna hij zijn emmertje sop over het dak kieperde en over de licht gebolde motorkap, waarvan Reukens vermoedde dat het Andriessens lievelingsonderdeel was, omdat hij er extra aandacht aan besteedde. Daarna spoelde hij hem langdurig af met water uit de tuinslang en wreef hij hem nog langduriger op met een geel of blauw vezeldoekje, dat soms tijdens de beurt vervanging nodig had omdat het niet meer voldeed. Hij kuste hem niet en talkpoeder liet hij achterwege. Reukens liep naar de badkamer om de emmer te halen. De mens kan andermans geluk zien, maar niet begrijpen, dacht hij.
  Voor de klas is geen dag hetzelfde, had een collega beweerd op Reukens' eerste werkdag. Op het grijze gezicht van de man lag een prikkelbaar soort trots dat geen tegenspraak duldde. Reukens had niets gezegd. De man zijn trots duidde op angst dat zijn geloof aan het wankelen werd gebracht. Angst en trots liggen vlak naast elkaar, wist Reukens. Trots is een defensiemechanisme tegen angst, zoals angst misschien een defensiemechanisme is tegen een overdaad aan trots. Voor de klas staan was vermoeiend. Vijf dagen per week staarde hij in dezelfde dode ogen en bevocht de gedachte dat hij de wereld misschien beter van dienst kon zijn vanachter de glazen toonbank van een ijssalon of snackbar.”

   

   
  Sander Kok (Arnhem, 31 augustus 1981)

   

   

  De Franse schrijver en journalist Éric Zemmour werd geboren op 31 augustus 1958 in Montreuil-sous-Bois, vlakbij Parijs. Zie ook alle tags voor Éric Zemmour op dit blog.

  Uit: Un quinquennat pour rien

  « 17 novembre 2015
  Bombarder Molenbeek
  La guerre !, dit Hollande. La guerre !, dit Valls. La guerre dit Cazeneuve. Une guerre impitoyable, dit Hollande. Que nous allons gagner, dit Valls. Notre guerre, disent les médias. La guerre pour jouer au chef de guerre. La guerre pour appeler à l'unité nationale. La guerre pour remonter dans les sondages. La guerre. Quelques bombardements de plus ou de moins, dans une Syrie transformée en terrain vague. Une guerre française dans les fourgons de l'année américaine. Une guerre en Syrie qui s'ajoute à celle d'Irak et d'Afghanistan ou de Lybie qui ont aggravé le mal qu'elles étaient censées anni-hiler. Des guerres aux côtés de l'Arabie Saoudite, du Qatar, de la Turquie, qui ont fabriqué, équipé, financé la milice de Daech. Leur milice Comme ils avaient fabriqué, équipé, financé al-Qaida. Avec la bénédiction des services secrets de l'Oncle Sam. Nos alliés, nos amis, nos clients, qui partagent avec l'État islamique la même haine de l'Iran et la même conception rigoriste de l'islam. Daech applique le droit canonique du Moyen Âge, recon-nait l'imam de Bordeaux, Tareq Oubrou, grand ami d'Alain Juppé, et présenté comme l'incarnation d'un islam républicain en dépit de son appartenance à la confrérie des Frères musulmans. Mais l'islam, justement, n'a pas bougé depuis le Moyen Age. Il n'a pas été discuté, amendé, réformé, moder-nisé. Quand Daech cite des sourates du Coran pour légitimer ses actes sanglants, on peut dire que ce n'est pas le vrai islam. Mais c'est une vraie sourate dans le vrai Coran. La France est pour eux la quintessence du mal : à la fois pays des croisés, des blasphémateurs et des idolâtres. Comme au temps béni du califat où l'islam s'étendait de l'Inde à l'Espagne. Quand on prétend mener une guerre, il faut connaître l'ad-versaire pour le vaincre. François Hollande craint même de prononcer son nom I Parle de terroristes pour ne pas dire islamistes. Fustige Daech pour ne pas dire Etat islamique. Le gouvernement socialiste accepte de laisser en liberté sur notre territoire plus de dix mille terroristes potentiels, tous fichés par nos services de police sous la catégorie « S ». Ne pas les expul-ser. Ne pas les enfermer. Respect de l'État de droit. Pas d'amal-game. Le ministre de l'Intérieur Bernard Cazeneuve déclarait en 2014: « Ce n'est pas un délit de prôner le djihad. » Sa collègue de la place Vendôme prône une justice bienveillante évitant la prison qu'elle juge criminogène. Christiane Taubira a été entendue. lune' Mostefai, l'un des tueurs du Bataclan, avait été condamné à huit reprises mais jamais emprisonné. Au moins, ce n'est pas en prison qu'il s'est radicalisé. Au lieu de bombarder Raqqa, la France devrait bombarder Molenbeek. Raqqa en Syrie, Molenbeek en Belgique, d'où sont venus les commandos du vendredi 13. Mais les frontières entre pays européens ne servent plus à rien depuis les accords de Schengen."

   

   
  Éric Zemmour (Montreuil-sous-Bois, 31 augustus 1958)
  Cover

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Wolfgang Hilbig werd geboren in Meuselwitz op 31 augustus 1941. Zie ook alle tags voor Wolfgang Hilbich op dit blog.

   

  Episode

  im düstern kesselhaus im licht
  rußiger lampen plötzlich auf dem brikettberg
  saß ein grüner fasan
  ein prächtiger clownsilbern und grün den leuchtend roten reif am hals mit
  unverwandtem aug mit dem großen gelben schnabel aufmerksam
  zielte er auf mich
  so war er herrlicher und schöner
  als ein surrealistischer regenschirm auf einer nähmaschine
  wie er dort saß genau und furchtlos verirrt
  auf seinem schwarzen gipfel

  konversation fand nicht statt
  ich bewegte mich und er flog davon durch die offene tür
  doch von weit her den geruch der sonne den duft
  seines farbigen gelächters ließ er hier in der nacht
  und ich verwarf alle mühe das leben mythisch zu sehen

  und als das kausale grinsen meines kopfes
  von energie und frost gefressen in die nacht verschwand
  glaubte ich nicht mehr an den untergang
  der wahrnehmungen in der finsternis.

   

   

  Episode

  in het sombere ketelhuis in het licht
  van beroete lampen op de brikettenberg plotseling
  zat een groene fazant
  een prachtige clown
  zilver en groen de lichtend rode ring om zijn hals met
  onafgewend oog met de grote gele snavel opmerkzaam
  had hij het op mij gemunt
  zo was hij heerlijker en schoner
  dan een surrealistische paraplu op een naaimachine
  zoals hij daar zat nauwkeurig en vreesloos verdwaald
  op zijn zwarte bergtop

  gesprek vond niet plaats
  ik bewoog mij en hij vloog weg door de open deur
  maar van verre de reuk van de zon de geur
  van zijn kleurrijk gelach liet hij hier in de nacht
  en alle moeite het leven mythisch te zien verwierp ik

  en toen de causale grijns van mijn hoofd
  door energie en vorst weggevreten in de nacht verdween
  geloofde ik niet meer aan de ondergang
  der waarnemingen in de duisternis.

   

  Vertaald door Ad den Besten

   

   
  Wolfgang Hilbig (31 augustus 1941 – 2 juni 2007)

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 31e augustus ook mijn blog van 31 augustus 2017.

   

  31-08-2018 om 19:13 geschreven door Romenu  


  Tags:Dolce far niente, William Saroyan, Sander Kok, Éric Zemmour, Wolfgang Hilbig, Romenu
  » Reageer (0)
  30-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce far niente, Jan Wolkers, Charles Reznikoff, François Cheng, Mary Wollstonecraft Shelley

   

  Dolce far niente

   

   

   
  Laat augustus licht door Tom Chistopher, z.j.

   

   

  Na de zomer

  I
  De kreukels van het loof,
  Vermoeid gesteente
  Met flinterdunne nerven
  Dat zijn bladeren ontvouwt
  En neer laat dalen
  Tot geel geschuifel.
  Het lila van de herfst
  Op bleke stelen
  Zakt rottend weg
  In drassigheid.
  Het besef: Wij waren
  Er even bij –
  Een voetstap
  Die geen echo achterlaat.


  II
  De onverschrokkenheid
  Van zonlicht op de stammen,
  Luchtige helderheid
  Tussen de kruinen.
  De dode damp stijgt op
  Als lispelen.
  De eenvoud van de
  Directe waarneming.
  We sluiten de deur,
  En verdwijnen geruisloos.
  Wat is sterven toch mooi
  Als het grind zijn tol betaalt –
  De bevrijdende schreeuw
  Blijft onhoorbaar.

   

   

   
  Jan Wolkers (26 oktober 1925 – 19 oktober 2007)
  Prentbriefkaart uit 1903 met het Groene Kerkje in Oegstgeest, de geboorteplaats van Jan Wolkers. In 1954 werd de klimop verwijderd voor een grote restauratie.

   

   

   

  De Amerikaanse dichter Charles Reznikoff werd op 30 augustus 1894 in New York geboren. Zie ook alle tags voor Charles Reznikoff op dit blog.

   

  His father carved umbrella handles

  His father carved umbrella handles, but when umbrella
  handles were made by machinery, there was only one
  man for whom his father could work.
  The pay was small, though it had once been a good trade.
  They lived in the poorest part of the ghetto, near the lots
  where people dump ashes.
  His father was anxious that his son should stay at school and
  get out of the mess he himself was in. "Learning is the
  best merchandise," he would say.
  His father died; there was his mother to be taken care of. He
  taught in a school in the ghetto.
  Some pupils came at nine and stayed until three; others came
  after public school and stayed until evening; most of the
  pupils came in the evening.
  The courses were crammed, lasting a few months, pupils and
  teachers anxious to be rid of the matter as soon as
  possible.
  So he worked day and night, week-days and Sunday.

  His mother was dead. It was cold in the street and windy. A
  dry snow had fallen and the feet of the walkers were
  turning it into brown sand.
  He was forty.
  Now he was free. To do what? He knew no one whom he
  cared to marry. And who would go into his poverty?
  If he were to give up this work he knew so well, to what else
  could he turn?
  He would just keep on. He had lost this world and knew there
  was no other.

   

   

  A Group Of Verse

  I
  All day the pavement has been black
  With rain, but in our warm brightly-lit
  Room, praise God, I kept saying to myself,
  And saying not a word,
  Amen, you answered.

  II
  From my window I could not see the moon,
  And yet it was shining:
  The yard among the houses—
  Snow upon it—
  An oblong in the darkness.

  III
  Among the heaps of brick and plaster lies
  A girder, itself among the rubbish.

  IV
  Rooted among roofs, their smoke among the clouds,
  Factory chimneys—our cedars of Lebanon.

  V
  What are you doing in our street among the automobiles,
  Horse?

   

   
  Charles Reznikoff (30 augustus 1894 – 22 januari 1976)

   

   

  De Chinees-Franse dichter, schrijver en vertaler François Cheng werd geboren op 30 augustus 1929 in Nanchang in China. Zie ook alle tags voor François Cheng op dit blog.

   

  La vraie gloire est ici

  La vraie gloire est ici,
  Nous passons à c8té.
  Quelques jades croqués,
  Et maints lotus mâchés,
  Au travers des ténèbres
  Un jour nous périrons !

  La vraie voie est ici,
  Nous passons à c8té.
  Mousse ou limon mâché,
  Lave ou glace croquée,
  Mourant de nostalgie,
  Périrons-nous un jour ?

  La vraie vie dès ici,
  Par ici nous passons.
  Nous aurons toujours soif,
  Et toujours aurons faim,
  Au travers des ténèbres,
  Jamais ne périrons.

  Ici la gloire ? Oui, c'est ici
  Quc, damnés, nous avons appris
  À nous sauver par le chant —Aron
  Qui nous conduit au vrai royaume.

   

   

  À la source du Long Fleuve

  Austères glaciers,
  tendre filet d'eau,

  Voici que le fleuve retourne à sa source,
  Que nous terminons notre grand périple.

  Tant de jours à longer le fleuve millénaire,
  Toujours à contre-courant, à contretemps,
  À sillonner l'aride haut plateau,
  Creusé de ravins, menacé de vautours,

  À traquer chairs crues et fruits sauvages,
  À dormir à marne les herbes virginales,

  À traverser le lac aux étoiles, poussant plus loin
  Nos corps tatoués de gelures, de brûlures,

  Minuscule caravane à bout d'endurance,
  En ce point de l'ultime rendez-vous,

  Où toute fin est commencement.
  Austères glaciers, Tendre filet d'eau...

   

   
  François Cheng (Nanchang, 30 augustus 1929)

   

   

   

  De Engelse schrijfster Mary Wollstonecraft Shelley werd geboren op 30 augustus 1797 in Somers Town, London. Zie ook alle tags voor Mary Wollstonecraft Shelley op dit blog.

  Uit: Frankenstein

  “Yet do not suppose, because I complain a little or because I can conceive a consolation for my toils which I may never know, that I am wavering in my resolutions. Those are as fixed as fate, and my voyage is only now delayed until the weather shall permit my embarkation. The winter has been dreadfully severe, but the spring promises well, and it is considered as a remarkably early season, so that perhaps I may sail sooner than I expected. I shall do nothing rashly: you know me sufficiently to confide in my prudence and considerateness whenever the safety of others is committed to my care.
  I cannot describe to you my sensations on the near prospect of my undertaking. It is impossible to communicate to you a conception of the trembling sensation, half pleasurable and half fearful, with which I am preparing to depart. I am going to unexplored regions, to "the land of mist and snow," but I shall kill no albatross; therefore do not be alarmed for my safety or if I should come back to you as worn and woeful as the "Ancient Mariner." You will smile at my allusion, but I will disclose a secret. I have often attributed my attachment to, my passionate enthusiasm for, the dangerous mysteries of ocean to that production of the most imaginative of modern poets. There is something at work in my soul which I do not understand. I am practically industrious--painstaking, a workman to execute with perseverance and labour--but besides this there is a love for the marvellous, a belief in the marvellous, intertwined in all my projects, which hurries me out of the common pathways of men, even to the wild sea and unvisited regions I am about to explore.
  But to return to dearer considerations. Shall I meet you again, after having traversed immense seas, and returned by the most southern cape of Africa or America? I dare not expect such success, yet I cannot bear to look on the reverse of the picture. Continue for the present to write to me by every opportunity: I may receive your letters on some occasions when I need them most to support my spirits. I love you very tenderly. Remember me with affection, should you never hear from me again.
  Your affectionate brother, Robert Walton »

   

   
  Mary Shelley (30 augustus 1797 – 1 februari 1851)
  Poster voor de gelijknamige film met Boris Karloff uit 1931

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 30e augustus ook mijn blog van 30 augustus 2017 en ook mijn blog van 30 augustus 2016.

  30-08-2018 om 18:33 geschreven door Romenu  


  Tags:Dolce far niente, Jan Wolkers, Charles Reznikoff, François Cheng, Mary Wollstonecraft Shelley, Romenu
  » Reageer (0)
  29-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce far niente, Margroet Spoelstra, Hugo Brandt Corstius, Elma van Haren, Oliver Wendell Holmes Sr.

   

  Dolce far niente

   

   

   
  Zomerraam door Stanislav Joukovski, ca. 1930

   

   

  Seizoenen

  Ik sprokkel late stukjes
  zomer in fragmenten
  geel. De lente laat ik heel.
  Het schuchter groen - nog nooit
  kon ik wat aarzelt breken.

  Jouw geur vleugt onvergeten door het gras.
  Weet jij de bomen nog? En nog
  waarom het was dat ooit
  de herfst begon en onze dromen
  met de vogels weken?

  Nee, spreek niet van de winter -
  het wordt nacht - de winter wacht wel
  want de tijd beweegt zich
  zonder haast nu
  van ons af.

  Kom, sluit je ogen en vergeet
  voor even alle storm, de kou
  en laat het donker aan voorbije dagen
  en laat de zon aan wat niet meer zal zijn.
  Ik open de gordijnen.

  Dan, in het strijklicht van de maan,
  herken ik je
  en heb ik je
  nog even
  lief.

   

   
  Margreet Spoelstra (Vrouwenpolder, 1952)
  Vrouwenpolder, de geboorteplaats van Margreet Spoelstra

   

   

   

  De Nederlandse schrijver en wetenschapper Hugo Brandt Corstius werd geboren in Eindhoven op 29 augustus 1935. Zie ook alle tags voor Hugo Brandt Cortius op dit blog.

  Uit: Taal

  “Als er een goed geschreven boek over ademhalingstechnieken zou verschijnen, lijkt het me waarschijnlijk dat ik vóór het eind bereikt te hebben gestikt ben. Een dergelijk effect heeft Edward Sapir's Language. In de hoofdstukken die de zinsconstructie behandelen is het zwaar lezen omdat men op iedere zin de theorie gaat toepassen en de zin van de zin de lezer dus ontgaat. Bij andere hoofdstukken kunt u beter uit de buurt van medemensen blijven omdat u verplicht bent hottentotse woordcombinaties uit te spreken.
  Ondanks deze moeilijkheden is het klassieke boek van Sapir over de taal uiterst lezenswaardig. Het is geen gewoonte herdrukken te bespreken, maar de verschijning in de Harvest Books-reeks verdient wel een vermelding omdat dit nog steeds het boek is dat iedereen lezen moet die belangstelling voor ‘taal’ heeft. En wie heeft dat niet? Er was een tijd dat de taalwetenschap een typische lekenwetenschap was, een hobby voor de avonduren. De etymologie is er nog niet geheel van bekomen. Zo'n algemene belangstelling heeft zeker zijn goede zijden, al was het maar om Hillenius de gelegenheid te geven een nieuwe theorie te ontwikkelen, maar er zijn ook nadelen in de vorm van allerlei roestige misverstanden. De werkwijze van Sapir is dat hij in elk hoofdstuk begint met de bestrijding van allerlei misvattingen. Na deze zuivering kan hij dan zijn gang gaan. Het negatieve bestanddeel is zeker niet het onbelangrijkste gedeelte: taal heeft geen onomatopeïsche oorsprong, er bestaat geen hierarchie in de talenverzameling, de taal is geen uiting van het nationaal temperament, taal, ras en cultuur zijn begrippen die niet corresponderen. Zijn Duitse jeugd en de kennis van alle oorspronkelijke Indianentalen verhinderen Sapir niet om dit in buitengewoon helder Engels uiteen te zetten.
  Het positieve blijft niet achterwege: de definitie van taal, de spraakelementen, de fonetiek, de grammatica, de syntaxis, de verandering van een taal, de wederzijdse beïnvloeding, literatuur en taal, al deze onderwerpen worden door Sapir behandeld op een wijze die nu na dertig jaar nog steeds in grote trekken aanvaardbaar is.
  Eén probleem blijft onopgelost: Hoe komen we aan onze taal? We kennen dank zij Sapir een aantal manieren waarop het zeker niet gegaan is, maar hoe het wel ging is nog duister.
  Deze vraag is door speculatie niet op te lossen. De toch niet onverstandige Simon Stevin kwam door bespiegelingen tot de conclusie dat er in het paradijs Nederlands werd gesproken. Alleen de empirische methode kan hier baat brengen.”

   

   
  Hugo Brandt Corstius (29 augustus 1935– 28 februari 2014)

   

   

  De Nederlandse dichteres en beeldend kunstenares Elma van Haren werd geboren in Roosendaal op 29 augustus 1954. Zie ook alle tags voor Elma van Haren op dit blog.

   

  Twee mannen

  In krullen vleien zich de herinneringen vast
  aan deze man, die anders is, meer doet denken aan.
  – Eén kant verdampt al,
  een gedaante, lopend door kokende regen.
  Nu hij zijn rechterbeen vooruit zet,
  vervaagt het been.
  Zijn arm wordt bleekgroen,
  alsof je door een beslagen ruit kijkt,
  waarover druppels lopen.
  Een spoor, een staart
  van dun water achter zich aan,
  het zaad van die man of het haar van die man,
  half uit water, half uit vlees,
  als een droom over een man.
  Hij is gemaakt van schuim, vol blonde haartjes,
  die op zijn voeten beginnen, omhoog,
  tot aan de grens waar hij zich scheert –
  Maar deze man is donker en duidelijk aanwezig.
  ’s Ochtends heft hij zijn gewichten, hij is naakt en
  laat zijn spieren bewegen.
  Dan komt de herinnering binnen rollen,
  omkrullend door de zon,
  verbleekt, blond.

  De één heeft iedere band met de mensen verbroken.
  Hij is onverstoorbaar in zijn onrust,
  een schildpad,
  een eiland op weg naar de zee.
  De ander haalt de mensen bij zich binnen
  met woorden als haken.
  In hem staat een kind, dat roept naar de volwassenen.
  Het kijkt naar hen op en roept, U, U

   

   
  Elma van Haren (Roosendaal, 29 augustus 1954) 
  Roosendaal

   

   

  De Amerikaanse dichter, schrijver, arts en hoogleraar Oliver Wendell Holmes Sr. werd geboren in Cambridge op 29 augustus 1809. Zie ook alle tags voor Oliver Wendell Holmes Sr. Op dit blog.

   

  Sun And Shadow

  As I look from the isle, o'er its billows of green,
  To the billows of foam-crested blue,
  Yon bark, that afar in the distance is seen,
  Half dreaming, my eyes will pursue:
  Now dark in the shadow, she scatters the spray
  As the chaff in the stroke of the flail;
  Now white as the sea-gull, she flies on her way,
  The sun gleaming bright on her sail.

  Yet her pilot is thinking of dangers to shun,--
  Of breakers that whiten and roar;
  How little he cares, if in shadow or sun
  They see him who gaze from the shore!
  He looks to the beacon that looms from the reef,
  To the rock that is under his lee,
  As he drifts on the blast, like a wind-wafted leaf,
  O'er the gulfs of the desolate sea.

  Thus drifting afar to the dim-vaulted caves
  Where life and its ventures are laid,
  The dreamers who gaze while we battle the waves
  May see us in sunshine or shade;
  Yet true to our course, though the shadows grow dark,
  We'll trim our broad sail as before,
  And stand by the rudder that governs the bark,
  Nor ask how we look from the shore!

   

   
  Oliver Wendell Holmes Sr. (29 augustus 1809 – 7 oktober 1894)

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 29e augustus ook mijn blog van 29 augustus 2017 en ook mijn blog van 29 augustus 2016 en ook mijn blog van 29 augustus 2015 deel 1 en eveneens deel 2.

  29-08-2018 om 19:36 geschreven door Romenu  


  Tags:Dolce far niente, Margroet Spoelstra, Hugo Brandt Corstius, Elma van Haren, Oliver Wendell Holmes Sr., Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Margreet Spoelstra

   

  Onafhankelijk van geboortedata

  De Nederlandse dichteres en schrijfster Margreet Spoelstra werd geboren in Vrouwenpolder in 1952. Spoelstra volgde een opleiding aan de Sociale Academie en werd in 1979 maatschappelijk werkster in Eindhoven. In 1985 startte ze met de opleiding theologie in Utrecht, die zij later vervolgde in Amsterdam. Nadat ze een periode werkzaam was als pastor in de oecumenische basisgemeente "Jonge Kerk" in Roermond, werd ze geestelijk verzorger in de gezondheidszorg. Vanaf 1992 is zij als dichteres actief. Het werk van Spoelstra wordt gekarakteriseerd als muzikaal. In 1996 publiceerde zij de bundel “Blauwe regen”, in 2000 gevolgd door “Cirkels en lijnen”. In 2003 verscheen de CD Zomerregen met teksten van onder anderen de dichteressen M. Vasalis, Judith Herzberg en Ida Gerhardt en met een tekst van Spoelstra: “Beth, een huis voor onderweg”. Teksten van Spoelstra zijn ook opgenomen in “Zingenderwijs” (2005), een bundel nieuwe teksten op bestaande religieuze melodieën met bijdragen van onder meer Huub Oosterhuis. In 2015 verscheen de verhalenbundel “Kleuren van Kloostervelden”.

   

  Gras

  het was heel vreemd ik wist het ook pas later
  de trein was al het wit alweer voorbij
  dat kievitwit van weiden en de snater
  van ongehoorde eenden en toen hij

  weer ademhaalde en mijn kaartje vroeg
  was het alsof de nooit geweest vervlogen
  herinnering dat lichte niet verdroeg
  ik vond mijn kaartje met gesloten ogen

  een muur vol graffiti een brug die brult
  wat late spruitjes nog en boerenkolen
  volkstuinen bol van narcis en violen
  een bel, een overweg, een groene molen

  maar ergens weet ik gras dat witverscholen
  een conducteur en mij van licht vervult

   

   

  Keervers

  als rood en weemoedig het daglicht gaat liggen
  commissies weer zwijgen den haag zich verbergt

  tirannen in bunkers de weldoener spelen
  de lente een klaproos op slagvelden legt

  als kinderen vragen waar vaders naar toe zijn
  als wie er asiel zoekt geen brood krijgt maar steen

  dan weet ik van zeeën
  van nooit en nog verder
  en dat liefde vluchtte
  per voertuig verdween


  er stroomt nog wat water door stille rivieren
  er houdt nog één boompje haar blad even vast

  de adem van morgen valt wit op de golven
  legt zorgzaam een deken op hemelsblauw gras

   

   
  Margreet Spoelstra (Vrouwenpolder, 1952)

  29-08-2018 om 19:26 geschreven door Romenu  


  Tags: Margreet Spoelstra, Romenu
  » Reageer (0)
  28-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Johann Wolfgang von Goethe, Maria Barnas, A. Moonen, C. J. Kelk, Frederick Kesner, Rita Dove, John Betjeman, Elmar Schenkel, Harro Harring

  De Duitse dichter en schrijver Johann Wolfgang von Goethe werd geboren op 28 augustus 1749 in Frankfurt am Main. Zie ook alle tags voor Johann Wolfgang von Goethe op dit blog.

  Uit: Faust I

  DER HERR:
  Hast du mir weiter nichts zu sagen?
  Kommst du nur immer anzuklagen?
  Ist auf der Erde ewig dir nichts recht?
  Mephistopheles:
  Nein Herr! ich find es dort, wie immer, herzlich schlecht.
  Die Menschen dauern mich in ihren Jammertagen,
  Ich mag sogar die armen selbst nicht plagen.
  DER HERR:
  Kennst du den Faust?
  MEPHISTOTELES:
  Den Doktor?
  DER HERR:
  Meinen Knecht!
  MEPHISTOTELES:
  Fürwahr! er dient Euch auf besondre Weise.
  Nicht irdisch ist des Toren Trank noch Speise.
  Ihn treibt die Gärung in die Ferne,
  Er ist sich seiner Tollheit halb bewußt;
  Vom Himmel fordert er die schönsten Sterne
  Und von der Erde jede höchste Lust,
  Und alle Näh und alle Ferne
  Befriedigt nicht die tiefbewegte Brust.
  DER HERR:
  Wenn er mir auch nur verworren dient,
  So werd ich ihn bald in die Klarheit führen.
  Weiß doch der Gärtner, wenn das Bäumchen grünt,
  Das Blüt und Frucht die künft'gen Jahre zieren.
  MEPHISTOTELES:
  Was wettet Ihr? den sollt Ihr noch verlieren!
  Wenn Ihr mir die Erlaubnis gebt,
  Ihn meine Straße sacht zu führen.
  DER HERR:
  Solang er auf der Erde lebt,
  So lange sei dir's nicht verboten,
  Es irrt der Mensch so lang er strebt.
  MEPHISTOTELES:
  Da dank ich Euch; denn mit den Toten
  Hab ich mich niemals gern befangen.
  Am meisten lieb ich mir die vollen, frischen Wangen.
  Für einem Leichnam bin ich nicht zu Haus;
  Mir geht es wie der Katze mit der Maus.
  DER HERR:
  Nun gut, es sei dir überlassen!
  Zieh diesen Geist von seinem Urquell ab,
  Und führ ihn, kannst du ihn erfassen,
  Auf deinem Wege mit herab,
  Und steh beschämt, wenn du bekennen mußt:
  Ein guter Mensch, in seinem dunklen Drange,
  Ist sich des rechten Weges wohl bewußt.

   

   
  Johann Wolfgang von Goethe (28 augustus 1749 – 22 maart 1832)
  Faust und Mephisto im Kerker door Joseph Fay, 1848

   

   

  De Nederlandse schrijfster, dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas werd geboren in Hoorn op 28 augustus 1973. Zie ook alle tags voor Maria Barnas op dit blog.

   

  Het regent op het Frederiksplein

  Ze staat aan de rand van wat er staat
  te gebeuren en omringende bomen verstarren

  rechtop. Ze vouwt beloften aan anderen
  op en spuugt twee woorden in het resolute

  witte water. Een hond springt
  over de rand als het begint

  te regenen in de fontein.
  Liefde had ermee te maken

  maar het is alleen de taal die neigt.
  En neigen blijft.

  Fonteinen maken vergelijkbare gebaren
  en de hond schudt zich nog uit zijn vacht

  als dit zo door blijft gaan. Haar hand aarzelt
  en waar haar woorden het water raken

  beginnen twee honden te dagen.
  Een zonder vacht de ander zonder hart.

   

   

  Er staat een stad op

  Vanaf de hoogste verdieping de stad in.
  Beneden razen de straten van Buenos Aires.

  De stad waar alles goed komt.

  Ze nemen je mee in hoeken
  van negentig graden. Maar het waait hier

  schaduwen en het wentelt kiezelstenen
  gebouwen. Er is er één

  met een hart van geschaafde rode steen.

  En om niet te zien hoe een hart zich uitstort
  ga je naar beneden. Hou je schaduw bij je.

  De rode zoom langs je hals mondt uit
  in een rode rivier. Denk waterval.

  Watervallen.

  De klep van een piano slaat een huis stevig dicht.
  Mept een gebouw tegen de muur.

  In de lift struikel je over de drempel uit een zeker huis.
  Een plafond van sterren stijgt.

  Zo storten twintig verdiepingen. Languit.
  Er staat een stad op.

   

   
  Maria Barnas (Hoorn, 28 augustus 1973)

   

   

  De Nederlandse schrijver A. Moonen, (spreek uit: ‘a-punt-moonen’) werd geboren in Rotterdam op 28 augustus 1937. Zie ook alle tags voor A. Moonen op dit blog.

  Uit: Eigen weg

  “Voor verdere natuurbeschrijvingen sleept u maar enkele muffe streekromans onder uw keurige nest vandaan.
  In de verdere loop der dag zal de serene stilte wel overstemd worden door bovenal een zwarte groeperingskliek met vetspekkig overzees oerwouddialect, vermoedelijk afkomstig uit Senegal en omstreken, een niet door mij thuis te brengen kreetlachtaaltje door voornamelijk manspersonen, soms begeleid via geboor en gehamer hunnerwege of andere buurtbevuilers, waar ik tijdens ‘genezingsproces’ de ganse zomer nogal nerveus - tegen overspanning aan - door raakte en slechts een ondernomen fietstocht bij schaars zonnig weertype afweer aan kon bewerkstelligen.
  Ik fietste er een halfuurtje over om Kralingen te bereiken. Mij ontbloot te presenteren op toegestaan naaktrecreatiegedeelte der Kralingse plas begint zowaar een liefhebberij te worden. Rond een uur of halftwaalf op een eindelijk eens zonnige zondag bleek 't nog vrij rustig, en waar ik mij bevond, zittend op een bankje met vóór mij een strook nat strandzand en in de verte enkele zeilscheepjes over wijdse plas varend, ontdaan mijner kleren, was ik de enige naturist. Mijn vreugdebron zwol geleidelijk aan tot volle stramme wasdom, bewoog brutaal van plezier met vurige, flinke kop. De stille omgeving leek speciaal voor mijn persoon ontworpen. Ge zou er zo een bordje eigen weg plaatsen. Soms werd de zon overwolkt. Bespiedde iemand mij links in het struikgewas? Teleurgesteld soms dat ik geen elfjarige ruige knaap betrof? Toch bleef ik niet langer dan een halfuur, kleedde mij weer aan en ondernam een fietstocht door het bos. Snoof de geur van lover en moeder aarde op.
  Een week eerder had ik op het naaktgrasstrandje gelegen, bracht het zelfs zover dat een Marokkaan van middelbare leeftijd, zelf aangekleed zijnde, me nabijgekomen begon te aanschouwen. Net als bij mijn nog in z'n vaderland verblijvende vaste partner scheen m'n witte lichaam prikkelend op hem te werken, al waren er verderop tevens platte damesreten plus bungelende uiers te zien. Er volgde rap een afspraak ter samenvoeging in het bos. Hij popelde van ongeduld, leek me publiekelijk reeds te willen bespringen. Terwijl ik mij rustig begon aan te kleden, zag ik hem naast zijn fiets staan wachten op rijwielpad met achter hem zondaggangers over voetgangersgedeelte lopend, zich vergapend aan onverhoeds en door veler verrassing toegestane blootlijvigheid der geringe schaamtelozen in hun ogen waarschijnlijk. Een groepje jeugdige Marokkanen lachte mij samenzwerend toe; het afspraakje was hen op korte afstand van het nog overleggende duo niet ontgaan. Het tweetal zocht fietsend 't bos af voor een geschikte plek. Fietsen tegen een boom.”

   

   
  A. Moonen (28 augustus 1937 – 24 januari 2007)
  Cover

   

   

  De Nederlandse dichter, schrijver, letterkundige en literatuurcriticus Cornelis Jan (Cees) Kelk werd geboren in Amsterdam op 28 augustus 1901. Zie ook alle tags voor C. J. Kelk op dit blog.

   

  Diana

  In 't najaar aangeland en zelf tot herfst geworden
  vol spinnewebben, vocht en rottend loof,
  ontwaar 'k eerst nu de ondoorwaadbre kloof,
  die mij gescheiden hield van Diana's naakte horden.

  De pijlen, die zij op zoo menig hert verschoten
  snorden mijn levenlooze droom voorbij.
  Hier kruipt een siepelend vocht door de vallei
  en ginds aan d'overzij hoor ik 't trappelen van de pooten.

  Zij vluchten in het woud, maar worden toch gevangen
  en vrouwen drukken ze aan haar boezems rijk.
  Straks staan hun koppen op een disch te prijk,
  waar zwoele monden hun de bouten prangen.

  O zoo geschoten zijn, gejaagd en overwonnen,
  o zoo te sterven aan het druppelende bloed,
  maar toch ééns lust te zijn, verzadiging en gloed,
  hoe snel ook al het vloeiende is geronnen!

  Diana spant haar boog, haar benden volgen,
  de herten tuimelen en het woud weerschalt!
  Wanneer de nacht van blad en regen valt,
  is reeds de buit gebraden en verzwolgen.

  Die toch zijn hert geweest met trillende geweien
  zonder ontkomen aan het mannelijke lot.
  Getroff'nen van 't godinnelijke schot
  bleef niets hun over dan zich nedervlijen.

  Nu zelf een herfst, in 't najaar aangeland
  vol spinnewebben, vocht en rottend loover,
  doorschouw ik pas de onvervangbre toover
  van 't goddelijk jachtbedrijf aan de overkant.

   

   
  C. J. Kelk (28 augustus 1901 – 25 december 1981)
  Hier op het boekenbal in 1964

   

   

  De Australische dichter Frederick Kesner III werd geboren op 28 augustus 1967 in Manilla op de Filippijnen Zie ook alle tags voor Frederick Kesner op dit blog.

   

  To Write

  often it is the only
  etched thing
  between you and
  improbability.
  no stink kicked up,
  no feigning love,
  no affluence
  can
  hatch it.

   

   

  One Child

  Child of the outside
  on the inside
  one foot out
  one foot in
  never belonging
  never apart

  Child of the inside
  on the outside
  one foot in
  one foot out
  never apart
  never belonging

  Child of both sides
  on neither side
  both feet out
  both feet in
  never apart
  never a part

  Heart & soul divided
  Mind & hands confused
  Ears & nose demanding
  Eyes & tongue confiding
  Child of both
  Child of none

   

   
  Frederick Kesner (Manilla, 28 augustus 1967)
  Manilla

   

   

  De Amerikaanse schrijfster en dichteres Rita Frances Dove werd geboren op 28 augustus 1952 in Akron, Ohio. Zie ook alle tags voor Rita Dove op dit blog.

   

  The Canefields

  There is a parrot imitating spring
  in the palace, its feathers parsley green.
  Out of the swamp the cane appears
  to haunt us, and we cut it down. El General
  searches for a word; he is all the world
  there is. Like a parrot imitating spring,
  we lie down screaming as rain punches through
  and we come up green. We cannot speak an R—
  out of the swamp, the cane appears
  and then the mountain we call in whispers Katalina.
  The children gnaw their teeth to arrowheads.
  There is a parrot imitating spring.
  El General has found his word: perejil.
  Who says it, lives. He laughs, teeth shining
  out of the swamp. The cane appears
  in our dreams, lashed by wind and streaming.
  And we lie down. For every drop of blood
  there is a parrot imitating spring.
  Out of the swamp the cane appears

   

   

  November For Beginners

  Snow would be the easy
  way out—that softening
  sky like a sigh of relief
  at finally being allowed
  to yield. No dice.
  We stack twigs for burning
  in glistening patches
  but the rain won't give.

  So we wait, breeding
  mood, making music
  of decline. We sit down
  in the smell of the past
  and rise in a light
  that is already leaving.
  We ache in secret,
  memorizing

  a gloomy line
  or two of German.
  When spring comes
  we promise to act
  the fool. Pour,
  rain! Sail, wind,
  with your cargo of zithers!

   

   
  Rita Dove (Akron, 28 augustus 1952)

   

   

  De Engelse dichter en literatuurcriticus Sir John Betjeman werd geboren in Londen op 28 augustus 1906. Zie ook alle tags voor John Betjeman op dit blog.

   

  How To Get On In Society

  Phone for the fish knives, Norman
  As cook is a little unnerved;
  You kiddies have crumpled the serviettes
  And I must have things daintily served.

  Are the requisites all in the toilet?
  The frills round the cutlets can wait
  Till the girl has replenished the cruets
  And switched on the logs in the grate.

  It's ever so close in the lounge dear,
  But the vestibule's comfy for tea
  And Howard is riding on horseback
  So do come and take some with me

  Now here is a fork for your pastries
  And do use the couch for your feet;
  I know that I wanted to ask you-
  Is trifle sufficient for sweet?

  Milk and then just as it comes dear?
  I'm afraid the preserve's full of stones;
  Beg pardon, I'm soiling the doileys
  With afternoon tea-cakes and scones.

   

   

  Business Girls

  From the geyser ventilators
  Autumn winds are blowing down
  On a thousand business women
  Having baths in Camden Town

  Waste pipes chuckle into runnels,
  Steam's escaping here and there,
  Morning trains through Camden cutting
  Shake the Crescent and the Square.

  Early nip of changeful autumn,
  Dahlias glimpsed through garden doors,
  At the back precarious bathrooms
  Jutting out from upper floors;

  And behind their frail partitions
  Business women lie and soak,
  Seeing through the draughty skylight
  Flying clouds and railway smoke.

  Rest you there, poor unbelov'd ones,
  Lap your loneliness in heat.
  All too soon the tiny breakfast,
  Trolley-bus and windy street!

   

   
  John Betjeman (28 augustus 1906 – 19 mei 1984)
  Portret door Grahame Laver, 2003

   

   

  De Duitse schrijver en vertaler Elmar Schenkel werd geboren in Hovestadt (Westfalen) op 28 augustus 1953. Zie ook alle tags voor Elmar Schenkel op dit blog.

  Uit: Geisterzüge

  „Auch die Gespenster sind nicht mehr das, was sie einmal waren oder vorgaben zu sein: neblige Gespinste, die aus der dunklen Nacht auftauchen oder ein kühler Hauch Jenseits in einer warmen Finsternis.
  Die Ungeheuer, mögen sie auch dank special effects in den Kinos noch tier- oder menschenförmig weiterleben, haben längst ganz neue Gestalt angenommen: in technischen Großkatastrophen, im Börsenkrach oder als Terrorsysteme.
  Die Gespenster (nicht die Mystik, wie Musil es sich wünschte) sind taghell geworden, je weiter die Technik voranschreitet und je mehr die analoge Welt von einer digitalen abgelöst wird. Das Flimmern, die unerklärliche Verdoppelung von Symbolen auf dem Bildschirm, der Computer, der sich nicht mehr ausschalten, das elektronische Wagenfenster, das sich nicht mehr per Hand öffnen lässt, sind nur die geringsten Beispiele einer Technik, die sich als eine Parallelwelt zu der unsrigen entwickelt hat und zu der wir nur mittels Helfer und Magier, die wir Spezialisten nennen, noch Zugang haben. Selbst Kfz-Mechaniker sind inzwischen auf sie angewiesen. Wenn Technik zurückschlägt, so nur auf eigenartig zufällige Weise, wie es einem Despoten entspricht.
  Ernst Bloch hat einmal geschrieben, dass nicht die Aufklärung die Gespenster und den Aberglauben vertrieben habe, sondern schlicht und einfach das elektrische Licht: „Die Glühbirne im schattenarm gewordenen Zimmer hat die Anfechtungen des Nachtgrauens weit gründlicher geheilt als etwa Voltaire.“ Er hat recht, wenn er die alten Gespenster damit meint, jene lichtscheuen Gestalten aus den Dämmerungszonen der Welt und des Bewusstseins. Und doch hat Technik schon im Zeitalter der ersten industriellen Revolution es nicht vermocht, uns die Gespenster auszutreiben. Vielmehr haben diese es verstanden, sich in die neuesten Errungenschaften der Zeit einzunisten und sie sozusagen von innen her aufzulösen mit der Botschaft: ihr wisst nicht, wohin euch diese Maschinen tragen werden, keiner von euch weiß, in welche Richtung der Fortschritt geht. Auch Bloch gesteht schließlich ein, dass nach dem kostümierten Spuk der Vergangenheit uns noch weiterer und echter Spuk ins Haus steht in einer Welt, „deren Technik das Urböse geradezu ungeahnt elektrifiziert hat.“
  Nirgendwo ist der Zweifel am Fortschritt sinnfälliger geworden als bei jener technischen Errungenschaft, die in ihren Auswirkungen noch am ehesten mit unserer digitalen Revolution vergleichbar ist.“

   

   
  Elmar Schenkel (Hovestadt, 28 augustus 1953)

   

   

  De Duitse dichter, schilder en revolutionair Harro Paul Harring werd geboren op 28 augustus 1798 op de Ibenshof in Wobbenbüll in Noord-Friesland. Zie ook alle tags voor Harro Harring op dit blog.

   

  Der Bundestag

  In Frankfurt, da sitzt der deutsche Bund
  Und macht Verbote auf Verbote kund!

  Das wird dem deutschen Bund recht schwer –
  Denn er findet gar wenig zu verbieten mehr.

  Drum stöbert er emsig in jedem Mist,
  Wenn nur irgend was drin zu verbieten ist.

  Und nächstens wird er mächtig schrei’n:
  Es darf in den Straßen kein Pflaster sein!

  Denn so lang’ das Volk auf’m Pflaster geht;
  Eine Waff’ ihm noch zu Gebote steht.

  Ein gefährlich’ Ding; - so’n Pflasterstein!
  Drum muß das Pflaster verboten sein!

  Der Bundestag fürchtet sich sehr vor’m Tod,
  Drum arbeitet er – an dem Pflaster-Verbot.

   

   
  Harro Harring (28 augustus 1798 – 15 mei 1870)
  Portret door Hermann Wilhelm Bissen, 1820

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 28e augustus ook mijn blog van 28 augustus 2016 deel 2.

  28-08-2018 om 18:13 geschreven door Romenu  


  Tags:Johann Wolfgang von Goethe, Maria Barnas, A. Moonen, C. J. Kelk, Frederick Kesner, Rita Dove, John Betjeman, Elmar Schenkel, Harro Harring, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ivor Gurney

  De Engelse dichter en componist Ivor Bertie Gurney werd geboren op 28 augustus 1890 in Gloucester, Gurney zong in het koor van de kathedraal van Gloucester, waar hij bevriend raakte met Herbert Howells. Op 14-jarige leeftijd begon hij te componeren en in 1911 won hij een studiebeurs voor het Royal College of Music. Daar studeerde hij bij Charles Villiers Stanford. De studie werd onderbroken door de Eerste Wereldoorlog, waarbij hij gewond raakte en gasletsel opliep. Rond deze tijd manifesteerde zich zijn poëtische talent in twee dichtbundels: “Severn and Somme” (1917) en “War’s Embers” (1919). Na de oorlog keerde Gurney terug naar Londen om zijn muziekstudies bij Vaughan Williams te hervatten. Gurney leed waarschijnlijk sinds de vroege volwassenheid aan een bipolaire stoornis, wat leidde tot een ernstige ineenstorting in de lente van 1918, terwijl hij nog steeds in het leger was. Door de omstandigheden lag de diagnose "oorlogsneurose" (Shell Shock) voor de hand. Zijn ziekte werd vervolgens gediagnosticeerd als schizofrenie. Hoewel hij na zijn vrijlating uit de militaire dienst een artistiek zeer productieve periode had, bleef zijn gemoedstoestand verslechteren. In 1922 was zijn toestand zo verslechterd dat zijn familie hem 'geestesziek' verklaarde. Hij bracht de laatste 15 jaar van zijn leven door in psychiatrische instellingen, maar hij ging door met het schrijven van gedichten en, in chaotische afleveringen, ook muziek die werd verzameld Marion Scott. In 1937 stierf hij op 47-jarige leeftijd, waarschijnlijk als gevolg van tuberculose. Gurney schreef honderden gedichten en meer dan 300 liederen en werd beschouwd als een van de meest veelbelovende dichters en muzikanten van zijn generatie .

   

  To The Poet Before Battle

  Now, youth, the hour of thy dread passion comes;
  Thy lovely things must all be laid away;
  And thou, as others, must face the riven day
  Unstirred by rattle of the rolling drums
  Or bugles' strident cry. When mere noise numbs
  The sense of being, the sick soul doth sway,
  Remember thy great craft's honour, that they may say
  Nothing in shame of poets. Then the crumbs
  Of praise the little versemen joyed to take
  Shall be forgotten; then they must know we are,
  For all our skill in words, equal in might
  And strong of mettle as those we honoured. Make
  The name of poet terrible in just war,
  And like a crown of honour upon the fight.

   

   

  My Heart Makes Songs On Lonely Roads

  My heart makes songs on lonely roads
  To comfort me while you're away,
  And strives with lovely sounding words
  Its crowded tenderness to say.

  Glimmering against the forward dark,
  Your face I see with pride, with pain
  So that one time I did desire
  Never to see that face again.

  But I am glad that Love has come
  To bind me fast and try my worth;
  For Love's a powerful Lord and gives
  His friends dominion over the earth.

   

  Daily

  If one's heart is broken twenty times a day,
  What easier thing than to fling the bits away,
  But still one gathers fragments, and looks for wire,
  Or patches it up like some old bicycle tire.

  Bicycle tires fare hardly on roads, but the heart
  Has an easier time than rubber, they sheathe a cart
  With iron, so lumbering and slow my mind must be made,
  To bother the heart and to teach things and leam it its trade.

   

   
  Ivor Gurney (28 augustus 1890 - 26 december 1937)

  28-08-2018 om 00:00 geschreven door Romenu  


  Tags:Ivor Gurney, Romenu
  » Reageer (0)
  27-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tom Lanoye, Kristien Hemmerechts, Paul Verhuyck, Jeanette Winterson, Lolita Pille, David Rowbotham, Lernert Engelberts, Cecil Scott Forester, Heinz Liepman

  De Belgische dichter, schrijver en vertaler Tom Lanoye werd geboren te Sint-Niklaas op 27 augustus 1958. Zie ook alle tags voor Tom Lanoye op dit blog.

  Uit: Sprakeloos

  “Aan alle anderen: kijk nog maar eens naar die foto op het voorplat. Dat is wel degelijk zij. Schoonheid is niet per se overerfelijk van moeder op zoon.
  Ook in haar eigen familie, de Verbeken — een oud geslacht van architecten, aannemers en metselaars, waarvan de mannen meestal groot maar altijd schonkig waren, de vrouwen meestal rijzig maar altijd ietwat hoekig van gezicht — ook in haar familie dus, was niet duidelijk waar zo veel schoonheid en elegantie opeens vandaan waren komen spruiten. Ze was het jongste meisje uit een gezin van twaalf. Het hadden er veertien moeten zijn, maar één broertje stierf naamloos bij zijn geboorte, en een ander, gedoopt en wel, stierf in zijn wieg. Er bleven broers genoeg over om het gemis niet echt te voelen.
  Zij, de kleinste en fijnste van het dozijn, mocht als enige en al op haar zestiende een schooljaar lang gaan studeren in het Frans, in Dinant, daarna zelfs een paar maanden in het Engels, in Northampton. Iets met Huishouding, Boekhouding, Etiquette en de Vervolmaking Van Dat Alles. Iets met strenge reglementen, opwindende verplaatsingen en een paar vriendschappen, gesloten voor het leven.
  We spreken nu van vlak voor de Tweede Wereldoorlog, de nadagen van een onbedreigd en eindeloos lijkend interbellum, waarin het kleine België, la petite Belgique, bloeide als nooit tevoren. Voor het eerst sinds de ravage van la Grande Guerre, de wereldbrand van ’14- ’18, werd zijn frank weer de Europese dollar genoemd, voor het eerst ook raakten zijn handvuurwapens en zijn streekbieren beroemd over heel de planeet. Zijn uitgestrekte Congo — een wereld binnen de wereld, ondoorgrondelijk van zeden en moordend van klimaat — braakte een eindeloze stroom aan koloniale waren uit over het moederland, dat met behulp van meetlat en schoenlepel gerust een keer of tachtig had gepast in zijn kolonie. Uit dat woeste tropenrijk bleef, als uit een hoorn des overvloeds, alles opwellen wat kon dienen tot fundament en ornament van welstand. Van rubber tot ivoor, van koper tot kobalt, een hoogvlakte van zink en tin, een waterval van diamanten, een zee van palmolie en cacao, oceanen van petroleum, zonder het goud te vergeten, en het uranium, en de kunstwerken in ruw brons en ebbenhout.”

   

   
  Tom Lanoye (Sint-Niklaas, 27 augustus 1958)

   

   

  De Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts werd geboren in Brussel op 27 augustus 1955. Zie ook alle tags voor Kristien Hemmerechts op dit blog.

  Uit: Alles verandert

  ‘En ik?’ Ze bedoelt: en wij?
  ‘Andere artsen zullen mijn werk overnemen.’
  ‘Andere artsen? Welke andere artsen? Hou me als je enige patiënte. Ik zal je meer betalen. Hoeveel wil je?’
  Afgelopen is het met ‘u’, en met de schijn van hoffelijkheid.
  ‘Er zijn meer patiënten die dat vragen. Mijn vrouw en ik hebben een huisje in het zuiden gekocht. Het is daar beter voor haar. België is rampzalig voor astmalijders.’
  Meer patiënten. Hoeveel meer? Nooit eerder heeft ze bij die vraag stilgestaan. Ze heeft zichzelf de uitverkorene gewaand.
  ‘En dit huis? Deze kamer?’ Ze kijkt naar de mahoniehouten kast waarin hij de verzameling dildo’s van grootvader Wouters bewaart. De hele wereld heeft de goede man ervoor afgereisd, forse bedragen heeft hij neergeteld, stamhoofden omgekocht.
  ‘Je bent jong, Iris. Zie het als een nieuwe start. Een nieuwe kans.’
  ‘Hoe kun je zo banaal zijn?’ Ze bedoelt: hoe kan ik verliefd zijn op een banale man? Met vlakke hand slaat ze op het bureau waaraan hij getuigschriften en voorschriften van onleesbare krabbels voorziet. ‘Denk je dat ik hier iedere week zou komen als ik jong was, dat ik een man zou betalen om ...?’ Boos gooit ze haar boek voor zijn neus. ‘Lectuur voor in je schommelstoel.’
  Haar woede glijdt van hem af, als water van een eend.
  Rustig pakt hij het boek op, leest de titel, vraagt of die naar Lou Reeds ‘Walk on the Wild Side’ verwijst. Wan-neer ze niet antwoordt, slaat hij het open, leest de opdracht, bedankt haar. Dan neemt hij de karaf portwijn, vult een glas met dieprood vocht, reikt het haar aan: medicijn om te kalmeren.”

   

   
  Kristien Hemmerechts (Brussel, 27 augustus 1955)

   

   

  De Vlaamse schrijver Paul Verhuyck werd op 27 augustus 1940 in Antwerpen geboren. Zie ook alle tags voor Paul Verhuyck op dit blog.

  Uit: Inmiddels op aarde

  “Twee breuken dus. Dat zijn zekerheden. Maar ook wetenschappelijke zekerheden duren niet lang, ze hangen af van de staat van het onderzoek op een bepaald moment. Steeds weer komen er nieuwe inzichten in de fysica aankloppen. En aan de andere kant van de sterrenkunde is er de letterkunde die de wereld hertovert, die het mysterie herstelt en groter maakt. De maanlanding was niet het einde van de poëzie over de maan. En na de demystificatie van de regenboog is men Somewhere over the Rainbow blijven zingen. De mythe houdt stand, de naam van de maan, de naam van de regenboog, de naam van de roos. We gaan naar de maan. Dat is het enige, achteraf gezien, wat we in ons volwassen leven hebben geleerd, het enige zekere. We gaan allemaal naar de maan, naar de lege maan. Later, veel later, gaan de maanzielen naar de zon. Daar kom ik nog op terug; dat is veel moeilijkere materie. Wat er daar gebeurt, valt niet zomaar te begrijpen. En zoals de schrijver die een boek begint de leerling is van wie het boek beëindigt, zo ook is de lezer aan het begin van een boek de leerling van wie het boek uitleest. Johan wacht, staart, mijmert over de elf zonen van Kafka. Zij zullen niet als individuen op de maan overleven, maar als een roedel, een groepsziel. Johan wacht rustig op de anderen, geduld is niet moeilijk, het is ook geen wachten als er geen tijd is. Het is altijd april 1958. *** Johan mijmert over de elf zonen van Kafka. Over april 1958 en hoe de wereld er toen uitzag. Johans wereld was de school, het Gymnasium van Dürer, zo geheten omdat Albrecht Dürer anderhalf jaar in Antwerpen had gewoond. Boven de poort prijkte zijn arduinen portret in bas-reliëf. April 1958, West-Europa. Een gymnasium bevolkt door uitsluitend blanke jongens. Nog geen drugs leverbaar. Elk gezin koopt een auto en een televisietoestel.De breekbare schellakplaat wordt vervangen door de vinylplaat. Er wonen bijna drie miljard mensen op de aarde. En wij. April 58 is een lentegevoel, een wij-gevoel. We zitten met elf jongens in de eindexamenklas. Elf jongens van zeventien jaar, bijna los, bijna vrij. Vol verwachtingen tussen ooit en nooit. We noemen onszelf de elf zonen van Kafka. Daar is heel wat denkwerk aan voorafgegaan. Een elftal deed aan voetbal denken, maar niet elk van ons voetbalde. Elf was een moeilijk getal in vergelijking met twaalf. Waren we met z’n twaalven geweest, hadden we onszelf misschien de tekens van de dierenriem genoemd, de twaalf apostelen, de ridders van de ronde tafel of twelve angry men, naar de film van Sidney Lumet die toen liep. Maar elf... eigenlijk een raar getal, iets meer dan de voleinding van tien, iets minder dan de perfectie van twaalf. Een anarchist, een eenzaam priemgetal, dobberend, hangend of zwevend. Het was Cyriel die met een hoogst bedenkelijke analyse van het getal elf kwam aanzetten.”

   

   
  Paul Verhuyck (Antwerpen, 27 augustus 1940)

   

   

  De Britse schrijfster Jeanette Winterson werd geboren in Manchester op 27 augustus 1959. Zie ook alle tags voor Jeanette Winterson op dit blog.

  Uit:The Stone Gods

  “This new world weighs a yatto-gram.
  But everything is trial-size; tread-on-me tiny or blurred-out-of-focus huge. There are leaves that have grown as big as cities, and there are birds that nest in cockleshells. On the white sand there are long-toed clawprints deep as nightmares, and there are rock pools in hand-hollows finned by invisible fish.
  Trees like skyscrapers, and housing as many. Grass the height of hedges, nuts the swell of pumpkins. Sardines that would take two men to land them. Eggs, pale-blue-shelled, each the weight of a breaking universe.
  And, underneath, mushrooms soft and small as a mouse ear. A crack like a cut, and inside a million million microbes wondering what to do next. Spores that wait for the wind and never look back.
  Moss that is concentrating on being green.
  A man pushes forward with a microphone – 'And is there oxygen?' Yes, there is. 'And fresh water?' Abundant.
  'And no pollution?' None. Are there minerals? Is there gold? What's the weather like? Does it rain a lot? Has anyone tried the fish? Are there any humans? No, there are not any humans. Any intelligent life at all?
  Depends what you mean by intelligent. There is something there, yes, and it's very big and very good at its job.
  A picture of a scaly-coated monster with metal-plated jaws appears on the overhead screen. The crowd shrieks and swoons. No! Yes! No! Yes!
  The most efficient killing machine ever invented before gunpowder. Not bad for a thing with a body the size of a stadium and a brain the size of a jam-jar.
  I am here today to answer questions: 'The lady in pink –'
  'Are these monsters we can see vegetarian?'
  'Ma'am, would you be vegetarian with teeth like that?'
  It's the wrong answer. I am here to reassure. A scientist steps forward. That's better. Scientists are automatically reassuring.
  This is a very exciting, and very reassuring, day.
  We are here today to witness the chance of a lifetime. The chance of many lifetimes. The best chance we have had since life began. We are running out of planet and we have found a new one. Through all the bright-formed rocks that jewel the sky, we searched until we found the one we will call home. We're moving on, that's all. Everyone has to do that some time or other, sooner or later, it's only natural.”

   

   
  Jeanette Winterson (Manchester, 27 augustus 1959)

   

   

  De Franse schrijfster Lolita Pille werd geboren op 27 augustus 1982 in Sèvres. Zie ook alle tags voor Lolita Pille op dit blog.

  Uit: Hell

  « Que dire du bonheur ? Rien. Je ne vais pas vous raconter mon sourire niais ? Ca ne se raconte pas un sourire, surtout niais ! Je ne vais pas vous retranscrire les adorables bêtises qu'on se débite à longueur de nuits, ni décrire sa façon de replacer mes mèches derrière mon oreille, la douceur de sa joue contre la mienne, et son regard plongé dans le mien... Vous voyez, je tombe très vite dans les mauvais clichés. Joue contre joue, yeux dans les yeux, mains dans la main... Ce qu'on est con quand on aime ! Ce qu'on est niaiseux, mielleux, fleur bleue, inactif, improductif, égoïste, aveugle et sourd ! Je promène ma tête d'autiste heureuse dans les rues de Paris, sans me préoccuper le moins du monde d'effrayer ou non mon entourage qui n'existe plus, ou les passants que je ne vois même pas.
  Six mois de bonheur. Partagé. Des souvenirs désordonnés, et cette sensation au creux du ventre quand je les évoque... Un entrelacs de rires, de jambes, de fumée... l'hiver puis le printemps... mes mains crispées sur sa peau... sa voix qui me rend folle... l'obscurité radieuse qui règne dans ma chambre quand je dors dans ses bras... la fièvre qui nous anime, nos discussions exaltées et nos inlassables étreintes... le désir qui renaît aussitôt satisfait... l'oubli total de ce monde insignifiant... juste lui... juste moi... nos membres confondus... nos rires accordés... l'entente... et noyer mon regard dans ses yeux limpides... et offrir mon cou à ses lèvres avides... Allumer une cigarette qu'on fume à deux... ne plus rien désirer... ne plus rien redouter... l'imperfectible satiété du corps à corps... du cœur à cœur... bercé par la musique extatique de mots d'amour qui me sont destinés... Délicieuse lassitude qui freine quelques instants l'enthousiasme de la passion... nos deux êtres épuisés gisent côte à côte... en silence... et exultent uniquement d'être ensemble..."

   

   
  Lolita Pille (Sèvres, 27 augustus 1982)

   

   

  De Australische dichter, schrijver en journalist David Rowbotham werd geboren in Toowoomba.in de Darling Downs van Queensland op 27 augustus 1924. Zie ook alle tags voor David Rowbotham op dit blog.

   

  Rogue Moon

  Dying and difficult old men, the last
  of their century, the war's age, shake sticks and boast.
  They wish to relive the stories their powers made.
  They wish to be brave rogue moons again.
  They want to be planetary men.

  The blue and golden lights of green slopes shade
  valleys that bequeath twilight tunnels of theft
  a hundred years; only old men are left.

  It has to be the moon. They stand on the moon
  to be seen with the eminence of the thing they did,
  sandbag and bunk guarded by the vigilant tongue
  speaking as others, being alien, never could:
  rogue moons of aimed metal from a bruising gun,
  besieged, dying difficult old men.

   

   

  Blossoms Mean Omens

  It was her wish, as summer circled in
  To seize him, that every season might be green.
  She was all women murmuring of the men
  They love in rooms of omens blossoms mean
  When thrusting through the winter wood, through walls
  And boughs of sable. Bright ascent distils
  Beauty no sooner found than threatened, falls
  Of green withering down again to walls
  From which, bearing the springtide of his knees
  Bending towards the crook that shakes the trees,
  She could not save him; the seasons' circles grew.
  But this is why she wished, and wisely knew
  She was was all women murmuring of the men
  They love in rooms of omens blossoms mean.

   

   
  David Rowbotham (27 augustus 1924 – 6 oktober 2010)
  Cover

   

   

  De Nederlandse dichter en schrijver Lernert Engelberts werd geboren op 27 augustus 1977 in Leerdam. Zie ook alle tags voor Lernert Engelbert op dit blog.

   

  Schending

  Tussen een droge vingerplant en een vogelkooi

  Tussen een droge vingerplant en een vogelkooi
  breit oma al jaren het strakke achterpand
  van een trui.
  Wie het kledingstuk krijgt is onbekend;
  ze vraagt echter veel wat ik er van vind.

  Tijdens een visite zit ze met haar rug naar de
  toekomst gekeerd, het verleden in te staren.
  Ze legt haar breiwerk neer, waarna ze
  fluisterend zegt:
  ‘Als je ooit over ons schrijft, beloof dan dat je
  zwijgt over dat opa fout was in de oorlog.’

  Tussen twee vingers door spuug ik op de vloer;
  ik beloof.

   

   
  Lernert Engelberts (Leerdam, 27 augustus 1977)

   

   

  De Engelse schrijver Cecil Scott Forester (pseudoniem van Cecil Lewis Troughton Smith) werd geboren in Cairo, Egypte, op 27 augustus 1899. Zie ook alle tags voor C. S. Forester op dit blog.

  Uit: Hornblower and the Hotspur

  'The happiest day of my life,' he said; if a thing had to be done it might as well be done thoroughly, so that in the same spirit he continued. 'In my life so far.'
  It was actually painful to note the unbounded happiness of the smile that answered this gallant speech. Maria put her other hand up to him, and he realised she expected to be kissed, then and there, in front of the altar. It hardly seemed a proper thing to do, in a sacred edifice--in his ignorance he feared lest he should affront the devout--but once more there was no drawing back, and he stooped and kissed the soft lips that she proffered.
  'Your signatures are required in the register,' prompted the parson, and led the way to the vestry.
  They wrote their names.
  'Now I can kiss my son-in-law,' announced Mrs Mason loudly, and Hornblower found himself clasped by two powerful arms and soundly kissed on the cheek. He supposed it was inevitable that a man should feel a distaste for his mother-in-law.
  But here was Bush to disengage him, with outstretched hand and unusual smile, offering felicitations and best wishes.
  'Many thanks,' said Hornblower, and added, 'Many thanks for many services.'
  Bush was positively embarrassed, and tried to brush away Hornblower's gratitude with the same gestures as he would have used to brush away flies. He had been a tower of strength in this wedding, just as he had been in the preparation of the Hotspur for sea.
  'I'll see you again at the breakfast, sir,' he said, and with that he withdrew from the vestry, leaving behind him an awkward gap.
  'I was counting on Mr Bush's arm for support down the aisle,' said Mrs Mason, sharply.
  It certainly was not like Bush to leave everyone in the lurch like this; it was in marked contrast with his behaviour during the last few whirlwind days.
  'We can bear each other company, Mrs Mason,' said the parson's wife. 'Mr Clive can follow us.'
  'You are very kind, Mrs Clive,' said Mrs Mason, although there was nothing in her tone to indicate that she meant what she said. 'Then the happy pair can start now. Maria, take the captain's arm.'
  Mrs Mason marshalled the tiny procession in business-like fashion. Hornblower felt Maria's hand slipped under his arm, felt the light pressure she could not help giving to it, and--he could not be cruel enough to ignore it--he pressed her hand in return, between his ribs and his elbow, to be rewarded by another smile. A small shove from behind by Mrs Mason started him back in the church, to be greeted by a roar from the organ. Half a crown for the organist and a shilling for the blower was what that music had cost Mrs Mason; there might be better uses for the money.“

   

   
  Cecil Scott Forester (27 augustus 1899 – 2 april 1966)
  Ioan Gruffudd als Horatio Hornblower in de tv-serie uit 1998

   

   

  De Duitse schrijver Heinz Liepman (eig. Liepmann) werd geboren op 27 augustus 1905 in Osnabrück. Zie ook alle tags voor Heinz Liepman op dit blog.

  Uit: Karlchen oder die Tücken der Tugend

  « Der mit dem Regenmantel stoppte scharf, als habe ihn wer an einem Draht zurückgezuckt. Er wandte sich um, starrte Karlchen mit leeren Augen an. Der in Uniform begriff langsamer, er runzelte zwar die Stirn, weil da etwas passierte, was nicht zur Ordnung gehörte, jemand macht einen Witz, das gehört sich nicht, er in Ausübung seines Dienstes — er runzelte Karlchen an. Karlchen hatte seine Stimme wiedergefunden, er wiederholte, eifrig, das Wohlwollen des Polizisten zurückzugewinnen: »Ich habe keine Fahrkarte; ich werde sofort verschwinden, ich muß nur noch mein Bier bezahlen ...« »So ...« Der mit dem Regenmantel hatte sich plötzlich verwandelt. Er war beleidigt worden in Ausübung seiner Pflicht. Seine Stimme war offiziell, schneidig, scharf: »Das ist ja liebenswürdig von Ihnen, daß Sie gleich verschwinden wollen. Sie wissen ganz genau, daß es streng verboten ist, im Wartesaal rumzulungern nach Mitternacht ohne Fahrkarte. Ich will Ihren Ausweis sehen, wenn Sie einen haben ...« Und während er auf eine Antwort wartete, wandte er sich an den Bahnpolizisten und wurde strategisch. »Stellen Sie sich am Ausgang auf, daß uns keiner abhaut. Nur die ich von jetzt an kontrolliert habe, dürfen raus. Die Kerle denken, wir wären zum Spaß hier. Das hat man davon, wenn man menschlich ist.« Er erhob seine Rasiermesserstimme, sie schnitt durch den Mief und die Tabakwolken und die Müdigkeit: »Alles mal herhören ... Fahrkartenkontrolle, Herrschaften. Ich möchte jetzt die Fahrkarten sehen. Und wer keine hat, Ausweise bereithalten. Werden euch mal zeigen, daß wir auch dienstlich sein können.« Die vielen Menschen in dem großen Wartesaal gerieten in Bewegung. Sie erhoben sich mit grauen Gesichtern von den Bänken, sie nahmen die Zeitungen von den Augen und Stirnen, blickten sich um, wohin sie entfliehen könnten. Kinder wachten auf und begannen zu plärren. Der Kellner war plötzlich hellwach und fing eilig an zu kassieren. Jeder sah vorsichtig, mißtrauisch, feindselig auf den Nachbarn. Der neben Karlchen auf der Bank gelegen hatte, setzte sich langsam, schwerfällig auf, reckte sich. »Du Schweinehund«, sagte er ohne Leidenschaft zu Karlchen, »jetzt muß ich wieder in 'n Knast, wo ich doch Bewährung habe ...« Die blonde junge Frau mit den beiden Kindern starrte Karlchen an, offenen Mundes, verständnislos, ihre Augen schwer vor Müdigkeit. Sie schüttelte den Kopf und sagte vor sich hin, aber er hörte sie genau. »So dämlich wie Sie möchte ich auch mal sein — dann kann einem doch gar nichts passieren ...«

   

   
  Heinz Liepman (27 augustus 1905 – 6 juni 1966)

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 27e augustus ook mijn blog van 27 augustus 2017 deel 1 en eveneens deel 2.

  27-08-2018 om 19:04 geschreven door Romenu  


  Tags:Tom Lanoye, Kristien Hemmerechts, Paul Verhuyck, Jeanette Winterson, Lolita Pille, David Rowbotham, Norah Lofts, Lernert Engelberts, Cecil Scott Forester, Heinz Liepman, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Memoriam Neil Simon

  In Memoriam Neil Simon

   

  De Amerikaanse toneelschrijver Neil Simon is zondag op 91-jarige leeftijd in New York overleden. ​Neil Simon werd op 4 juli 1927 geboren in New York. Zie ook alle tags voor Neil Simon op dit blog.

  Uit: The Odd Couple

  « OSCAR. What do you mean you didn't take anything? What did you take?
  FELIX. (Sitting on couch.) Nothing! Nothing! I didn't take anything. .. . Don't tell Frances what I did, please! . . . Oohh, my stomach.
  MURRAY. He took something! I'm telling you he took something.
  OSCAR. What, Felix? What?? Feta Nothing! I didn't take anything.
  OSCAR. Pills? Did you take pills?
  FELIX. No! No! OSCAR. (Grabbing FELIX.) Don't lie to me, Felix. Did you take pills?
  FELIX. No, I didn't. I didn't take anything.
  MURRAY. Thank God, he didn't take pills. (ALL relax and take a breath of relief.)
  FELIX. Just a few, that's all. (ALL react in alarm and concern over the pills.)
  OSCAR. He took pills.
  MURRAY. How many pills?
  OSCAR. What kind of pills? Feta I don't know what kind. Little green ones. I just grabbed anything out of her medicine cabinet... . I must have been crazy.
  OSCAR. Didn't you look? Didn't you see what kind?
  FELIX. I couldn't see. The light's broken. Don't call Frances. Don't tell her. I'm so ashamed. So ashamed.

   

   
  Jack Klugman (Oscar) en Tony Randall (Felix) in de tv-serie (1970 – 1975)

   

  OSCAR. Felix, how-many-pills-did-you-take?
  FELIX. I don't know. I can't remember.
  OSCAR. I'm calling Frances.
  FELIX. (Grabs him.) No! Don't call her. Don't call her. If she hears I took a whole bottle of pills . .
  OSCAR. (To MURRAY.) You don't even know what kind/
  MURRAY. What's the difference? He took-a-whole-bottle!
  OSCAR. Maybe they were vitamins. He could be the healthiest one in the room! . . . Take it easy, will you?
  FELIX. Don't call Frances. Promise me you won't call Frances.
  MURRAY. Open his collar. Open the window. Give him some air.
  SPEED. Walk him around. Don't let him go to sleep. (SPEED and MURRAY pick FELIX up and walk him around, while ROY rubs his wrists.) Roy. Rub his wrists. Keep his circulation going.
  VINNIE. (Running to bathroom to get a compress.) A cold compress. Put a cold compress on his neck. (They sit FELIX in the armchair, still chattering in alarm.)
  OSCAR. One doctor at a time, heh? All the interns shut the hell up!
  FELIX. I'm all right. I'll be all right. . . . (To OSCAR urgently.) You didn't call Frances, did you?“

   

   
  Neil Simon (4 juli 1927 – 26 augustus 2018)

  27-08-2018 om 08:15 geschreven door Romenu  


  Tags:In Memoriam, Neil Simon, Romenu
  » Reageer (0)
  26-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christopher Isherwood, Laura van der Haar, C. B. Vaandrager, Paula Hawkins, Joachim Helfer, Guillaume Apollinaire, Rashid Al-Daif

  De Brits-Amerikaanse schrijver Christopher Isherwood werd geboren op 26 augustus 1904 in Disley in het graafschap Cheshire in Engeland. Zie ook alle tags voor Christopher Isherwood op dit blog.

  Uit: Goodbye to Berlin

  “At any rate you could always, as Pieps explained to me, make a last-minute exit through the lavatory window into the courtyard at the back of the house: But you must be careful, Christoph," he added: "Take a good big jump. Or you'll fall down the coal-chute and into the cellar. I did, once. And Hamburg Werner, who was coming after me, laughed so much that the bulls caught him." On Saturday and Sunday evenings the Alexander Casino was full. Visitors from the West End arrived, like ambas-sadors from another country. There were a good number of foreigners—Dutchmen mostly, and Englishmen. The Eng-lishmen talked in loud, high, excited voices. They discussed communism and Van Gogh and the best restaurants. Some of them seemed a little scared: perhaps they expected to be knifed in this den of thieves. Pieps and Gerhardt sat at their tables and mimicked their accents, cadging drinks and cigarettes. A stout man in horn spectacles asked: "Were you at that delicious party Bill gave for the negro singers?" And a young man with a monocle murmured: "All the poetry in the world is in that face." I knew what he was feeling at that moment: I could sympathise with, even envy him. But it was saddening to know that, two weeks hence, he would boast about his exploits here to a select party of clubmen or dons—warmed discreet smilers around a table furnished with historic silver and legendary port. It made me feel older.
  At last the doctors made up their minds: Frau Nowak was to be sent to the sanatorium after all: and quite soon—shortly before Christmas. As soon as she heard this she ordered a new dress from the tailor. She was as excited and pleased as if she had been invited to a party: "The matrons are always very particular, you know, Herr Christoph. They see to it that we keep ourselves neat and tidy. If we don't we get punished—and quite right, too. . . . I'm sure I shall enjoy being there," Frau Nowak sighed, "if only I can stop myself worrying about the family. What they'll do when I'm gone, goodness only knows. They're as helpless as a lot of sheep. .. ." In the evenings she spent hours stitching warm flannel underclothes, smiling to herself, like a woman who is ex-pecting a child.
  On the afternoon of my departure Otto was very depressed. "Now you're going, Christoph, I don't know what'll hap-pen to me. Perhaps, six months from now, I shan't be alive at all." "You got on all right before I came, didn't you?" "Yes . . . but now mother's going, too. I don't suppose father'll give me anything to eat." "What rubbish!" "Take me with you, Christoph. Let me be your servant. I could be very useful, you know. I could cook for you and mend your clothes and open the door for your pupils. .” . ."

   

   
  Christopher Isherwood (26 augustus 1904 – 4 januari 1986) 

   

   

  De Nederlandse dichteres Laura van der Haar werd geboren in Groningen in op 26 augustus 1982. Zie ook alle tags voor Laura van der Haar op dit blog.

   

  avondpolder

  trampolinespringende kinderen langs de vaart
  op het erf slaan honden aan
  zo’n dag
  dat het zwaluwen waait in de boomgaard

  een vrachtwagen op de dijk
  als het bijna gaat regenen
  warme fluitekruidgeur
  van een beginnende avond
  de kerkklok die bedeesd de tijd slaat
  (die trouwens prachtig is)

  en meer kan ik er niet bij hebben
  geen knisperpaden, smoelzoete zomervakanties
  alleen het blauw van dichtgeknepen ogen
  is dat geen fijne kleur voor de natuur

   

   

  stopper

  ik wil best kijken, maar is het goed om dit te zien

  iedereen weet dat er geen weg terug is
  van gewoon kijken
  naar niets gezien hebben

  ze zouden langzaam kijken moeten uitvinden
  om heel behoedzaam het zien te naderen

  in een donkere kamer
  vanuit een spoelbak
  wachtend

  zodat je weg kunt draaien, doorlopen, wissen
  blijven stiften tot nieuwe beelden
  alsmaar nieuwe beelden, lampen aan, praten

  over wat er gisteren nou was, over later
  hardop zingen tot het vol is in dat hoofd
  of gaan slapen
  als dat lukt

   

   
  Laura van der Haar (Groningen, 26 augustus 1982)

   

   

  De Nederlandse schrijver en dichter Cornelis Bastiaan Vaandrager werd geboren in Rotterdam op 26 augustus 1935. Zie ook alle tags voor C. B. Vaandrager op dit blog.

   

  N.A.V. een scooterrit [met Polet]

  Op twee wielen raast hij tussen de ruïnes. Wanhopig
  probeert hij, verbergt hij,
  probeert hij te verbergen
  [gelijktijdig onnodig bevreesd voor vreemde ogen]:
  zijn sturen is sturen met een schetsmatig aangegeven stuur.
  En
  een onbedienbaar [want smeltend] dashboard, d.w.z.
  door hem onbedienbaar.

  Hij herkent de resten van een klaagmuur, kwarts,
  driekwart zuil van een kersvers paviljoen,
  een jezuswreefje met een spijker, verder
  een vochtige steen, cement, een verschroeid montuur,
  een gouden hoektand [dat de ruimers die vergaten!].
  Cement dus, waartussen wellicht een goedkope vulling
  uit een vroeg door tandwolf aangetast gebit.

  Hier, denkt hij, al weer kilometers verder,
  was eens een pleisterplaats:
  een voor omsmelten ongeschikte zwengel van een dorpspomp,
  een hoefijzer
  en een witte splinter van een paardenschedel.

  Het zijn minder dan flitsen van impressies. Ontroerd
  [hij wil stoppen, denken, bloemen kopen]
  zoekt hij een knop, een remstang.
  Hij drukt op de verkeerde knop.

  Drukt hij wel op een knop
  Er is geen knop.
  Kan hij het helpen? Hij huilt achter zijn bezwete stofbril.
  Onweersvliegjes vliegen zich te pletter op het glas.

  Op twee wielen raast hij [verder] tussen de ruïnes.
  De luchtdruk deert hem niet: zijn geluiddempende valhelm.

  Toch valt hem, vlak voor de bebouwde kom,
  door een gelukkige slag in de lucht een souvenir ten deel:
  vijfendertig lange blonde vrouwenharen,
  die hem kriebelen
  en stijf tegen de lippen blijven liggen.

  Eenmaal in de verlaten buitenwijken
  is het tintelen onder de nagels
  haast niet meer te verdragen.

   

   
  C. B. Vaandrager (26 augustus 1935 – 18 maart 1992)

   

   

  De Britse schrijfster Paula Hawkins werd geboren op 26 augustus 1972 en groeide op in Salisbury (het huidige Harare in Zimbabwe) in Rhodesië. Zie ook alle tags voor Paula Hawkins op dit blog.

  Uit: In het water (Vertaald door Ineke de Groot)

  “De Verdrinkingspoel 
  Libby 
  'Nog eens! Nog eens!' 
  De mannen binden haar vast voor de tweede proef. Maar deze keer met haar linkerduim aan haar rechterteen en haar rechterduim aan haar linkerteen. Het touw gaat weer om haar middel. Deze keer dragen ze haar het water in. 
  'Alsjeblieft,' smeekt ze, omdat ze niet weet of ze het duister en de kou wel kan verdragen. Ze wil terug naar een huis dat niet meer bestaat, naar de tijd dat ze samen met haar tante bij het vuur zat en ze elkaar verhalen vertelden. Ze wil in hun huisje in haar eigen bed liggen, ze wil weer klein zijn en het houtvuur, de rozen en de zoete warmte van haar tantes huid ruiken. 
  'Alsjeblieft.' 
  Ze zinkt. Tegen de tijd dat ze haar er weer uit sleuren, zijn haar lippen blauw en is haar adem voorgoed vervlogen.

  Je wilde me wat vertellen, hè? Wat was het eigenlijk? Ik heb al een tijdje mijn hoofd niet meer bij het gesprek. Ik kon me niet meer concentreren, dacht aan andere dingen, was ergens anders mee bezig, ik luisterde niet en raakte de draad kwijt. Nou, je hebt mijn aandacht weer weten te trekken. Alleen heb ik wel het gevoel dat ik een paar belangrijke dingen heb gemist.
  Toen ze het me kwamen vertellen, was ik kwaad. Aanvankelijk was ik opgelucht, want als er opeens twee politiemensen op de stoep staan, terwijl jij net je treinkaartje aan het zoeken bent omdat je op het punt staat om naar je werk te gaan, slaat de angst je om het hart. Ik was bang dat er wat was gebeurd met iemand om wie ik geef: mijn vrienden, mijn ex, mijn collega's.”

   

   
  Paula Hawkins (Salisbury, 26 augustus 1972)

   

   

  De Duitse schrijver Joachim Helfer werd geboren in Bonn op 26 augustus 1964. Zie ook alle tags voor Joachim Helfer op dit blog.

  Uit: To call a spade a spade

  “He earnestly explores and exposes some real life facts about what he and I think, feel, and actually do in terms of gender-roles, sexuality, and procreation. He surely needs nobody to excuse him for it.
  It is I who has to ask forgiveness: Rashid, nobody else. Not for a word I have written, or the scholastic form of intermittent commentary I have chosen. For the mirroring disagreement about what / wrote I can but yet again point to what simply reading my text cannot miss, yet routinely gets ignored by the critics: My part of the twin-text is in no way limited to commenting on Rashid's. Rather, it tells my side of the story, my first-hand experience with Rashid and with Beirut. What I need to — once more —say "Sorry!" for, is my lack of back-bone in dealing with my publishers. Suhrkamp, for sheer stinginess on printing-paper, set the German version ("Die Verschwulung der Welt") in such a way that my comments immediately interrupt Rashid's text, without letting it stand for itself first. That is a cruel thing to do to a text. Laudably, the recent American edition of Texas University Press under the title "What makes a man" rights that wrong by printing Rashid's text twice: first without, then with my interrupting comments. The editors in Austin went even further in their largesse on printing-paper, and add half a dozen critical essays to our twin-text. They, too, seem to have felt that the fruit on its own might cause serious irritation in the intellectual stomachs of their ever more sensitive readers. In the age of `trigger-warnings', I fear this fear is only too justified.
  The essays in the American edition mostly repeat the partisan critical reception the twin-text has met in Germany, without doing much in terms of analysing it. In both languages, our mutual descriptions are usually regretted as a misunderstanding. Our shared best effort to understand both the other and us-selves in contact with the other, and the insights it indeed produces, are largely ignored. Rather, I get some cheap shots for alleged orientalism, Rashid for alleged sexism.“

   

   
  Joachim Helfer (Bonn, 26 augustus 1964)

   

   

  De Franstalige schrijver en dichter Guillaume Apollinaire werd in Parijs geboren op 26 augustus 1880. Zie ook alle tags voor Guillaume Apollinaire op dit blog.

   

  À Nîmes

  Je me suis engagé sous le plus beau des cieux
  Dans Nice la Marine au nom victorieux

  Perdu parmi 900 conducteurs anonymes
  Je suis un charretier du neuf charroi de Nîmes

  L’Amour dit Reste ici Mais là-bas les obus
  Épousent ardemment et sans cesse les buts

  J’attends que le printemps commande que s’en aille
  Vers le nord glorieux l’intrépide bleusaille

  Les 3 servants assis dodelinent leurs fronts
  Où brillent leurs yeux clairs comme mes éperons

  Un bel après-midi de garde à l’écurie
  J’entends sonner les trompettes d’artillerie

  J’admire la gaieté de ce détachement
  Qui va rejoindre au front notre beau régiment

  Le territorial se mange une salade
  À l’anchois en parlant de sa femme malade

  4 pointeurs fixaient les bulles des niveaux
  Qui remuaient ainsi que les yeux des chevaux

  Le bon chanteur Girault nous chante après 9 heures
  Un grand air d’opéra toi l’écoutant tu pleures

  Je flatte de la main le petit canon gris
  Gris comme l’eau de Seine et je songe à Paris

  Mais ce pâle blessé m’a dit à la cantine
  Des obus dans la nuit la splendeur argentine

  Je mâche lentement ma portion de bœuf
  Je me promène seul le soir de 5 à 9

  Je selle mon cheval nous battons la campagne
  Je te salue au loin belle rose ô tour Magne

   

   

  Annie

  Sur la côte du Texas
  Entre Mobile et Galveston il y a
  Un grand jardin tout plein de roses
  Il contient aussi une villa
  Qui est une grande rose

  Une femme se promène souvent
  Dans le jardin toute seule
  Et quand je passe sur la route bordée de tilleuls
  Nous nous regardons

  Comme cette femme est mennonite
  Ses rosiers et ses vêtements n’ont pas de boutons
  Il en manque deux à mon veston
  La dame et moi suivons presque le même rite

   

   
  Guillaume Apollinaire (26 augustus 1880 – 9 november 1918)
  Portret door Maurice de Vlaminck, ca. 1905

   

   

  Onafhankelijk van geboortedata:

  De Libanese schrijver Rashid Al-Daif werd in 1945 geboren in Ehden bij Zgharta in het noorden van Libanon. Zie ook alle tags voor Rashid Al-Daif op dit blog.

  Uit: Die Verschwulung der Welt (Samen met Joachim Helfer)

  „Eigentlich war ich es, dessen Entwicklung abgeschlossen war. Meine Befürchtungen waren ein für allemal verschwunden, und ich trauerte ihnen nicht nach. Mein Sohn war damals vierzehn Jahre alt und lebte bei mir in Beirut. Vorher hatte er bei seiner französischen Mutter in Lyon gewohnt und war dort zur Schule gegangen.
  Während er dort lebte, hatte ich mir aus zwei Gründen riesige Sorgen um ihn gemacht: daß er drogenabhängig und daß er homosexuell werden könnte. Ich hielt mich immer auf dem laufenden über ihn und überprüfte alles, was ich über ihn erfuhr, daraufhin, ob auch keiner dieser zwei möglichen Unglücksfälle eingetreten war.
  Mein Sohn hatte seit seinem dritten Lebensjahr mit seiner Mutter in Frankreich gelebt, die dorthin zurückgegangen war, nachdem wir uns hatten scheiden lassen.
  Wir hatten vereinbart, daß seine Mutter ihn mitnimmt, denn Beirut erlebte damals die schlimmsten Tage des Bürgerkrieges. Mit vierzehn Jahren kam er wieder nach Beirut, um die Oberschule abzuschließen. Ich war froh über seine Rückkehr, denn in Frankreich hätte er leicht homosexuell werden können, in Beirut dagegen war dies nur schwerlich möglich. So fühlte und dachte ich damals. Aus tiefstem Herzen wünschte ich mir, daß mein Sohn so werden würde wie ich, nur »tausendmal besser«. Vielleicht wollte ich damals auch, daß er »einer von uns« würde – mit »uns« meine ich die Libanesen, die Araber, die Orientalen –, aber natürlich ohne unsere chronischen schlechten Angewohnheiten.
  Ich mochte dieses Mädchen, die Freundin meines Sohnes, und wünschte mir, die beiden würden sich lieben und für immer zusammenbleiben. Ohne jeden Zweifel ist es mir auch noch jetzt, da ich diese Worte schreibe, lieber, daß mein Sohn nicht homosexuell ist, und ich zögere nicht, dies zuzugeben. Das heißt aber nicht, daß ich mich von ihm lossagen würde, wenn er es wäre. Ich würde ganz sicher zu ihm stehen.
  Ich sagte mir also: Warum nicht?, als Thomas Hartmann mich über die Homosexualität meines Kollegen in Kenntnis setzte.
  Vielleicht wäre dies eine gute Gelegenheit, offen gelebte Homosexualität einmal aus der Nähe kennenzulernen, gerade in Berlin, wo jedes Jahr eine riesige Homosexuellen-Parade stattfindet.“

   
  Rashid Al-Daif (Ehden, 1945)

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 26e augustus ook mijn vorige blog van vandaag.

  26-08-2018 om 11:37 geschreven door Romenu  


  Tags:Christopher Isherwood, Laura van der Haar, C. B. Vaandrager, Paula Hawkins, Joachim Helfer, Guillaume Apollinaire, Rashid Al-Daif, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jules Romains, Julio Cortázar, Walter Helmut Fritz, Joachim Zelter, Jürgen Kross, Ludwig Aurbacher, Boris Pahor, Emmy van Lokhorst

  De Franse schrijver Jules Romains, pseudoniem van Louis Henri Farigoule, werd geboren op 26 augustus 1885 in La Chapuze in het kanton Saint-Julien-Chapteuil. Zie ook alle tags voor Jules Romain op dit blog.

  Uit:Les hommes de bonne volonté

  “S’il se laissait aller à juger par lui-même, Edmond apercevrait volontiers trois grandes catégories dans la société : les veinards de naissance, qui sont arrivés au monde avec de l’argent ; les malins, qui s’entendent à rouler les copains, et que la veine aussi favorise, non à leur naissance et d’un coup, mais durant toute leur vie et à coups répétés ; enfin les exploités, qui doivent leur situation à leur manque de canaillerie comme à leur manque de veine.
  Il n’ignore pas qu’il y aurait encore une place à faire aux incapables, aux imbéciles, aux fainéants, sans parler des malfaiteurs-nés ; une espèce de tiroir du dessous pour les pièces ratées, pour l’humanité de rebut. Mais il évite d’y attacher trop d’importance. Les jours où il a confiance, il admet, un peu facilement, que dans une société mieux organisée, comme dans une usine, les déchets humains se feraient beaucoup plus rares – et qu’aussi on s’arrangerait pour les utiliser tant bien que mal.
  Ce qui compte, ce sont les trois grandes catégories. Ce qui presse, c’est d’arrêter l’écrasement de la troisième par les deux premières. Et c’est ici qu’Edmond retrouve ses convictions socialistes. L’injustice au profit des veinards de naissance, il serait facile de la supprimer d’un trait de plume, en confisquant les gros héritages. Mais elle se reformera vite au profit des malins, tant que les mécanismes de la société seront les mêmes. Les « partageux », comme on en rencontre encore qui discutaillent sur les places ou chez les bistrots des vieux quartiers, sont des ignorants et des naïfs. Les garçons de la génération d’Edmond savent bien que l’essentiel, ce n’est pas de faire rendre gorge aux gagnants, c’est de changer les règles du jeu.
  Il croit à la société future plus qu’il n’y rêve. D’abord, pour se complaire à imaginer dans le détail un avenir idéal, à le voir comme s’il était réel, « comme si c’était déjà arrivé », il faut une candeur qui ne se trouve guère dans une tête de Paris. (Rester dans les théories est plus pudique, expose moins au ridicule.) Edmond s’en tient donc à des anticipations assez vagues. On sera mieux logé, mieux vêtu. Les services publics vous distribueront toutes sortes de commodités. On fera des journées de travail plus courtes dans des locaux aussi confortables que possible. Elles laisseront de vastes loisirs, dont chacun disposera suivant ses goûts. Il y aura peut-être des manifestations sportives, des représentations théâtrales, des jeux en plein air ; des bibliothèques avec un grand nombre de livres amusants ou sérieux, pour les jours froids. Une infiltration du dimanche dans toute la semaine, mais d’un dimanche sans désœuvrement, non creusé par le ver de l’ennui, d’un dimanche vif et plein. "

   

   
  Jules Romains (26 augustus 1885 – 14 augustus 1972)
  Cover

   

   

  De Argentijnse schrijver Julio Cortázar werd geboren op 26 augustus 1914 in Brussel. Zie ook alle tags voor Julio Cortázar op dit blog.

  Uit: Graffiti (Vertaald door Gregory Rabassa)

  “Much later (it was horrible trembling like that, it was horrible to think that it had happened because of your sketch on the gray wall) you mingled with other people and managed to see an outline in blue, the traces of that orange color that was like her name or her mouth, her there in that truncated sketch that the police had erased before taking her away, enough remained to understand that she had tried to answer your triangle with another figure, a circle or maybe a spiral, a form full and beautiful, something like a yes or an always or a now.
  You knew it quite well, you’d had more than enough time to imagine the details of what was happening at the main barracks; in the city everything like that oozed out little by little, people were aware of the fate of prisoners, and if sometimes they got to see one or another of them again, they would have preferred not seeing them, just as the majority were lost in the silence that no one dared break. You knew it only too well, that night the gin wouldn’t help you except to make you bite your hands with impotence, crush the pieces of colored chalk with your feet before submerging yourself in drunkenness.
  Yes, but the days passed and you no longer knew how to live in any other way. You began to leave your work again to walk about the streets, to look fleetingly at the walls and the doors where you and she had sketched. Everything clean, everything clear; nothing, not even a flower sketched by the innocence of a schoolboy who steals a piece of chalk in class and can’t resist the pleasure of using it. Nor could you resist, and a month later you got up at dawn and went back to the street with the garage. There were no patrols, the walls were perfectly clean; a cat looked at you cautiously from a doorway when you took out your chalk and in the same place, there where she had left her sketch, you filled the boards with a green shout, a red flame of recognition and love, you wrapped your sketch in an oval that was also your mouth and hers and hope.”

   

   
  Julio Cortázar (26 augustus 1914 – 12 februari 1984)

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Walter Helmut Fritz werd geboren op 26 augustus 1929 in Karlsruhe. Zie ook alle tags voor Walter Helmut Fritz op dit blog.

   

  Schattenrisse

  Sie sollten so sparsam
  wie möglich sein,
  meinte Etienne de Silhouette.
  Die billigste Bildnisart.

  Keine Nachrichten
  vom Leben der Gefühle

  von Überlegungen
  zu unverstandenen Vorkommnissen

  von Antworten,
  die einer sucht
  auf das Schweigen des andern.

  Keine offenen Augen,
  die man auch betrachten könnte,
  wenn man das Bild umdrehte.

  Nur ein Schatten,
  nicht zu durchdringen.

   

   

  Aufgeschrieben in Istrien

  Der Abend in Piran
  ein weiter Hang.
  Der vorbeieilenden Zeit
  Fallen stellen.

  Lernen, sich auf eine
  Kleinigkeit zu stützen.

  Jede Eitelkeit vergessen.
  Einen unerfüllbaren
  Wunsch bewahren.

  Dann und wann ein Wort,
  das man lange angeschaut hat.

   

   
  Walter Helmut Fritz ( 26 augustus 1929 – 20 november 2010)

   

   

   

  De Duitse schrijver Joachim Zelter werd geboren in Freiburg im Breisgau op 26 augustus 1962. Zie ook alle tags voor Joachim Zelter op dit blog.

  Uit: Im Feld:

  „Auf einem Bücherbord lagen Tourenführer und Landkarten. Breisgau und Umgebung. Der Schwarz-wald, der Kaiserstuhl, die Vogesen. Wie Speisekarten hatte ich diese Karten immer wieder studiert, die Summe spektakulärer Passstraßen und Touren. Mög-lichkeiten über Möglichkeiten, von denen Flachländer nicht einmal zu träumen wagen. Das Wort Hoch-schwarzwald war ein treibendes Wort gewesen, nicht einfach nur Schwarzwald, sondern Hochschwarzwald. Am Ende waren wir nur deshalb überhaupt hierher-gezogen, wegen solcher Wörter. Im Keller befand sich mein neues Rennrad. An der Decke hingen weitere Räder. Alles wohlgeordnet und bedacht. In einem Zustand ständiger Bereitschaft. Wie für eine solche Zeitungsanzeige gemacht. Susan folgte mir hinab, doch blieb ihr diese Welt nach wie vor fremd: meine vielen Räder, meine immer länger werdenden Rennradfahrten, meine zunehmende Beschäftigung mit Wattzahlen, Trittfrequenzen und Trainingsmethoden. Irgendwann konnte sie es kaum mehr glauben, dass das tatsächlich ich war, mit dem sie das alles erlebte: Ein Leben um Räder, Schaltungen und Kettenölen —
  und nicht enden wollenden Tagestouren, in die ich auch sie immer mehr miteinbezogen hatte, bis ihr all das völ-lig verleidet war, jeder Gedanke an Rennrad oder Fahr-rad, selbst an die allerkürzesten Strecken. Sie hatte Recht. Die Stadt ergab für uns keinen wirklichen Sinn, weder einen beruflichen noch einen privaten Sinn. Wenn überhaupt, dann ergab all das nur einen Radsportsinn. Wenn man sich dieser Stadt mit den Augen eines Radsportlers oder eines Radbesessenen nähert — dann ergibt das alles plötzlich einen Sinn: die Vielzahl an Strecken, die Berge und endlosen Ebenen, und all das auf engstem Raum. Teilweise beginnen die ersten Anstiege schon am Rande der Stadt. Nur einige wenige Pedalumdrehungen, und schon gehen sie los, nicht irgendwelche Hügel, sondern wirkliche Berge. Ansonsten hatten wir kaum das Geld, um über-haupt hierherzuziehen. Wir hatten auch keinen Plan und keine wirkliche Vorstellung. Weder Bekannte noch Freunde. Nur Susan und ich und einige Reiseführer —und die besondere Art, mit der sie mir an diesem Morgen die Zeitung reichte. Ich pumpte Reifen auf. Susan schaute mich an: in einer Mischung aus Anteilnahme, Ratlosigkeit und Ver-ständnis. Als hätte sie nie etwas anderes erwartet. So blickte sie mich jetzt an.“

   

   
  Joachim Zelter (Freiburg im Breisgau, 26 augustus 1962)

   

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Jürgen Kross werd geboren op 26 augustus 1937 in Hirschberg. Zie ook alle tags voor Jürgen Kross op dit blog.

  Uit: raumzeit

   

  ulmen zersplittert’s. ein
  fließender
  strahl. goldet am
  himmel. die kälte
  erweiternd.
  über den raum noch.

   

   

  sich
  kündet’s frühe. den
  ulmen ein
  rosiges licht. setzt drin
  der
  tod auf die zweige.

   

   

  dringe nur ein ins
  verschweigen.
  und hebe die rinde
  vom stamm.
  drunter im harz
  enger das licht sitzt.

   

   
  Jürgen Kross (Hirschberg, 26 augustus 1937)

   

   

  De Duitse schrijver Ludwig Aurbacher werd geboren op 26 augustus 1784 in Türkheim, Schwaben. Zie ook alle tags voor Ludwig Auerbach op dit blog.

  Uit: Die schwäbische Bauernhochzeit

  „Vor der Kirche ist schon Groß und Klein versammelt, neugierige Leutchen (der Verfasser darunter), um den Brautzug, der soeben herauskommt, gemächlich anzusehen. Die Musikanten, zwei Fideln samt Brummbaß, eröffnen den Zug; voran die »Buben«, groß und klein, in Feiertagsröcken, einen Rosmarin auf dem Hute, im Gesichte Gesundheit, Mut und Frohsinn; zwischen ihnen und den Männern der Bräutigam, ein frischer, lebensmutiger Bursche, mit einer Haltung und Miene, aus denen der Kampf zwischen frohem Leichtsinn und ernster Sorge sichtbar wird. Dann das liebliche Mädchenvolk, von dem Kinde herauf bis zur mannbaren Jungfrau, alle anständig und sittig in Kleid und Gebärde; hierauf von den Matronen begleitet, die Braut – den Blick zur Erde gesenkt, um das naßgeweinte Auge zu verbergen, das in den feierlichen Augenblicken der Kopulation mit Wehmut aus die verlorne Jugend zurück, und mit Sorge auf das lange, bange Hausmutterleben vorwärts blickte; – eine schöne, jungfräuliche Gestalt, in einem schwarzen Kleide, mit weißer Schürze, den Rosmarinkranz auf dem entblößten Haupte, wie ein zum Tode geweihtes Opfer.
  Der kürzeste Weg von der Kirche ist in das Wirtshaus, das daran liegt. Es scheint, als wenn der Ort schon begeistere; denn es poltert und lärmet die Stiege hinaus in den Soler, als wenn alles losgelassen wäre, die Hölle selbst. Einzelne, tüchtig akzentuierte »Juchhe!« begrüßen den Ort der Freude, und der Tanz des jungen, heitern Völkleins geht sogleich an, während die übrigen sich in und außer dem Hause zerstreuen.
  Um zwölf Uhr gehen sie zu Tische, Männer und Weiber sitzen zusammen; bei jenen der Bräutigam, bei diesen die Braut – alles in Züchten und Ehren ... Nun gibt es in der Regel nichts langweiligeres für einen Zuschauer, als ein Gastmahl während der ersten Gerichte: bei Bauernhochzeiten ist es aber anders. Wenn man diesen gesunden Appetit der Leute bemerkt, wenn man sieht, mit welchem Anteil Leibes und der Seele sie jeden Bissen zu Mund und Gemüte führen; wenn man bedenkt, daß ihnen eine solche Tafelfreude schon um der Seltenheit willen doppelt teuer sein muß und auch wirklich ist; dann müßte man der gefühl- und appetitloseste Kerl von der Welt sein, wenn man ihnen nicht ein herzliches »Gott gesegn' es!« zuriefe, und alsobald, von gleichem Hunger angesteckt, hinab liefe in die Küche und sein Essen bestellte, wie z. B. ich jetzt tue.“

   

   
  Ludwig Aurbacher (26 augustus 1784 – 25 mei 1847)
  Cover

   

   

  De Sloveense schrijver Boris Pahor werd geboren in Triëst op 26 augustus 1913. Zie ook alle tags voor Boris Pahor op dit blog.

  Uit: Necropolis (Vertaald door Pieter van der Drift)

  “Toen kwamen twee meisjes naar de witte en stille winterstraat, en ze keken niet om naar de langs trekkende colonne; het was onmogelijk dat ze de klompen niet zagen die uitstaken over de schouders van de eerste twee mannen. Nee, ze waren zich niet bewust van de lange processie van zeshonderd mannen gekleed in zebrastrepen; alsof de straat leeg was en er niets anders dan een laag sneeuw op de straat en het voetpad lag. Dat betekent dat het   mogelijk is om mensen zo radicaal verachting voor minderwaardige volkere in te prenten, dat twee meisjes in hun kilheid een processie van slaven kunnen negeren en over het voetpad lopen, alsof rondom hen alleen de sneeuw en het warme zonnetje was.”
  (...)

  En zo draag ik nu elke dag een herinnering aan die middag in quarantaine met me mee, want mijn pink kromde zich traag in het papieren verband, alsof hij vast wilde houden aan het windsel, dat hem gered had. En hij bleef gekromd in een hoek van negentig graden staan, waarschijnlijk om met zijn halfopgerichtheid opnieuw en opnieuw mijn aandacht naar zich toe te trekken. [...] Later, wanneer ik opnieuw leefde in de gewone wereld stoorde de vinger in de vorm van een haak mij. [...] Zo heb ik vaak op het punt gestaan om een bevriende chirurg te vragen iets aan mijn vinger te doen; maar altijd opnieuw hield een gedachte me tegen, namelijk dat, hoewel de pink voor mij een onaangenaam beeld oproept, ze ook ooit het symbool kan zijn van de haak die de bergbeklimmer op een overhangende berg beschermt tegen de eindeloze leegte van het niets.”

   

   
  Boris Pahor (Triëst, 26 augustus 1913)  

   

   

  De Nederlandse schrijfster en literatuurcriticus Emmy van Lokhorst werd geboren in Den Haag op 26 augustus 1891. Zie ook alle tags voor Emmy van Lokhorst op dit blog.

  Uit: Vertelling in den avond

  “Nu zitten we hier zoo veilig bij het vlammend vuur. Alles is doortrokken van rust. Hoor je wel hoe stil het is in huis? Af en toe stoot de wind tegen de ruiten, dan voel je eerst goed, hoe warm en rustig het in de kamer is. Vanavond ben ik met een omweg hierheen gegaan. Ik wilde door het park. Als de lantaarns zijn aangestoken en de lucht is nog blauw, dan ga ik graag door het park. Er zijn een paar bloemperken in de zachte gazons. Vanavond zag ik dat de crocussen al bloeiden. Hier bij het vuur merk je niets van de lente. Maar in het park moest ik opeens stilstaan... diep ademen... onder de boomen leek het zoel en het geurde... het geurde naar het voorjaar. Wat is dat een vreemd gevoel, hè? Elk jaar opnieuw komt er dan een heimwee in me, ik zou willen schreien van verdriet, maar ik ben juist heel gelukkig... Nee nee, blijf nu stil zitten, het is zoo prettig, jij in den grooten diepen stoel en ik op een kussen, met mijn arm op je knie en mijn hoofd stilletjes tegen je schouder. Ik weet, hoe je gezicht is, ik voel als je glimlacht, ik tril als je je overbuigt naar me, ik weet zoo goed, hoe je oogen dan kijken...
  Vanavond mag je niets zeggen... We spelen een sprookje... ik ben Scheherezade en vertel je lange verhalen, wel honderd, wel duizend lange verhalen... en jij...
  Nee! Ik wil niet dat jij een nare wreede sultan moet voorstellen... Ach nee... laten we maar geen sprookje spelen! Maar toch mag mijn jongen vanavond niets zeggen, omdat hij nog een beetje ziek is... o niet erg, hij mag alleen maar niet praten, omdat de koorts dan komt. En daarom ga ik toch vertellen... ik zou je weken achter elkaar kunnen vertellen... Wacht, eerst nog een houtblok op het vuur,... kijk hoe het opvlamt!... En nu zal ik je vertellen van mijn meisjestijd. Daar heb ik je al veel van verteld, maar er is altijd nog veel meer... Vanavond, toen ik in het park de lente voelde, toen kwam me die tijd opeens zoo duidelijk voor den geest.., misschien was dat wel het vreemde heimwee... soms komen dingen van vroeger naar voren en zijn dan zoo ontroerend, dat je hart er pijn van doet. Dat ken jij ook, niet? Als je aan je kinderjaren denkt... als je een oud portretje ziet van jezelf toen je drie of vier jaar was... ach dat ronde gezichtje en die verbaasde glanzende kinderoogen... en dat ben jezelf geweest! Dat argelooze mondje, half open en die groote ronde hoed van je hoofd in je nek gezakt! Iets wat voorgoed voorbij is, wat je niet gekend hebt en dat je toch zelf meemaakte... wat is dat geheimzinnig! Dat portretje van jou, in de eerste klas van de lagere school, waar je met de andere jongetjes in een kring op den grond zit, weet je wel, ach wat was ik ontroerd toen ik dat zag! Je groote kuif boven je geduldige oogen die zoo triestig stonden en je kleine hand aan weerszij in een andere kinderhand genaakt... en zoo klein, zoo klein was dat jongetje... ik kan niet precies zeggen waarom, maar het maakt me zoo weemoedig."

   

   
  Emmy van Lokhorst (26 augustus 1891 – 27 mei 1970)

  26-08-2018 om 11:37 geschreven door Romenu  


  Tags:Jules Romains, Julio Cortázar, Walter Helmut Fritz, Joachim Zelter, Jürgen Kross, Ludwig Aurbacher, Boris Pahor, Emmy van Lokhorst, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belijdenis (Nicolaas Beets)

   

  Bij de 21e zondag door het jaar

   

   
  Trier, St. Paulinkerk, plafondschildering "Triomf van het kruis" door Christoph Thomas Scheffler, 1743
  Op de opengeslagen bladzijden van het boek onder de levensboom staat te lezen: ”Verba aeternae vitae” (Woorden van Eeuwig Leven)

   

   

  Belijdenis

  Wat vleesch noch bloed
  Mijn dof gemoed,
  O Heiland! openbaarde,
  Zegt mij de stem In 't hart, van Hem,
  Die hemel schiep en aarde.

  In U aanschouw Ik 't Zaad der Vrouw,
  Op wien alle eeuwen wachtten;
  Den Man, wiens dag
  Reeds Abram zag;
  Den Zegen der geslachten.

  Gij zijt het, Gij
  Wien profecij
  En schaduwdienst verkondde;
  De Christus Gods,
  De sterke Rots,
  Daar ik mijn hoop op grondde.

  Ja in u heeft
  De God die leeft
  Zijn Zoon aan ons gegeven.
  Heer! waar dan heen?
  Gij hebt alleen
  Het Woord van eeuwig leven.

   

   

   
  Nicolaas Beets (13 september 1814 – 13 maart 1903)
  De Bakenesserkerk in Haarlem, de geboorteplaats van Nicolaas Beets

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 26e augustus ook mijn twee volgende blogs van vandaag.

  26-08-2018 om 11:36 geschreven door Romenu  


  Tags:Kerkelijk Jaar, Nicolaas Beets, Romenu
  » Reageer (0)
  25-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Martin Amis, Kees Stip, Howard Jacobson, Charles Wright, Maxim Biller, Frederick Forsyth

  De Engelse schrijver Martin Amis werd geboren op 25 augustus 1949 in Cardiff, South Wales. Zie ook alle tags voor Martin Amis op dit blog.

  Uit: Lionel Asbo. State of England

  « Dear Jennaveieve,
  I’m having an affair with an older woman.
  Shes’ a lady of some sophistication, and makes a refreshing change from the teen agers I know (like Alektra for example, or Chanel.) The sex is fantastic and I think I’m in love. But ther’es one very serious complication and i’ts this; shes’ my Gran!
  Desmond Pepperdine (Desmond, Des, Desi), the author of this document, was fifteen and a half. And his handwriting, nowadays, was self-consciously elegant; the letters used to slope backward, but he patiently trained them to slope forward; and when everything was smoothly conjoined he started adding little flourishes (his e was positively ornate—like a w turned on its side).
  Using the computer he now shared with his uncle, Des had given himself a course on calligraphy, among several other courses.
  On the plus-side, the age-difference is surprisingly
  He crossed that bit out, and resumed.
  It started a fort-night ago when she rang up and said its the plumbing again love. And I said nan? I’ll be right over. She lives in a granny flat under a house about a mile away and theres allways some thing wrong with it’s plumbing. Now I’m no plumber but I learnd a bit from my Uncle George whose in the trade. I sorted it out for her and she said why not stay for a few drink’s?
  Calligraphy (and sociology, and anthropology, and psychology), but not yet punctuation. He was a good little speller, Des, but he knew how weak his punctuation was because he had just begun a course on it. And punctuation, he (quite rightly) intuited, was something of an art.
  So we had a few Dubonnet’s which I’m not used to, and she was giving me these funny look’s. She’s all ways got the Beatles’ on and she was playing all the slow one’s like Golden Slumber’s, Yester-day, and Sh’es Leaving Home.
  Then gran says its so hot I’ll just slip in to my night-dress. And she came back in a babydoll!
  He was trying to give himself an education—not at Squeers Free, recently singled out, he read in the Diston Gazette, as the worst school in England. But his understanding of the planet and the universe had inconceivable voids in it. He was repeatedly amazed by the tonnage of what he didn’t know.
  So we had a few more drink’s, and I was noticing how well preserved she is. She’s taken good care of herself and shes really fit considering the life shes’ led. So after a few more drink’s she says are’nt you frying alive in that blazer? Come over here handsome, and give us a cuddle! Well what could I do. She put her hand on my thigh and slid it up my short’s. Well I’m only human aren’t I? The stereo was playing I Should Of Known Better—but one thing lead to another, and it was mind blowing!”


   
  Martin Amis (Cardiff, 25 augustus 1949)

   

   

  De Nederlandse dichter Cornelis Jan (Kees) Stip werd geboren in Veenendaal op 25 augustus 1913. Zie ook alle tags voor Kees Stip op dit blog.

   

  Poppenkast

  De poppenkast staat midden op de straat.
  Vanuit de verte hoor je haar al kijven:
  Katrijn, van alle vreselijke wijven
  het vreselijkste wijf dat er bestaat.

  Maar voor Jan Klaassen zelf staan wij paraat.
  Wij zullen trouw zijn kameraden blijven
  totdat hij straks in levendigen lijve
  de dooie dood van Pierlala verslaat.

  's Nachts is het dorp een poppenkast zo groot
  dat alle poppen grote mensen lijken.
  Men ziet mijzelf daar als Jan Klaassen prijken.
  Maar nauwelijks heb ik de dood morsdood
  zijn zelfgegraven graf in laten dalen
  of kijk daar staat Katrijn, ze komt me halen.

   

   

  Op een muis

  Een kleine huismuis aan de Maas
  hield niet van Nederlandse kaas.
  Was het geen Camembert of Brie
  dan huilde hij een dag of drie
  totdat zijn moeder zei: "Mon cher,
  hou op met je gecamemblèr."

   

   

  Een egel

  Een egel die, gestart te Smilde,
  naar Hindelopen lopen wilde,
  zeeg halverwege in elkaar
  met een aanmerkelijke blaar.
  Ach had ik, hoorde men hem snikken,
  maar iets om die mee door te prikken.

   

   
  Kees Stip (25 augustus 1913 – 27 juni 2001)
  Hier met een heel jonge Mies Bouwman (l) 

   

   

  De Britse schrijver Howard Jacobson werd geboren op 25 augustus 1942 in Manchester. Zie ook alle tags voor Howard Jacobson op dit blog.

  Uit: Peeping Tom

  “Signs are, even to my drugged eye, that the village is finally coming out of winter. I am not witnessing a return to robustness and sanity exactly -that's too much to expect down here, so far from the soundness of cities, so deep into the obsessional neurosis of Nature - but there is an atmosphere of fragile convalescence abroad, as if the patients have been allowed their first unaccompanied turn around the walled gardens of the institution. The wind has dropped. The water in the harbour rocks itself, brood-ing on its delusions. The squinting sea birds look as if they believe they might just eat again. Those hoteliers who changed wives or husbands at the start of the off-season - hoteliers are always the most romantic and expectant inhabitants of any remote place - have changed back again and are freshening up their Vacancy notices. Autographed copies of this year's print run of Lionel Turnbull's pamphlet (Lance Tourney is, of course, a pen-name) have started to appear in the post office and the village stores, and Lionel himself has begun those naked ritualistic swims which will continue every morning now until the Atlantic freezes over again. And already the first serious walkers of the season have arrived in their fetishistic boots and with their Ordnance Survey maps in protective plastic packets tied around their necks like bibs. I meet them in the early morning during my penitential walks along the harbour walls or out on the cliff paths, and although they all nod me a bracing greeting or wave their blackthorn sticks, I can see that I am an cxtrancity and a blemish for them. In my long sleek-piled fur coat (resembling ocelot and bought on an Austin Reed charge account) and my Bally slip-on snakeskin shoes decorated, rather tastefully I've always thought, with a delicate gold chain and having the added advantage of slightly built-up heels, I am not what they have taken a week off work and kissed goodbye to their children and strapped methane stoves to their backs to find. At a stroke I domesticate the cliffs for them.”

   

   
  Howard Jacobson (Manchester, 25 augustus 1942)

   

   

  De Amerikaanse dichter Charles Wright werd geboren op 25 augustus 1935 in Pickwick Dam, Tennessee. Zie ook alle tags voor Charles Wright op dit blog.

   

  Bedtime Story

  The generator hums like a distant ding an sich.
  It's early evening, and time, like the dog it is,
  is hungry for food,
  And will be fed, don't doubt it, will be fed, my small one.
  The forest begins to gather its silences in.
  The meadow regroups and hunkers down
  for its cleft feet.

  Something is wringing the rag of sunlight
  inexorably out and hanging.
  Something is making the reeds bend and cover their heads.
  Something is licking the shadows up,
  And stringing the blank spaces along, filling them in.
  Something is inching its way into our hearts,
  scratching its blue nails against the wall there.

  Should we let it in?
  Should we greet it as it deserves,
  Hands on our ears, mouths open?
  Or should we bring it a chair to sit on, and offer it meat?
  Should we turn on the radio,
  should we clap our hands and dance
  The Something Dance, the welcoming Something Dance?
  I think we should, love, I think we should.

   

   

  Stone Canyon Nocturne

  Ancient of Days, old friend, no one believes you'll come back.
  No one believes in his own life anymore.

  The moon, like a dead heart, cold and unstartable, hangs by a thread
  At the earth's edge,
  Unfaithful at last, splotching the ferns and the pink shrubs.

  In the other world, children undo the knots in their tally strings.
  They sing songs, and their fingers blear.

  And here, where the swan hums in his socket, where bloodroot
  And belladonna insist on our comforting,
  Where the fox in the canyon wall empties our hands, ecstatic for more,

  Like a bead of clear oil the Healer revolves through the night wind,
  Part eye, part tear, unwilling to recognize us.

   

   
  Charles Wright (Pickwick Dam, 25 augustus 1935)

   

   

  De Duitse schrijver Maxim Biller werd geboren op 25 augustus 1960 in Praag. Zie ook alle tags voor Maxim Biller op dit blog.

  Uit: The Mahogany Elephant (Vertaald door Anthea Bell)

  “Did you miss me?” he said.
  “No, Jordi,” she said. “I didn’t.”
  “Of course not,” he said, and nodded.
  “Are you angry?”
  “No.”
  “I’m glad.”
  “Good.”
  “Are you sure you’re not angry?”
  “I’m sure.”
  He looked out the window. When she left, he had still been able to see across the square to the Church of Zion. Now the trees were in leaf and all he saw from the window was those wonderful large green leaves. The leaves swayed back and forth in the wind, reminding Jordi of seaweed drifting in the ocean.
  Perhaps it was because they hadn’t seen each other for so long. They hadn’t seen each other for almost as long as they’d known each other! He laid his arm on the back of the sofa behind her and left it there for a few minutes, but then he took it away again. The arm didn’t feel quite sure of itself.
  “What about you?” she asked.
  “Me?”
  “What have you been doing?”
  “Why didn’t you call?” he said. “Not once in three months!”
  “But you knew,” she said, taking alarm. “That was our agreement, wasn’t it?”
  She was right. She’d even said, “Suppose I stay there for good?” And he had said that would be O.K., she was a free agent, and if they never said another word to each other again that would be O.K., too. But he had said so only out of calculation, because he knew that she was an Aries—and just try keeping a ram captive.
  “There’s a story about that elephant,” she said. She paused, waiting for him to ask what the story was, but all he could think about was how to get the elephant out of the garbage without her noticing."

   

   
  Maxim Biller (Praag, 25 augustus 1960)

   

   

  De Engelse schrijver Frederick Forsyth werd geboren in Ashford, Kent, op 25 augustus 1938. Zie ook alle tags voor Frederick Forsyth op dit blog.

  Uit: De onderhandelaar (Vertaald door Hugo en Nienke Kuipers)

  “Maar terwijl hij zijn plicht had gedaan en zijn maarschalksstaf had verdiend, had hij zich ook iets heilig voorgenomen — nooit meer zou zijn dierbare Sovjet-leger zich onder zijn leiding terugtrekken — en ondanks alle manipulatie van de publiciteit was Afghanistan een nederlaag geweest. Het was dan ook het vooruitzicht van een nieuwe nederlaag dat hem zo somber stemde toen hij door het dubbele glas naar de vlagen van ijzel keek die voor zijn raam langs joegen. De oorzaak van zijn somberheid was een rapport op zijn bureau, een rapport dat hij zelf door zijn meest intelligente protégé had laten schrijven, een jonge generaal-majoor die hij uit Afghanistan naar de generale staf had meegenomen. Kaminski was een academicus, een denker en tegelijk een geniale organisator, en de maarschalk had hem tot tweede man op de afdeling Logistiek benoemd. Zoals alle ervaren militairen wist Kozlov heel goed dat je geen veldslagen won met alleen moed of opofferingsgezindheid of zelfs bekwame generaals; je won ze doordat je het juiste materieel — in grote aantallen — op het juiste moment op de juiste plaats had. Als soldaat van achttien had hij moeten toezien hoe de voortreffelijk uitgeruste Duitsers tijdens de Blitzkrieg over de strijdkrachten van het Moederland heen waren gewalst. Hij dacht daar met verbittering aan terug. Het Rode Leger, leeggebloed door Stalins zuiveringen van 1938 en uitgerust met antiek materieel, had geen schijn van kans gehad. Zijn eigen vader was gesneuveld in een poging een onhoudbare positie bij Smolensk te verdedigen. Met repeteergeweren hadden ze het moeten opnemen tegen Guderians daverende pantserregimenten. De volgende keer, had hij gezworen, zouden ze het juiste materieel hebben, en in grote hoeveelheden. Hij had een groot deel van zijn militaire leven aan dat streven gewijd en hij stond nu aan het hoofd van de vijf krijgsmachtonderdelen van de Sovjet-Unie, het leger, de marine, de luchtmacht, de strategische-raketstrijdkrachten en het luchtverdedigingscommando. Dat alles dreigde verslagen te worden. Dat was de eenduidige conclusie van het driehonderd bladzijden tellende rapport dat op zijn bureau lag. Hij had het twee keer doorgenomen, 's nachts in zijn Spartaans ingerichte appartement aan de Koetoezovski Prospekt en deze morgen opnieuw, in zijn kantoor, waar hij om zeven uur was gearriveerd en meteen de hoorn van de haak had gelegd. Nu wendde hij zich van het raam af, liep terug naar het grote bureau aan het hoofd van de T-vormige vergadertafel en las de laatste bladzijden van het rapport nog eens door.”

   

   
  Frederick Forsyth (Ashford, 25 augustus 1938)

   

   

  Zie voor nog meerschrijvers van de 25e augustus ook mijn vorige blog van vandaag.

  25-08-2018 om 11:05 geschreven door Romenu  


  Tags:Martin Amis, Kees Stip, Howard Jacobson, Charles Wright, Maxim Biller, Frederick Forsyth, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brian Moore, Jògvan Isaksen, Johann Gottfried von Herder, Thea Astley, U Tchicaya Tam’si

  De Ierse schrijver Brian Moore werd geboren in Belfast op 25 augustus 1921. Zie ook alle tags voor Brian Moore op dit blog.

  Uit: Black Robe

  « Laforgue felt his body tremble. What can be keeping them? Has the Commandant refused? Why has he not sent for me? Is this God’s punishment for my lie about my hearing? But it wasn’t a lie; my intention was honorable. Or is that a sophistry? Am I now so mired in my ambition that I can no longer tell truth from falsehood? For what seemed the hundredth time, the sentry on duty outside the Commandant’s quarters turned and marched along the ramparts of the fort. Laforgue heard voices. He looked down the steep path which led to the wooden buildings of the settlement. Two men were coming up. One was an officer, his slouch hat tilted over his forehead, his uniform whitened by dust. When Laforgue saw the face of the second man, he felt a sudden disquiet. A month ago, this man, a fur trader named Massé, had run from the stinking wineshop where the traders drank to yell obscene insults at Laforgue. The insults concerned a Savage girl Massé had been sleeping with, a girl Laforgue had lately tried to instruct in the faith.
   Now, seeking to avoid further taunts, he moved closer to the shadow of the ramparts.
  And as he did, he looked up at the Commandant’s quarters. Framed in a window was the face of Champlain.
   The Commandant, sitting at his window, saw a wide- brimmed clerical hat tilt up to reveal the pale, bearded visage of Father Laforgue. He looked past the lonely figure of the priest to the settlement of Québec, a jumble of wooden buildings, three hundred feet below. As in a painting, his eye was led toward the curve of the great river where four French ships lay at anchor. In a week they would be gone.
   Behind him, he heard the Jesuit Superior cough, a small reminder, deferential yet impatient. “You were saying, Commandant?”
  “I said it is late in the year. Tell them that.”
  The Jesuit, Father Bourque, translated for the Savages. Chomina, the elder Savage, had shaved his head bald except for a ridge of hair, which bristled across the crown like the spine of a hedgehog. His face was a mask of white clay. The younger, a leader called Neehatin, had ornamented himself for this occasion by drawing rings of yellow ochre around his eyes and painting his nose a bright blue. Both watched Champlain as they might a large and unpredictable animal.
  When the Jesuit had finished, the younger Savage spoke. Champlain turned to him as a deaf man toward moving lips. In all these years, he, the founder of this land, had not mastered the Savage tongue.
  “He asks if Agnonha no longer wishes them to carry the French,” Father Bourque said."

   

   
  Brian Moore (25 augustus 1921 – 10 januari 1999)
  Cover

   

   

  De Faeröerse schrijver Jógvan Isaksen werd geboren op 25 augustus 1950 in 25/08/1950 in Tórshavn, Faröer Eilanden. Zie ook alle tags voor Jógvan Isaksen op dit blog.

  Uit: Option Färöer (Vertaald door Christel Hildebrandt)

  »Der Türsteher?«
  »Ja. Er ist berühmt dafür, dass er denen, die er rausschmeißt, immer etwas bricht.«
  Ich hatte keine Lust, länger darüber zu reden, was der Türwächter mit mir machen würde, wenn er herausfände, wer ich war. »Aber wie kommt es, dass du hier bist?«
  »Ich halte Leichenschmaus.« Er hielt mir eine halb volle Flasche Gordon’s Gin unter die Nase. »Willst du einen Schluck?«
  »Ja, warum nicht?« Ich nahm ndie Flasche mit dem Wildschwein und probierte ein wenig von dem bitteren Getränk.
  »Du wunderst dich vielleicht, dass ich nicht im Bacchus bin?« Jákup sprach mit belegter Stimme. »Aber wenn du fühlst, dass die Mächte der Finsternis die Herrschaft übernommen haben und der Weltuntergang nahe ist, gibt es dann einen besseren Ort als den Wohnsitz der Sünde selbst?«
  Er hob die Ginflasche zum Dachgebälk hinauf. »Prost, Christian, wo immer du auch bist! Ob du nun einen mit dem heiligen Petrus kippst oder mit dem Satan.«
  Und Freundschaft, die doch nie vergeht ...,grölte er mit besoffener Stimme.
  Auf der anderen Seite der Tür sangen die Stones It’s not easy facing up when your world is black ...
  Mir gefiel die Schwarzmalerei der Rolling Stones viel besser als die abgegriffene scho
  ttische Trinkweise über alte Freundschaft, deshalb ging ich durch dieselbe Tür wie zuvor der Türwächter.
  Die Bar war alles andere als gewöhnlich. Man hatte die Trennwände entfernt. Auch die des Badezimmers. Deshalb stand mitten zwischen alten Sofas und Sesseln eine große,
  emailleweiße Badewanne. In der Wanne saß eine junge, dunkelhaarige Frau und besprühte ihren nackten Körper mit einer Handbrause.“

   

   
  Jógvan Isaksen (Tórshavn, 25. augustus 1950)
  Cover

   

   

  De Duitse dichter, schrijver, theoloog en cultuur-filosoof Johann Gottfried von Herder werd geboren in Mohrungen op 25 augustus 1744. Zie ook alle tags voor Gottfried von Herder en voor Johann Herder op dit blog.

   

  Das Kind der Sorge

  Einst saß am murmelnden Strome
  Die Sorge nieder und sann:
  Da bildet im Traum der Gedanken
  Ihr Finger ein leinernes Bild.

  ”Was hast du, sinnende Göttin?”
  Spricht Zeus, der eben ihr naht.
  ”Ein Bild, von Tone gebildet!
  Beleb's! ich bitte dich, Gott.”

  ”Wohlan denn! Lebe! - Es lebet!
  Und mein sei dieses Geschöpf!” -
  Dagegen redet die Sorge:
  ”Nein, laß es, laß es mir, Herr!

  Mein Finger hat es gebildet,” -
  ”Und ich gab Leben dem Ton,” -
  Sprach Jupiter. Als sie so sprachen,
  Da trat auch Tellus hinan.

  ”Mein ist's: Sie hat mir genommen
  Von meinem Schoße das Kind.”
  ”Wohlan”, sprach Jupiter, ”wartet!
  Dort kommt ein Entscheider, Saturn.”

  Saturn sprach: ”Habet es alle!
  So will's das hohe Geschick.
  Du, der das Leben ihm schenkte,
  Nimm, wenn es stirbet, den Geist;

  Du, Tellus, seine Gebeine,
  Denn mehr gehöret dir nicht.
  Dir, seiner Mutter, o Sorge,
  Wird es im Leben geschenkt.

  Du wirst, so lang' es nur atmet,
  Es nie verlassen, dein Kind,
  Dir ähnlich wird es von Tage
  Zu Tage sich nähern in's Grab.”

  Des Schicksals Spruch ist erfüllet,
  Und Mensch heißt dieses Geschöpf:
  Im Leben gehört es der Sorge,
  Der Erd' im Sterben und Gott.

   

   

  Die zehnte Muse

  Hohe Lehrerin, Noth, und treffliche Schülerin, Armuth,
    Zehnte Muse der Welt, o Du erfandest so viel.
  Nicht nur schärfetest Du den Witz der Pflegebefohlnen;
    Noch eine schönere Kunst, Mäßigung, lehrtest Du sie.
  Und die Mäßigung ward ihr Gewohnheit, Gewohnheit zur Freude;
    Freude machte sie dann über den Reichesten reich.

   

   
  Johann Gottfried von Herder (25 augustus 1744 – 18 december 1803)
  Portret door Darren McAndrew, 2016

   

   

  De Australische schrijfster Thea Astley werd geboren op 25 augustus 1925 in Brisbane. Zie ook alle tags voor Thea Astley op dit blog.

  Uit: Hunting the Wild Pineapple

  “The wicker lamp-shade is alive with moths, one huge and orange and beautiful as a butterfly in this small golden room, with outside the starting steady hatchet of the rain. Nothing is as horrible as spring and balmy days that make me wretched with their cloudlessness. They animate some fearful antithesis in me so that, missing the heavy noise of river water fifty pounding feet below, I find everything dried up. Especially tears. Humans can't do without those. Again last summer during the monsoons there was one night in the violence of rain when . . . I switched on all lights, made coffee endlessly, and watched branches rioting outside glass, while between heart-beats and purist sips I pretended courage. . . .
  This should really be a separate state. A separate country?
  Once in Fixer's cabin, one hour, one year, Fixer and I worked out the new coat of arms -- a beer can rampant on a social security form couchant. Do we make it different, the people up here? Fixer and I sit and muse on his tree-mullioned veranda, and if we don't sort it out today there's always tomorrow or next week or next month. There's next year, for that matter. I like it here.”

   

   
  Thea Astley (25 augustus 1925 – 17 augustus 2004)
  Cover

   

   

  De Congolese dichter en schrijver U Tchicaya Tam’si werd geboren op 25 augustus 1931 in Mpili. Zie ook alle tags voor U Tchicaya Tam’si op dit blog.

   

  Brush-fire

  The fire the river that's to say
  the sea to drink following the sand
  the feet the hands
  within the heart to love
  this river that lives in me repeoples me
  only to you I said around the fire

  my race
  it flows here and there a river
  the flames are the looks
  of those who brood upon it
  I said to you
  my race
  remembers
  the taste of bronze drunk hot.

   

   

  Vertaald door Gerald Moore en Ulli Beier

   

   

  Your eyes prophesy a pain …

  As three heaps, three hills of ashes!
  But tell me, from whom are those ashes?
  The sea already obeyed only the slave ships
  Niggers were being captured
  Despite the spells of their smiles
  The tocsin was sounded
  Through kicks in the belly
  Of pregnant passers-by:
  There is a curfew to intensify their agony
  Bushfires especially give nightmares
  As for me
  What crime would I commit?
  If I raped the moon
  Will I resuscitate them?
  What pain do your eyes prophesy?

   

  Vertaald door Dr. Y.

   

   
  U Tchicaya Tam’si (25 augustus 1931 – 22 april 1988)

  25-08-2018 om 11:03 geschreven door Romenu  


  Tags:Brian Moore, Jògvan Isaksen, Johann Gottfried von Herder, Thea Astley, U Tchicaya Tam’,si, Romenu
  » Reageer (0)
  24-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Green, Drs. P, Marion Bloem, Pepijn Lanen, Stephen Fry, Ali Smith, Jorge Luis Borges, Johan Fabricius, Robert Herrick

  De Amerikaanse schrijver John Green werd geboren in Indianapolis, Indiana, op 24 augustus 1977. Zie ook alle tags voor John Green op dit blog.

  Uit: Turtles All The Way Down

  “At the time I first realized I might be fictional, my weekdays were spent at a publicly funded institution on the north side of Indianapolis called White River High School, where I was required to eat lunch at a particular time—between 12:37 P.M. and 1:14 P.M.—by forces so much larger than myself that I couldn't even begin to identify them. If those forces had given me a different lunch period, or if the tablemates who helped author my fate had chosen a differ­ent topic of conversation that September day, I would've met a different end—or at least a different middle. But I was beginning to learn that your life is a story told about you, not one that you tell.
  Of course, you pretend to be the author. You have to. You think, I now choose to go to lunch, when that monotone beep rings from on high at 12:37. But really, the bell decides. You think you're the painter, but you're the canvas.
  Hundreds of voices were shouting over one another in the cafeteria, so that the conversation became mere sound, the rushing of a river over rocks. And as I sat beneath fluorescent cylinders spewing aggressively artificial light, I thought about how we all believed ourselves to be the hero of some personal epic, when in fact we were basically identical organisms colo­nizing a vast and windowless room that smelled of Lysol and lard.
  I was eating a peanut butter and honey sandwich and drinking a Dr Pepper. To be honest, I find the whole process of masticating plants and animals and then shoving them down my esophagus kind of disgusting, so I was trying not to think about the fact that I was eating, which is a form of thinking about it.
  Across the table from me, Mychal Turner was scribbling in a yellow-paper notebook. Our lunch table was like a long­ running play on Broadway: The cast changed over the years, but the roles never did. Mychal was The Artsy One. He was talking with Daisy Ramirez, who'd played the role of my Best and Most Fearless Friend since elementary school, but I couldn't follow their conversation over the noise of all the others.
  What was my part in this play? The Sidekick. I was Daisy's Friend, or Ms. Holmes's Daughter. I was somebody's something.
  I felt my stomach begin to work on the sandwich, and even over everybody's talking, I could hear it digesting, all the bacteria chewing the slime of peanut butter-the students inside of me eating at my internal cafeteria. A shiver con­ vulsed through me.“


   
  John Green (Indianapolis, 24 augustus 1977)

   

   

  De Nederlands-Zwitserse schrijver, tekstschrijver, componist, zanger en pianist Drs. P (eig. Heinz Hermann Polzer) werd geboren in het Zwitserse Thun op  24 augustus 1919. Zie ook alle tags voor Drs. P op dit blog.

   

  Venus van Milo

  Het schrijnt mij van mijn hart tot in mijn d
  Ze is zo koud, en toch zo lief, zo licht
  En haar gebrek vervult mij met erb
  Och, kon ik haar slechts troosten en verw
  Al was het met een incompleet gedicht.

   

   

  Telescoop

  Dit maal komt telescooprijm aan bod
  Een bij 't zien al te snappen methode
  Om de tijd die u zwaar valt te doden
  Doe dit niet met breedvoerige oden -
  Volg de nieuwe verskunstige mode
  Vindt u dit nog te moeilijk? Mijn God!

  Men maakt zich boos op die neutronenbom
  In Nederland, in 't Kremlin, zelfs in Rome...
  Zijn oorlogswapens, door de bank genomen
  Dan iets waarbij je lekker weg kunt dromen?
  Dus met of zonder - kome maar wat kome
  En 't komt er geen seconde later om.

  Voor dichters ga ik zelden plat
  Tentije, J.J.L. ten Kate
  En nog een aantal kan ik haten
  Of minstens ongelezen laten
  Maar ik waardeer in hoge mate
  Light verse, mits goed - als in dit blad.

   

   

  Streekroman

  ‘Marie trekt naar de stad en wordt frivool.
  Boer Teunis stopt de kousen, zorgt voor pap.
  De achterlijke Wobbe groeit als kool’.

  Hij maakt een paard nerveus en krijgt een trap.
  Zijn toekomst oogde toch al niet zo best
  En nu ontgaat hem ook het vaderschap.

  Boer Teunis sterft. Het vee krijgt runderpest
  En Wobbe kan het niet meer aan. Maar dan...
  Marie (nog mooi) terug in 't oude nest!

  ‘Een nieuwe ramp! De vlam slaat in de pan!
  Wat is hij flink, die jonge brandweerman.’

   

   
  Drs. P (24 augustus 1919 – 13 juni 2015)

   

   

  De Nederlandse dichteres en schrijfster Marion Bloem werd op 24 augustus 1952 geboren in Arnhem. Zie ook alle tags voor Marion Bloem op dit blog.

  Uit: Haar goede hand

  “Over mijn moeder heb ik veel geschreven.
  Of eigenlijk dat ook weer niet. Ik heb telkens iets van haar geleend en het gehavend teruggegeven. Ze heeft daarover nooit geklaagd, terwijl het niet gepast is om van iemands trouwservies ongevraagd de theepot, een ontbijtbord, botervloot of schoteltje uit de kast te nemen, die te gebruiken en niet netjes te retourneren, maar maanden, jaren later in scherven, of op een verkeerde manier gelijmd, in een etalage te presenteren met de trotse woorden: ‘Kijk eens wat ik heb gemaakt! Je mag er net zo vaak naar kijken als je wilt.’
  Ze vragen haar vaak: ‘Ben je niet trots op je dochter, die schrijfster?’
  Meestal antwoordt ze: ‘Ik ben trots op alle vier mijn kinderen, op het ene niet meer dan op het andere, ze zijn allemaal gelijk.’
  Mijn moeder durft wat ze werkelijk vindt niet hardop te zeggen. Misschien zelfs niet te denken. Daarom zeg ik het voor haar: het is geen benijdenswaardig lot om moeder van een auteur te zijn die zich permitteert jouw verleden, heden en toekomst als hutspot op te dienen en daarbij verwacht dat je de portie gretig consumeert, en vervolgens beweert dat het heus goed heeft gesmaakt.
  Ze is kleurrijker dan ik zwart-op-wit kan beschrijven. Ze is complexer dan een leesbaar boek tolereert en ze is dapperder dan ik in zinnen kan uitdrukken.
  Mijn broers en zus adviseer ik dit boek niet te lezen, tenzij met het besef dat hun moeder de mijne niet is en de mijne niet de vrouw is van mijn zeven jaar geleden overleden vader, noch de dame over wie haar buurvrouw de laatste jaren telkens klaagt: ‘Ze gaat wel vreselijk achteruit. Ze is vaak erg verward. Ze zou niet meer op zichzelf moeten wonen, het wordt levensgevaarlijk, weet je dat.”

   

   
  Marion Bloem (Arnhem, 24 augustus 1952)

   

   

  De Nederlandse schrijver en rapper Pepijn Lanen werd geboren in Utrecht op 4 augustus 1982. Zie ook alle tags voor Pepijn Lanen op dit blog.

  Uit: Sjeumig

  “Druppels uitgezwete alcohol dansten via zijn voorhoofd, wangen en nek zijn kraag in. Eerder al had hij zijn laptop geopend, de vingers gekruist dat de e-mail met de bevestiging van de desbetreffende afspraak nog openstond. Gelukkig kwam hij er juist op dat moment achter dat de accu helemaal leeg was geraakt. De chauffeur stuurde de elektrische mobiel nog maar een hoek om en keek in de achteruitkijkspiegel naar een zwetende jongeman met een rood hoofd die zijn blik ontweek.
  Via de navigatie van zijn telefoon probeerde hij het adres te lokaliseren, aangezien de chauffeur steeds desgevraagd op zijn Tom- Tom-kastje tikte met een harige dikke vinger en vervolgens ‘nee’ schudde, waarna er soms een paar huidschilfers op zijn schouders belandden. Elke hap adem die hij nam voelde als een ingeslikt stuk ziekte. De chauffeur was buiten de auto de straat op gegaan om een paar lokaaltjes aan de tand te voelen over het nu bijna mythische adres van zijn bestemming. Vanaf zijn zitplaats op de achterbank zag hij mensen met hun hoofd schudden en de chauffeur met één hand in zijn zij en de andere aan zijn achterhoofd krabben. ‘Het leven is een gekke poppenkast’ stond op een sticker op het dashboard. De navigatie van zijn telefoon gaf aan a) dat zij geen flauw idee had waar in vredesnaam om gevraagd werd en b) dat het helemaal geen zin had om het uit te gaan zoeken omdat er precies bijna niks aan ontvangst mogelijk was. Het ding eindigde zijn monoloog met ‘O ja, ik ben helemaal leeg’ in de vorm van een abrupt zwart geworden scherm.
  Honderdtweeënzestig euro en vijfenzeventig cent stond er op de teller, en de chauffeur was er onderhand klaar mee. Niet alleen voelde het meer en meer alsof de opgegeven locatie niet bestond, hij begon ook te twijfelen aan de mogelijkheid of zijn passagier überhaupt wel beschikte over de liquide middelen om hem te compenseren voor het ritje.
  De chauffeur had vriendelijk doch onvriendelijk aangegeven niet langer de Robin bij zijn Batman dan wel de Jeeves bij zijn Wooster te willen zijn. De chauffeur stelde daarom ook voor dat er afgerekend werd en eenieder zijn eigen weg zou vervolgen. Toen hij aangaf dat hij moest pinnen om het verschuldigde bedrag in te kunnen lossen kreeg de chauffeur bijna een rolberoerte.”

   

   
  Pepijn Lanen (Utrecht, 4 augustus 1982)

   

   

  De Engelse komiek, schrijver, acteur en presentator Stephen John Fry werd geboren in Londen op 24 augustus 1957. Zie ook alle tags voor Stephen Fry op dit blog.

  Uit: Mythos

  “These days the origin of the universe is explained by proposing a Big Bang, a single event that instantly brought into being all the matter from which everything and everyone are made.
  The ancient Greeks had a different idea. They said that it all started not with a bang, but with CHAOS.
  Was Chaos a god – a divine being – or simply a state of nothingness? Or was Chaos, just as we would use the word today, a kind of terrible mess, like a teenager’s bedroom only worse?
  Think of Chaos perhaps as a kind of grand cosmic yawn. As in a yawning chasm or a yawning void.
  Whether Chaos brought life and substance out of nothing or whether Chaos yawned life up or dreamed it up, or conjured it up in some other way I don’t know. I wasn’t there. Nor were you. And yet in a way we were, because all the bits that make us were there. It is enough to say that the Greeks thought it was Chaos who, with a massive heave, or a great shrug, or hiccup, vomit or cough, began the long chain of creation that has ended with pelicans and penicillin and toadstools and toads, sea-lions, seals, lions, human beings and daffodils and murder and art and love and confusion and death and madness and biscuits.
  Whatever the truth, science today agrees that everything is destined to return to Chaos. It calls this inevitable fate entropy: part of the great cycle from Chaos to order and back again to Chaos. Your trousers began as chaotic atoms that somehow coalesced into matter that ordered itself over aeons into a living substance that slowly evolved into a cotton plant that was woven into the handsome stuff that sheathes your lovely legs. In time you will abandon your trousers – not now, I hope – and they will rot down in a landfill or be burned. In either case their matter will at length be set free to become part of the atmosphere of the planet. And when the sun explodes and takes every particle of this world with it, including the ingredients of your trousers, all the constituent atoms will return to cold Chaos. And what is true for your trousers is of course true for you.
  So the Chaos that began everything is also the Chaos that will end everything.
  Now, you might be the kind of person who asks, ‘But who or what was there before Chaos?’ or ‘Who or what was there before the Big Bang? There must have been something.”

   

   
  Stephen Fry (Londen, 24 augustus 1957)

   

   

  De Schotse schrijfster en journaliste Ali Smith werd geboren op 24 augustus 1962 in Inverness. Zie ook alle tags voor Ali Smith op dit blog.

  Uit: Autumn

  It was the worst of times, it was the worst of times. Again. That’s the thing about things. They fall apart, always have, always will, it’s in their nature. So an old old man washes up on a shore. He looks like a punctured football with its stitching split, the leather kind that people kicked a hundred years ago. The sea’s been rough. It has taken the shirt off his back; naked as the day I was born are the words in the head he moves on its neck, but it hurts to. So try not to move the head. What’s this in his mouth, grit? it’s sand, it’s under his tongue, he can feel it, he can hear it grinding when his teeth move against each other, singing its sand-song: I’m ground so small, but in the end I’m all, I’m softer if I’m underneath you when you fall, in sun I glitter, wind heaps me over litter, put a message in a bottle, throw the bottle in the sea, the bottle’s made of me, I’m the hardest grain to harvest, to harvest…
  the words for the song trickle away. He is tired. The sand in his mouth and his eyes is the last of the grains in the neck of the sandglass.
  Daniel Gluck, your luck’s run out at last.
  He prises open one stuck eye. But –
  Daniel sits up on the sand and the stones – is this it? really? this? is death?
  He shades his eyes. Very bright.
  Sunlit. Terribly cold, though.
  He is on a sandy stony strand, the wind distinctly harsh, the sun out, yes, but no heat off it. Naked, too. No wonder he’s cold. He looks down and sees that his body’s still the old body, the ruined knees.
  He’d imagined death would distil a person, strip the rotting rot away till everything was light as a cloud.
  Seems the self you get left with on the shore, in the end, is the self that you were when you went.
  If I’d known, Daniel thinks, I’d have made sure to go at twenty, twenty five.
  Only the good.
  Or perhaps (he thinks, one hand shielding his face so if anyone can see him no one will be offended by him picking out what’s in the lining of his nose, or giving it a look to see what it is – it’s sand, beautiful the detail, the different array of colours of even the pulverized world, then he rubs it away off his fingertips) this is my self distilled. If so then death’s a sorry disappointment.


   
  Ali Smith (Inverness, 24 augustus 1962)

   

   

  De Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges werd geboren op 24 augustus 1899  in Buenos Aires. Zie ook alle tags voor Jorge Luis Borges op dit blog.

   

  Calle Piedras en calle Chile

  Door deze straten liep ik vele dagen.
  Ik herinner me ze niet. Niet dichterbij
  dan de uitheemse Ganges lijken mij
  die ochtenden en avonden. Ze schragen
  me niet langer. Ze zijn gedweeë klei
  van mijn verleden, door de tijd verteerd
  of door de kunsten gemanipuleerd
  en niet ontcijferd door wichelarij.
  Misschien dat er een zwaard in het duister was,
  wellicht groeide daar ook een roos. Vervlochten
  schimmen verzamelen hen in hun krochten.
  Niets. Het enige dat mij nog rest is as.
  Wanneer ik van mijn maskers ben bevrijd
  ben ik in de dood alleen vergetelheid.

   

   

  Vertaald door Barber van de Pol en Maarten Steenmeijer

   

   

  A Patio

  At evening
  they grow weary, the patio's two or three colours.
  Tonight, the moon, bright circle,
  fails to dominate space.
  Patio, channel of sky.
  The patio is the slope
  down which sky flows into the house.
  Serene,
  eternity waits at the crossroad of stars.
  It's pleasant to live in the friendly dark
  of entrance-way, arbour, and cistern.

   

  Vertaald door A. S. Kline

   

   

  Rain

  The afternoon has brightened up at last
  For rain is falling, sudden and minute.
  Falling or fallen. There is no dispute:
  Rain is a thing that happens in the past.

  Who hears it fall retrieves a time that fled
  When an uncanny windfall could disclose
  To him a flower by the name of rose
  And the perplexing redness of its red.

  Falling until it blinds each windowpane,
  Within a suburb now long lost this rain
  Shall liven black grapes on a vine inside

  A certain patio that is no more.
  A long-awaited voice through the downpour
  Is from my father. He has never died.

   

  Vertaald door A.Z. Foreman

   

   
  Jorge Luis Borges (24 augustus 1899 – 14 juni 1986)
  Borstbeeld in Buenos Aires

   

   

  De Nederlandse schrijver Johan Johannes Fabricius werd op 24 augustus 1899 in Bandoeng in Nederlands-Indië geboren. Zie ook alle tags voor Johan Fabricius op dit blog.

  Uit: De scheepsjongens van Bontekoe

  “Blok trok een ernstig gezicht, spoog zo er eens voor zich heen en mat met zijn ogen de grond af. ‘Zie je dat paaltje, helemaal daarginds?’
  ‘Dat daar?’
  ‘Nee, nog eentje verder. Zo lang is-t-ie vast wel van 't galjoen tot aan de spiegel.’
  En de schipper ging met zijn beide zoons de zeilen inrollen.
  Padde had er zwijgend bij staan luisteren, pakte nu zijn emmertje weer op, en de beide jongens vervolgden hun weg. ‘Die sprong in de tjalk viel niet mee!’ zei Padde. ‘'t Was een heel eind!’
  Maar Hajo gaf geen antwoord.
  Zo kwamen de jongens op de Italiaanse zeedijk. Er lag een brede strook ijs.
  Plotseling bleef Hajo stilstaan. Padde schoot gedachteloos nog een eindje door. Toen hield hij stil en keek verbaasd om. De blik in Hajo's ogen duidde op onweer.
  ‘Kijk eens, Padde,’ zei Hajo langzaam en wees voor zich uit. ‘Wat zie je daar op het ijs?’
  ‘Hemeltje!’ zei Padde, ‘daar is er een aan het botkloppen.’
  ‘Juist! Er is er een in mijn bijt aan het botkloppen. Ken jij hem? Ik niet.’
  Padde begon opgewonden te blazen. ‘In onze bijt! Nee, wie het is, kan ik niet zien. Ik zie niet zo goed als jij.’ En Paddes ogengeknip onderstreepte deze verklaring.
  ‘Kom mee,’ beval Hajo.
  Padde stelde voor zichzelf vast dat het weer een spannende middag kon worden.
  Samen stevenden ze op de roekeloze botklopper af.
  Het was een netgeklede jongen, die, een emmertje naast zich, energiek met een bijl op het ijs klopte, om de door de kou verdoofde bot te wekken en naar de bijt te lokken waarin het verraderlijke net hing. De jongen was zo in zijn werk verdiept, dat hij niet merkte wat hem boven het hoofd hing.
  Padde kon zijn verontwaardiging niet langer verkroppen: toen ze de dijk afgingen, rende hij op de ijverige klopper toe. Maar vlak bij hem gekomen, had hij het ongeluk uit te glijden; hij plofte achterover op het ijs - dat weinig meegaf! - en kwam verbouwereerd overeind.”

   

   
  Johan Fabricius (24 augustus 1899 – 21 juni 1981)
  Cover

   

   

  De Engelse dichter en priester Robert Herrick werd geboren in Londen en gedoopt op 24 augustus 1591. Zie ook alle tags voor Robert Herrick op dit blog.

   

  To Electra

  I dare not ask a kiss,
  I dare not beg a smile,
  Lest having this, or that,
  Will make me proud the while.

  No, no the utmost share,
  Of my heart’s desire be,
  Only to kiss that air,
  That lately kissed thee

   

   

  Another Grace for a Child

  Here a little child I stand
  Heaving up my either hand;
  Cold as paddocks though they be,
  Here I lift them up to Thee,
  For a benison to fall
  On our meat, and on us all. Amen.

   
  Robert Herrick (24 augustus 1591 – 15 oktober 1674)
  Portret op een titelblad uit 1648

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 24e augustus ook mijn blog van 24 augustus 2017 en ook mijn blog van 24 augustus 2014 deel 2.

  24-08-2018 om 18:14 geschreven door Romenu  


  Tags:John Green, Drs. P, Marion Bloem, Pepijn Lanen, Stephen Fry, Ali Smith, Jorge Luis Borges, Johan Fabricius, Robert Herrick, Romenu
  » Reageer (0)
  23-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Busch, Curtis Sittenfeld, Koos Dijksterhuis, Albert Alberts, Ilija Trojanow, Willy Russell, Gustav Ernst, Ephraïm Kishon, William Henley

  De Amerikaanse schrijver en acteur Charles Busch werd geboren op 23 augustus 1954 in New York. Zie ook alle tags voor Charles Busch op dit blog.

  Uit:Outrageous! Monologues and the Odd Scene

  “CHARLES. You know, I wonder if this whole thing started when I was browsing at the Drama Book Shop and saw that several of my colleagues had anthologies of their monologues, and suddenly my eyes narrowed into an envious squint, and I thought, “Hey, why not me?” But maybe it was earlier when I received an email from a young girl in Austin, Texas, who wanted me to know that she had performed a monologue from one of my plays in competition material. Well, you know something?
  She won! I think it was a monologue from Vampire Lesbians of Sodom.
  She didn’t say which monologue, but there are several really juicy ones in that play. That got me thinking that maybe I could make it easier for people who are looking for audition material or competition pieces by compiling all the monologues from my plays into one book. I also think you can read this tome without an angle of looking for fresh material. Just have yourself a good laugh. That’s important nowadays. And so for good measure, I threw in some of my favorite two-person scenes from my vast oeuvre.
  I’ve always been mad for the convention of the big speech in plays. I love giving actors and often one particular actor, ME, an opportunity for a tour de force moment. I think of these speeches as arias. I remember when we were in rehearsals for The Tale of the Allergist’s Wife, the great Linda Lavin, who created the role of Marjorie Taub, had big speeches dotted throughout the latter part of the play. However, she didn’t really get a chance to take stage until the end of the first act. Linda is a playwright’s dream, for she has unlimited resources of both intense emotion and comic invention. A number of years earlier, Linda had played Madame Rose in Gypsyon Broadway. I told Linda she needed the equivalent in our show to Rose’s first big number, “Some People.” Therefore, I wrote the speech that I’ve included in this anthology where Marjorie goes ballistic when her aged mother suggests she should do some volunteer work. It established the character as an extravagantly verbal, emotionally volatile woman and made the audience look forward to her next rant.”

   

   
  Charles Busch (New York, 23 augustus 1954)
  Cover

   

   

  De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Curtis Sittenfeld werd geboren op 23 augustus 1975 in Cincinnati, Ohio.Zie ook alle tags voor Curtis Sittenfeld op dit blog.

  Uit: You Think It, I’ll Say It

  “The understanding is that, after Casey’s iPhone alarm goes off at 6:15 a.m., Kirsten wakes the boys, nudges them to get dressed, and herds them downstairs, all while Casey is showering. The four of them eat breakfast as a family, deal with teeth-brushing and backpacks, and Casey, who is the principal of the middle school in the same district as the elementary school Jack and Ian attend, drives the boys to drop-off. Kirsten then takes her shower in the newly quiet house before leaving for work.
  The reality is that, at 6:17, as soon as Casey shuts the bathroom door, Kirsten grabs her own iPhone from her nightstand and looks at Lucy Headrick’s Twitter feed. Clearly, Kirsten is not alone: Lucy has 3.1 million followers. (She follows a mere five hundred and thirty-three accounts, many of which belong to fellow-celebrities.) Almost all of Lucy’s vast social-media empire, which of course is an extension of her life-style-brand empire (whatever the fuck a life-style brand is), drives Kirsten crazy. Its content is fake and pandering and boring and repetitive—how many times will Lucy post variations on the same recipe for buttermilk biscuits?—and Kirsten devours all of it, every day: Facebook and Instagram, Tumblr and Pinterest, the blog, the vlog, the TV show. Every night, Kirsten swears that she won’t devote another minute to Lucy, and every day she squanders hours. The reason that things go wrong so early in the morning, she has realized, is this: she’s pretty sure Twitter is the only place where real, actual Lucy is posting, Lucy whom Kirsten once knew. Lucy has insomnia, and, while all the other posts on all the other sites might be written by Lucy’s minions, Kirsten is certain that it was Lucy herself who, at 1:22 a.m., wrote, “Watching Splash on cable, oops I forgot to name one of my daughters Madison!” Or, at 3:14 a.m., accompanied by a photo of an organic candy bar: “Hmm could habit of eating chocolate in middle of night be part of reason I can’t sleep LOL!”

   


  Curtis Sittenfeld (Cincinnati, 23 augustus 1975)

   

   

  De Nederlandse schrijver, journalist en dichter Koos Dijksterhuis werd geboren op 23 augustus 1962 in Amersfoort. Zie ook alle tags voor Koos Dijksterhuis op dit blog.

   

  Meeroken is ongezond

  Toen ik er een had opgestoken
  Dacht ik bij de eerste trek:
  Het is toch eigenlijk te gek
  Om allen mee te laten roken

  Dat gaat maar met mijn rookwaar aan de haal
  Die pakjes kosten mij een kapitaal!

   

   

  Speedy

  Het rijmen viel die dag bepaald niet mee
  mij was gevraagd een kort sonnet te schrijven
  ik leek uit pure faalangst te verstijven
  en rende af en aan naar de w.c.

  Gehurkt ontsnapte mij een schietgebed
  en zie: opeens had ik een speedsonnet

   

   

  Kippig

  Het pluimvee is met zorg gepluimd
  en scharrelt nooit spontaan de mest in
  toch broedt de fokker, piekert, duimt
  want heeft zo’n hoenderhuisarrest zin?

  Al zijn de kippen opgeruimd
  in Barneveld heeft men de pest in

   

   
  Koos Dijksterhuis (Amersfoort, 23 augustus 1962)

   

   

  De Nederlandse schrijver en vertaler Albert Alberts werd op 23 augustus 1911 in Haarlem geboren. Zie ook alle tags voor Albert Alberts op dit blog.

  Uit: Namen noemen / Het mooiste eiland van de wereld

  “Ze lagen eigenlijk in de dossierkasten, die niet al te vaak werden opengemaakt. Waarom niet?
  In de eerste plaats voelde het Bestuur er niet veel voor. Er zouden gronden moeten worden onteigend en er zou werkvolk moeten worden gevonden en beide maatregelen werden aangevoeld als een inbreuk op de vrijheid der bevolking. Bovendien waren de betrokken wedana's van mening, dat het nut van Madoera's reboisatie voor de lager gelegen landbouwgronden problematisch was. Zoals de zaken stonden viel tijdens iedere natte moesson het regenwater langs de kale kalkachtige heuvels en verdween in spleten om ondergronds keurige natuurlijke reservoirs te vormen, die in de droge tijd het nodige bevloeiingswater konden leveren. Het was vooral dit argument, dat het Bestuur in staat stelde de reboisatieboot jarenlang af te houden door in de letterlijke zin van het woord Gods water over Gods Madoerese akkers te laten lopen.
  Gelukkig kon worden gezegd dat deze gang, of liever deze stilstand van zaken, de pret van de opperhoutvester van Madoera niet drukte. En dat was maar goed ook, want de gemeenschap van het eiland zou daaraan bepaald wat hebben gemist. De opperhoutvester Mijers was namelijk een bijzonder opgeruimd mens. Hij kon bovendien zijn ambtsbedrijf naar hartelust uitoefenen op het zestig mijl ten oosten van Madoera gelegen eiland Kangean. Daar stonden wel bomen. Hele bossen. De opperhoutvester werkte daar tot volle tevredenheid van zichzelf en waarschijnlijk ook wel van alle anderen, maar toch zat hier een haartje in de boter. En dat zat zo:
  De opperhoutvester van Kangean-Madoera - om de man zijn volle titel te geven - had zijn standplaats op Pamekasan, de hoofdplaats van de bosloze residentie Madoera, en zijn werkelijke ressort, Kangean, lag in het regentschap Soemenep, waartoe laatstgenoemd eiland behoorde. De heer Mijers ging daar vrijwel iedere maand een week of tien dagen naar toe en het Soemenepse Bestuur, dat wil zeggen de regent, de assistent-resident, de patih en de aspirant-controleur, kwamen er hooguit driemaal per jaar. Het was dus een vaststaand feit, dat de opperhoutvester meer van de dagelijkse gang van zaken op Kangean meemaakte dan het desbetreffende Bestuur, dat zijn berichten over het wel en wee op het eiland kreeg van de wedana van Kangean, die hoogstens eenmaal per maand naar het hoofdeiland kwam. En het Bestuur vond dit alles niet helemaal plezierig, vooral niet wanneer deze situatie praktische gevolgen had. En die had ze.”

   

   
  Albert Alberts (23 augustus 1911 – 16 december 1995)
  Cover biografie

   

   

  De Duitse schrijver en uitgever Ilija Trojanow werd geboren in Sofia, Bulgarije, op 23 augustus 1965. Zie ook alle tags voor Ilija Trojanow op dit blog.

  Uit: Der Weltensammler

  „Auf dem Schiff hatte er genug Hindustani aufgelesen, um sich grob zu orientieren, um sich vor den Einheimischen nicht lächerlich zu machen, und das war mehr – wie er zu seinem Erstaunen festgestellt hatte –, als selbst jene Offiziere vermochten, die vom Hind seit längerem gezeichnet waren. Einer von ihnen redete ausschließlich im Imperativ; ein anderer benutzte stets die weibliche Konjugation – alle wußten, er plapperte seine einheimische Geliebte nach. Ein Schotte hatte keinen einzigen seiner Zungenschläge anpassen können, so daß ihn seine Landsleute nur mühsam und die Einheimischen überhaupt nicht verstanden. Versuchte er sich am Hindustani, antworteten sie höflich und bedauernd, sie verstünden leider kein Englisch, der Saheb möge sich einen Augenblick gedulden, sie würden jemanden holen, der übersetzen könne.
  Nach den Regimentspflichten setzte sich Burton an seinen Schreibtisch und versenkte sich bis in den späten Abend hinein in die Grammatiken, die er in Bombay erworben hatte. Er wurde selten gestört. Es hatte sich schnell herumgesprochen, daß der Griffin ein Sonderling war. Es fiel ihm nicht leicht, ruhig sitzen zu bleiben. Kein halbes Jahr her, da war er von Greenwich aus aufgebrochen, in der Erwartung, aus dem Krämeralltag in das Reich famoser Heldentaten und zügiger Aufstiege überzusetzen, Ruhm und Ehre anzulaufen. Männer seines Alters kommandierten dreitausend Sikhs, eroberten Ländereien für Ihre Majestät, die größer waren als Irland.
  Schweißtropfen rannen über seine Unterarme, seinen Rücken, Fliegen schwirrten um ihn herum, Afghanistan war anderswo und bereits befriedet, und ihm blieb nichts anderes übrig, als Wörter laut auszusprechen, hundertfach wiederholt. Sobald er schwieg, hörte er das Surren der Moskitos, die er nicht loswurde, egal wie oft er durch die Luft schlug und dabei das Wort brüllte, das er sich gerade aneignete. Es gab nur eine Strategie, diese Plage zu besiegen.”

   

   
  Ilija Trojanow (Sofia, 23 augustus 1965)

   

   

  De Engelse dichter, schrijver, dramaturg en componist Willy Russell werd geboren op 23 augustus 1947 in Whinston bij Liverpool. Zie ook alle tags voor Willy Russell op dit blog.

   

  I hate poems (Fragment)

  I hate the theatre
  And watchin’ plays
  that go on… and on… and on for days
  till you’ve got the stiff necks and the paralysed bums
  waitin’ for Godot and he never bleedin’ comes
  and do you know if you go down to that Barbican
  its full of vegetarians
  All eating lettuce off pebble dash bread
  And tara.. mar.. solata
  They look half dead

  They don’t serve Spam
  They don’t serve Spam
  They don’t serve Spam at the Barbican

  But I like the Arts Council
  There should be more of that you know
  They say no.. they say no.. they say no
  They say, if you’re looking for funding then don’t come to me
  Get they to a lottery
  They make all the artists drop their pants
  And then they cut off their arts council grants
  One day soon their going to set us free
  From all this awful artistry
  And then they’ll be no more Orchestra’s, an painter’s an poets

  And then they’ll
  Bring back Hughie
  Bring back Hughie

   

   
  Willy Russell (Whinston, 23 augustus 1947)
   

   

   

  De Oostenrijkse schrijver Gustav Ernst werd geboren in Wenen op 23 augustus 1944. Zie ook alle tags voor Gustav Ernst op dit blog.

  Uit: Zur unmöglichen Aussicht

  „Bei dem man in jedem Moment die Gewissheit hat, der hört wirklich zu! Das ist einmalig, sagte Kagraner, wirklich einmalig! Sie können ihm die persönlichsten Dinge erzählen. Sie haben sogar das Gefühl, was ihn wirklich interessiert, das sind Ihre persönlichsten Dinge. Sie fühlen sich sofort verstanden. Sie spüren Verbindlichkeit, Wärme, Anteilnahme. Er gibt keine Ratschläge, Ratschläge nie!, nie Ratschläge!, rief Kagraner aus, aber er stellt die richtigen Fragen, sodass Sie allein durch diese Fragen Ihre persönlichen Angelegenheiten in einem neuen und klareren Licht sehen. Ihnen fallen Dinge auf, die Ihnen bisher nicht aufgefallen sind. Und das freut ihn. Das bringt er auch zum Ausdruck, dass ihn das freut. Alle Bedenken, jemand anderen könne das nie und nimmer interessieren, was Sie zu erzählen haben, hat ja auch bisher niemanden interessiert!, sagte Kagraner, sind im Gespräch mit ihm wie weggeblasen. Er möchte immer mehr wissen, immer genauer erfahren, was Ihr Problem ist. Aber nicht aus Neugier, sagte Kagraner, das merken Sie sofort, nicht aus Neugier!, nie aus Neugier!, sondem aus wirklichem Interesse an der Sache. Verstehen Sie? Sie haben das Gefühl, frei von der Leber weg sprechen zu können. Sie können Dinge eingestehen, benennen, die Sie niemandem sonst gegenüber, auch sich selbst gegenüber nicht!, eingestehen und benennen würden. Die einzugestehen und zu benennen Sie auch noch nie Anlass gehabt haben. Und Sie haben auch nicht den Eindruck, und das ist überaus bemerkenswert!, sagte Kagraner, etwas einzugestehen. Sie sagen es einfach. Alles erscheint im Gespräch mit ihm vollkommen selbstverständlich. Tatsächlich?, sagte ich. Sie glauben mir nicht?, fragte Kagraner. Das verstehe ich gut, dass Sie mir nicht glauben, sagte er, ich würde Ihnen wahrscheinlich auch nicht glauben. Ich würde selbst mir nicht glauben, sagte Kagraner, wenn ich nicht genau wüsste, dass diese Person existiert hat, dass ich sie gekannt habe. Ein Sozialhelfer?, fragte ich. Sozialhelfer?, sagte Kagraner. Wieso Sozialhelfer? Überhaupt kein Sozialhelfer! Auch kein Psychologe oder Mediator. Also ein Wunder, sagte ich, ein Heiliger. Beinahe, sagte Kagraner und lachte. Aber das Interessante ist, sagte er, und das ist wirklich interessant, dass die Nähe, die in diesen Gesprächen hergestellt wurde, kaum war das Gespräch weg, auch weg war. Weg?, sagte ich. Und wie weg!, sagte Kagraner. Was meinen Sie mit weg?, fragte ich. Weg, sagte Kagraner, einfach weg. Es gab keine Anrufe, keine weiteren Treffen. Wo man doch glauben könnte, die Dinge, die man besprochen hat, würden zumindest einen Anruf nach sich ziehen, eine Nachfrage, wie das oder jenes ausgegangen sei. Nichts. Gar nichts. Kein Bedürfnis, mit mir in Verbindung zu treten.“

   

   
  Gustav Ernst (Wenen, 23 augustus 1944)

   

   

  De Hongaars/Israëlische schrijver Ephraïm Kishon werd op 23 augustus 1924 in Boedapest geboren. Zie ook alle tags voor Ephraïm Kishon op dit blog.

  Uit: The Fox in the Chicken Coop

  “The last session of the Temporary Council took place in an unprec-edentedly charged atmosphere. On the agenda was a tricky question: the village youth had informed the "government" that they wanted to set up a soccer team to compete with the team from the village of Metula beyond Flood Mountain. This preposterous idea would have been considered sacrilege only a few months back, but in view of the changed attitude of the public toward travelling—the council found itself in a quandary. The councillors were therefore not hasty in com-ing to a decision, but personally went out to the area at the foot of the dams and studied the youngsters' exercises at length until they grew familiar with the rules of the game. After that the council decided in principle in favor of a one-time contest with Metula; but then they got stuck on the issue of picking the Kimmel Springs team. This was truly a complex matter. The barber, of course, demanded the majority of the team for himself, on the grounds that his bloc of support-ers formed the largest of all the village camps. But the cobbler denied the latter claim, stating that the Cobbler's class at school was no smaller than the Barber's, adding that the ball itself was his own manufacture. He therefore demanded for his followers three out of the five "forward" positions. As a result the other representatives demanded secure posi-tions for themselves, based on their status in the village. Moreover, the slaughterer announced that he wished to escort the players in person, in order to keep an eye on them in the tumult of Metula. "I also know something about ballplaying," said the slaughterer in self-recommendation. "In Hebrew school we used to play a lot until the teacher caught us and pulled out sidelocks." The councillors consented to the slaughterer's trip since it would be irrational to leave him alone in the village when all the other coun-cillors would be taking upon themselves the burden of escorting the team. But under no circumstances could they agree on the composition of the team. Elifaz Hermanovich proposed the game be postponed until after the elections, since then it would be easier to work out the team according to electoral strength. But his proposal was immediately vetoed because—they claimed—"after the elections there would be no need for such trips."

   

   
  Ephraïm Kishon (23 augustus 1924 – 29 januari 2005)
  DVD-cover voor de gelijknamige film uit 1978

   

   

  De Engelse dichter en schrijver William Ernest Henley werd geboren op 23 augustus 1849 in Gloucester. Zie ook alle tags voor William Henley op dit blog.

   

  With Strawberries

  With strawberries we filled a tray,
  And then we drove away, away
  Along the links beside the sea,
  Where wave and wind were light and free,
  And August felt as fresh as May.
  And where the springy turf was gay
  With thyme and balm and many a spray
  Of wild roses, you tempted me
  With strawberries.
  A shadowy sail, silent and gray,
  Stole like a ghost across the bay;
  But none could hear me ask my fee,
  And none could know what came to be.
  Can sweethearts all their thirst allay
  With strawberries?

   

   

  London Types: The Artist Muses At His Ease

  The Artist muses at his ease,
  Contented that his work is done,
  And smiling-smiling!-as he sees
  His crowd collecting, one by one.
  Alas! his travail's but begun!
  None, none can keep the years in line,
  And what to Ninety-Eight is fun
  May raise the gorge of Ninety-Nine!

   

   
  William Henley (23 augustus 1849 – 11 juli 1903)
  Een portret door Leslie Ward, gepubliceerd in Vanity Fair 26 november 1892

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 23e augustus ook mijn blog van 23 augustus 2016 en ook mijn blog van 23 augustus 2015 deel 2.

  23-08-2018 om 18:09 geschreven door Romenu  


  Tags:Charles Busch, Curtis Sittenfeld, Koos Dijksterhuis, Albert Alberts, Ilija Trojanow, Willy Russell, Gustav Ernst, Ephraïm Kishon, William Henley, Romenu
  » Reageer (0)  Zoeken op Blog Romenu

  Inhoud blog
 • Joost van den Vondel, Guido van Heulendonk, Dahlia Ravikovitch, Rebecca Walker, Auberon Waugh
 • Christopher Paolini, Pierre Véry, Archibald Lampman, Max Barthel, Jelko Arts
 • Anton Koolhaas, Chinua Achebe, José Saramago, Renate Rubinstein, Craig Arnold, Danny Wallace, Frits van der Meer, Jónas Hallgrímsson, Hugo Dittberner
 • Jan Terlouw, Clemens J. Setz, Wolf Biermann, Ted Berrigan, J. G. Ballard, Gerhart Hauptmann, Liane Dirks, Lucien Rebatet, Marianne Moore
 • Susanne Fröhlich
 • Norbert Krapf, Astrid Lindgren, P. J. O’Rourke, Jonathan van het Reve, Olga Grjasnowa, René de Clercq, Jurga Ivanauskaitė, Karla Schneider, Peter Orner
 • Christine Otten, Inez van Dullemen, Frank Westerman, Timo Berger, Hadjar Benmiloud, Nico Scheepmaker, José Carlos Somoza, Peter Härtling, Bert Leston Taylor
 • Daniël Dee, Lize Spit, Frank Witzel, Johnny van Doorn, Cristina Peri Rossi, Naomi Wolf, Malcolm Guite, Jacobus Bellamy
 • Old Martinmas Eve (Ivor Gurney)
 • Hans Magnus Enzensberger, Mircea Dinescu, Carlos Fuentes, Nilgün Yerli, Luigi Malerba
 • Christina Guirlande, Andreas Reimann, Kurt Vonnegut, Noah Gordon, Louis de Bougainville
 • Het penningske der weduwe (P. A. de Génestet)
 • William Matthews
 • Jacob Cats, Friedrich Schiller, Jan van Nijlen, Arnold Zweig, Rick de Leeuw, Werner Söllner, Vachel Lindsay
 • Henry van Dyke, Aka Morchiladze, August De Winne, Oliver Goldsmith, Willem Penning, Pieter Frans van Kerckhoven, Kevin Carey
 • Walter Jan Ceuppens.
 • Jens Christian Grøndahl, Ivan Toergenjev, Lloyd Haft, Erika Mann, Jan Decker, Roger McGough, Anne Sexton, Mohammed Iqbal, Michael Derrick Hudson
 • BookSpot Literatuurprijs 2018 voor Tommy Wieringa
 • Kazuo Ishiguro, Joshua Ferris, Detlef Opitz, Alice Notley, Herbert Hindringer, Elfriede Brüning, Margaret Mitchell, Bram Stoker, Peter Weiss
 • Willy Vlautin, Wim Noordhoek, Albert Helman, Albert Camus, Jan Vercammen, Antonio Skármeta, Pierre Bourgeade, W. S. Rendra, Vladimir Volkoff
 • Nelleke Noordervliet, K. Schippers, Colson Whitehead, Michael Cunningham, Robert Musil, Bea Vianen, Bert Vanheste, Chris van Abkoude, Johannes Petrus Hasebroek
 • Bert Wagendorp, Andreas Stichmann, Hanns-Josef Ortheil, Joyce Maynard, Maurice Kilwein Guevara, Ulla Berkéwicz, Dmitri Prigov, Ella Wheeler Wilcox, Anna Maria van Schurman
 • November Sun (Derek Walcott)
 • Judith Herzberg, Willem van Toorn, Peter W.J. Brouwer, Arthur van Amerongen, Klabund, Charles Frazier, C. K. Williams, Marc Awodey, Felix Braun
 • So jemand spricht: Ich liebe Gott (Christian Gellert)
 • Der November (Erich Kästner)
 • Joe Queenan, Oodgeroo Noonuccal, Jan Boerstoel, Koen Frijns, André Malraux
 • Ann Scott, Dieter Wellershoff, Hanns Heinz Ewers, William Cullen Bryant, Laura Accerboni
 • All Souls (May Sarton)
 • Charlotte Mutsaers, E. du Perron, Désanne van Brederode, Hera Lind, Kees van den Heuvel, Odysseas Elytis, Augusta Peaux, Thomas Mallon, Bilal Xhaferri
 • Ida Vitale
 • All Saints' Day (John Keble)
 • Job Degenaar, Rudy Kousbroek, Huub Oosterhuis, Szilárd Borbély, Ilse Aichinger, Jean-Simon DesRochers, Stefaan van Laere, Hermann Broch, Jean Tardieu
 • Halloween (Madison Cawein)
 • Bruce Bawer, Joseph Boyden, John Keats, Don Winslow, Carlos Drummond de Andrade, Jean Améry, Nick Stone, Irina Denezhkina, Marijke Schermer
 • Carlos Drummond de Andrade, Jean Améry, Nick Stone, Irina Denezhkina, Marijke Schermer
 • Jan Van Loy, Andrew Solomon, Ezra Pound, Paul Valéry, Miguel Hernández, Fjodor Dostojevski, Georg Heym, Kostas Karyotakis, Michal Ajvaz
 • Matthias Zschokke, Andrea Voigt, Harald Hartung, Mohsen Emadi, Lee Child, Michel van Stratum, Zbigniew Herbert, Claire Goll, Dora Read Goodale
 • Herfststorm (J. C. Bloem)
 • Evelyn Waugh, Jan Weiler, István Kemény, JMH Berckmans, John Hollander
 • Uwe Tellkamp, Johannes Daniel Falk, Karl Philipp Conz, Arjen van Veelen, Al Galidi
 • Blind Bartimeus (George MacDonald)
 • Sylvia Plath, Dylan Thomas, Steffie van den Oord, Zadie Smith, Nawal el Saadawi, Albrecht Rodenbach
 • Jamie McKendrick, Fran Lebowitz, Josef Václav Sládek, Enid Bagnold, Kazimierz Brandys, Reza Allamehzadeh
 • Jan Wolkers, Marja Pruis, Maartje Wortel, Andrew Motion, Harry M.P. van de Vijfeijke, Stephen L. Carter, Karin Boye, Trevor Joyce, Pat Conroy
 • Willem Wilmink, Christine D’haen, Anne Tyler, Elif Shafak, Daniel Mark Epstein, Peter Rühmkorf, Jakob Hein, Hélène Swarth, François Pauwels
 • Onno Kosters, Kester Freriks, Aristide von Bienefeldt, August Graf von Platen, Ernest Claes, Zsuzsa Bánk, Denise Levertov, Norman Rush, Robert Greacen
 • Michel van der Plas, Antjie Krog, Masiela Lusha, Augusten Burroughs, Robert Bridges, Adalbert Stifter, Nick Tosches, Gjergj Fishta, Réstif de la Bretonne
 • Willem Bijsterbosch
 • Arjen Lubach, Lévi Weemoedt, Jonas Lüscher, Doris Lessing, Alfred Douglas, A. L. Kennedy, Charles Leconte de Lisle, Ivan Boenin, Timur Vermes

  Archief per dag
 • 17-11-2018
 • 16-11-2018
 • 15-11-2018
 • 14-11-2018
 • 13-11-2018
 • 12-11-2018
 • 11-11-2018
 • 10-11-2018
 • 09-11-2018
 • 08-11-2018
 • 07-11-2018
 • 06-11-2018
 • 05-11-2018
 • 04-11-2018
 • 03-11-2018
 • 02-11-2018
 • 01-11-2018
 • 31-10-2018
 • 30-10-2018
 • 29-10-2018
 • 28-10-2018
 • 27-10-2018
 • 26-10-2018
 • 25-10-2018
 • 24-10-2018
 • 23-10-2018
 • 22-10-2018
 • 21-10-2018
 • 20-10-2018
 • 19-10-2018
 • 18-10-2018
 • 17-10-2018
 • 16-10-2018
 • 15-10-2018
 • 14-10-2018
 • 13-10-2018
 • 12-10-2018
 • 11-10-2018
 • 10-10-2018
 • 09-10-2018
 • 08-10-2018
 • 07-10-2018
 • 06-10-2018
 • 05-10-2018
 • 04-10-2018
 • 03-10-2018
 • 02-10-2018
 • 01-10-2018
 • 30-09-2018
 • 29-09-2018
 • 28-09-2018
 • 27-09-2018
 • 26-09-2018
 • 25-09-2018
 • 24-09-2018
 • 23-09-2018
 • 22-09-2018
 • 21-09-2018
 • 20-09-2018
 • 19-09-2018
 • 18-09-2018
 • 17-09-2018
 • 16-09-2018
 • 15-09-2018
 • 14-09-2018
 • 13-09-2018
 • 12-09-2018
 • 11-09-2018
 • 10-09-2018
 • 09-09-2018
 • 08-09-2018
 • 07-09-2018
 • 06-09-2018
 • 05-09-2018
 • 04-09-2018
 • 03-09-2018
 • 02-09-2018
 • 01-09-2018
 • 31-08-2018
 • 30-08-2018
 • 29-08-2018
 • 28-08-2018
 • 27-08-2018
 • 26-08-2018
 • 25-08-2018
 • 24-08-2018
 • 23-08-2018
 • 22-08-2018
 • 21-08-2018
 • 20-08-2018
 • 19-08-2018
 • 18-08-2018
 • 17-08-2018
 • 16-08-2018
 • 15-08-2018
 • 14-08-2018
 • 13-08-2018
 • 12-08-2018
 • 11-08-2018
 • 10-08-2018
 • 09-08-2018
 • 08-08-2018
 • 07-08-2018
 • 06-08-2018
 • 05-08-2018
 • 04-08-2018
 • 03-08-2018
 • 02-08-2018
 • 01-08-2018
 • 31-07-2018
 • 30-07-2018
 • 29-07-2018
 • 28-07-2018
 • 27-07-2018
 • 26-07-2018
 • 25-07-2018
 • 24-07-2018
 • 23-07-2018
 • 22-07-2018
 • 21-07-2018
 • 20-07-2018
 • 19-07-2018
 • 18-07-2018
 • 17-07-2018
 • 16-07-2018
 • 15-07-2018
 • 14-07-2018
 • 13-07-2018
 • 12-07-2018
 • 11-07-2018
 • 10-07-2018
 • 09-07-2018
 • 08-07-2018
 • 07-07-2018
 • 06-07-2018
 • 05-07-2018
 • 04-07-2018
 • 03-07-2018
 • 02-07-2018
 • 01-07-2018
 • 30-06-2018
 • 29-06-2018
 • 28-06-2018
 • 27-06-2018
 • 26-06-2018
 • 25-06-2018
 • 24-06-2018
 • 23-06-2018
 • 22-06-2018
 • 21-06-2018
 • 20-06-2018
 • 19-06-2018
 • 18-06-2018
 • 17-06-2018
 • 16-06-2018
 • 15-06-2018
 • 14-06-2018
 • 13-06-2018
 • 12-06-2018
 • 11-06-2018
 • 10-06-2018
 • 09-06-2018
 • 08-06-2018
 • 07-06-2018
 • 06-06-2018
 • 05-06-2018
 • 04-06-2018
 • 03-06-2018
 • 02-06-2018
 • 01-06-2018
 • 31-05-2018
 • 30-05-2018
 • 29-05-2018
 • 28-05-2018
 • 27-05-2018
 • 26-05-2018
 • 25-05-2018
 • 24-05-2018
 • 23-05-2018
 • 22-05-2018
 • 21-05-2018
 • 20-05-2018
 • 19-05-2018
 • 18-05-2018
 • 17-05-2018
 • 16-05-2018
 • 15-05-2018
 • 14-05-2018
 • 13-05-2018
 • 12-05-2018
 • 11-05-2018
 • 10-05-2018
 • 09-05-2018
 • 08-05-2018
 • 07-05-2018
 • 06-05-2018
 • 05-05-2018
 • 04-05-2018
 • 03-05-2018
 • 02-05-2018
 • 01-05-2018
 • 30-04-2018
 • 29-04-2018
 • 28-04-2018
 • 27-04-2018
 • 26-04-2018
 • 25-04-2018
 • 24-04-2018
 • 23-04-2018
 • 22-04-2018
 • 21-04-2018
 • 20-04-2018
 • 19-04-2018
 • 18-04-2018
 • 17-04-2018
 • 16-04-2018
 • 15-04-2018
 • 14-04-2018
 • 13-04-2018
 • 12-04-2018
 • 11-04-2018
 • 10-04-2018
 • 09-04-2018
 • 08-04-2018
 • 07-04-2018
 • 06-04-2018
 • 05-04-2018
 • 04-04-2018
 • 03-04-2018
 • 02-04-2018
 • 01-04-2018
 • 31-03-2018
 • 30-03-2018
 • 29-03-2018
 • 28-03-2018
 • 27-03-2018
 • 26-03-2018
 • 25-03-2018
 • 24-03-2018
 • 23-03-2018
 • 22-03-2018
 • 21-03-2018
 • 20-03-2018
 • 19-03-2018
 • 18-03-2018
 • 17-03-2018
 • 16-03-2018
 • 15-03-2018
 • 14-03-2018
 • 13-03-2018
 • 12-03-2018
 • 11-03-2018
 • 10-03-2018
 • 09-03-2018
 • 08-03-2018
 • 07-03-2018
 • 06-03-2018
 • 05-03-2018
 • 04-03-2018
 • 03-03-2018
 • 02-03-2018
 • 01-03-2018
 • 28-02-2018
 • 27-02-2018
 • 26-02-2018
 • 25-02-2018
 • 24-02-2018
 • 23-02-2018
 • 22-02-2018
 • 21-02-2018
 • 20-02-2018
 • 19-02-2018
 • 18-02-2018
 • 17-02-2018
 • 16-02-2018
 • 15-02-2018
 • 14-02-2018
 • 13-02-2018
 • 12-02-2018
 • 11-02-2018
 • 10-02-2018
 • 09-02-2018
 • 08-02-2018
 • 07-02-2018
 • 06-02-2018
 • 05-02-2018
 • 04-02-2018
 • 03-02-2018
 • 02-02-2018
 • 01-02-2018
 • 31-01-2018
 • 30-01-2018
 • 29-01-2018
 • 28-01-2018
 • 27-01-2018
 • 26-01-2018
 • 25-01-2018
 • 24-01-2018
 • 23-01-2018
 • 22-01-2018
 • 21-01-2018
 • 20-01-2018
 • 19-01-2018
 • 18-01-2018
 • 17-01-2018
 • 16-01-2018
 • 15-01-2018
 • 14-01-2018
 • 13-01-2018
 • 12-01-2018
 • 11-01-2018
 • 10-01-2018
 • 09-01-2018
 • 08-01-2018
 • 07-01-2018
 • 06-01-2018
 • 05-01-2018
 • 04-01-2018
 • 03-01-2018
 • 02-01-2018
 • 01-01-2018
 • 31-12-2017
 • 30-12-2017
 • 29-12-2017
 • 28-12-2017
 • 27-12-2017
 • 26-12-2017
 • 25-12-2017
 • 24-12-2017
 • 23-12-2017
 • 22-12-2017
 • 21-12-2017
 • 20-12-2017
 • 19-12-2017
 • 18-12-2017
 • 17-12-2017
 • 16-12-2017
 • 15-12-2017
 • 14-12-2017
 • 13-12-2017
 • 12-12-2017
 • 11-12-2017
 • 10-12-2017
 • 09-12-2017
 • 08-12-2017
 • 07-12-2017
 • 06-12-2017
 • 05-12-2017
 • 04-12-2017
 • 03-12-2017
 • 02-12-2017
 • 01-12-2017
 • 30-11-2017
 • 29-11-2017
 • 28-11-2017
 • 27-11-2017
 • 26-11-2017
 • 25-11-2017
 • 24-11-2017
 • 23-11-2017
 • 22-11-2017
 • 21-11-2017
 • 20-11-2017
 • 19-11-2017
 • 18-11-2017
 • 17-11-2017
 • 16-11-2017
 • 15-11-2017
 • 14-11-2017
 • 13-11-2017
 • 12-11-2017
 • 11-11-2017
 • 10-11-2017
 • 09-11-2017
 • 08-11-2017
 • 07-11-2017
 • 06-11-2017
 • 05-11-2017
 • 04-11-2017
 • 03-11-2017
 • 02-11-2017
 • 01-11-2017
 • 31-10-2017
 • 30-10-2017
 • 29-10-2017
 • 28-10-2017
 • 27-10-2017
 • 26-10-2017
 • 25-10-2017
 • 24-10-2017
 • 23-10-2017
 • 22-10-2017
 • 21-10-2017
 • 20-10-2017
 • 19-10-2017
 • 18-10-2017
 • 17-10-2017
 • 16-10-2017
 • 15-10-2017
 • 14-10-2017
 • 13-10-2017
 • 12-10-2017
 • 11-10-2017
 • 10-10-2017
 • 09-10-2017
 • 08-10-2017
 • 07-10-2017
 • 06-10-2017
 • 05-10-2017
 • 04-10-2017
 • 03-10-2017
 • 02-10-2017
 • 01-10-2017
 • 30-09-2017
 • 29-09-2017
 • 28-09-2017
 • 27-09-2017
 • 26-09-2017
 • 25-09-2017
 • 24-09-2017
 • 23-09-2017
 • 22-09-2017
 • 21-09-2017
 • 20-09-2017
 • 19-09-2017
 • 18-09-2017
 • 17-09-2017
 • 16-09-2017
 • 15-09-2017
 • 14-09-2017
 • 13-09-2017
 • 12-09-2017
 • 11-09-2017
 • 10-09-2017
 • 09-09-2017
 • 08-09-2017
 • 07-09-2017
 • 06-09-2017
 • 05-09-2017
 • 04-09-2017
 • 03-09-2017
 • 02-09-2017
 • 01-09-2017
 • 31-08-2017
 • 30-08-2017
 • 29-08-2017
 • 28-08-2017
 • 27-08-2017
 • 26-08-2017
 • 25-08-2017
 • 24-08-2017
 • 23-08-2017
 • 22-08-2017
 • 21-08-2017
 • 20-08-2017
 • 19-08-2017
 • 18-08-2017
 • 17-08-2017
 • 16-08-2017
 • 15-08-2017
 • 14-08-2017
 • 13-08-2017
 • 12-08-2017
 • 11-08-2017
 • 10-08-2017
 • 09-08-2017
 • 08-08-2017
 • 07-08-2017
 • 06-08-2017
 • 05-08-2017
 • 04-08-2017
 • 03-08-2017
 • 02-08-2017
 • 01-08-2017
 • 31-07-2017
 • 30-07-2017
 • 29-07-2017
 • 28-07-2017
 • 27-07-2017
 • 26-07-2017
 • 25-07-2017
 • 24-07-2017
 • 23-07-2017
 • 22-07-2017
 • 21-07-2017
 • 20-07-2017
 • 19-07-2017
 • 18-07-2017
 • 17-07-2017
 • 16-07-2017
 • 15-07-2017
 • 14-07-2017
 • 13-07-2017
 • 12-07-2017
 • 11-07-2017
 • 10-07-2017
 • 09-07-2017
 • 08-07-2017
 • 07-07-2017
 • 06-07-2017
 • 05-07-2017
 • 04-07-2017
 • 03-07-2017
 • 02-07-2017
 • 01-07-2017
 • 30-06-2017
 • 29-06-2017
 • 28-06-2017
 • 27-06-2017
 • 26-06-2017
 • 25-06-2017
 • 24-06-2017
 • 23-06-2017
 • 22-06-2017
 • 21-06-2017
 • 20-06-2017
 • 19-06-2017
 • 18-06-2017
 • 17-06-2017
 • 16-06-2017
 • 15-06-2017
 • 14-06-2017
 • 13-06-2017
 • 12-06-2017
 • 11-06-2017
 • 10-06-2017
 • 09-06-2017
 • 08-06-2017
 • 07-06-2017
 • 06-06-2017
 • 05-06-2017
 • 04-06-2017
 • 03-06-2017
 • 02-06-2017
 • 01-06-2017
 • 31-05-2017
 • 30-05-2017
 • 29-05-2017
 • 28-05-2017
 • 27-05-2017
 • 26-05-2017
 • 25-05-2017
 • 24-05-2017
 • 23-05-2017
 • 22-05-2017
 • 21-05-2017
 • 20-05-2017
 • 19-05-2017
 • 18-05-2017
 • 17-05-2017
 • 16-05-2017
 • 15-05-2017
 • 14-05-2017
 • 13-05-2017
 • 12-05-2017
 • 11-05-2017
 • 10-05-2017
 • 09-05-2017
 • 08-05-2017
 • 07-05-2017
 • 06-05-2017
 • 05-05-2017
 • 04-05-2017
 • 03-05-2017
 • 02-05-2017
 • 01-05-2017
 • 30-04-2017
 • 29-04-2017
 • 28-04-2017
 • 27-04-2017
 • 26-04-2017
 • 25-04-2017
 • 24-04-2017
 • 23-04-2017
 • 22-04-2017
 • 21-04-2017
 • 20-04-2017
 • 19-04-2017
 • 18-04-2017
 • 17-04-2017
 • 16-04-2017
 • 15-04-2017
 • 14-04-2017
 • 13-04-2017
 • 12-04-2017
 • 11-04-2017
 • 10-04-2017
 • 09-04-2017
 • 08-04-2017
 • 07-04-2017
 • 06-04-2017
 • 05-04-2017
 • 04-04-2017
 • 03-04-2017
 • 02-04-2017
 • 01-04-2017
 • 31-03-2017
 • 30-03-2017
 • 29-03-2017
 • 28-03-2017
 • 27-03-2017
 • 26-03-2017
 • 25-03-2017
 • 24-03-2017
 • 23-03-2017
 • 22-03-2017
 • 21-03-2017
 • 20-03-2017
 • 19-03-2017
 • 18-03-2017
 • 17-03-2017
 • 16-03-2017
 • 15-03-2017
 • 14-03-2017
 • 13-03-2017
 • 12-03-2017
 • 11-03-2017
 • 10-03-2017
 • 09-03-2017
 • 08-03-2017
 • 07-03-2017
 • 06-03-2017
 • 05-03-2017
 • 04-03-2017
 • 03-03-2017
 • 02-03-2017
 • 01-03-2017
 • 28-02-2017
 • 27-02-2017
 • 26-02-2017
 • 25-02-2017
 • 24-02-2017
 • 23-02-2017
 • 22-02-2017
 • 21-02-2017
 • 20-02-2017
 • 19-02-2017
 • 18-02-2017
 • 17-02-2017
 • 16-02-2017
 • 15-02-2017
 • 14-02-2017
 • 13-02-2017
 • 12-02-2017
 • 11-02-2017
 • 10-02-2017
 • 09-02-2017
 • 08-02-2017
 • 07-02-2017
 • 06-02-2017
 • 05-02-2017
 • 04-02-2017
 • 03-02-2017
 • 02-02-2017
 • 01-02-2017
 • 31-01-2017
 • 30-01-2017
 • 29-01-2017
 • 28-01-2017
 • 27-01-2017
 • 26-01-2017
 • 25-01-2017
 • 24-01-2017
 • 23-01-2017
 • 22-01-2017
 • 21-01-2017
 • 20-01-2017
 • 19-01-2017
 • 18-01-2017
 • 17-01-2017
 • 16-01-2017
 • 15-01-2017
 • 14-01-2017
 • 13-01-2017
 • 12-01-2017
 • 11-01-2017
 • 10-01-2017
 • 09-01-2017
 • 08-01-2017
 • 07-01-2017
 • 06-01-2017
 • 05-01-2017
 • 04-01-2017
 • 03-01-2017
 • 02-01-2017
 • 01-01-2017
 • 31-12-2016
 • 30-12-2016
 • 29-12-2016
 • 28-12-2016
 • 27-12-2016
 • 26-12-2016
 • 25-12-2016
 • 24-12-2016
 • 23-12-2016
 • 22-12-2016
 • 21-12-2016
 • 20-12-2016
 • 19-12-2016
 • 18-12-2016
 • 17-12-2016
 • 16-12-2016
 • 15-12-2016
 • 14-12-2016
 • 13-12-2016
 • 12-12-2016
 • 11-12-2016
 • 10-12-2016
 • 09-12-2016
 • 08-12-2016
 • 07-12-2016
 • 06-12-2016
 • 05-12-2016
 • 04-12-2016
 • 03-12-2016
 • 02-12-2016
 • 01-12-2016
 • 30-11-2016
 • 29-11-2016
 • 28-11-2016
 • 27-11-2016
 • 26-11-2016
 • 25-11-2016
 • 24-11-2016
 • 23-11-2016
 • 22-11-2016
 • 21-11-2016
 • 20-11-2016
 • 19-11-2016
 • 18-11-2016
 • 17-11-2016
 • 16-11-2016
 • 15-11-2016
 • 14-11-2016
 • 13-11-2016
 • 12-11-2016
 • 11-11-2016
 • 10-11-2016
 • 09-11-2016
 • 08-11-2016
 • 07-11-2016
 • 06-11-2016
 • 05-11-2016
 • 04-11-2016
 • 03-11-2016
 • 02-11-2016
 • 01-11-2016
 • 31-10-2016
 • 30-10-2016
 • 29-10-2016
 • 28-10-2016
 • 27-10-2016
 • 26-10-2016
 • 25-10-2016
 • 24-10-2016
 • 23-10-2016
 • 22-10-2016
 • 21-10-2016
 • 20-10-2016
 • 19-10-2016
 • 18-10-2016
 • 17-10-2016
 • 16-10-2016
 • 15-10-2016
 • 14-10-2016
 • 13-10-2016
 • 12-10-2016
 • 11-10-2016
 • 10-10-2016
 • 09-10-2016
 • 08-10-2016
 • 07-10-2016
 • 06-10-2016
 • 05-10-2016
 • 04-10-2016
 • 03-10-2016
 • 02-10-2016
 • 01-10-2016
 • 30-09-2016
 • 29-09-2016
 • 28-09-2016
 • 27-09-2016
 • 26-09-2016
 • 25-09-2016
 • 24-09-2016
 • 23-09-2016
 • 22-09-2016
 • 21-09-2016
 • 20-09-2016
 • 19-09-2016
 • 18-09-2016
 • 17-09-2016
 • 16-09-2016
 • 15-09-2016
 • 14-09-2016
 • 13-09-2016
 • 12-09-2016
 • 11-09-2016
 • 10-09-2016
 • 09-09-2016
 • 08-09-2016
 • 07-09-2016
 • 06-09-2016
 • 05-09-2016
 • 04-09-2016
 • 03-09-2016
 • 02-09-2016
 • 01-09-2016
 • 31-08-2016
 • 30-08-2016
 • 29-08-2016
 • 28-08-2016
 • 27-08-2016
 • 26-08-2016
 • 25-08-2016
 • 24-08-2016
 • 23-08-2016
 • 22-08-2016
 • 21-08-2016
 • 20-08-2016
 • 19-08-2016
 • 18-08-2016
 • 17-08-2016
 • 16-08-2016
 • 15-08-2016
 • 14-08-2016
 • 13-08-2016
 • 12-08-2016
 • 11-08-2016
 • 10-08-2016
 • 09-08-2016
 • 08-08-2016
 • 07-08-2016
 • 06-08-2016
 • 05-08-2016
 • 04-08-2016
 • 03-08-2016
 • 02-08-2016
 • 01-08-2016
 • 31-07-2016
 • 30-07-2016
 • 29-07-2016
 • 28-07-2016
 • 27-07-2016
 • 26-07-2016
 • 25-07-2016
 • 24-07-2016
 • 23-07-2016
 • 22-07-2016
 • 21-07-2016
 • 20-07-2016
 • 19-07-2016
 • 18-07-2016
 • 17-07-2016
 • 16-07-2016
 • 15-07-2016
 • 14-07-2016
 • 13-07-2016
 • 12-07-2016
 • 11-07-2016
 • 10-07-2016
 • 09-07-2016
 • 08-07-2016
 • 07-07-2016
 • 06-07-2016
 • 05-07-2016
 • 04-07-2016
 • 03-07-2016
 • 02-07-2016
 • 01-07-2016
 • 30-06-2016
 • 29-06-2016
 • 28-06-2016
 • 27-06-2016
 • 26-06-2016
 • 25-06-2016
 • 24-06-2016
 • 23-06-2016
 • 22-06-2016
 • 21-06-2016
 • 20-06-2016
 • 19-06-2016
 • 18-06-2016
 • 17-06-2016
 • 16-06-2016
 • 15-06-2016
 • 14-06-2016
 • 13-06-2016
 • 12-06-2016
 • 11-06-2016
 • 10-06-2016
 • 09-06-2016
 • 08-06-2016
 • 07-06-2016
 • 06-06-2016
 • 05-06-2016
 • 04-06-2016
 • 03-06-2016
 • 02-06-2016
 • 01-06-2016
 • 31-05-2016
 • 30-05-2016
 • 29-05-2016
 • 28-05-2016
 • 27-05-2016
 • 26-05-2016
 • 25-05-2016
 • 24-05-2016
 • 23-05-2016
 • 22-05-2016
 • 21-05-2016
 • 20-05-2016
 • 19-05-2016
 • 18-05-2016
 • 17-05-2016
 • 16-05-2016
 • 15-05-2016
 • 14-05-2016
 • 13-05-2016
 • 12-05-2016
 • 11-05-2016
 • 10-05-2016
 • 09-05-2016
 • 08-05-2016
 • 07-05-2016
 • 06-05-2016
 • 05-05-2016
 • 04-05-2016
 • 03-05-2016
 • 02-05-2016
 • 01-05-2016
 • 30-04-2016
 • 29-04-2016
 • 28-04-2016
 • 27-04-2016
 • 26-04-2016
 • 25-04-2016
 • 24-04-2016
 • 23-04-2016
 • 22-04-2016
 • 21-04-2016
 • 20-04-2016
 • 19-04-2016
 • 18-04-2016
 • 17-04-2016
 • 16-04-2016
 • 15-04-2016
 • 14-04-2016
 • 13-04-2016
 • 12-04-2016
 • 11-04-2016
 • 10-04-2016
 • 09-04-2016
 • 08-04-2016
 • 07-04-2016
 • 06-04-2016
 • 05-04-2016
 • 04-04-2016
 • 03-04-2016
 • 02-04-2016
 • 01-04-2016
 • 31-03-2016
 • 30-03-2016
 • 29-03-2016
 • 28-03-2016
 • 27-03-2016
 • 26-03-2016
 • 25-03-2016
 • 24-03-2016
 • 23-03-2016
 • 22-03-2016
 • 21-03-2016
 • 20-03-2016
 • 19-03-2016
 • 18-03-2016
 • 17-03-2016
 • 16-03-2016
 • 15-03-2016
 • 14-03-2016
 • 13-03-2016
 • 12-03-2016
 • 11-03-2016
 • 10-03-2016
 • 09-03-2016
 • 08-03-2016
 • 07-03-2016
 • 06-03-2016
 • 05-03-2016
 • 04-03-2016
 • 03-03-2016
 • 02-03-2016
 • 01-03-2016
 • 29-02-2016
 • 28-02-2016
 • 27-02-2016
 • 26-02-2016
 • 25-02-2016
 • 24-02-2016
 • 23-02-2016
 • 22-02-2016
 • 21-02-2016
 • 20-02-2016
 • 19-02-2016
 • 18-02-2016
 • 17-02-2016
 • 16-02-2016
 • 15-02-2016
 • 14-02-2016
 • 13-02-2016
 • 12-02-2016
 • 11-02-2016
 • 10-02-2016
 • 09-02-2016
 • 08-02-2016
 • 07-02-2016
 • 06-02-2016
 • 05-02-2016
 • 04-02-2016
 • 03-02-2016
 • 02-02-2016
 • 01-02-2016
 • 31-01-2016
 • 30-01-2016
 • 29-01-2016
 • 28-01-2016
 • 27-01-2016
 • 26-01-2016
 • 25-01-2016
 • 24-01-2016
 • 23-01-2016
 • 22-01-2016
 • 21-01-2016
 • 20-01-2016
 • 19-01-2016
 • 18-01-2016
 • 17-01-2016
 • 16-01-2016
 • 15-01-2016
 • 14-01-2016
 • 13-01-2016
 • 12-01-2016
 • 11-01-2016
 • 10-01-2016
 • 09-01-2016
 • 08-01-2016
 • 07-01-2016
 • 06-01-2016
 • 05-01-2016
 • 04-01-2016
 • 03-01-2016
 • 02-01-2016
 • 01-01-2016
 • 31-12-2015
 • 30-12-2015
 • 29-12-2015
 • 28-12-2015
 • 27-12-2015
 • 26-12-2015
 • 25-12-2015
 • 24-12-2015
 • 23-12-2015
 • 22-12-2015
 • 21-12-2015
 • 20-12-2015
 • 19-12-2015
 • 18-12-2015
 • 17-12-2015
 • 16-12-2015
 • 15-12-2015
 • 14-12-2015
 • 13-12-2015
 • 12-12-2015
 • 11-12-2015
 • 10-12-2015
 • 09-12-2015
 • 08-12-2015
 • 07-12-2015
 • 06-12-2015
 • 05-12-2015
 • 04-12-2015
 • 03-12-2015
 • 02-12-2015
 • 01-12-2015
 • 30-11-2015
 • 29-11-2015
 • 28-11-2015
 • 27-11-2015
 • 26-11-2015
 • 25-11-2015
 • 24-11-2015
 • 23-11-2015
 • 22-11-2015
 • 21-11-2015
 • 20-11-2015
 • 19-11-2015
 • 18-11-2015
 • 17-11-2015
 • 16-11-2015
 • 15-11-2015
 • 14-11-2015
 • 13-11-2015
 • 12-11-2015
 • 11-11-2015
 • 10-11-2015
 • 09-11-2015
 • 08-11-2015
 • 07-11-2015
 • 06-11-2015
 • 05-11-2015
 • 04-11-2015
 • 03-11-2015
 • 02-11-2015
 • 01-11-2015
 • 31-10-2015
 • 30-10-2015
 • 29-10-2015
 • 28-10-2015
 • 27-10-2015
 • 26-10-2015
 • 25-10-2015
 • 24-10-2015
 • 23-10-2015
 • 22-10-2015
 • 21-10-2015
 • 20-10-2015
 • 19-10-2015
 • 18-10-2015
 • 17-10-2015
 • 16-10-2015
 • 15-10-2015
 • 14-10-2015
 • 13-10-2015
 • 12-10-2015
 • 11-10-2015
 • 10-10-2015
 • 09-10-2015
 • 08-10-2015
 • 07-10-2015
 • 06-10-2015
 • 05-10-2015
 • 04-10-2015
 • 03-10-2015
 • 02-10-2015
 • 01-10-2015
 • 30-09-2015
 • 29-09-2015
 • 28-09-2015
 • 27-09-2015
 • 26-09-2015
 • 25-09-2015
 • 24-09-2015
 • 23-09-2015
 • 22-09-2015
 • 21-09-2015
 • 20-09-2015
 • 19-09-2015
 • 18-09-2015
 • 17-09-2015
 • 16-09-2015
 • 15-09-2015
 • 14-09-2015
 • 13-09-2015
 • 12-09-2015
 • 11-09-2015
 • 10-09-2015
 • 09-09-2015
 • 08-09-2015
 • 07-09-2015
 • 06-09-2015
 • 05-09-2015
 • 04-09-2015
 • 03-09-2015
 • 02-09-2015
 • 01-09-2015
 • 31-08-2015
 • 30-08-2015
 • 29-08-2015
 • 28-08-2015
 • 27-08-2015
 • 26-08-2015
 • 25-08-2015
 • 24-08-2015
 • 23-08-2015
 • 22-08-2015
 • 21-08-2015
 • 20-08-2015
 • 19-08-2015
 • 18-08-2015
 • 17-08-2015
 • 16-08-2015
 • 15-08-2015
 • 14-08-2015
 • 13-08-2015
 • 12-08-2015
 • 11-08-2015
 • 10-08-2015
 • 09-08-2015
 • 08-08-2015
 • 07-08-2015
 • 06-08-2015
 • 05-08-2015
 • 04-08-2015
 • 03-08-2015
 • 02-08-2015
 • 01-08-2015
 • 31-07-2015
 • 30-07-2015
 • 29-07-2015
 • 28-07-2015
 • 27-07-2015
 • 26-07-2015
 • 25-07-2015
 • 24-07-2015
 • 23-07-2015
 • 22-07-2015
 • 21-07-2015
 • 20-07-2015
 • 19-07-2015
 • 18-07-2015
 • 17-07-2015
 • 16-07-2015
 • 15-07-2015
 • 14-07-2015
 • 13-07-2015
 • 12-07-2015
 • 11-07-2015
 • 10-07-2015
 • 09-07-2015
 • 08-07-2015
 • 07-07-2015
 • 06-07-2015
 • 05-07-2015
 • 04-07-2015
 • 03-07-2015
 • 02-07-2015
 • 01-07-2015
 • 30-06-2015
 • 29-06-2015
 • 28-06-2015
 • 27-06-2015
 • 26-06-2015
 • 25-06-2015
 • 24-06-2015
 • 23-06-2015
 • 22-06-2015
 • 21-06-2015
 • 20-06-2015
 • 19-06-2015
 • 18-06-2015
 • 17-06-2015
 • 16-06-2015
 • 15-06-2015
 • 14-06-2015
 • 13-06-2015
 • 12-06-2015
 • 11-06-2015
 • 10-06-2015
 • 09-06-2015
 • 08-06-2015
 • 07-06-2015
 • 06-06-2015
 • 05-06-2015
 • 04-06-2015
 • 03-06-2015
 • 02-06-2015
 • 01-06-2015
 • 31-05-2015
 • 30-05-2015
 • 29-05-2015
 • 28-05-2015
 • 27-05-2015
 • 26-05-2015
 • 25-05-2015
 • 24-05-2015
 • 23-05-2015
 • 22-05-2015
 • 21-05-2015
 • 20-05-2015
 • 19-05-2015
 • 18-05-2015
 • 17-05-2015
 • 16-05-2015
 • 15-05-2015
 • 14-05-2015
 • 13-05-2015
 • 12-05-2015
 • 11-05-2015
 • 10-05-2015
 • 09-05-2015
 • 08-05-2015
 • 07-05-2015
 • 06-05-2015
 • 05-05-2015
 • 04-05-2015
 • 03-05-2015
 • 02-05-2015
 • 01-05-2015
 • 30-04-2015
 • 29-04-2015
 • 28-04-2015
 • 27-04-2015
 • 26-04-2015
 • 25-04-2015
 • 24-04-2015
 • 23-04-2015
 • 22-04-2015
 • 21-04-2015
 • 20-04-2015
 • 19-04-2015
 • 18-04-2015
 • 17-04-2015
 • 16-04-2015
 • 15-04-2015
 • 14-04-2015
 • 13-04-2015
 • 12-04-2015
 • 11-04-2015
 • 10-04-2015
 • 09-04-2015
 • 08-04-2015
 • 07-04-2015
 • 06-04-2015
 • 05-04-2015
 • 04-04-2015
 • 03-04-2015
 • 02-04-2015
 • 01-04-2015
 • 31-03-2015
 • 30-03-2015
 • 29-03-2015
 • 28-03-2015
 • 27-03-2015
 • 26-03-2015
 • 25-03-2015
 • 24-03-2015
 • 23-03-2015
 • 22-03-2015
 • 21-03-2015
 • 20-03-2015
 • 19-03-2015
 • 18-03-2015
 • 17-03-2015
 • 16-03-2015
 • 15-03-2015
 • 14-03-2015
 • 13-03-2015
 • 12-03-2015
 • 11-03-2015
 • 10-03-2015
 • 09-03-2015
 • 08-03-2015
 • 07-03-2015
 • 06-03-2015
 • 05-03-2015
 • 04-03-2015
 • 03-03-2015
 • 02-03-2015
 • 01-03-2015
 • 28-02-2015
 • 27-02-2015
 • 26-02-2015
 • 25-02-2015
 • 24-02-2015
 • 23-02-2015
 • 22-02-2015
 • 21-02-2015
 • 20-02-2015
 • 19-02-2015
 • 18-02-2015
 • 17-02-2015
 • 16-02-2015
 • 15-02-2015
 • 14-02-2015
 • 13-02-2015
 • 12-02-2015
 • 11-02-2015
 • 10-02-2015
 • 09-02-2015
 • 08-02-2015
 • 07-02-2015
 • 06-02-2015
 • 05-02-2015
 • 04-02-2015
 • 03-02-2015
 • 02-02-2015
 • 01-02-2015
 • 31-01-2015
 • 30-01-2015
 • 29-01-2015
 • 28-01-2015
 • 27-01-2015
 • 26-01-2015
 • 25-01-2015
 • 24-01-2015
 • 23-01-2015
 • 22-01-2015
 • 21-01-2015
 • 20-01-2015
 • 19-01-2015
 • 18-01-2015
 • 17-01-2015
 • 16-01-2015
 • 15-01-2015
 • 14-01-2015
 • 13-01-2015
 • 12-01-2015
 • 11-01-2015
 • 10-01-2015
 • 09-01-2015
 • 08-01-2015
 • 07-01-2015
 • 06-01-2015
 • 05-01-2015
 • 04-01-2015
 • 03-01-2015
 • 02-01-2015
 • 01-01-2015
 • 31-12-2014
 • 30-12-2014
 • 29-12-2014
 • 28-12-2014
 • 27-12-2014
 • 26-12-2014
 • 25-12-2014
 • 24-12-2014
 • 23-12-2014
 • 22-12-2014
 • 21-12-2014
 • 20-12-2014
 • 19-12-2014
 • 18-12-2014
 • 17-12-2014
 • 16-12-2014
 • 15-12-2014
 • 14-12-2014
 • 13-12-2014
 • 12-12-2014
 • 11-12-2014
 • 10-12-2014
 • 09-12-2014
 • 08-12-2014
 • 07-12-2014
 • 06-12-2014
 • 05-12-2014
 • 04-12-2014
 • 03-12-2014
 • 02-12-2014
 • 01-12-2014
 • 30-11-2014
 • 29-11-2014
 • 28-11-2014
 • 27-11-2014
 • 26-11-2014
 • 25-11-2014
 • 24-11-2014
 • 23-11-2014
 • 22-11-2014
 • 21-11-2014
 • 20-11-2014
 • 19-11-2014
 • 18-11-2014
 • 17-11-2014
 • 16-11-2014
 • 15-11-2014
 • 14-11-2014
 • 13-11-2014
 • 12-11-2014
 • 11-11-2014
 • 10-11-2014
 • 09-11-2014
 • 08-11-2014
 • 07-11-2014
 • 06-11-2014
 • 05-11-2014
 • 04-11-2014
 • 03-11-2014
 • 02-11-2014
 • 01-11-2014
 • 31-10-2014
 • 30-10-2014
 • 29-10-2014
 • 28-10-2014
 • 27-10-2014
 • 26-10-2014
 • 25-10-2014
 • 24-10-2014
 • 23-10-2014
 • 22-10-2014
 • 21-10-2014
 • 20-10-2014
 • 19-10-2014
 • 18-10-2014
 • 17-10-2014
 • 16-10-2014
 • 15-10-2014
 • 14-10-2014
 • 13-10-2014
 • 12-10-2014
 • 11-10-2014
 • 10-10-2014
 • 09-10-2014
 • 08-10-2014
 • 07-10-2014
 • 06-10-2014
 • 05-10-2014
 • 04-10-2014
 • 03-10-2014
 • 02-10-2014
 • 01-10-2014
 • 30-09-2014
 • 29-09-2014
 • 28-09-2014
 • 27-09-2014
 • 26-09-2014
 • 25-09-2014
 • 24-09-2014
 • 23-09-2014
 • 22-09-2014
 • 21-09-2014
 • 20-09-2014
 • 19-09-2014
 • 18-09-2014
 • 17-09-2014
 • 16-09-2014
 • 15-09-2014
 • 14-09-2014
 • 13-09-2014
 • 12-09-2014
 • 11-09-2014
 • 10-09-2014
 • 09-09-2014
 • 08-09-2014
 • 07-09-2014
 • 06-09-2014
 • 05-09-2014
 • 04-09-2014
 • 03-09-2014
 • 02-09-2014
 • 01-09-2014
 • 31-08-2014
 • 30-08-2014
 • 29-08-2014
 • 28-08-2014
 • 27-08-2014
 • 26-08-2014
 • 25-08-2014
 • 24-08-2014
 • 23-08-2014
 • 22-08-2014
 • 21-08-2014
 • 20-08-2014
 • 19-08-2014
 • 18-08-2014
 • 17-08-2014
 • 16-08-2014
 • 15-08-2014
 • 14-08-2014
 • 13-08-2014
 • 12-08-2014
 • 11-08-2014
 • 10-08-2014
 • 09-08-2014
 • 08-08-2014
 • 07-08-2014
 • 06-08-2014
 • 05-08-2014
 • 04-08-2014
 • 03-08-2014
 • 02-08-2014
 • 01-08-2014
 • 31-07-2014
 • 30-07-2014
 • 29-07-2014
 • 28-07-2014
 • 27-07-2014
 • 26-07-2014
 • 25-07-2014
 • 24-07-2014
 • 23-07-2014
 • 22-07-2014
 • 21-07-2014
 • 20-07-2014
 • 19-07-2014
 • 18-07-2014
 • 17-07-2014
 • 16-07-2014
 • 15-07-2014
 • 14-07-2014
 • 13-07-2014
 • 12-07-2014
 • 11-07-2014
 • 10-07-2014
 • 09-07-2014
 • 08-07-2014
 • 07-07-2014
 • 06-07-2014
 • 05-07-2014
 • 04-07-2014
 • 03-07-2014
 • 02-07-2014
 • 01-07-2014
 • 30-06-2014
 • 29-06-2014
 • 28-06-2014
 • 27-06-2014
 • 26-06-2014
 • 25-06-2014
 • 24-06-2014
 • 23-06-2014
 • 22-06-2014
 • 21-06-2014
 • 20-06-2014
 • 19-06-2014
 • 18-06-2014
 • 17-06-2014
 • 16-06-2014
 • 15-06-2014
 • 14-06-2014
 • 13-06-2014
 • 12-06-2014
 • 11-06-2014
 • 10-06-2014
 • 09-06-2014
 • 08-06-2014
 • 07-06-2014
 • 06-06-2014
 • 05-06-2014
 • 04-06-2014
 • 03-06-2014
 • 02-06-2014
 • 01-06-2014
 • 31-05-2014
 • 30-05-2014
 • 29-05-2014
 • 28-05-2014
 • 27-05-2014
 • 26-05-2014
 • 25-05-2014
 • 24-05-2014
 • 23-05-2014
 • 22-05-2014
 • 21-05-2014
 • 20-05-2014
 • 19-05-2014
 • 18-05-2014
 • 17-05-2014
 • 16-05-2014
 • 15-05-2014
 • 14-05-2014
 • 13-05-2014
 • 12-05-2014
 • 11-05-2014
 • 10-05-2014
 • 09-05-2014
 • 08-05-2014
 • 07-05-2014
 • 06-05-2014
 • 05-05-2014
 • 04-05-2014
 • 03-05-2014
 • 02-05-2014
 • 01-05-2014
 • 30-04-2014
 • 29-04-2014
 • 28-04-2014
 • 27-04-2014
 • 26-04-2014
 • 25-04-2014
 • 24-04-2014
 • 23-04-2014
 • 22-04-2014
 • 21-04-2014
 • 20-04-2014
 • 19-04-2014
 • 18-04-2014
 • 17-04-2014
 • 16-04-2014
 • 15-04-2014
 • 14-04-2014
 • 13-04-2014
 • 12-04-2014
 • 11-04-2014
 • 10-04-2014
 • 09-04-2014
 • 08-04-2014
 • 07-04-2014
 • 06-04-2014
 • 05-04-2014
 • 04-04-2014
 • 03-04-2014
 • 02-04-2014
 • 01-04-2014
 • 31-03-2014
 • 30-03-2014
 • 29-03-2014
 • 28-03-2014
 • 27-03-2014
 • 26-03-2014
 • 25-03-2014
 • 24-03-2014
 • 23-03-2014
 • 22-03-2014
 • 21-03-2014
 • 20-03-2014
 • 19-03-2014
 • 18-03-2014
 • 17-03-2014
 • 16-03-2014
 • 15-03-2014
 • 14-03-2014
 • 13-03-2014
 • 12-03-2014
 • 11-03-2014
 • 10-03-2014
 • 09-03-2014
 • 08-03-2014
 • 07-03-2014
 • 06-03-2014
 • 05-03-2014
 • 04-03-2014
 • 03-03-2014
 • 02-03-2014
 • 01-03-2014
 • 28-02-2014
 • 27-02-2014
 • 26-02-2014
 • 25-02-2014
 • 24-02-2014
 • 23-02-2014
 • 22-02-2014
 • 21-02-2014
 • 20-02-2014
 • 19-02-2014
 • 18-02-2014
 • 17-02-2014
 • 16-02-2014
 • 15-02-2014
 • 14-02-2014
 • 13-02-2014
 • 12-02-2014
 • 11-02-2014
 • 10-02-2014
 • 09-02-2014
 • 08-02-2014
 • 07-02-2014
 • 06-02-2014
 • 05-02-2014
 • 04-02-2014
 • 03-02-2014
 • 02-02-2014
 • 01-02-2014
 • 31-01-2014
 • 30-01-2014
 • 29-01-2014
 • 28-01-2014
 • 27-01-2014
 • 26-01-2014
 • 25-01-2014
 • 24-01-2014
 • 23-01-2014
 • 22-01-2014
 • 21-01-2014
 • 20-01-2014
 • 19-01-2014
 • 18-01-2014
 • 17-01-2014
 • 16-01-2014
 • 15-01-2014
 • 14-01-2014
 • 13-01-2014
 • 12-01-2014
 • 11-01-2014
 • 10-01-2014
 • 09-01-2014
 • 08-01-2014
 • 07-01-2014
 • 06-01-2014
 • 05-01-2014
 • 04-01-2014
 • 03-01-2014
 • 02-01-2014
 • 01-01-2014
 • 31-12-2013
 • 30-12-2013
 • 29-12-2013
 • 28-12-2013
 • 27-12-2013
 • 26-12-2013
 • 25-12-2013
 • 24-12-2013
 • 23-12-2013
 • 22-12-2013
 • 21-12-2013
 • 20-12-2013
 • 19-12-2013
 • 18-12-2013
 • 17-12-2013
 • 16-12-2013
 • 15-12-2013
 • 14-12-2013
 • 13-12-2013
 • 12-12-2013
 • 11-12-2013
 • 10-12-2013
 • 09-12-2013
 • 08-12-2013
 • 07-12-2013
 • 06-12-2013
 • 05-12-2013
 • 04-12-2013
 • 03-12-2013
 • 02-12-2013
 • 01-12-2013
 • 30-11-2013
 • 29-11-2013
 • 28-11-2013
 • 27-11-2013
 • 26-11-2013
 • 25-11-2013
 • 24-11-2013
 • 23-11-2013
 • 22-11-2013
 • 21-11-2013
 • 20-11-2013
 • 19-11-2013
 • 18-11-2013
 • 17-11-2013
 • 16-11-2013
 • 15-11-2013
 • 14-11-2013
 • 13-11-2013
 • 12-11-2013
 • 11-11-2013
 • 10-11-2013
 • 09-11-2013
 • 08-11-2013
 • 07-11-2013
 • 06-11-2013
 • 05-11-2013
 • 04-11-2013
 • 03-11-2013
 • 02-11-2013
 • 01-11-2013
 • 31-10-2013
 • 30-10-2013
 • 29-10-2013
 • 28-10-2013
 • 27-10-2013
 • 26-10-2013
 • 25-10-2013
 • 24-10-2013
 • 23-10-2013
 • 22-10-2013
 • 21-10-2013
 • 20-10-2013
 • 19-10-2013
 • 18-10-2013
 • 17-10-2013
 • 16-10-2013
 • 15-10-2013
 • 14-10-2013
 • 13-10-2013
 • 12-10-2013
 • 11-10-2013
 • 10-10-2013
 • 09-10-2013
 • 08-10-2013
 • 07-10-2013
 • 06-10-2013
 • 05-10-2013
 • 04-10-2013
 • 03-10-2013
 • 02-10-2013
 • 01-10-2013
 • 30-09-2013
 • 29-09-2013
 • 28-09-2013
 • 27-09-2013
 • 26-09-2013
 • 25-09-2013
 • 24-09-2013
 • 23-09-2013
 • 22-09-2013
 • 21-09-2013
 • 20-09-2013
 • 19-09-2013
 • 18-09-2013
 • 17-09-2013
 • 16-09-2013
 • 15-09-2013
 • 14-09-2013
 • 13-09-2013
 • 12-09-2013
 • 11-09-2013
 • 10-09-2013
 • 09-09-2013
 • 08-09-2013
 • 07-09-2013
 • 06-09-2013
 • 05-09-2013
 • 04-09-2013
 • 03-09-2013
 • 02-09-2013
 • 01-09-2013
 • 31-08-2013
 • 30-08-2013
 • 29-08-2013
 • 28-08-2013
 • 27-08-2013
 • 26-08-2013
 • 25-08-2013
 • 24-08-2013
 • 23-08-2013
 • 22-08-2013
 • 21-08-2013
 • 20-08-2013
 • 19-08-2013
 • 18-08-2013
 • 17-08-2013
 • 16-08-2013
 • 15-08-2013
 • 14-08-2013
 • 13-08-2013
 • 12-08-2013
 • 11-08-2013
 • 10-08-2013
 • 09-08-2013
 • 08-08-2013
 • 07-08-2013
 • 06-08-2013
 • 05-08-2013
 • 04-08-2013
 • 03-08-2013
 • 02-08-2013
 • 01-08-2013
 • 31-07-2013
 • 30-07-2013
 • 29-07-2013
 • 28-07-2013
 • 27-07-2013
 • 26-07-2013
 • 25-07-2013
 • 24-07-2013
 • 23-07-2013
 • 22-07-2013
 • 21-07-2013
 • 20-07-2013
 • 19-07-2013
 • 18-07-2013
 • 17-07-2013
 • 16-07-2013
 • 15-07-2013
 • 14-07-2013
 • 13-07-2013
 • 12-07-2013
 • 11-07-2013
 • 10-07-2013
 • 09-07-2013
 • 08-07-2013
 • 07-07-2013
 • 06-07-2013
 • 05-07-2013
 • 04-07-2013
 • 03-07-2013
 • 02-07-2013
 • 01-07-2013
 • 30-06-2013
 • 29-06-2013
 • 28-06-2013
 • 27-06-2013
 • 26-06-2013
 • 25-06-2013
 • 24-06-2013
 • 23-06-2013
 • 22-06-2013
 • 21-06-2013
 • 20-06-2013
 • 19-06-2013
 • 18-06-2013
 • 17-06-2013
 • 16-06-2013
 • 15-06-2013
 • 14-06-2013
 • 13-06-2013
 • 12-06-2013
 • 11-06-2013
 • 10-06-2013
 • 09-06-2013
 • 08-06-2013
 • 07-06-2013
 • 06-06-2013
 • 05-06-2013
 • 04-06-2013
 • 03-06-2013
 • 02-06-2013
 • 01-06-2013
 • 31-05-2013
 • 30-05-2013
 • 29-05-2013
 • 28-05-2013
 • 27-05-2013
 • 26-05-2013
 • 25-05-2013
 • 24-05-2013
 • 23-05-2013
 • 22-05-2013
 • 21-05-2013
 • 20-05-2013
 • 19-05-2013
 • 18-05-2013
 • 17-05-2013
 • 16-05-2013
 • 15-05-2013
 • 14-05-2013
 • 13-05-2013
 • 12-05-2013
 • 11-05-2013
 • 10-05-2013
 • 09-05-2013
 • 08-05-2013
 • 07-05-2013
 • 06-05-2013
 • 05-05-2013
 • 04-05-2013
 • 03-05-2013
 • 02-05-2013
 • 01-05-2013
 • 30-04-2013
 • 29-04-2013
 • 28-04-2013
 • 27-04-2013
 • 26-04-2013
 • 25-04-2013
 • 24-04-2013
 • 23-04-2013
 • 22-04-2013
 • 21-04-2013
 • 20-04-2013
 • 19-04-2013
 • 18-04-2013
 • 17-04-2013
 • 16-04-2013
 • 15-04-2013
 • 14-04-2013
 • 13-04-2013
 • 12-04-2013
 • 11-04-2013
 • 10-04-2013
 • 09-04-2013
 • 08-04-2013
 • 07-04-2013
 • 06-04-2013
 • 05-04-2013
 • 04-04-2013
 • 03-04-2013
 • 02-04-2013
 • 01-04-2013
 • 31-03-2013
 • 30-03-2013
 • 29-03-2013
 • 28-03-2013
 • 27-03-2013
 • 26-03-2013
 • 25-03-2013
 • 24-03-2013
 • 23-03-2013
 • 22-03-2013
 • 21-03-2013
 • 20-03-2013
 • 19-03-2013
 • 18-03-2013
 • 17-03-2013
 • 16-03-2013
 • 15-03-2013
 • 14-03-2013
 • 13-03-2013
 • 12-03-2013
 • 11-03-2013
 • 10-03-2013
 • 09-03-2013
 • 08-03-2013
 • 07-03-2013
 • 06-03-2013
 • 05-03-2013
 • 04-03-2013
 • 03-03-2013
 • 02-03-2013
 • 01-03-2013
 • 28-02-2013
 • 27-02-2013
 • 26-02-2013
 • 25-02-2013
 • 24-02-2013
 • 23-02-2013
 • 22-02-2013
 • 21-02-2013
 • 20-02-2013
 • 19-02-2013
 • 18-02-2013
 • 17-02-2013
 • 16-02-2013
 • 15-02-2013
 • 14-02-2013
 • 13-02-2013
 • 12-02-2013
 • 11-02-2013
 • 10-02-2013
 • 09-02-2013
 • 08-02-2013
 • 07-02-2013
 • 06-02-2013
 • 05-02-2013
 • 04-02-2013
 • 03-02-2013
 • 02-02-2013
 • 01-02-2013
 • 31-01-2013
 • 30-01-2013
 • 29-01-2013
 • 28-01-2013
 • 27-01-2013
 • 26-01-2013
 • 25-01-2013
 • 24-01-2013
 • 23-01-2013
 • 22-01-2013
 • 21-01-2013
 • 20-01-2013
 • 19-01-2013
 • 18-01-2013
 • 17-01-2013
 • 16-01-2013
 • 15-01-2013
 • 14-01-2013
 • 13-01-2013
 • 12-01-2013
 • 11-01-2013
 • 10-01-2013
 • 09-01-2013
 • 08-01-2013
 • 07-01-2013
 • 06-01-2013
 • 05-01-2013
 • 04-01-2013
 • 03-01-2013
 • 02-01-2013
 • 01-01-2013
 • 31-12-2012
 • 30-12-2012
 • 29-12-2012
 • 28-12-2012
 • 27-12-2012
 • 26-12-2012
 • 25-12-2012
 • 24-12-2012
 • 23-12-2012
 • 22-12-2012
 • 21-12-2012
 • 20-12-2012
 • 19-12-2012
 • 18-12-2012
 • 17-12-2012
 • 16-12-2012
 • 15-12-2012
 • 14-12-2012
 • 13-12-2012
 • 12-12-2012
 • 11-12-2012
 • 10-12-2012
 • 09-12-2012
 • 08-12-2012
 • 07-12-2012
 • 06-12-2012
 • 05-12-2012
 • 04-12-2012
 • 03-12-2012
 • 02-12-2012
 • 01-12-2012
 • 30-11-2012
 • 29-11-2012
 • 28-11-2012
 • 27-11-2012
 • 26-11-2012
 • 25-11-2012
 • 24-11-2012
 • 23-11-2012
 • 22-11-2012
 • 21-11-2012
 • 20-11-2012
 • 19-11-2012
 • 18-11-2012
 • 17-11-2012
 • 16-11-2012
 • 15-11-2012
 • 14-11-2012
 • 13-11-2012
 • 12-11-2012
 • 11-11-2012
 • 10-11-2012
 • 09-11-2012
 • 08-11-2012
 • 07-11-2012
 • 06-11-2012
 • 05-11-2012
 • 04-11-2012
 • 03-11-2012
 • 02-11-2012
 • 01-11-2012
 • 31-10-2012
 • 30-10-2012
 • 29-10-2012
 • 28-10-2012
 • 27-10-2012
 • 26-10-2012
 • 25-10-2012
 • 24-10-2012
 • 23-10-2012
 • 22-10-2012
 • 21-10-2012
 • 20-10-2012
 • 19-10-2012
 • 18-10-2012
 • 17-10-2012
 • 16-10-2012
 • 15-10-2012
 • 14-10-2012
 • 13-10-2012
 • 12-10-2012
 • 11-10-2012
 • 10-10-2012
 • 09-10-2012
 • 08-10-2012
 • 07-10-2012
 • 06-10-2012
 • 05-10-2012
 • 04-10-2012
 • 03-10-2012
 • 02-10-2012
 • 01-10-2012
 • 30-09-2012
 • 29-09-2012
 • 28-09-2012
 • 27-09-2012
 • 26-09-2012
 • 25-09-2012
 • 24-09-2012
 • 23-09-2012
 • 22-09-2012
 • 21-09-2012
 • 20-09-2012
 • 19-09-2012
 • 18-09-2012
 • 17-09-2012
 • 16-09-2012
 • 15-09-2012
 • 14-09-2012
 • 13-09-2012
 • 12-09-2012
 • 11-09-2012
 • 10-09-2012
 • 09-09-2012
 • 08-09-2012
 • 07-09-2012
 • 06-09-2012
 • 05-09-2012
 • 04-09-2012
 • 03-09-2012
 • 02-09-2012
 • 01-09-2012
 • 31-08-2012
 • 30-08-2012
 • 29-08-2012
 • 28-08-2012
 • 27-08-2012
 • 26-08-2012
 • 25-08-2012
 • 24-08-2012
 • 23-08-2012
 • 22-08-2012
 • 21-08-2012
 • 20-08-2012
 • 19-08-2012
 • 18-08-2012
 • 17-08-2012
 • 16-08-2012
 • 15-08-2012
 • 14-08-2012
 • 13-08-2012
 • 12-08-2012
 • 11-08-2012
 • 10-08-2012
 • 09-08-2012
 • 08-08-2012
 • 07-08-2012
 • 06-08-2012
 • 05-08-2012
 • 04-08-2012
 • 03-08-2012
 • 02-08-2012
 • 01-08-2012
 • 31-07-2012
 • 30-07-2012
 • 29-07-2012
 • 28-07-2012
 • 27-07-2012
 • 26-07-2012
 • 25-07-2012
 • 24-07-2012
 • 23-07-2012
 • 22-07-2012
 • 21-07-2012
 • 20-07-2012
 • 19-07-2012
 • 18-07-2012
 • 17-07-2012
 • 16-07-2012
 • 15-07-2012
 • 14-07-2012
 • 13-07-2012
 • 12-07-2012
 • 11-07-2012
 • 10-07-2012
 • 09-07-2012
 • 08-07-2012
 • 07-07-2012
 • 06-07-2012
 • 05-07-2012
 • 04-07-2012
 • 03-07-2012
 • 02-07-2012
 • 01-07-2012
 • 30-06-2012
 • 29-06-2012
 • 28-06-2012
 • 27-06-2012
 • 26-06-2012
 • 25-06-2012
 • 24-06-2012
 • 23-06-2012
 • 22-06-2012
 • 21-06-2012
 • 20-06-2012
 • 19-06-2012
 • 18-06-2012
 • 17-06-2012
 • 16-06-2012
 • 15-06-2012
 • 14-06-2012
 • 13-06-2012
 • 12-06-2012
 • 11-06-2012
 • 10-06-2012
 • 09-06-2012
 • 08-06-2012
 • 07-06-2012
 • 06-06-2012
 • 05-06-2012
 • 04-06-2012
 • 03-06-2012
 • 02-06-2012
 • 01-06-2012
 • 31-05-2012
 • 30-05-2012
 • 29-05-2012
 • 28-05-2012
 • 27-05-2012
 • 26-05-2012
 • 25-05-2012
 • 24-05-2012
 • 23-05-2012
 • 22-05-2012
 • 21-05-2012
 • 20-05-2012
 • 19-05-2012
 • 18-05-2012
 • 17-05-2012
 • 16-05-2012
 • 15-05-2012
 • 14-05-2012
 • 13-05-2012
 • 12-05-2012
 • 11-05-2012
 • 10-05-2012
 • 09-05-2012
 • 08-05-2012
 • 07-05-2012
 • 06-05-2012
 • 05-05-2012
 • 04-05-2012
 • 03-05-2012
 • 02-05-2012
 • 01-05-2012
 • 30-04-2012
 • 29-04-2012
 • 28-04-2012
 • 27-04-2012
 • 26-04-2012
 • 25-04-2012
 • 24-04-2012
 • 23-04-2012
 • 22-04-2012
 • 21-04-2012
 • 20-04-2012
 • 19-04-2012
 • 18-04-2012
 • 17-04-2012
 • 16-04-2012
 • 15-04-2012
 • 14-04-2012
 • 13-04-2012
 • 12-04-2012
 • 11-04-2012
 • 10-04-2012
 • 09-04-2012
 • 08-04-2012
 • 07-04-2012
 • 06-04-2012
 • 05-04-2012
 • 04-04-2012
 • 03-04-2012
 • 02-04-2012
 • 01-04-2012
 • 31-03-2012
 • 30-03-2012
 • 29-03-2012
 • 28-03-2012
 • 27-03-2012
 • 26-03-2012
 • 25-03-2012
 • 24-03-2012
 • 23-03-2012
 • 22-03-2012
 • 21-03-2012
 • 20-03-2012
 • 19-03-2012
 • 18-03-2012
 • 17-03-2012
 • 16-03-2012
 • 15-03-2012
 • 14-03-2012
 • 13-03-2012
 • 12-03-2012
 • 11-03-2012
 • 10-03-2012
 • 09-03-2012
 • 08-03-2012
 • 07-03-2012
 • 06-03-2012
 • 05-03-2012
 • 04-03-2012
 • 03-03-2012
 • 02-03-2012
 • 01-03-2012
 • 29-02-2012
 • 28-02-2012
 • 27-02-2012
 • 26-02-2012
 • 25-02-2012
 • 24-02-2012
 • 23-02-2012
 • 22-02-2012
 • 21-02-2012
 • 20-02-2012
 • 19-02-2012
 • 18-02-2012
 • 17-02-2012
 • 16-02-2012
 • 15-02-2012
 • 14-02-2012
 • 13-02-2012
 • 12-02-2012
 • 11-02-2012
 • 10-02-2012
 • 09-02-2012
 • 08-02-2012
 • 07-02-2012
 • 06-02-2012
 • 05-02-2012
 • 04-02-2012
 • 03-02-2012
 • 02-02-2012
 • 01-02-2012
 • 31-01-2012
 • 30-01-2012
 • 29-01-2012
 • 28-01-2012
 • 27-01-2012
 • 26-01-2012
 • 25-01-2012
 • 24-01-2012
 • 23-01-2012
 • 22-01-2012
 • 21-01-2012
 • 20-01-2012
 • 19-01-2012
 • 18-01-2012
 • 17-01-2012
 • 16-01-2012
 • 15-01-2012
 • 14-01-2012
 • 13-01-2012
 • 12-01-2012
 • 11-01-2012
 • 10-01-2012
 • 09-01-2012
 • 08-01-2012
 • 07-01-2012
 • 06-01-2012
 • 05-01-2012
 • 04-01-2012
 • 03-01-2012
 • 02-01-2012
 • 01-01-2012
 • 31-12-2011
 • 30-12-2011
 • 29-12-2011
 • 28-12-2011
 • 27-12-2011
 • 26-12-2011
 • 25-12-2011
 • 24-12-2011
 • 23-12-2011
 • 22-12-2011
 • 21-12-2011
 • 20-12-2011
 • 19-12-2011
 • 18-12-2011
 • 17-12-2011
 • 16-12-2011
 • 15-12-2011
 • 14-12-2011
 • 13-12-2011
 • 12-12-2011
 • 11-12-2011
 • 10-12-2011
 • 09-12-2011
 • 08-12-2011
 • 07-12-2011
 • 06-12-2011
 • 05-12-2011
 • 04-12-2011
 • 03-12-2011
 • 02-12-2011
 • 01-12-2011
 • 30-11-2011
 • 29-11-2011
 • 28-11-2011
 • 27-11-2011
 • 26-11-2011
 • 25-11-2011
 • 24-11-2011
 • 23-11-2011
 • 22-11-2011
 • 21-11-2011
 • 20-11-2011
 • 19-11-2011
 • 18-11-2011
 • 17-11-2011
 • 16-11-2011
 • 15-11-2011
 • 14-11-2011
 • 13-11-2011
 • 12-11-2011
 • 11-11-2011
 • 10-11-2011
 • 09-11-2011
 • 08-11-2011
 • 07-11-2011
 • 06-11-2011
 • 05-11-2011
 • 04-11-2011
 • 03-11-2011
 • 02-11-2011
 • 01-11-2011
 • 31-10-2011
 • 30-10-2011
 • 29-10-2011
 • 28-10-2011
 • 27-10-2011
 • 26-10-2011
 • 25-10-2011
 • 24-10-2011
 • 23-10-2011
 • 22-10-2011
 • 21-10-2011
 • 20-10-2011
 • 19-10-2011
 • 18-10-2011
 • 17-10-2011
 • 16-10-2011
 • 15-10-2011
 • 14-10-2011
 • 13-10-2011
 • 12-10-2011
 • 11-10-2011
 • 10-10-2011
 • 09-10-2011
 • 08-10-2011
 • 07-10-2011
 • 06-10-2011
 • 05-10-2011
 • 04-10-2011
 • 03-10-2011
 • 02-10-2011
 • 01-10-2011
 • 30-09-2011
 • 29-09-2011
 • 28-09-2011
 • 27-09-2011
 • 26-09-2011
 • 25-09-2011
 • 24-09-2011
 • 23-09-2011
 • 22-09-2011
 • 21-09-2011
 • 20-09-2011
 • 19-09-2011
 • 18-09-2011
 • 17-09-2011
 • 16-09-2011
 • 15-09-2011
 • 14-09-2011
 • 13-09-2011
 • 12-09-2011
 • 11-09-2011
 • 10-09-2011
 • 09-09-2011
 • 08-09-2011
 • 07-09-2011
 • 06-09-2011
 • 05-09-2011
 • 04-09-2011
 • 03-09-2011
 • 02-09-2011
 • 01-09-2011
 • 31-08-2011
 • 30-08-2011
 • 29-08-2011
 • 28-08-2011
 • 27-08-2011
 • 26-08-2011
 • 25-08-2011
 • 24-08-2011
 • 23-08-2011
 • 22-08-2011
 • 21-08-2011
 • 20-08-2011
 • 19-08-2011
 • 18-08-2011
 • 17-08-2011
 • 16-08-2011
 • 15-08-2011
 • 14-08-2011
 • 13-08-2011
 • 12-08-2011
 • 11-08-2011
 • 10-08-2011
 • 09-08-2011
 • 08-08-2011
 • 07-08-2011
 • 06-08-2011
 • 05-08-2011
 • 04-08-2011
 • 03-08-2011
 • 02-08-2011
 • 01-08-2011
 • 31-07-2011
 • 30-07-2011
 • 29-07-2011
 • 28-07-2011
 • 27-07-2011
 • 26-07-2011
 • 25-07-2011
 • 24-07-2011
 • 23-07-2011
 • 22-07-2011
 • 21-07-2011
 • 20-07-2011
 • 19-07-2011
 • 18-07-2011
 • 17-07-2011
 • 16-07-2011
 • 15-07-2011
 • 14-07-2011
 • 13-07-2011
 • 12-07-2011
 • 11-07-2011
 • 10-07-2011
 • 09-07-2011
 • 08-07-2011
 • 07-07-2011
 • 06-07-2011
 • 05-07-2011
 • 04-07-2011
 • 03-07-2011
 • 02-07-2011
 • 01-07-2011
 • 30-06-2011
 • 29-06-2011
 • 28-06-2011
 • 27-06-2011
 • 26-06-2011
 • 25-06-2011
 • 24-06-2011
 • 23-06-2011
 • 22-06-2011
 • 21-06-2011
 • 20-06-2011
 • 19-06-2011
 • 18-06-2011
 • 17-06-2011
 • 16-06-2011
 • 15-06-2011
 • 14-06-2011
 • 13-06-2011
 • 12-06-2011
 • 11-06-2011
 • 10-06-2011
 • 09-06-2011
 • 08-06-2011
 • 07-06-2011
 • 06-06-2011
 • 05-06-2011
 • 04-06-2011
 • 03-06-2011
 • 02-06-2011
 • 01-06-2011
 • 31-05-2011
 • 30-05-2011
 • 29-05-2011
 • 28-05-2011
 • 27-05-2011
 • 26-05-2011
 • 25-05-2011
 • 24-05-2011
 • 23-05-2011
 • 22-05-2011
 • 21-05-2011
 • 20-05-2011
 • 19-05-2011
 • 18-05-2011
 • 17-05-2011
 • 16-05-2011
 • 15-05-2011
 • 14-05-2011
 • 13-05-2011
 • 12-05-2011
 • 11-05-2011
 • 10-05-2011
 • 09-05-2011
 • 08-05-2011
 • 07-05-2011
 • 06-05-2011
 • 05-05-2011
 • 04-05-2011
 • 03-05-2011
 • 02-05-2011
 • 01-05-2011
 • 30-04-2011
 • 29-04-2011
 • 28-04-2011
 • 27-04-2011
 • 26-04-2011
 • 25-04-2011
 • 24-04-2011
 • 23-04-2011
 • 22-04-2011
 • 21-04-2011
 • 20-04-2011
 • 19-04-2011
 • 18-04-2011
 • 17-04-2011
 • 16-04-2011
 • 15-04-2011
 • 14-04-2011
 • 13-04-2011
 • 12-04-2011
 • 11-04-2011
 • 10-04-2011
 • 09-04-2011
 • 08-04-2011
 • 07-04-2011
 • 06-04-2011
 • 05-04-2011
 • 04-04-2011
 • 03-04-2011
 • 02-04-2011
 • 01-04-2011
 • 31-03-2011
 • 30-03-2011
 • 29-03-2011
 • 28-03-2011
 • 27-03-2011
 • 26-03-2011
 • 25-03-2011
 • 24-03-2011
 • 23-03-2011
 • 22-03-2011
 • 21-03-2011
 • 20-03-2011
 • 19-03-2011
 • 18-03-2011
 • 17-03-2011
 • 16-03-2011
 • 15-03-2011
 • 14-03-2011
 • 13-03-2011
 • 12-03-2011
 • 11-03-2011
 • 10-03-2011
 • 09-03-2011
 • 08-03-2011
 • 07-03-2011
 • 06-03-2011
 • 05-03-2011
 • 04-03-2011
 • 03-03-2011
 • 02-03-2011
 • 01-03-2011
 • 28-02-2011
 • 27-02-2011
 • 26-02-2011
 • 25-02-2011
 • 24-02-2011
 • 23-02-2011
 • 22-02-2011
 • 21-02-2011
 • 20-02-2011
 • 19-02-2011
 • 18-02-2011
 • 17-02-2011
 • 16-02-2011
 • 15-02-2011
 • 14-02-2011
 • 13-02-2011
 • 12-02-2011
 • 11-02-2011
 • 10-02-2011
 • 09-02-2011
 • 08-02-2011
 • 07-02-2011
 • 06-02-2011
 • 05-02-2011
 • 04-02-2011
 • 03-02-2011
 • 02-02-2011
 • 01-02-2011
 • 31-01-2011
 • 30-01-2011
 • 29-01-2011
 • 28-01-2011
 • 27-01-2011
 • 26-01-2011
 • 25-01-2011
 • 24-01-2011
 • 23-01-2011
 • 22-01-2011
 • 21-01-2011
 • 20-01-2011
 • 19-01-2011
 • 18-01-2011
 • 17-01-2011
 • 16-01-2011
 • 15-01-2011
 • 14-01-2011
 • 13-01-2011
 • 12-01-2011
 • 11-01-2011
 • 10-01-2011
 • 09-01-2011
 • 08-01-2011
 • 07-01-2011
 • 06-01-2011
 • 05-01-2011
 • 04-01-2011
 • 03-01-2011
 • 02-01-2011
 • 01-01-2011
 • 31-12-2010
 • 30-12-2010
 • 29-12-2010
 • 28-12-2010
 • 27-12-2010
 • 26-12-2010
 • 25-12-2010
 • 24-12-2010
 • 23-12-2010
 • 22-12-2010
 • 21-12-2010
 • 20-12-2010
 • 19-12-2010
 • 18-12-2010
 • 17-12-2010
 • 16-12-2010
 • 15-12-2010
 • 14-12-2010
 • 13-12-2010
 • 12-12-2010
 • 11-12-2010
 • 10-12-2010
 • 09-12-2010
 • 08-12-2010
 • 07-12-2010
 • 06-12-2010
 • 05-12-2010
 • 04-12-2010
 • 03-12-2010
 • 02-12-2010
 • 01-12-2010
 • 30-11-2010
 • 29-11-2010
 • 28-11-2010
 • 27-11-2010
 • 26-11-2010
 • 25-11-2010
 • 24-11-2010
 • 23-11-2010
 • 22-11-2010
 • 21-11-2010
 • 20-11-2010
 • 19-11-2010
 • 18-11-2010
 • 17-11-2010
 • 16-11-2010
 • 15-11-2010
 • 14-11-2010
 • 13-11-2010
 • 12-11-2010
 • 11-11-2010
 • 10-11-2010
 • 09-11-2010
 • 08-11-2010
 • 07-11-2010
 • 06-11-2010
 • 05-11-2010
 • 04-11-2010
 • 03-11-2010
 • 02-11-2010
 • 01-11-2010
 • 31-10-2010
 • 30-10-2010
 • 29-10-2010
 • 28-10-2010
 • 27-10-2010
 • 26-10-2010
 • 25-10-2010
 • 24-10-2010
 • 23-10-2010
 • 22-10-2010
 • 21-10-2010
 • 20-10-2010
 • 19-10-2010
 • 18-10-2010
 • 17-10-2010
 • 16-10-2010
 • 15-10-2010
 • 14-10-2010
 • 13-10-2010
 • 12-10-2010
 • 11-10-2010
 • 10-10-2010
 • 09-10-2010
 • 08-10-2010
 • 07-10-2010
 • 06-10-2010
 • 05-10-2010
 • 04-10-2010
 • 03-10-2010
 • 02-10-2010
 • 01-10-2010
 • 30-09-2010
 • 29-09-2010
 • 28-09-2010
 • 27-09-2010
 • 26-09-2010
 • 25-09-2010
 • 24-09-2010
 • 23-09-2010
 • 22-09-2010
 • 21-09-2010
 • 20-09-2010
 • 19-09-2010
 • 18-09-2010
 • 17-09-2010
 • 16-09-2010
 • 15-09-2010
 • 14-09-2010
 • 13-09-2010
 • 12-09-2010
 • 11-09-2010
 • 10-09-2010
 • 09-09-2010
 • 08-09-2010
 • 07-09-2010
 • 06-09-2010
 • 05-09-2010
 • 04-09-2010
 • 03-09-2010
 • 02-09-2010
 • 01-09-2010
 • 31-08-2010
 • 30-08-2010
 • 29-08-2010
 • 28-08-2010
 • 27-08-2010
 • 26-08-2010
 • 25-08-2010
 • 24-08-2010
 • 23-08-2010
 • 22-08-2010
 • 21-08-2010
 • 20-08-2010
 • 19-08-2010
 • 18-08-2010
 • 17-08-2010
 • 16-08-2010
 • 15-08-2010
 • 14-08-2010
 • 13-08-2010
 • 12-08-2010
 • 11-08-2010
 • 10-08-2010
 • 09-08-2010
 • 08-08-2010
 • 07-08-2010
 • 06-08-2010
 • 05-08-2010
 • 04-08-2010
 • 03-08-2010
 • 02-08-2010
 • 01-08-2010
 • 31-07-2010
 • 30-07-2010
 • 29-07-2010
 • 28-07-2010
 • 27-07-2010
 • 26-07-2010
 • 25-07-2010
 • 24-07-2010
 • 23-07-2010
 • 22-07-2010
 • 21-07-2010
 • 20-07-2010
 • 19-07-2010
 • 18-07-2010
 • 17-07-2010
 • 16-07-2010
 • 15-07-2010
 • 14-07-2010
 • 13-07-2010
 • 12-07-2010
 • 11-07-2010
 • 10-07-2010
 • 09-07-2010
 • 08-07-2010
 • 07-07-2010
 • 06-07-2010
 • 05-07-2010
 • 04-07-2010
 • 03-07-2010
 • 02-07-2010
 • 01-07-2010
 • 30-06-2010
 • 29-06-2010
 • 28-06-2010
 • 27-06-2010
 • 26-06-2010
 • 25-06-2010
 • 24-06-2010
 • 23-06-2010
 • 22-06-2010
 • 16-06-2010
 • 15-06-2010
 • 14-06-2010
 • 13-06-2010
 • 12-06-2010
 • 11-06-2010
 • 10-06-2010
 • 09-06-2010
 • 08-06-2010
 • 07-06-2010
 • 06-06-2010
 • 05-06-2010
 • 04-06-2010
 • 03-06-2010
 • 02-06-2010
 • 01-06-2010
 • 31-05-2010
 • 30-05-2010
 • 29-05-2010
 • 28-05-2010
 • 27-05-2010
 • 26-05-2010
 • 25-05-2010
 • 24-05-2010
 • 23-05-2010
 • 22-05-2010
 • 21-05-2010
 • 20-05-2010
 • 19-05-2010
 • 18-05-2010
 • 17-05-2010
 • 16-05-2010
 • 15-05-2010
 • 14-05-2010
 • 13-05-2010
 • 12-05-2010
 • 11-05-2010
 • 10-05-2010
 • 09-05-2010
 • 08-05-2010
 • 07-05-2010
 • 06-05-2010
 • 05-05-2010
 • 04-05-2010
 • 03-05-2010
 • 02-05-2010
 • 01-05-2010
 • 30-04-2010
 • 29-04-2010
 • 28-04-2010
 • 27-04-2010
 • 26-04-2010
 • 25-04-2010
 • 24-04-2010
 • 23-04-2010
 • 22-04-2010
 • 21-04-2010
 • 20-04-2010
 • 19-04-2010
 • 18-04-2010
 • 17-04-2010
 • 16-04-2010
 • 15-04-2010
 • 14-04-2010
 • 13-04-2010
 • 12-04-2010
 • 11-04-2010
 • 10-04-2010
 • 09-04-2010
 • 08-04-2010
 • 07-04-2010
 • 06-04-2010
 • 05-04-2010
 • 04-04-2010
 • 03-04-2010
 • 02-04-2010
 • 01-04-2010
 • 31-03-2010
 • 30-03-2010
 • 29-03-2010
 • 28-03-2010
 • 27-03-2010
 • 26-03-2010
 • 25-03-2010
 • 24-03-2010
 • 23-03-2010
 • 22-03-2010
 • 21-03-2010
 • 20-03-2010
 • 19-03-2010
 • 18-03-2010
 • 17-03-2010
 • 16-03-2010
 • 15-03-2010
 • 14-03-2010
 • 13-03-2010
 • 12-03-2010
 • 11-03-2010
 • 10-03-2010
 • 09-03-2010
 • 08-03-2010
 • 07-03-2010
 • 06-03-2010
 • 05-03-2010
 • 04-03-2010
 • 03-03-2010
 • 02-03-2010
 • 01-03-2010
 • 28-02-2010
 • 27-02-2010
 • 26-02-2010
 • 25-02-2010
 • 24-02-2010
 • 23-02-2010
 • 22-02-2010
 • 21-02-2010
 • 20-02-2010
 • 19-02-2010
 • 18-02-2010
 • 17-02-2010
 • 16-02-2010
 • 15-02-2010
 • 14-02-2010
 • 13-02-2010
 • 12-02-2010
 • 11-02-2010
 • 10-02-2010
 • 09-02-2010
 • 08-02-2010
 • 07-02-2010
 • 06-02-2010
 • 05-02-2010
 • 04-02-2010
 • 03-02-2010
 • 02-02-2010
 • 01-02-2010
 • 31-01-2010
 • 30-01-2010
 • 29-01-2010
 • 28-01-2010
 • 27-01-2010
 • 26-01-2010
 • 25-01-2010
 • 24-01-2010
 • 23-01-2010
 • 22-01-2010
 • 21-01-2010
 • 20-01-2010
 • 19-01-2010
 • 18-01-2010
 • 17-01-2010
 • 16-01-2010
 • 15-01-2010
 • 14-01-2010
 • 13-01-2010
 • 12-01-2010
 • 11-01-2010
 • 10-01-2010
 • 09-01-2010
 • 08-01-2010
 • 07-01-2010
 • 06-01-2010
 • 05-01-2010
 • 04-01-2010
 • 03-01-2010
 • 02-01-2010
 • 01-01-2010
 • 31-12-2009
 • 30-12-2009
 • 29-12-2009
 • 28-12-2009
 • 27-12-2009
 • 26-12-2009
 • 25-12-2009
 • 24-12-2009
 • 23-12-2009
 • 22-12-2009
 • 21-12-2009
 • 20-12-2009
 • 19-12-2009
 • 18-12-2009
 • 17-12-2009
 • 16-12-2009
 • 15-12-2009
 • 14-12-2009
 • 13-12-2009
 • 12-12-2009
 • 11-12-2009
 • 10-12-2009
 • 09-12-2009
 • 08-12-2009
 • 07-12-2009
 • 06-12-2009
 • 05-12-2009
 • 04-12-2009
 • 03-12-2009
 • 02-12-2009
 • 01-12-2009
 • 30-11-2009
 • 29-11-2009
 • 28-11-2009
 • 27-11-2009
 • 26-11-2009
 • 25-11-2009
 • 24-11-2009
 • 23-11-2009
 • 22-11-2009
 • 21-11-2009
 • 20-11-2009
 • 19-11-2009
 • 18-11-2009
 • 17-11-2009
 • 16-11-2009
 • 15-11-2009
 • 14-11-2009
 • 13-11-2009
 • 12-11-2009
 • 11-11-2009
 • 10-11-2009
 • 09-11-2009
 • 08-11-2009
 • 07-11-2009
 • 06-11-2009
 • 05-11-2009
 • 04-11-2009
 • 03-11-2009
 • 02-11-2009
 • 01-11-2009
 • 31-10-2009
 • 30-10-2009
 • 29-10-2009
 • 28-10-2009
 • 27-10-2009
 • 26-10-2009
 • 25-10-2009
 • 24-10-2009
 • 23-10-2009
 • 22-10-2009
 • 21-10-2009
 • 20-10-2009
 • 19-10-2009
 • 18-10-2009
 • 17-10-2009
 • 16-10-2009
 • 15-10-2009
 • 14-10-2009
 • 13-10-2009
 • 12-10-2009
 • 11-10-2009
 • 10-10-2009
 • 09-10-2009
 • 08-10-2009
 • 07-10-2009
 • 06-10-2009
 • 05-10-2009
 • 04-10-2009
 • 03-10-2009
 • 02-10-2009
 • 01-10-2009
 • 30-09-2009
 • 29-09-2009
 • 28-09-2009
 • 27-09-2009
 • 26-09-2009
 • 25-09-2009
 • 24-09-2009
 • 23-09-2009
 • 22-09-2009
 • 21-09-2009
 • 20-09-2009
 • 19-09-2009
 • 18-09-2009
 • 17-09-2009
 • 16-09-2009
 • 15-09-2009
 • 14-09-2009
 • 13-09-2009
 • 12-09-2009
 • 11-09-2009
 • 10-09-2009
 • 09-09-2009
 • 08-09-2009
 • 07-09-2009
 • 06-09-2009
 • 05-09-2009
 • 04-09-2009
 • 03-09-2009
 • 02-09-2009
 • 01-09-2009
 • 31-08-2009
 • 30-08-2009
 • 29-08-2009
 • 28-08-2009
 • 27-08-2009
 • 26-08-2009
 • 25-08-2009
 • 24-08-2009
 • 23-08-2009
 • 22-08-2009
 • 21-08-2009
 • 20-08-2009
 • 19-08-2009
 • 18-08-2009
 • 17-08-2009
 • 16-08-2009
 • 15-08-2009
 • 14-08-2009
 • 13-08-2009
 • 12-08-2009
 • 11-08-2009
 • 10-08-2009